Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

edukacja seksualna nastolatków

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
116 odpowiedzi w tym temacie

#41 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 28 września 2010 - 16:50

a jesli rodzice tego nie robia..??

To niech robią !
Nikt inny za nich dzieci nie wychowa (chyba, że Bravo :lol: ) - to od rodziców zależy jakimi ludźmi będą.

A jeśli tego nie robią, przyznajmy szczerze - z zajęć w szkole wszystkiego się nie dowiedzą.

Ja w podstawówce miałam juz takie zajęcia, ale tam dowiedziałam się tylko tego czego na biologii (no może w wersji rozszerzonej), czyli o dojrzewaniu.

W gimnazjum miałam chyba takie zajęcia przez rok - z pania od historii :lol: :lol:
Raczej nic stamtąd nie wyniosłam.
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#42 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 28 września 2010 - 16:54

To niech robią !

Jasne,że tak,tylko wiem z własnej autopsji jakie to jest trudne.Jak rozmawiałam z córką o tych sprawach to bardziej się czerwieniłam niż ona.Ale przebrnęłam przez to i z synem jak dorośnie także zamierzam porozmawiać a jeśli nie ja to mąż.Dużo zależy od rodziców i od tego jak poważnie podejdą do tematu. :-D

#43 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 28 września 2010 - 17:04

Jasne,że tak,tylko wiem z własnej autopsji jakie to jest trudne.

Nikt nie mówił, że bedzie łatwo wychowywać dzieci.

Ale przebrnęłam przez to i z synem jak dorośnie także zamierzam porozmawiać a jeśli nie ja to mąż.

i o ! :-P Można? Można! ;-)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#44 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 28 września 2010 - 18:34

Powoli zaczynamy odbierać dzieciakom dzieciństwo.

W niektórych przypadkach dzieciaki same je sobie odbierają <bezradny></span>
Poza tym jak napisała cenionka:

A wg mnie w sam raz. To chyba wtedy na biologii pojawiają się tematy rozmnażania człowieka? Więc nie widzę problemu, w zasugerowaniu dzieciakom, że są metody, które mogą pomóc uniknąć ciąży. Nie mówię, że od razu wprowadzać dzieciaki w dokładne metody antykoncepcji, ale przede wszystkim poinformować ich, że dziecko w wieku 12 lat w ciążę zajść też może.

może i takie przypadki występuj a teraz o wiele częściej niż 10 lat temu.. Dziś dzieci szybciej dojrzewają, szybciej tez podejmują zachowania seksualne, a od nadmiaru wiedzy jeszcze nic nikomu złego się nie stało. ;-)

#45 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 28 września 2010 - 18:39

dzieciaki same je sobie odbierają

sama nie wiem czy to do konca tak...
ja jednak mysle że podstawy są w rodzicach co do wychowania
pozniej - szkoła

Cytat:
a jesli rodzice tego nie robia..??

To niech robią

powiedz to tym co rodzicom.
W dzisiejszych czasach gdy rodzic czesto zabiegany za pieniazkiem to nie ma on czasu gadać z dzieckiem
i to nie tylko o sexie
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#46 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 29 września 2010 - 06:49

W dzisiejszych czasach gdy rodzic czesto zabiegany za pieniazkiem to nie ma on czasu gadać z dzieckiem
i to nie tylko o sexie

No właśnie,ale skoro pogoń za pieniądzem jest ważniejsza i rodzic nie potrafi znaleźć chociażby 15 minut na wieczorną rozmowę z dzieckiem ,to dupa a nie rodzic.Sorry za określenie.Potem ma się wielkie pretensje do całego świata,że dziecko tak postępuje a nie inaczej.Moim zdaniem zawsze można wygospodarować chwilkę w ciągu dnia by poświęcić ją dziecku.Trzeba tylko chcieć.
Przecież lepiej jak dziecko zdobędzie wiedzę o sexie od rodziców niż ma się dowiadywać o takich rzeczach z gazetek,czy z ulicy.Rozmowa i jeszcze raz rozmowa,jak i o wychowaniu sexualnym tak i o innych sferach życia.

