rowerek czy bieżnia?
Napisano 03 czerwca 2010 - 23:13
Napisano 04 czerwca 2010 - 07:28
Co kto lubi,ja tam wiercę dziurę w brzuchu mojemu M,by mi kupił bieżnię(używaną),gdyż nowa to jest duży wydatek.Kocham chodzić (w różnym tempie).Dlatego bardzo chcę to urządzenie.Mi trenerka na siłowni poradziła orbitreka zamiast bieżni
Napisano 04 czerwca 2010 - 08:57
Napisano 06 października 2010 - 13:47
Swego czasu miałam w domu - super sprawa i mamy zamiar z mezem kupić
Napisano 07 października 2010 - 08:29
U cyklistów problemy z kolanami pojawiają się przy intensywnych treningach. Osób jeżdżących rekreacyjnie w zasadzie nie dotyczą.
Nie powinnaś zbytnio oszczędzać na bieżni - te najtańsze mają z reguły kiepską konstrukcję i parametry. Dobrze, jeśli na swoim sprzęcie będziesz mogła biec z prędkością min. 12 km/h (wskazane 16 lub 20 km/h).
Licznik spalonych kalorii to taki bajer, który niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Ilość spalonych kalorii zależy od wieku, wagi, kondycji, tempa, rodzaju treningu i kilku innych czynników.
Do spalania tłuszczu trening w tempie cardio, później interwałowy i powinno być ok.
Powodzenia.
Napisano 07 października 2010 - 08:34
mam tylko max 5 kg do zrzucenia .Jeśli nie masz ogromnej nadwagi, wybierz bieżnię.
Ale wole rowerek .Zdecydowanie.
Do spalania tłuszczu trening w tempie cardio, później interwałowy i powinno być ok.
Napisano 18 października 2010 - 09:30
Mam cos takiego,mam tez rowerek i bez dwóch zdan trenazer jest o niebo lepszy i cwiczy cale cialo.Bieznia,tez fajna rzecz,ale nie lepiej pobiegac na swiezym powietrzu?
Napisano 10 września 2011 - 02:08
W moim przypadku bieżnia raczej odpada ze względu na kłopoty z kolanami a rower stacjonarny jest taki nudny(jeżdżę słuchając muzyki, czasem przesunę go przed telewizor etc) i po prostu nie ze zmęczenia a z nudów kończę trening
Najlepiej czuję się na Orbitreku-najszybciej widzę efekty: biegam na nim godzinę i dokładam brzuszki i ćwiczenia na pośladki
Napisano 11 września 2011 - 20:50
Napisano 11 września 2011 - 21:11
no tak, ale jednak jest i tak i tak na orbitreku obciążenieObiciążenia w przypadku biegu na bieżni są znacznie większe niż obciążenia podczas ćwiczeń na orbitreku
no nie wiem , ja powiedziałabym, że do czasu, śmigam z jkieś 2mies. i już bokiem mi wychodzi orbirtek, ale zaobserwowałam że aoritrek w moim przypadku na moje ciało najlepiej działa, więc chcę czy nie chcę, nudzi czy nie i tak będe z orbi. korzystaćpo za tym orbitrek jest znacznie przyjemniejszym urządzeniem
Napisano 14 września 2011 - 10:50
Napisano 23 października 2011 - 17:33
Napisano 29 maja 2013 - 13:13
Napisano 01 sierpnia 2013 - 08:18
Napisano 17 marca 2014 - 20:15
Rowerek, ale taki na świezym powietrzu ![]()
Napisano 21 lipca 2014 - 11:34
Tak jak wspomniały poprzedniczki – w gruncie rzeczy wybór pomiędzy rowerkiem a bieżnią zależy od osobistych upodobań. Na obu typach sprzętu można skutecznie trenować (czy to aeroby, czy interwały) tak żeby skutecznie pozbyć się oponki.
Przy zakupie rowerka (nowego lub używanego) zwracaj uwagę na takie rzeczy jak waga koła zamachowego (im wyższa, tym płynniejszy ruch), stabilność całego urządzenia, pulsometr itp.
Dobrej jakości bieżnie są niestety droższe niż rowerki. Warto wybrać model z napędem elektrycznym, rozpędzającym taśmę do jakichś sensownych prędkości. Minusem są większe wymiary niż w przypadku rowerka.
Wspomniany wcześniej orbitrek też jest dobrym rozwiązaniem, angażuje więcej partii mięśni (również górną część ciała) i mniej obciąża stawy kolanowe.
Napisano 16 kwietnia 2015 - 13:02
Ja bym wybrała rowerek. Sama bym sobie kupiła... i poćwiczyła:)
Napisano 27 kwietnia 2015 - 13:34
ja wybrałabym bieżnię, bardziej spalisz kaloriie..albo kup właśnie używane to i to i z głowy problem...