Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

pieprzyki urocze czy niebezpieczne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
135 odpowiedzi w tym temacie

#81 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 23:23

Każdy pieprzyk to potencjalny nowotwór, ja sama mam ich sporo, ale wiele wyczytałam i wiem, że póki są wyraźne, mają jednolity kolor, nie są wypukłe ani duże, to nie mam się czym przejmować ;) Co jakiś czas je obserwuję, sprawdzam, czy nie mam jakiś zmian. Jeśli takowe się pojawią, na pewno pójdę do lekarza ;) Ogólnie w małej ilości może i uroku dodają, ale ja mam ich coraz więcej i zaczyna mnie to szczerze mówiąc drażnić :lol:

#82 zakręcona

zakręcona
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 29 lipca 2011 - 10:07

Każdy pieprzyk to potencjalny nowotwór, ja sama mam ich sporo, ale wiele wyczytałam i wiem, że póki są wyraźne, mają jednolity kolor, nie są wypukłe ani duże, to nie mam się czym przejmować ;) Co jakiś czas je obserwuję, sprawdzam, czy nie mam jakiś zmian. Jeśli takowe się pojawią, na pewno pójdę do lekarza ;) Ogólnie w małej ilości może i uroku dodają, ale ja mam ich coraz więcej i zaczyna mnie to szczerze mówiąc drażnić :lol:

Dużo to według Ciebie ile? Jestem nieszczęśliwą posiadaczką tysięcy pieprzyków ;/ są dosłownie wszędzie, nawet pomiędzy palcami u nóg...
A jeśli chodzi o zmiany wyglądu pieprzyka, to nie trzeba od razu wpadać w panikę kiedy coś się dzieje. Miałam bardzo dużego i wystającego pieprzyka na plecach, zaczął łuszczyć się na biało, dermatolog uspokoił mnie, że to nic groźnego. Mimo wszystko było to impulsem do zabiegu wycięcia. Biopsja wycinka wykazała brak niepokojących zmian :)

#83 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 29 lipca 2011 - 22:51

to nie trzeba od razu wpadać w panikę kiedy coś się dzieje.

A nikt nie mówi o wpadaniu w panikę ;) Po prostu warto się tym zainteresować.

Ile? Na samych rękach mam około 40, na twarzy może z 5, brzuchu może z 10. Na plecach szczerze mówiąc nie wiem. Na nogach chyba też mi się nie zdarzyło. Wiem, że moja sytuacja do najgorszych nie należy, bo widziałam już babeczki z większą ilością pieprzyków, ale jednak z czasem to przestaje być urocze. Najbardziej denerwuję mnie takie maciupeńkie brązowe kropeczki, których się dopatrzeć nie mogę :P

#84 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 30 lipca 2011 - 08:32

wazne zeby byly w takim miejscu zeby nic ich nie draznilo np ubranie , ktore w danym miejscu mocno dociska . Mam taki w pasie na plecach i najgorsze sa spodnie do ktorych pas musze zakladac . I teraz na twarzy mi sie powiekszylo taka zmiana i co golenie to musze maszynka po tym jechac . Dobrze ze elektryczna to nie kalecze , ale czeka wizyta u chirurga :(

#85 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 lipca 2011 - 09:14

wazne zeby byly w takim miejscu zeby nic ich nie draznilo np ubranie , ktore w danym miejscu mocno dociska .

przesunąć sie ich raczej nie da :P

A nikt nie mówi o wpadaniu w panikę ;) Po prostu warto się tym zainteresować.

też tak myślę.
A przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że ten pierwszy, piąty czy dziesiąty raz może w taki pieprzyku nastąpić niegroźna zmiana, a za kolejnym zignorowanie jej może się źle skończyć ;-) I daleko mi tu do paniki. Raczej jest to dbanie o siebie samą na bieżąco, a nie płakanie później, że się coś przegapiło ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#86 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 30 lipca 2011 - 09:31

CENIONKA - Wiem o tym :) chodzilo mi tylko ze takie trzeba obserwowac . Pieprzyki tak jak wszystko inne , wazny jest umiar i zdrowy rozsadek , uwazac ale bez przesady