#47 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 29 września 2010 - 10:22

No ja myśle że te problemy biorą się czesto z domu.
OWszem dzieciak jest pod wpływem inernetu, znajomych.
Chce się przypodobać , byc lubianym.
Ale jeśli wpoi mu rodzic pewne zasady myśle może błednie że bedzie się on ich trzymał.
Wiec i taka 12 latka nie pójdzie do łóżka tylko po to aby zaliczyć bo tak wypada, tak moda.
Wiec przy dobrej checi rodziców oraz odpowiedniej edukacji w szkole , odpowiedniej do wieku mozna zminimalizować tak wczeszesne wkraczanie dzieciaków w zycie sexualne.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#48 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 29 września 2010 - 17:55

słyszałam ze sa sa kiazkeczki o tolerancji innych orientacji seksualnych dla dzieciw przedszkolu i sporo przedszkoli sie w nie zaopatrzyło , tzn ze to nie za wczesnie mowic o pewnych sprawach.
mysle ze juz w podstawowce , mozna mowic o sexie, aborcji czy antykoncepcji , tylko w sposób dostosowany do wieku dziecka. jak dziewczyny pisały najwazniejsza jest profilaktyka. zeby potem taka 12 lata nie byłą zdziwiona, ze jest w ciązy , bo ona mysłam ze peirwszy raz to sie nie zachodzi <bezradny></span>
a co do rodziców , to moze nasze dzieci beda potrafiły rozmawiac o tym ze swoimi dziecmi , ale w dziejszych czasach to chyba jeszcze sie nie uda.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#49 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 01 października 2010 - 20:30

No i niech mi ktoś powie, że jeśli chodzi o edukacje seksualną nastolatków, to nie jesteśmy sto lat za murzynami :shock: :shock: :shock: ręce i cycki opadają jak się to czyta

Listy do redakcji Bravo Girl

Kasia, lat 14

Drogie Bravo! Mam na imie Kasia i mam 14 lat. Piszę do Was bo mam duży problem. Od jakiegoś czasu masturbuje się świeczką. Powiedziałam o tym swojej najlepszej przyjaciółce. A ta mi powiedziała, że od tego można zajść w ciążę. Czy to prawda
Pomóżcie!
Darek, lat 16

Może wyda Ci się to dziwne, ale chodzę z trzynastoletnią dziewczyną.

Bardzo się kochamy i mamy wiele wspólnych zainteresowań. Jestem w takim wieku, że chciałbym już współżyć. Kilka razy próbowałem zbliżyć się do Marty, ale ona wciąż tłumaczy, że nie ma ochoty. Myślę, że poprostu nie chce jeszcze rozpocząć życia seksualnego. Nierozumiem dlaczego tak postępuje, zwłaszcza, że jest już dojżałą i ma miesiączkę. Nie chce jej rzucać dla innej dziewczyny, bo naprawde ją kocham. Jak ją przekonać, by chciała tego samego co ja?
Karol, lat 18

Długo zastanawiałem sie aby napisac ten list do Wasej Redakcji , ale śadze ,że możecie pomóc rozwiązać mi mój problem. Otóż w wakacje poznałem pewną cudowną dziewczyne Monike , jest w moim wieku i jest już doświadczona. Po tygodniu zaproponowała mi abyśmy zaczeli sie kochać , ale ja sie boje i przed tym "pierwszym razem" mam pytanie czy mój członek może utkwić w jej pochwie ?

I co mam zrobić i jak sie zachować jeśli tak sie stanie i nie będe mógł go wyjąć.
Prosze o szybką odpowiedz , bo jesli nadal bede bał sie tego zrobić to ona przestanie mnie kochać.
Miss, lat 16

Droga redakcjo!Byłam u przyjaciółki na prywatce i poznałam cudownego chłopaka!
Nazywał sie damian i był taki słodki!Wszystkie koleżanki mi zazdrościły!
Zaproponował mi wspołżycie lecz ja odmówiłam!

Teraz sie do mnie nie odzywa i puszcza plotki po szkole!Czy dobrze zrobiłam?? Może gdybym sie zgodziła to kochałby mnie tak ja jego!??

