czytalam, ze mozna pic pepsi light, co o tym sadzisz?
tak można, tak samo jak cole "0"

podjadam same ziemniai z koperkiem albo truskawki
nie odczujesz tego na drugi dzień, ale efektem będzie późniejszy zastój wagi, lub jej przyrost, po to są wymienione kategorie produktów a inne są zabronione żeby się tego trzymać..
\nie powiem ja tez się pokusiłam raz na 3 truskawki, ale więcej nie będę jeść, ale ziemniaki?
[ Dodano: 2010-06-16, 07:41 ]wrzuć kilka przepisów

Blok czekoladowy
400 g odtłuszczonego mleka w proszku
200 g serka homogenizowanego
2 łyżki holenderskiego kakao
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
szklanka słodzika do pieczenia
ew. łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kakao do posypania
Serek przełożyć do rondelka, zalewać mlekiem i lekko podgrzać cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką ), tak aby mleko połączyło się z serkiem i nabrało gładkiej konsystencji.
Kiedy mleko z serkiem nabierze już właściwej gładkiej konsystencji, zdjąć rondel z ognia i dodać słodzik. A następnie kakao i mleko w proszku, ew. kawę. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Gotową masę czekoladowa przełożyć do foremki (u mnie foremki do pralinek) i odstawić do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki, można posypać kakao.
Smacznego!
Sernik na zimno
3 jajka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki słodziku do pieczenia
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
500 g chudego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
350 g jogurtu greckiego
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki żelatyny
laska wanilii
słodzik do smak
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać ubite białka. Ostrożnie połączyć obie masy. Wylać do tortownicy (ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno).
Piec ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny i odstawić do przestudzenia. Twaróg i jogurt utrzeć na pulchną masę, dodać ziarenka z przekrojonej wzdłuż wanilii i dosłodzić wg upodobań. Dodać żelatynę, połączyć mikserem na najwyższych obrotach. Przelać masę na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki.
Wątróbka drobiowa z puree z kalafiora
500 g wątróbek drobiowych
zioła prowansalskie
łyżeczka imbiru
ok. 150 ml białego wina
sól morska
Wątróbki oczyścić, obtoczyć w ziołach prowansalskich i podsmażyć. Posypać imbirem, podlać winem i dusić ok. 15 minut. Przed podaniem posypać gruboziarnistą solą.
średniej wielkości kalafior
3 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka białego pieprzu
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżka octu balsamicznego
sól
Kalafiora ugotować na parze do miękkości. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku.
Smacznego!
Naleśniki z wędzonym łososiem
2 jajka
4 łyżki skrobi kukurydzianej (dałam pół na pół z mąką kukurydzianą)
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
150 g wędzonego łososia
pęczek szczypiorku
150 g odtłuszczonego kremowego serka
łyżeczka chrzanu
sok z cytryny
sól, pieprz
Jajka wymieszać ze skrobią i solą, stopniowo dodawać mleko, mieszając, aby w cieście nie powstały grudki. Usmażyć cienkie naleśniki i odstawić do wystygnięcia.
Kilka łodyżek szczypiorku zanurzyć, na moment, we wrzątku i natychmiast przelać zimną wodą. Pozostały szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z serkiem i chrzanem, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Połowę nadzienia rozsmarować na naleśnikach, obłożyć łososiem i rozsmarować resztę. Zwinąć naleśniki, przekroić na pół i każdą połówkę przewiązać łodyżką szczypiorku.
Zupa pomidorowa z rukolą
puszka krojonych pomidorów
150 g rukoli
garść listków bazylii
ok. 750 ml bulionu drobiowego
ząbek czosnku
szalotka
1/2 papryczki chilli
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mleka (lub mleka pół na pół z wodą)
szczypta soli
kawałek piersi indyczej gotowanej na parze
Czosnek, chilli i szalotkę posiekać i delikatnie przyrumienić na lekko naoliwionej patelni. Bulion podgrzać, dodać pomidory (razem z sokiem) i zawartość patelni, wymieszać i gotować kilka minut. Dodać rukolę i bazylię, gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku, następnie zmiksować na gładki krem. Mięso pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Jajko wymieszać ze skrobią i solą, stopniowo dodawać mleko, mieszając, aby w cieście nie powstały grudki. Usmażyć cienkie naleśniki. Następnie zwinąć je ciasno w ruloniki i pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do zupy bezpośrednio przed podaniem.
