Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

pieprzyki urocze czy niebezpieczne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
135 odpowiedzi w tym temacie

#101 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 27 kwietnia 2013 - 22:56

magdaaaaa, nic takiego nie miałam. Jedynie wywiad rodzinny i zwykłe badanie.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#102 rodzynka200

rodzynka200
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 17 czerwca 2013 - 16:02

ja też mam raczej dużo pieprzyków, nie wszystkie mi przeszkadzają, ale część chciałabym usunąć, w sumie niedługo będę to robić, na razie zbadałam czy można je spokojnie usuwać i czy nie są niebezpieczne. Jakby ktoś myślał o takim badaniu to bardzo polecam metodę, na któa sama się zdecydowałam, wideodermatoskopię. Bylam na tym .... , całość trwała kilkanaście minut, zrobili coś jakby skan tej zmiany i zrzucili na komputer, potem szybkie badanie i spokój ducha:) to bardzo pewna metoda, więc serio polecam.

#103 motylek2000

motylek2000
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19 czerwca 2013 - 12:49

Ja mam dosyć duże znamię na brzuchu. Co prawda wizualnie mi nie przeszkadzało, ale bałam się, że może być groźne. Jak rodzynka200 zrobiłam wideodermatoskopię w Melitusie. Nie trwało to długo, a wyniki są od razu. Przynajmniej teraz wiem, że nie muszę się obawiać tego znamienia.

#104 Aggie_W

Aggie_W
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 19 czerwca 2013 - 14:49

Ja już od dłuższego czasu się zbieram do wizyty u dermatologa. Mam kilka pieprzyków, które mnie niepokoją.
„Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz, co ci się trafi.” :)

#105 Nattka

Nattka
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 12:18

Ja też mam w planach usunięcie kilku pieprzyków, ale najpierw muszę znaleźć odpowiednie miejsce, żeby je wszystkie zbadać i usunąć. Mam dwa, które trochę mnie niepokoją swoim wyglądem. Bardziej jednak chciałabym usunąć wystający pieprzyk, który mam na plecach. Niestety jest w takim miejscu, że często zdarza mi się o niego zaczepić spodniami albo jakimiś innymi ubraniami. Jakiś rok temu zdarzyło mi się go nawet trochę zadrapać, ale całe szczęście nic się nie stało. Teraz szukam jakiegoś dobrego dermatologa, żeby je posprawdzał...

#106 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 20:04

Bardziej jednak chciałabym usunąć wystający pieprzyk, który mam na plecach.

Ja również coraz bardziej zastanawiam się nad usunięciem pieprzyka z pleców, ostatnio zahaczyłam o niego stanikiem to przez 2 dni bolało mnie w tej okolicy :roll: Chyba czas się za to zabrać.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#107 Nattka

Nattka
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 11 lipca 2013 - 09:52

Ja również coraz bardziej zastanawiam się nad usunięciem pieprzyka z pleców, ostatnio zahaczyłam o niego stanikiem to przez 2 dni bolało mnie w tej okolicy :roll: Chyba czas się za to zabrać.

No ja jakiś rok temu go aż zadrapałam, więc naprawdę się przestraszyłam, że coś się stało. Nie wiem jak Twój, ale w moim przypadku naprawdę sporo mi wystaje tego pieprzyka i naprawdę mi przeszkadza. Kiedyś, jak jeszcze byłam młodsza mama zabrała mnie na badanie tego ustrojstwa, ale okazało się, że to nic groźnego... Co nie zmienia faktu, że szukam intensywnie sprawdzonego miejsca, gdzie się go pozbęde...

#108 Palemka88

Palemka88
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 15 lipca 2013 - 22:05

No ja jakiś rok temu go aż zadrapałam, więc naprawdę się przestraszyłam, że coś się stało. Nie wiem jak Twój, ale w moim przypadku naprawdę sporo mi wystaje tego pieprzyka i naprawdę mi przeszkadza. Kiedyś, jak jeszcze byłam młodsza mama zabrała mnie na badanie tego ustrojstwa, ale okazało się, że to nic groźnego... Co nie zmienia faktu, że szukam intensywnie sprawdzonego miejsca, gdzie się go pozbęde...

Damn, mam to samo. Taki pieprzyk, który od góry się odrywa tak jakby. I jest on na linii ramiączka od stanika. Staram się zaklejać plastrem, ale czasami kiedy zapomnę, jest dramat. Ile razy zawyłam z bólu, nie zliczę. Najlepiej, jak na maturze ustnej upadł mi plan ramowy i się schyliłam po niego szybko. Tak zaczęłam jęczeć z bólu, że komisja chciała egzamin przerywać :mrgreen:
Chcę go usunąć, ale jakoś tak... boję się. :(

#109 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 22:16

moja bratanica. ostatnio rozdrapala znamie i krwawila, on a ma duze takie 1 cm na 1,5 cm

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#110 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 22:27

moja bratanica. ostatnio rozdrapala znamie i krwawila

a poszliście z tym do lekarza? jeśli tak to co lekarz powiedział?

