Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

wesele z wielka pompa czy skromne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#41 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 22:04

a takie pytanie z ciekawosci , do tych co juz po wesleu , ile zamawiałyscie ciasta ???wiem ,ze chyba Ilonka666 sie nad tym zastanawiała , czy Kashira , jestem ciekawa ile sie tego zamawia ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#42 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 30 sierpnia 2011 - 22:13

magdaaaaa, no ja niestety nie pomogę ponieważ ciasta mamy już w cenie za osobę...

#43 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 22:14

magdaaaaa, zazwyczaj zamawia się po 3 kawałki ciasta na łebka, plus oczywiście tort (zazwyczaj cztero- lub pięciopiętrowy).

Jeśli średnio wesele ma 80 osób to x 3 = 240 kawałków, 240 * 3,50 (średnia cena porcji) to 840zł

Tort czteropiętrowy około 400zł ;) Standardowy na 10 osób = 30zł, średni na 15 osób = 50 zł, duży na 25 osób = 100zł, największy na około 35 osób =200zł, to daje koło 400zł, ale są i torty za 500, w zalezności od wagi ;)

#44 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 31 sierpnia 2011 - 07:18

3,50 (średnia cena porcji)

No to chyba zależy dużo od miasta, bo u nas o wiele taniej było. (Wiem, wiem Elodi, że to średnia cena ;-) )
magdaaaaa, ceny są takie jak podała Elodi, ale robiąc zamówienie na wesele - szczególnie w prywatnej cukierni i jeśli zamawia się ciasto i tort razem, można liczyć na jakieś zniżki i wspomnieć o tym ;-) Można się "targować".

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#45 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 31 sierpnia 2011 - 08:31

magdaaaaa, u mnie był tort i albo 3 albo 4 ciasta. ;)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#46 666ilonka777

666ilonka777
  • Użytkownik
  • 4 470 postów

Napisano 31 sierpnia 2011 - 14:05

magdaaaaa, jesli chodzi o mnie to nam piekla wszystko kucharka, tort byl duzy 2 pietra w ksztalcie prostokatow- poszedl jeden, a co do ciast to kucharka upiekla chyba o ile pamietam 10 blach, a poszly 3...wiec zostalo tego bardzo duzo, wesele bylo na 90 osob, ale to tez zalezy od towarzystwa, bo np.bylismy na weselu 6 sierpnia u znajomych i u nich bardzo duzo ciasta poszlo
Dołączona grafika

"Dziecko nie odchodzi, zmienia tylko datę swojego przyjścia na świat..." :cry:

#47 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 31 sierpnia 2011 - 14:46

Można się "targować".

Oczywiście, jeśli ktoś na to wpadnie ;)

U nas kostka ciasta kosztuje 3,50 - nie jesteśmy najtańszą cukiernią, więc na pewno i znalazłaby się taka, co sprzedaje za 3,00 ;) Poza tym wszystko zależy od wagi. Wiadomo, że jakieś bezowe będzie tańsze ;)

#48 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 sierpnia 2011 - 20:28

pamietam 10 blach, a poszly 3...wiec zostalo tego bardzo duzo, wesele bylo na 90 osob

no tak mysłalam, bo w sumie na weselu nie tylko ciasto sie je , ale miesa salatki, cieple dania itp .

.bylismy na weselu 6 sierpnia u znajomych i u nich bardzo duzo ciasta poszlo

włąsnie to zalezy od towarzystwa :-)
pytam bo moja szefowa ma na 120 gosci wesele , potwierdzone jest przybycie 105 < ile sie pojawi to inna bajka> i jest 30 :shock: blach ciasta. nic nie slyszalam na temattego, ze ma byc tez rozdawane goscia jak beda wychodzic , no ale nawet gdyby ; to wychodzi jedna blacha na 3 osoby , lubie slodkie , ale nawet po trzech dniach postu bym tego nie zjadla , bo to zazwyczaj jakies kremowe, serniki itp.
dlatego bylo moje pytanie , bo wydawalo mi sie to sporo za duzo

#49 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 05 września 2011 - 10:21

U mojej kuzynki na weselu było pół kilo ciasta na osobę (teściowa zamawiała) co każdy uważał za głupotę. A okazało się, że ciasta zostało bardzo mało, bo goście wynosili blachami te ciasta. Nawet para młoda o tym nie wiedziała.

potwierdzone jest przybycie 105 < ile sie pojawi to inna bajka> i jest 30 blach ciasta.