POMÓŻCIE! zrozpaczona czytelniczka!
Aneta, lat 15

Droga redakcjo nigdy do was nie pisałam ale zdarzyło się coś okropnego kiedy rozmawiałam z koleżanka doradziła mi żebym się zmasturbowała i kiedy to robiłam poczułam przebicie się błony czy to oznacza ze nie jestem już dziewica??

czekam na odpowiedz
Olek, lat 17

Mój problem polega na tym że po nocach śni mi się ze uprawiam seks ze swoim młodszym bratem. Sen ten powtarza się dosyć często czy to oznacza że jestem gejem??
Marcin, lat 18

Koledzy śmieją się ze mnie ze jeszcze nie piłem alkoholu ani nie całowałem się z dziewczyna co mam im odpowiadać POMOCY
Joanna, lat 14

Drogie Bravo! Nazywam się Joanna i mam 14 lat,ostatnio byłam na imprezie i pierwszy raz w życiu robiłam to z chłopakiem oralnie..on miał 23 lata...wszystko widziała moja starsza siostra która wezwała policje i Konrada aresztowali.Po paru dniach wezwano mnie na komendę,dowiedziałam się,że Konrad,którego bardzo pokochałam jest jakimś pedofilem czy coś takiego..nie wiem co mam o tym myśleć...

Co to znaczy pedofil i czy mam z nim zerwać??
Małgosia, lat 17

Drogie Bravo mam 17 lat i straszny problem.Ostatnio koleżanka powiedziała mi ze przez pocałunek można zajść w ciążę.Czy to prawda?? I czy chodzi tylko o taki w usta czy w policzek też? Proszę o szybką odpowiedź wierna czytelniczka Małgosia z Pcina Dolnego
Ela, lat 12

Kochana Kasiu! Ostatnio współżyłam z moim chłopakiem bez odpowiedniego zabezpieczenia. Teraz (po 4 miesiącach od tego zdarzenia) zauważyłam małego guza pod kolanem. Czy może to być ciąża poza maciczna??!! Proszę pomóż !
Aga, lat 12

Drogie bravo!

Mam na imię Aga i mam 12 lat. Pisze do was ponieważ mam ogromny problem. W naszej klasie są już tylko dwie dziewice( tzn. ja i nasza nauczycielka), postanowiłam więc , że nie mogę stracić dziewictwa ostatnia zwłaszcza , że za trzy tygodnie nasza nauczycielka(31lat) wychodzi za mąż i pewnie to zrobi.Chciałam zrobić to z Mariuszem najprzystojniejszym chłopakiem w naszej podstawówce, jednak on powiedział ,że dziewczyny mu nie w głowie bo chce zostać trenerem pokemonów:-/

Co mam zrobić żeby przekonać Mariusza do tego pierwszego razu, nie mogę przegrać z pokemonami bo to będzie wstyd na całą szkołę. POMOCY
Dagmara, lat 19

Drogie Bravo, drodzy koledzy i koleżanki. Mam na imię Dagmara i mam 19 lat. Moja sytuacja jest bardzo krepująca i nie wiem co teraz mam zrobić. Jestem już dorosłą dziewczyną i mam wspaniałego chłopaka o imieniu Marcin, którego kocham ponad życie i myślę ze on odwzajemnia moje uczucie. Jesteśmy już razem 6 miesięcy i postanowiliśmy dokonać Aktu Miłosnego, aby umocnić nasz związek. Nie fart polega na tym że ja jestem dziewicą, a z tego co wiem On jest już doświadczonym mężczyzną.

Bardzo obawiałam się że nie spełnię jego oczekiwa , po prostu zawiodę! Na dodatek wszystkie moje koleżanki potraciły już dziewictwo i żeby mieć o czym rozmawiać z nimi, powiedziałam że ja również nie jestem jak to się mówi potocznie "cnotką". O tym fakcie dowiedział się Marcin od mojej koleżanki, Moniki, która jest jego dobrą znajomą. Gdy Marcin zapytał czy to prawda nie zaprzeczyłam.

Ustaliliśmy nasz Pierwszy Raz na najbliższy weekend, ponieważ Marcina rodzice jadą na wesele. Bardzo się obawiałam bólu, oraz tego że Marcin posądzi mnie o kłamstwo, więc postanowiłam jakoś sobie poradzić. Nie chciałam przespać się z "pierwszym lepszym" gdyż kocham Marcina i chcę aby to on był moim Pierwszym Mężczyzną!! Akurat zdarzyło się tak że byłam sama w domu i postanowiłam uporać się z moja błona dziewiczą. Nie chciałam robić tego palcami ani jakimś twardym przedmiotem a na wibrator niestety nie było by mnie stać.