#87 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 19:40

Najbardziej denerwuję mnie takie maciupeńkie brązowe kropeczki, których się dopatrzeć nie mogę

mnie sie pojawia takich coraz wiecej na twarzy.
nowe plamki pojawiaa mi sie tam gdzie dociera duz slonca, ostatnio zrobily mi sie trzy nad kolanem, jeden przy drugim i ni bardzo mi sie to podoba. na brzuchu tz mam kilka kolo siebie . ja sie zbieram do drematologa isc, ale jakos mi nie podrodze.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#88 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 22 czerwca 2012 - 11:08

Jak mnie badał to wyczaił mojego większego pieprzyka na plecach. Dał mi skierowanie na usunięcie go do chirurga. Może i pójdę ale na pewno nie usunę. Po co ruszać, a ten stwierdził, ze jest w miejscu gdzie pas stanika go podrażnia i może zrobić się z niego czerniak. Tak bez żadnych badań zlecił mi usunięcie, jeszcze czego

Na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się ani chwili i usunęła od razu, skoro nie dość, że wystający, to jeszcze jest w takim miejscu. Z pieprzykami naprawdę nie ma żartów i nie powinnaś tego bagatelizować. Odkąd mama mojej koleżanki właśnie przez zaniedbanie "zwykłych" pieprzyków zachorowała na czerniaka, a kilka tygodni temu umarła zwracam teraz ogromną uwagę na każde i upominam każdego!

#89 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 22 czerwca 2012 - 11:38

"zwykłych" pieprzyków

20 na lewej ręce, 12 na prawej, 15 na twarzy, 14 na prawej nodze, 18 na lewej, po jednym na każdej stopie, 3 na plecach potrafię zobaczyć... jak się uprzeć to 90 w sumie by się znalazło :shock: oooo, mam jeszcze 4 na prawej dłoni :shock:

2 na plecach mam takie wystające, chyba najwyższy czas do dermatologa się przejść :roll:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#90 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 22 czerwca 2012 - 16:43

A to tutaj mój post został przeniesiony :-P

No więc postanowiłam, że pójdę do lekarza, znaczy się do chirurga ale tak bez żadnych badań? On nie jest bardzo wystający. on jest, można powiedzieć, płasko-wystający ale nie za dużo. JA mam ten trzeci z góry od lewej mniej więcej tylko bardziej płaski.
Dołączona grafika

#91 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 23 czerwca 2012 - 09:42

Madź, widzę że nie tylko ja mam tyle pieprzyków. Pamiętam że jak kiedyś liczyłam to miałam na jednej ręce z 30.
Anonimka, jakiś czas temu usuwałam pieprzyk, gdyż zrobiła mi się wkoło niego biała otoczka i powoli rozrastała się. Dodatkowo w nocy zaczepiłam paznokciem i zrobił mi się on fioletowo-czarny. Pojechałam z nim do onkologa i on zbadał mnie całą oraz obejrzał wszystkie moje pieprzyki. Pieprzyk miałam wycinany a nie wypalany, gdyż przeprowadzali później badania na nim czy nie był rakotwórczy. Zabieg trwał chwilę, ale niestety po nim okazało się, że lekarz źle mi zszył i mam teraz taką bliznę dużą - zabliźniło się to.

Mam jeszcze kilka takich niefajnych pieprzyków z czego jeden czasem zaczepiam stanikiem. Mam do niego sentyment bo jest pod lewą piersią i jest w kształcie serca, tyle że odstaje. Zapewne niedługo przejdę się by usunąć go, bo czasem mi przeszkadza.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#92 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 21:01

mnie sie po lecie mnostwo nowych pojawaia, ale nie licze tego, choc do was rekordzistki to mi brakuje ;-)

#93 pustynna

pustynna
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 18:13

Mam sporo pieprzyków, głównie na rękach. Nie przeszkadzają mi, bo są małe i nie odstają. Jednak zawsze jak np. idę się opalać nakładam tam gdzie ich dużo więcej kremu z filtrem tak na wszelki wypadek. ;) Moja koleżanka ma takie duże, odstające, przez to ma problem z depilacją. :/
Trzeba mi nowych skrzydeł, nowych dróg potrzeba... J. Słowacki

#94 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 21 kwietnia 2013 - 17:13

Pieprzyk miałam wycinany

ile to trwało :?: w sense ile w szpitalu spedziłas cały dzien czy tylko czas zabiegu ??? musiałas jakies badana wczesniej robić ??? czy poszłas do szpitala i zrobili to w znieczuleniue miejscowym ???

mnie dermatolog powiedziała, ze jeden pieprzyk powinnam po wakacjach usunąć.

Mam do niego sentyment

ja do mojego tez , cale zycie odkąd pamietam go mam.

#95 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 21 kwietnia 2013 - 19:47

Ja mam baaardzo dużo, ale nie są wystające. Jeden wystający mam na plecach i ciągle zastanawiam się czy go nie usunąć, bo jest na łopatce i już go parę razy mi facet zahaczył.

Ogólnie mi nie przeszkadzają, a nawet parę mam w dziwacznych miejscach, np malutki na dolnej wardze i czasem ktoś mówi że coś mam, na pięcie, jakbym coś zgniotła :) I w miejscu intymnym - kiedyś lekarz mi powiedział, że jestem TAM oryginalna :)

Każdy z nas urodził się ateistą

#96 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 21 kwietnia 2013 - 22:28

Jeden wystający mam na plecach i ciągle zastanawiam się czy go nie usunąć

Też mam jednego pieprzyka centralnie na środku pleców i również chciałam go usunąć. Miałam już nawet skierowanie do poradni chirurgicznej, ale jakoś stchórzyłam. Dermatolog powiedział, że nie jest on szkodliwy i że nie muszę go wcale usuwać. Ja się bałam, że podczas zabiegu mogę jeszcze bardziej coś uszkodzić.
Mimo słów lekarza nadal boję się go opalać na słońcu ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#97 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 kwietnia 2013 - 19:10

Madz ja mam na jednej rece z 60 :-P
Moj małz miał wycinany pieprzyk jeden bo przeszkadzal. I tez mial badania czy nie ma komorek rakowych. Ale to chyba norma takie badanie
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#98 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 26 kwietnia 2013 - 09:25

Oj ja mam wszędzie bardzo dużo pieprzyków. A latem ich liczba jest jeszcze większa po wystawieniu się na słońce. Nie są raczej wystające, nie przeszkadzają mi w niczym.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#99 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 27 kwietnia 2013 - 22:12

I tez mial badania czy nie ma komorek rakowych. Ale to chyba norma takie badanie

Jeśli był wycinany przez onkologa to norma. Specjalnie wycinają wtedy więcej niż sam pieprzyk by mieć tkankę do badań.
magdaaaaa, w szpitalu spędziłam pół dnia, bo czekałam długo w kolejce. Niestety byłam ostatnia, więc dobrze po 16 mnie wzięli do gabinetu. Zabieg sam trwał może z 20 minut. Znieczulili mnie miejscowo. Dostałam chyba znieczulenie w dwóch miejscach, ale nie pamiętam dokładnie. Samo wycięcie trwało chwilę, dłużej mnie zszywali, gdyż dość dużo pobrali. Oczywiście później miałam dyskomfort związany ze szwami, bo nie mogłam za bardzo ręką ruszać - pieprzyk miałam nad prawą piersią.

musiałas jakies badana wczesniej robić

Wcześniej byłam z nim u onkologa, w ogóle nie poszłam do dermatologa tylko od razu do onkologa. Zbadał mnie, spytał się czy zauważyłam jakieś zmiany skórne, czy nie mam problemów pomiędzy palcami stóp, bo tam często występuje zaczerwienieni itp. Do tego zbadał mi węzły chłonne.

Po wyniki miałam przyjść po 2 tygodniach, ale niestety nie pokazałam się. Strasznie się bałam iść po te wyniki, gdyż u mnie w rodzinie było dość sporo raków. Na szczęście moje badania były idealne :mrgreen:

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#100 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 kwietnia 2013 - 22:51

Katarzynka89ale jakis badan krwi etc czy mozsz miec taki zabieg i znieczulnie nie bylo ???

dzieki za info :*