chlebek
polecałabym go od II fazy, bo im czystsza jest I faza tym lepsze daje efekty
jajko też od początku diety można jeść?
taj jajka od początku
[ Dodano: 2010-08-03, 16:07 ]na 3 stronie wrzuciłam kilka przepisów
[ Dodano: 2010-08-03, 16:17 ]ZUPA KALAFIOROWA
Składniki:
• 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
• 1,5l wody
• 1 op mrożonych kalafiorów (500g)
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• pół selera
• 1 mała cebula
• 150g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka skrobii/maki kukurydzianej
• 1 listek laurowy
• 2 ziela angielskie
• sól, pieprz
Z mięsa i warzyw i przypraw ugotować lekki rosolek. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie wyjąć, do wywaru dodać kalafior. Gotować przez 5-7 min. Połowę kalafiorów wyjąć, resztę zostawić w zupie. Do zupy dodać marchewkę i wszystko zmiksować blenderem. Nastepnie dodać pokrojone mięso i wlać skrobię/mąkę wymieszaną z jogutrem(najlepiej zrobić tak, żeby skrobię/mąkę wymieszać w odrobinie wody, żeby nie było grudek, później dodać do tego jogurt). Wszystko jeszcze pogotować z 5 min, następnie wrzucić różyczki ugotowanego kalafiora. Pogotować chwilkę i wlać na talerz.
SERNIK PRZEKŁADANY
Składniki:
• 400g serka homogenizowanego waniliowego
• 5 jajek
• 4 łyżki wrzątku
• 1 łyżka kakao
• 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 3,5 łyżki zmielonych (!) otrębów owsianych
• ok. 3 łyżek słodzika (wg uznania)
Białka ubić na sztywną pianę. W misce zmieszać żółtka, słodzik, otręby i serek. Nie mieszać za długo, dodać pianę. Masę podzielić na 3 części, do jeden dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku, do drugiej-kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (powstanie gęsta pasta:)), trzecią zostawić waniliową. Poszczególne masy wyłożyć do tortownicy, ja miałam 21cm, ale lepsza byłaby troszkę mniejsza. Piec w 200 stopniach ok.40-60min (moje ciasto było gotowe już po 35min-trzeba sprawdzać patyczkiem:) bo piec piecowy nie równy;)).
UWAGA! Ciasto jest bez proszku do pieczenia!
BUDYŃ CZEKOLADOWY
Składniki (na 1 porcję):
• 1 szkl mleka
• 1 żółtko
• 3 łyżeczki słodzika (wg smaku)
• 2 łyżeczki kakao
• 1-1,5 łyżeczki skrobii/mąki kukurydzianej
Żółtko utrzeć ze słodzikiem. W osobnej szklance w 5 łyżkach mleka wymieszać kakao razem ze skrobią/mąką. Do żółtek dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać. Masę mleczno-żółtkową zagotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Następnie dodać masę skrobiowo/mąkowo-kakaową do gotującego się mleka, mieszać i chwilkę pogotować. Można dodać ulubiony zapach

Dobre zarówno na ciepło jak i przestudzone:)
NUTELLA
Skladniki na mały słoiczek:
• 10-15 łyżek mleka granulowanego w proszku
• 2 łyżki kakao
• 4-5 łyżek słodzika (w zależności czy chcemy bardziej na słodko czy na gorzko

)
• 5-6 łyżek mleka
• 200g białego serka typu philadelphia light
• kilka kropel ulubionego zapachu (orzechowego, waniliowego)
Składniki dokładnie ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej masy, nie za gęstej i nie za rzadkiej

ciężko to określić, ale pewnie wyczujecie odpowiednią konsystencję podczas mieszania. Jeśli będzie za rzadkie dodać kakao jeśli za gęste - mleka w płynie (ostrożnie dolewać, żeby za bardzo nie rozrzedzić

). Oczywiście słodzik wg uznania. Schłodzić w lodówce (zostawiłam na całą noc).
PASZTET
Składniki:
• 2 pojedyńcze piersi z kurczaka
• 5 drobiowych wątróbek
• 2 średniej wielkości cebule
• 2 jajka
• 2 szkl. mleka
• 2,5 szkl. wody
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• sól, pieprz do smaku
• 5 łyżek otrąb owsianych
Wątróbke oczyścić i gotować w mleku przez 10 min. Odcedzić i wystudzić. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane cebule. Gotować do miękkości kurczaka. Odcedzić i wystudzić. Zostawić zalewę, ją również wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać otręby i odstawić do nasiąknięcia (ok.10min.). Odsączyć otręby. Mięso zmielić dwukrotnie, razem z cebulą. Dodać nasiąknięte i zmielone otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Jesli będzie za suche dodać trochę wywaru. Dodać gałkę muszkatołową, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Pasztet wyłożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową i wysypaną otrębami. Zakryć folią i zrobić w niej dziurki. Piec 50 min, z czego 10-15 min przed końcem pieczenia odkryć pasztet, żeby z góry ładnie się przyrumienił. Zostawić do wystygnięcia w foremce. Trzeba pamiętać, że jest to pasztet drobiowy, więc będzie on troszkę bardziej suchy niz ten ze sklepu, ale za to jaki on jest smaczny!
NALEŚNIKI
Składniki na 3 duuże nalesniki:
• 2 jajka
• 1 łyżka skrobii / mąki kukurydzianej
• pół szklanki mleka
• szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)).Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smazyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścieła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.
KURCZAKOWE PLACKI
Składniki na 5 średniej wielkości placków:
• 1 pojedyńcza duża pierś z kurczaka
• 1 jajko
• 1 łyżka serka granulowanego
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• sól, pieprz, czosnek granulowany lub naturalny
• 1 op zottarelli light
Piersi pokroić w drobną kosteczkę. Dodać przyprawy (zmiażdżony czosnek), serek i jogurt. Wymieszać i wstawić do lodówki na min.30 minut. Następnie dodać jajko i mąkę. Wymieszać i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnie. Smażyć na małym okniu, tak aby kurczak zdążył się przysmażyć.
Wyłożyć na talerz. Na kazdy placuszek położyć po cieńkim plasterku zottarelli i wsadzić do mikrofalówki/pieca, aż ser się rozpuścić.
Smacznego:)
CHLEB
Składniki na bochenek wielkości 21cm x 10cm:
• 0,5 op. drożdży
• 0,5 szkl skrobii / mąki kukurydzianej
• 1 łyżeczka słodzika do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
• 0,5 szkl ciepłej wody
• 1 op. otrąb owsianych (150g)
• 1 mały jogurt naturalny (180g)
• 3 żółtka
Otręby zalać jogurtem odstawić do nasiąknięcia.
Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl. wody, dodać słodzik i wymieszać z mąką kukurydzianą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosnąć dodać do otrębów, dodać żółtka i sól. Wymieszać ręką do połączenia składników. Ciasto wylać do formy wysmarowanej parafiną i wysypaną otrębami.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
Placek po węgierskuSkoro już zrobiłam placki, to z czym można je zjeść....pierwsze co nasunęło mi się to placek po węgiersku

Więc usmażyłam placki wg. tego przepisu i do tego drobiowy gulasz. I głód porządnie zaspokojony.
Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• 4 pieczarki
• pół cebuli
• przyprawy (sół, pieprz, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany)
• 1 łyżeczka skrobii / mąki kukurydzianej
• 1 łyżka jogurtu naturlanego
Piersi opłukać i pokroić w kostkę. Opruszyć solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Pieczarki obrac i pokroić w plasterki. Podsmażyć na rumiano z cebulką, dodac do mięsa. Wymieszać mąkę/skrobię kukurydzianą z jogurtem i zabielić gulasz.
Składniki (wychodzi ok.12 placuszków)*:
• 1 opakowanie mrożonych kalafiorów (450g)
• 4 duże pieczarki
• pół dużej cebuli
• 2 jajka
• 2,5 łyżki (już zmielonych!) otrębów
• sól
• oregano
• bazylia
• majeranek
Kalafior wrzucić na gotującą wodę i gotować 5min. Odcedzić i wystudzić. Ja gotowałam wieczorem dnia wcześniejszego. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posmażyć, dorzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażyć. Ostudzić. Wymieszać kalafior, pieczarki, dodać otręby i makę/skrobię kukurydzianą, dodać 2 jajka i przyprawy. Wszystko wymieszać, potraktować blenderem,aby uzyskać gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni małe placuszki. Przewracac w momencie, kiedy brzegi placków dobrze się przyrumienią. UWAGA ! - lubią się rozpadać podczas przewracania.
Deser smakija
Składniki na 4 porcje:
• 150g jogurtu naturalnego
• 250g serka homogenizowanego waniliowego
• 100g serka homogenizowanego naturalnego
• 1,5 łyżki żelatyny
• 2/3 szklanki gorącej wody
• 1,5 łyżki kakao
• 10 słodzików w pastylkach
Żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić do wystygnięcia. Jogurt oraz serki włożyć do miski i dodać słodziki, jeśli lubicie bardziej słodkie to więcej słodzika jesli mniej słodkie-mniej pastylek i zmiksować przez minutę. Dodać tężejącą ale ciąglę płynną żelatynę. Miksować na wysokich obrotach przez 3 minuty. 2/3 białej masy rozłożyć do pucharków, do reszty wsypać kakao i pomiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na białą masę. Wsadzić do lodówki na 2-3h.
SER ŻÓŁTY
1 kg sera białego (najlepszy półtłusty,ale i z chudego wychodzi)
1 i 1/2 litra mleka
2 jajka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (warzywko,vegeta,kucharek lub inna) albo 1/2 łyżeczki soli
Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.Zagotować mleko w garnku z grubym dnem lub takim który nie przypala.Wrzucić na gotujące się mleko zmielony ser i gotowac na małym ogniu aż ser zrobi się taki jakby "gumowy",ciągnący.Wyłożyć cedzak czystą ściereczką,wylać ser i odstawić na około godzinę żeby odciekł.Kiedy ser odcieknie wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu,dodać jajka,sodę,przyprawę warzywną i miksować mikserem żeby się nie przypaliło i żeby zrobił sie jednolity i gładki.Przełożyć do plastikowego pojemnika (ja mam taki od lodów),wyrównać powierzchnię i pozostawic do wystygnięcia.Kiedy wystygnie zamknąć pojemnik żeby ser nie wysychał i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
dukanblox [ Dodano: 2010-08-03, 16:18 ]dodaje że przepisy nie są mojego autorstwa i pamiętajmy że wolno używać tylko skrobii kukurydzianej, mączka jest zabroniona