Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nauki przedmałżeńskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#61 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 14:22

Lolka000, taki jest wymóg i nie ominiesz tego... Kościół przeccież nie dopuszcza antykoncepcji a to jest metoda naturalnego planowania rodziny...seli19, słyszalam, że kobietki w ciąży (więc pewnie chwilę po ciąży też) nie muszą chodzić na te spotkania do poradni, bo wiadomo, że procesy w ciele ciężarnej są inne niż u zwykłej kobiety, więc jak powiesz, że jesteś po ciąży to pewnie Cie to ominie :-P

A propos tych wykresow to moja znajoma ściągnęła sobie wyniki z internetu :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#62 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 15:23

ja z jednej strony rozumiem po co te rozmowy o naturalnej antykoncepcji , jak kashira napisała ze kosciol tylko taką uznaje. Moze z tym mierzeniem temperatury to faktycznie troszke przegiecie :-)
ale kto ma kobiecie wytłumaczyc na czym polga taka antykoncepcja , bo w domu bym na to nie liczyła , a jednak media i otoczenie mowia tylko jakie to nieskuteczne i zawodne. Jednak jak ktos jst wierzacym/praktykujacym katolikiem i moze farmakologiczna i mechaniczna antykoncepcja jest niezgodna z ich poogladami to chciałby wiedziec jak wygladaja metody naturalne.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#63 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 16:21

kashira mam nadzieje :mrgreen:
zobaczymy jak to w naszej parafii wygląda, może mnie to ominie :-P

#64 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 17 października 2011 - 14:17

Czy mając zaświadczenia o ukończeniu kursu przedmałżeńskiego trzeba mieć coś jeszcze? Bo ja słyszałam coś o poradni rodzinnej ale nie bardzo wiem o co chodzi ? :-)

#65 666ilonka777

666ilonka777
  • Użytkownik
  • 4 470 postów

Napisano 17 października 2011 - 19:00

Bo ja słyszałam coś o poradni rodzinnej ale nie bardzo wiem o co chodzi ? :-)

po naukach idzie sie do takiej poradni i oni tez daja papierek, ktory jest potrzebny, ogolnie w tej poradni ucza co to sa narzady plciowe :mrgreen: co to jest stosunek :mrgreen: itd.itp.sa to trzy spotkania, nie wiem czy wszedzie, bo na szczescie ja znalam pania z poradni, wiec trwalo to pol godziny i wszystko podpisala
Dołączona grafika

"Dziecko nie odchodzi, zmienia tylko datę swojego przyjścia na świat..." :cry:

#66 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 18 października 2011 - 06:13

itd.itp.sa to trzy spotkania, nie wiem czy wszedzie, bo na szczescie ja znalam pania z poradni, wiec trwalo to pol godziny i wszystko podpisala

Często jest tak, że jak się razem już mieszka itp. to podpisują świstek, przynajmniej wielu moich znajomych tak miało.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#67 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 18 października 2011 - 19:10

idzie sie do takiej poradni

mam znaleźć poradnie u siebie w miejscu zamieszkania czy to obojętne w jakim regionie?

#68 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 20 października 2011 - 08:22

mam znaleźć poradnie u siebie w miejscu zamieszkania czy to obojętne w jakim regionie

nam powiedziano że oni z kościoła mogą nam dać namiary na poradnie z nimi współpracujące albo możemy znaleźć sami, więc chyba bez znaczenia czy to będzie w opolu czy w krakowie ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#69 666ilonka777

666ilonka777
  • Użytkownik
  • 4 470 postów

Napisano 20 października 2011 - 09:55

mam znaleźć poradnie u siebie w miejscu zamieszkania czy to obojętne w jakim regionie?

a tego nie wiem, kosciol gdzie robilismy nauki mial taka pania i dali nam wlasnie namiary na nia
Dołączona grafika

#70 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 października 2011 - 19:02

a tego nie wiem, kosciol gdzie robilismy nauki mial taka pania i dali nam wlasnie namiary na nia

mój brat tez tak miał. mial spotkanie nawet w salce gdzie spotkanie z ksiedzem na nauki.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#71 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 października 2011 - 12:01

idzie sie do takiej poradni

Możesz robić kursy, gdzie Ci się podoba, więc znajdź sobie fajną poradnię. My byliśmy na naprawdę mądrych kursach i dużo nam to dało.
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#72 Paulina1987

Paulina1987
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 12:36

Hej dziewczyny:)
A ile takie nauki przedmałżeńskie trwają?

#73 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 listopada 2011 - 12:43

O! Jak fajnie, ze taki temat znalazłam. My byliśmy kiedyś u naszego księdza zapisać się konkretną godzine ślubu, wypytaliśmy co byłoby potrzebne i albo mi się przesłyszało albo zrozumiałam, ze skoro ja mam kurs z liceum to on jest ważny, a u Narzeczonego wystarczy świadectwo z ostatniej klasy i fakt, że jest na tym świadectwie religia. Ksiądz powiedział, ze w takim przypadku zostanie nam jedynie poradnia małżeńska...

#74 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 12:51

Hej dziewczyny:)
A ile takie nauki przedmałżeńskie trwają?

Weekendowe jeden weekend, zwykłe 4 tygodnie.
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#75 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 19:28

skoro ja mam kurs z liceum to on jest ważny, a u Narzeczonego wystarczy świadectwo z ostatniej klasy i fakt, że jest na tym świadectwie religia. Ksiądz powiedział, ze w takim przypadku zostanie nam jedynie poradnia małżeńska...

dziwne mi się to wydaje bo przecież większość ludzi ma świadectwo z wpisaną religią <co></span> ale może to jest zależne od parafii <bezradny></span> bo moi znajomi mimo iż mieli ukończony taki kurs właśnie w liceum i tak musieli iść na nauki....no ale nie wiem
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#76 666ilonka777

666ilonka777
  • Użytkownik
  • 4 470 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 20:04

na ten temat powiem Wam tyle, ze co parafia to inne zasady, u nas trwaly weekend, znajomi w innej parafii chodzili 10 tygodni w soboty, jeszcze w innej wystarczy swiadectwo ze szkoly
Dołączona grafika

#77 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 listopada 2011 - 22:27

ale może to jest zależne od parafii

Widocznie tak bo w sąsiedniej parafii już musieli mieć nauki... Tak nam powiedział ale jeszcze na wszelki "w" dopytamy :-)

#78 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 09:44

U mnie sama religia się oczywiście za nauki nie liczy, ale jeśli ktoś miał taki kurs w ramach religii (była taka możliwość w części szkół, ale nieobowiązkowa, do wyboru) i maił na to papier to oczywiście się liczyło. A nauki zrobiliśmy w innej parafii, w innym mieście wybierając po kryterium fajności. Te w naszym miasteczku nie uchodzą za zbyt interesujące.

#79 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 10:19

ak nam powiedział ale jeszcze na wszelki "w" dopytamy

pewnie że dopytajcie bo szkoda na ostatnią chwilę latać i załatwiać nauki skoro bedą dużo ważniejsze i przyjemniejsze sprawy ;-)

my mieliśmy nauki weekendowe i teraz wiem ze nie chciałoby mi się latać co tydzień :-P
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#80 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 13:02

My rozpoczynamy nauki już od przyszłego wtorku ;-)

201407101662.png