Poszłam więc do lodówki i zobaczyłam nadającą się do mojego czynu kaszankę. Odpowiadała mi rozmiarem i grubością, była trochę za zimna i za twarda więc postanowiłam ja podgotować. Kiedy nareszcie ostygła, nasmarowałam ja wazeliną, i zaczęłam wkładać ją do pochwy. Poddałam się chyba za bardzo chwili i za bardzo ją ścisnęłam. Wtedy stało się najgorsze co mogło się stać!! KASZANKA SIĘ ZŁAMAŁA!!!!!!!!!!

Rozpaczliwie próbowałam ją wyjąć palcami ale chyba trochę za bardzo ją rozgotowałam i niektóre kawałki kaszanki zostały mi w pochwie i nie mogę ich wyjąć! Wstydzę się iść do ginekologa a za kilka dni wyczekiwany przez naszą dwójkę upojny weekend!! Nie wiem co mam zrobić i do kogo się zwrócić.

Co teraz pomyśli o mnie Marcin!! BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!!
Zrozpaczona

źródło:www,eioba.pl

[ Dodano: 2010-10-01, 22:18 ]
Z drugiej strony... Niezły ubaw <umieraam></span>

#50 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 01 października 2010 - 23:41

mloda, śmiać się czy płakać?? Ja jednak mam nadzieję, ze to jakiś natchniony żartowniś wzorując się na sławetnych listach do BRAVO stworzył, a nie, aż tak ... hmmm... drastyczne? głupie? straszne pytania się pojawiły.... Zabiło mnie to:

Mam na imię Aga i mam 12 lat. Pisze do was ponieważ mam ogromny problem. W naszej klasie są już tylko dwie dziewice( tzn. ja i nasza nauczycielka)

:shock:

Ja uważam, że im wcześniej dzieciaki się uświadomi tym lepiej. Nie mówię, żeby im od początku do głowy kłaść o rodzajach seksu czy uczyć prezerwatywy zakładać, ale tłumaczyć, że dzieci bocian nie przynosi, jak się w ciąże zachodzi i dziewczynkom o co chodzi w tym całym cyklu miesiączkowym. A także rozwiewać takie problemy jak te wyżej opisane... Idealną sytuacją byłoby, gdyby w szkole był jeden zaufany nauczyciel oddelegowany, żeby np. chłopiec który martwi się "mokrymi snami", że coś jest z nim nie tak, mógł porozmawiać szczerze i dowiedzieć się, że jest normalny. Tylko, że jest to sytuacja abstrakcyjna, bo takie relacje, że dzieciaki wiedza, że mogą iść i szczerze pogadać, że to nie wyjdzie, dość długo się buduje, a z tymi pierwszymi odważnymi pewnie byłby kłopot....

#51 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 02 października 2010 - 07:04

Ja jednak mam nadzieję, ze to jakiś natchniony żartowniś wzorując się na sławetnych listach do BRAVO stworzył

mnie się tak wydaje, że wszystkie takie listy, a już na pewno większość z nich, jest pisana dla żartu przez 'dorosłe' osoby - ale oczywiście mogę się mylić <bezradny></span>

również uważam, że dzieci trzeba z biegiem ich lat uświadamiać krok po kroku jeśli chodzi o tematy związane z seksem, dojrzewaniem płciowym - zmianami jakie zachodzą w naszych ciałach, umysłach :)
dobry rodzic sam wywnioskuje, z obserwacji i znajomości swojego dziecka, kiedy nadchodzi odpowiednia pora na taką rozmowę :)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#52 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 02 października 2010 - 18:20

Nie wiem czy to żart czy to prawdziwe listy czytelników.
Jeśli są prawdziwe to ja jestem w szoku.
Ja rozumie że można być "niedouczonym" ale żeby myśleć np że można zajść w ciążę od masturbacji świeczką to... Myślę że to chyba żart jak nie to załamuje rece :roll:

#53 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 02 października 2010 - 18:57

Nie wiem czy to żart czy to prawdziwe listy czytelników.

