Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wypożyczam czy kupuję?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:18

Jak to jest z wami? Bo mi się nasunęło własnie pytanko.

Ja raczej wypozyczam ksiazki, malo kiedy jakas kupie.. a dlaczego? Bo nie lubie czytac dwa razy tego samego.. :-P

A jak jest u was? Czy macie moze jakies ulubione ktorych musicie miec wlasne egzemplarze?

A poza tym... czy lubicie dostawac ksiazki? Bo ja kiedys uslyszalam ze to zly prezent chyba ze ktos Ci powie konkretnie co chce lub jakiego autora lubi..

#2 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:23

Mirabelka__22, ja wolę kupować książki. Nienawidzę kiedy wisi nade mną jakiś termin, że do tego czasu musze przeczytać, bo będzie zło ;P
Poza tym lubię mieć własne książki i do nich po pewnym czasie wracać ;)
Szkoda tylko,że nie zawsze mnie stać na to by je kupować :P
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#3 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:29

Mam kilka kupionych egzemplarzy i nie ukrywam, że oko cieszą świeże, nowiutkie książki, ale zazwyczaj ich dwa razy nie czytam, dlatego lepiej wypożyczyć. A co do kupowania książek, to uważam, że to indywidualna sprawa każdego. Ja akurat nie miałabym nic przeciwko, ale na pewno wzięłabym się za nią dopiero, kiedy przyszłaby ochota. Mam koleżankę, która na pierwszym miejscu kupuje ludziom książki - dla mnie troszkę chore. Dopiero potem zastanawia się, czy może nie lepiej dezodorant :roll: Najlepiej zapytać się człowieka, czy taki prezent mu odpowiada, bo nie zawsze wyjdzie na fajną niespodziankę...

#4 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:32

Elodi, jak ja bym chciała dostać od kogokolwiek książke :P ale nikt jeszcze nie pomyślał o takim prezencie dla mnie ;P

Ja zdaje sobie sprawę że kupowanie książek jest mało ekonomiczne, ale ja po prostu lubię mieć swoje książki na półeczce, które czekają dzielnie w kolejce by je wziąć do łapki i przeczytać pierwszy,drugi, trzeci raz :P
zresztą ja dostaje duż gratisowych książek w pracy... ale to już inny temat :P
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#5 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:33

Elodi, wiec moze jak juz je kupisz to sie wymieniaj lub sprzedawaj? :-D

#6 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:33

ja tylko pozyczam , nie kupuje z prozaicznego powdu - brak kasy :-?
lubie chodzic do biblioteki i wypozyczac. co do prezentów to nie dostaje ksiazek ale nie miałambym nic przeciw gdyby były w moim guscie.
Mojej kolezanki mama uwaza ze ksiazka to najlepszy prezent ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#7 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:34

malenka, wiec moze podpowiedz komus ze chcesz? Bedzie sie cieszyl ze nie musi sie glowic nad prezentem i ty bedziesz miala to co chcesz :-P

#8 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:35

wiec moze jak juz je kupisz to sie wymieniaj lub sprzedawaj? :-D

szkoda mi :D Co moje, to moje, hehe :P
Teraz nie mam czasu na książki, za lektury trzeba się wziąć...

#9 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 21:17

Niestety nigdy nie kupuję książek, bo mnie na to nie stać, zawsze mam o wiele ważniejsze wydatki:/ ale mam cudownych przyjaciół, którzy wiedzą jak uwielbiam czytać i zawsze z okazji urodzin dostaję od nich jakieś czytadło :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 21:19

Mnie nie stać na książki, ale jeśli już mam jakiś grosz to kupię. Wolę kupować niż wypożyczać. W końcu najlepiej mieć coś własnego ;) Przynajmniej nie gonią wtedy z terminem oddania.

#11 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 20:44

ja wypożyczam. chciałabym kupować ale czasem kasy szkoda.
ale marzy mi się taka kolekcja książek jak już będę miała swój domek, więc może kiedyś zacznę kupować ;-)

#12 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 20:51

ja do tej pory kupowalam ksiazki i pozniej wymienialam sie ze znajomymi
i mysle ze takie rozwiazanie jest najfajiejsze bo podobnie jak malenka, nie lubie goniacych mnie terminow :roll:

a co do kupowania to rzadko to robie zazwyczaj dostaje je w prezencie na zmowienie :P
od babci itp albo na jakas okazje mowie wczesniej co mnie interesuje ;)

lubie jak na regale stoi moja kolekcja ksiazek tak fajnie patrzy sie na nie i mysli ze to juz moja mala biblioeczka :P

#13 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 11:43

czasem zdarza mi się kupić, ale najczęściej pożyczam, ale od znajomych, nie z biblioteki, żeby właśnie terminy nie goniły.
w przyszłości, jak będę miała domek, to marzy mi się biblioteczka z ulubionymi tytułami.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#14 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 12:09

Ja zazwyczaj kupuję książki chociaż kiedyś wiele wypożyczałam ale po pierwsze gonił mnie termin a nie chciało mi się wiecznie chodzić i przekładać termin oddania. Po drugie książki albo nie miały stron albo były w złym stanie.
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#15 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 12:15

Książki,na których mi zależało kupiłam. Resztę dostałam,bo książki dostaje z każdej okazji :-D mama ma wielką listę książek,które chciałabym mieć i rodzinka je kupuje :-D

A z biblioteki też korzystam. I nigdy nie mam problemu z terminowym oddaniem książek,bo bardzo szybko je czytam i śmigam po kolejne :mrgreen:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#16 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 16:25

Od kiedy jestem w UK to kupuje,
ksiazki sa tutaj naprawde tanie to raz,a dwa nie chce mi sie szukac biblioteki :-P
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#17 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 16:32

Ja w zasadzie tylko wypożyczam... Kupowac jeszcze nie kupuję, za to czasem dostaję :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 18:23

Od kiedy jestem samodzielna to tylko kupuję ;-)
Uwielbiam książki i mogę, a nawet lubię czytać je kilka razy...tym bardziej, że jeśli książka jest ciekawa, to pochłaniam ją w 1 wieczór ;-)
Zresztą wszyscy wiedzą, że jakby co, jakby nie było pomysłu na prezent dla mnie, to wystarczy zadzwonić, ja rzucam kilka tytułów i można mi kupić książke...
Kilka tytułów, żeby było choć trochę niespodzianki :-P
Mam około...ja wiem...250 książek i ciągle mi mało... :-)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#19 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 19:24

ja zalezy,często wypożyczam ale też jak coś mnie naprawdę zakręci to i kupię. Teraz co tydzień przez prawie rok kupowałam książkę dodawaną do faktów,uzbierało sie 40 ale dzieki temu są moje na własność i zawsze mogę do nich wrócić :-)
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#20 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 19:35

kupuje w wiekszosci, wole miec swoje, a ostatnio wypozyczylam sobie 3 i ciesze sie, bo mam lekture :-) wole uzbierac, zaplacic i miec swoja
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...