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#111 Nattka

Nattka
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 17 lipca 2013 - 13:18

W przypadku dziecka to chyba jeszcze bardziej istotne, żeby iść do lekarza i sprawdzić co się tak właściwie stało...

Ja z moim w dzieciństwie nie miałam problemów, bo jakoś ubrania były inne i mniej mi zawadzały. Wiem, że jak moja kuzynka miała podobny pieprzyk, tylko w innym miejscu, to dermatolog jej go wyciął. Uznał, że jest bezpieczny i nic się tam paskudnego nie dzieje, ale sensowniej będzie się go pozbyć, bo to jest prostsze niż czekanie, aż się tam coś zapaskudzi...
A ja nadal pewności nie mam. Nawet nie wiem jak go powinnam zbadać, żeby wiedzieć czy to coś pilnego czy niekoniecznie...

#112 Testowa

Testowa
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 16:31

Przede wszystkim powinnaś pójść do dermatologa, który obejrzy pieprzyk i zakwalifikuje go do wycięcia, bądź nie.

#113 Bogna

Bogna
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 01 września 2013 - 12:24

A znacie dobrego dermatologa w Małopolsce? U mnie znamiona to duży problem - mam ich więcej niż gwiazdek na niebie ;) Ale denerwuję się nie tymi które mam od zawsze, ale takimi które pojawiły się w dorosłym życiu i wg mnie się powiększają. Byłam u kilku dermatologów ale oni tylko dotkną i mówią że jak nie przeszkadza to obserwować lub wyciąć. Ale za oglądniecie każdego powyżej 5 płaci się osobno, nie mówiąc już o wycięciu. Więc przynajmniej chciałabym trafić do kogoś dobrego.

#114 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 01 września 2013 - 18:10

Ojj ja mam ogrom pieprzyków, kiedyś szczególnie przeszkadzały mi te na twarzy... ale one maja tak, że zimą bledną a pojawiaja się ponownie na lato. Połówek cały czas mi teraz powtarza, że wygladają uroczo więc się do nich przyzwyczaiłam ;)

Nie są niebezpieczne, miałam już kilka razy sprawdzane takie większe na plecach czy to na ramionach.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#115 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 01 września 2013 - 18:27

ale one maja tak, że zimą bledną a pojawiaja się ponownie na lato.

Zawsze myślałam, że pieprzyki są stałe a tylko piegi się pojawiają latem :shock:

#116 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 01 września 2013 - 18:41

Zawsze myślałam, że pieprzyki są stałe a tylko piegi się pojawiają latem :shock:

Może jestem jakaś dziwna, ale moje pieprzyki naprawdę zima bledną a latem jakby na nowo się pojawiały. :lol:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#117 Eresz

Eresz
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 08 września 2013 - 16:18

Może jestem jakaś dziwna, ale moje pieprzyki naprawdę zima bledną a latem jakby na nowo się pojawiały. :lol:

Mam wrażenie, że też dostrzegam podobną korelację :D
Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamiętać.

#118 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 09 września 2013 - 18:21

jeden mam na plecach, taki ciut wiekszy, i ramiaczko od biustonosza mi zahacza o niego. Czasem az zaboli i tez mysle czy tego nie pozbyc sie
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#119 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 13 września 2013 - 19:19

Ja już jestem umówiona na wizytę u chirurga w celu usunięcia jednego wystającego, lekko brązowego znamienia. Znajduje się z lewej strony u nasady nosa i dosyć mi przeszkadza, po prostu nie podoba mi się. Znajomi twierdzą, że w ogóle nie zwracają na to uwagi, ale mnie się nie podoba i już. ;-)

Jadę na początku października. Być może na razie będzie to tylko konsultacja, być może załatwię wszystko od razu. Wiem, że jest ryzyko blizny, ale są na to odpowiednie maści i będę wspomagać się makijażem.

<ookk>

#120 Testowa

Testowa
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 29 września 2013 - 18:38

Pewnie, jeśli znamię przeszkadza to nalezy udac sie najpierw do dermatologa, a ten oceni, czy można je usunąć. Cibie pewnie jeszcze czeka konsultacja u chirurga i ten umówi sie z Tobą na konkretną datę, na usunięcie tego paskudztwa. Ja też usunęłam z twarzy i nie żałuję.