Przecież to dużo za dużo. Goście którzy piją wódkę rzadko kiedy zajadają się słodyczami, a pijących na weselach jest zawszę dużo. Szkoda pieniędzy na taką ilość ciasta.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#50 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 września 2011 - 18:15

bo goście wynosili blachami te ciasta

no coz , jak ich glodza w domu i musza krasc jedzenie to mogli o chleb poprosic :roll:

Przecież to dużo za dużo.

goscia dawali przy wyjsciu , troche tam do klegow z pracy , ale ci sie stalo z reszta to nie wiem , chyba ze jednak bylo mniej . na sali bylo z 6-7 pater ciasta takich 3 pietrowych i nikt ciasta przez cala impreze nie dokladał bo nie bylo takiej potrzeby . no i na poprawinach byly uzupelnione. wiec nie wiem <hmm></span> chciałam zjesc sobie snickersa , nie wiem czy kojarzycie , wiedziałam ze bedzie przejrzałam trzy patery i nie widziałam, dalej nie szukałam , na drugi dzien zauwazyłam tylko malutki kawaleczek na jednym ze stolów , wiec nie wiem czy on był w kksówce robiony czy co <bezradny></span>

#51 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 05 września 2011 - 22:16

bo goście wynosili blachami te ciasta. Nawet para młoda o tym nie wiedziała.

żałosne :roll: :roll: :roll:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#52 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 05 września 2011 - 22:19

Ech... 2 lata temu byłam na weselu, gdzie własna rodzina okradała Młodych z wódki :roll:

#53 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 05 września 2011 - 22:39

Katarzynka89 napisał/a:
bo goście wynosili blachami te ciasta. Nawet para młoda o tym nie wiedziała.

Ech... 2 lata temu byłam na weselu, gdzie własna rodzina okradała Młodych z wódki

Boże ... ludzie to nie mają wstydu... wieśniaki i tyle powiem... żeby własna rodzina okradała rodzine z czegoś...
Polactwo.

#54 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 06 września 2011 - 17:48

szefowa mi mowiła , ze u nich tez kilka osób wyniosło , nawet widzieli kto :roll:

#55 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 września 2011 - 17:54

szefowa mi mowiła , ze u nich tez kilka osób wyniosło , nawet widzieli kto

Ech. Ja znam w naszych okolicach salę, gdzie nie dość, że po 10 minutach kelnerzy zabierają talerz sprzed nosa nawet jak jeszcze nie zjadło się dania to jeszcze po 22 już brakuje soków i wołają aby dać pieniądze na soki. Kradną ile wlezie ale to już nie goście, a pracownicy restauracji :roll:

#56 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 27 września 2011 - 09:01

Ech... 2 lata temu byłam na weselu, gdzie własna rodzina okradała Młodych z wódki :roll:

Nic w tym zabawnego, moja przyjaciółka ma ojca alkoholika, który z jej wesela wynosił wódkę. Straszne, takiego wstydu jej narobił....
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#57 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 27 września 2011 - 14:39

To jakaś tradycja o której nie wiem: okradanie z wódki ? :roll: Boże, czego to ludzie nie wymyślą.

Ja myślę o ślubie: ja, on i świadkowie ;)
Ale pewnie mi przejdzie i zorganizuję normalne weselicho.
Myślę, że z 50, 60 osób będzie :P

#58 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 27 września 2011 - 14:47

Ja myślę o ślubie: ja, on i świadkowie

Podczas przygotowan, tez o takim slubie marzylam :lol:

Gdzies daleko, w cieplych krajach, w lekkiej "greckiej" sukni tylko ja i maz :mrgreen:

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#59 Kosmitka

Kosmitka
  • Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 03 października 2011 - 20:43

Właśnie sporządziliśmy listę gości. Zaprosimy 70 osób.
W sam raz na naszą kieszeń.
Dołączona grafika
Nigdy nie stoję, jeśli mogę siedzieć - i nigdy nie siedzę, jeśli mogę się położyć {SMILIES_PATH}/tancze.gif" title="" />

#60 bianka

bianka
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04 października 2011 - 13:58

Kosmitka: zgadzam sie z Tobą! Ostatnio byłam na takim weselu na ok 70 osób i było super:) nie było tłoku, ludzie nie obijali się o siebie podczas tańca.. wg mnie idealnie! :) i tak jak już wspomniałaś: ekonomicznie ;)