(wszystkie przepisy pochodzą z
czympachnieuzakow.blox [ Dodano: 2010-06-16, 07:54 ]C.D
PIZZA
Składniki: (na 2 dni! albo dla 2 osób)
* 6 łyżek otrąb owsianych
* 2 łyżki skrobii/maki kukurydzianej
* 1/5 szklanki mleka
* 1/3 -1/2 małego opakowania drożdży
* 1 łyżeczka cukru dla drożdży (!) ew. 1 tabletka/1 łyżeczka słodzika*
* 1 małe jajko
* sól do smaku
* przecier pomidorowy, pieczarki, cebula i inne ulubione warzywa (na PW)
* wędlina drobiowa
* serek granulowany
* oregano
Otręby zmielić na puch. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem, zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do otrąb, soli, mąki i jajka. Dokładnie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować przecierem pomidorowym (najelpiej całe ciasto, bo jeśli zostawicie brzegi to wyschną podczas pieczenia i zrobią się twarde) i posypać oregano. Poukładać swoje ulubione składniki pizzy (wędlinka, warzywa-na PW), na to wyłożyć odsączony serek granulowany.
Piec w piecu nagrzanym do 180st ok 20 min (musicie kontrolować czy za bardzo się brzegi nie przypiekają).
Podawać z sosem czosnkowym.
SERNIKOBROWNS
Składniki:
* 6 jajek
* 4 łyżki skrobii/mąki kukurydzianej
* 1 mały jogurt naturalny
* 150g serka homogenizowanego
* 10-14 tabletek słodzika (wg smaku, 1tbl=3 łyżeczki cukru)*
* 250g chudego sera
* zapach waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
W misce połączyć ze sobą rozdrobniony ser, serek homogenizowany, 2 jajka, zapach waniliowy i 5 tbl słodzika. Składniki dokładnie ze sobą utrzeć. Wstawić do lodówki.
W drugiej misce lekko ubić jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt, skrobię/mąkę, kakao, proszek do pieczenia i resztę rozkruszonych słodzików. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć łyżką ser. Ma powstać serowa kratka.
Piec w piekarniku nagrzanym na 160 st ok 35 min.
KAJZERKI
Składniki (na 5-6 bułeczek):
* 9 łyżek otrąb owsianych
* 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
* 2 łyżki skrobii/mąki kukurydzianej
* 2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* sól (ja dodałam sól ziołową)
4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste(ja 3 bułeczki posypałam posypałam oregano a na jednej położyłam plasterki cebulki*). Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą plaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostały upieczone 6 sztuk:)).
MUESLI
Składniki:
* 21 łyżek otrąb owsianych
* 300g serka wanilowego
* 200g kefiru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka słodzika w płynie*
Otręby wymieszać z serkiem i kefirem, dodać słodzik i odstawić do nasiąknięcia (zostawiłam na całą noc w lodówce). Następnie porcję podzielić na pół, pierwszą połówkę rozsmarować cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do drugiej dodać kakao i również rozsmarować. Ja robiłam to na jednej blaszce z pieca standardowych wymiarów. Wsadzić na dół piekarnika nagrzanego do 120st na 30min. Następnie wyjąć i przestudzić (ok.10min). Połamać na kawałki. Piekarnik nagrzać do 140st. Wsadzić muesli do piekarnika tak po środku. I suszyć w piecu 1h (ja suszyłam 1h i 10 min) i zostawić w piecu z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Jeśli muesli za bardzo by się przypalało, można przykryć folią alumniową. Trzymać w szczelnym pojemniku**. Podawać z mlekiem, serkiem homogenizowanym lub jeść na sucho
(przepisy pochodzą z dukan.blox)