wszystkie zwracacie na to uwagę ;-) a czy to ważne? Nawet jeżeli to fake ... Przecież dzieciaki na prawdę mają problemy tego typu. może ciąża pozamaciczna w kolanie wynika nie tyle z braku rozmowy o seksie i jego konsekwencjach, a braku podstawowej wiedzy z zakresu biologii i budowy człowieka ... Ale to są rzeczy, które dużej części dzieciaków przechodzą przez głowę ;-) Tylko niekoniecznie piszą o tym do "redakcji Bravo" ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#54 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 02 października 2010 - 19:01

nie(d)oceniona,
Ale myślisz że na prawde nie wiedzą czy

można zajść w ciążę od masturbacji świeczką

Bo jeśli na prawdę to to dla mnie jest jakaś masakra co się dzieje.
No dajcie spokój :roll:
Choć biorąc pod uwage gry w słoneczko itd to zaczynam wierzyc ze myslą ze tak może być.
Ale i tak takie wypowiedzi jak w tym artykule to dla mnie SZOK!

#55 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 02 października 2010 - 19:07

Ale myślisz że na prawde nie wiedzą czy

Jeżeli rodzic nie uważa za konieczne uświadomienie dziecka w sprawach seksu, zostawia to innym, często nieodpowiednim osobom - np. kolegom, telewizji... itd itp ... brak "uświadomienia" = brak podstawowej wiedzy ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#56 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 02 października 2010 - 19:14

Moi rodzice nigdy nie rozmawiali ze mną na temat seksu.
Temat miesiączki dojrzewania tak ale seksu nigdy.
Nawet jak sama zaczynałam coś pytać zbywali mnie :roll:
Ale takich pytań nigdy nie miałam jak te dzieciaki z bravo <bezradny></span>
Ale biorąc pod uwage to co sie dzieje to zaczynam wierzyc że na prawde są niepoinformowani na wiele tematów :!:

#57 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 października 2010 - 13:48

dla nas to oczywiste jak zachodzi siew ciaze , bo ktos nam powiedzila, przeczytalysmy gdzies itp , a skoro dzieciakom nikt nie mowil , to nie wiedza , a taki dzieci to uwierza , w wszytko co kledzy koleznki powiedza .

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#58 Panihadesa

Panihadesa
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 27 października 2010 - 11:44

To jest przerażające jaką świadomość mają te dzieciaki. Rodzice tych dzieci gdzie jesteście!

#59 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 29 października 2010 - 11:16

Joanna, lat 14

Drogie Bravo! Nazywam się Joanna i mam 14 lat,ostatnio byłam na imprezie i pierwszy raz w życiu robiłam to z chłopakiem oralnie..on miał 23 lata...wszystko widziała moja starsza siostra która wezwała policje i Konrada aresztowali.Po paru dniach wezwano mnie na komendę,dowiedziałam się,że Konrad,którego bardzo pokochałam jest jakimś pedofilem czy coś takiego..nie wiem co mam o tym myśleć...

Co to znaczy pedofil i czy mam z nim zerwać??

:shock: :shock:

Ela, lat 12

Kochana Kasiu! Ostatnio współżyłam z moim chłopakiem bez odpowiedniego zabezpieczenia. Teraz (po 4 miesiącach od tego zdarzenia) zauważyłam małego guza pod kolanem. Czy może to być ciąża poza maciczna??!! Proszę pomóż !

:shock: :shock:

Mnie najbardziej dziwi to, że dzieci w wieku 12 lat w ogóle interesują się tematami seksu - jestem za tym, żeby je wcześnie uświadamiać, ale seks w wieku 12 lat to dla mnie coś nienormalnego.
Nie wiem czy śmiać się czy płakać jeśli o te listy chodzi, ale prawda jest taka, że większość z nas w wieku 12 lat myślała o lalkach, a nie o seksie i dziwi mnie to, ze dziwi to w ogóle interesuje <co></span>

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#60 gwiazda

gwiazda
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23 listopada 2010 - 09:31

Aga, lat 12

To juz ktos sobie jaja robi.Przeciez w szkolach sie uczy o tych sprawach,przynajmniej w niemczech takie tematy pojawiaja sie juz w klasie,chyba,ze Polska jak zwykle 100 lat za murzynami.Wierzycie w takie brednie?Równie dobrze kazda z was moze sobie napisac tak list do czasopisma dla zabawy.Naiwnosc :lol: