Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nauki przedmałżeńskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#21 agatka_H

agatka_H
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 11:15

to byla tak para, ktora prowadzi nauki juz od kilkunastu lat! z ksiedzem bylo tylko 1 spotkanie w ramach nauk: skwitowal jednym zdaniem: wszystko w porzadku, dziecka ani ciazy nie ma, wiec jest jak byc powinno i zaczal goadac o swojej podrozy do izraela ;)

#22 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 20:07

zaczal goadac o swojej podrozy do izraela

poprostu bajka :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#23 ritka

ritka
  • Użytkownik
  • 371 postów

Napisano 16 listopada 2008 - 19:27

a ja się niedawno zapisałam na jednodniowe nauki do księży Pallotynów. 10 godzin skompresowanych jednego dnia. w sam raz dla zabieganych :)
Dołączona grafika

#24 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 19:42

Ja takie nauki miałam w liceum i były strasznie nudne i skupiały się wokół seksu: tak nie wolno, tylko naturalne metody, że najskuteczniejsze są (a kobitka która nam o tym mówiła 4 dzieci ma...). Masakra. A z tym chodzeniem na kursy to jest tak, że jeśli partner nie ma kursu to i tak trzeba chodzić. Niektórzy księża uznają papierek i nie potrzeba chodzić drugi raz, ale niektórzy każą, zmuszają do chodzenia i nie uznają tego zaświadczenia.

#25 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 20:35

Ja jutro wybieram sie juz ostatni raz na nauki. Koniec kursu :-) i to bedzie tylko msza swieta. Ale wiecie co, musze przyznac, ze nie bylo zle. To zalezy chyba gdzie sie trafi na takie nauki. U nas np. nie bylo ani slowa ze seks przedmalzenski to zlo czy cos w tym stylu, byly oczywiscie naturalne metody, mierzenie tempki, obserwacja sluzu itp, ale nikt z prowadzacych ani razu tez nie powiedzial, ze inne metody antkoncepcji grzech i ze ludzie je stosujacy to juz najgorsi sa itp, wiec naprawde nie bylo zle :-) Generalnie prawie przez caly kurs mowiono o milosci miedzy malzonkami, o tym jak sie zyje w malzenstwie, o problemach, o tym ze trzeba zawsze ze soba rozmawiac itp. No i oczywiscie byl juz wspomniany kalendarzyk, ale te zajecia mamy zaliczone juz jako poradnie wiec musimy tylko raz jeszcze pojsc indywidualnie.
Dołączona grafika

#26 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 09:40

My mamy ostatnie we wtorek i to jest spotkanie z rodzicami oraz msza > Rodzice Krzyśka będą bo mają bliziutko a ode mnie może mama jeszcze nie wiadomo bo troche pozno
Ale ciesze sie , że to już będzie za nami. ;-) ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#27 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 22:08

spotkanie z rodzicami

a do czego rodzice na naukach przedmałżeńskich? :roll:

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#28 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 22:25

a do czego rodzice na naukach przedmałżeńskich? :roll:

taki jest zwyczaj w tym Kosciele ( ale wczesniej czytałam tez o tym gdzies) , że na ostatnie spotkanie sa zapraszani rodzice i Tesciowie
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#29 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 22:31

to jak już będziecie po, to napisz co tam było na tych naukach, bo ciekawa jestem ;-)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#30 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 22:36

Madzia81, napisze na pewno sama jestem ciekawa o czym rodzicami będą rozmawiać
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 12:29

calineczka, tez slyszlaam o tym, ze w niektorych kosciolach sa zapraszani rodzice na ostatnie nauki. No my wczoraj bylismy ostatni raz, byla msza, szybko minelo ;-) , zaswiadczena mamy, znowu posunelismy sie troche do przodu. Jeszcze tylko ta poradnia :-/
Dołączona grafika

#32 ritka

ritka
  • Użytkownik
  • 371 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 20:41

ja dzisiaj byłam na takich skompresowanych ;) a mianowicie jednodniowych. prowadziła je Pani pielęgniarka mająca poradnię małżeńską oraz ksiądz. nie nudzili, nie przedłużali. ogólnie jestem zadowolona. no i za jednym razem mam 10 katechez zaliczonych.
Dołączona grafika

#33 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 12:58

Ja chodziłam na te nauki razem z misiem. trwało to prawie rok i chodziliśmy raz w miesiącu.
parę razy prowadził to ksiądz a parę razy taka babka było fajnie. ślubu jeszcze nie planujemy ale jakby coś to wszystko już mamy :-D

#34 asiunia

asiunia
  • Użytkownik
  • 238 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 14:06

a ja nawet nie myslalam o naukach...moze kiedys jak juz bedzie trzeba hehe

#35 Wiolka

Wiolka
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:36

a my bylismy na kursie weekendowym..i bardzo jestesmy zadowoleni:)fajne malzenstwa prowadzily, duzo ciekawych tematow, rozne wspolne cwiczenia.
jestem szczęśliwa:)

#36 mishi

mishi
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 16:46

Ja nigdy nie miałam nauk przedmałżeńskich :D
Bóg stworzył człowieka. Stać mnie na coś lepszego, powiedział, i stworzył kobietę...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#37 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 16:53

Ja nigdy nie miałam nauk przedmałżeńskich :D

a brałaś slub koscielny ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#38 mishi

mishi
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 17:14

Nie, dlatego nie miałam :P
Bóg stworzył człowieka. Stać mnie na coś lepszego, powiedział, i stworzył kobietę...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#39 asiunia_1987_

asiunia_1987_
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 13:27

U mnie są tylko 4 spotkania i trwaja po 40 min bo proboszcz stwierdził że po co ma gadac jak i tak wszystko wiemy:):):)
My to Ty i Ja:* 25 kwietnia zbliża się dużymi krokami:)

#40 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 04 czerwca 2010 - 22:56

Ja chodziłam na te nauki razem z misiem. trwało to prawie rok i chodziliśmy raz w miesiącu.
parę razy prowadził to ksiądz a parę razy taka babka było fajnie. ślubu jeszcze nie planujemy ale jakby coś to wszystko już mamy :-D

Moja kolezanka tak samo robila nauki przedmalzenskie na zas tylko sama robila
bez partnera. Zrobila juz te nauki i fajny pomysl z takimi naukami wczesniej.
zrobic sobie takie nauki duzo wczesniej, aby potem przed slubem miec mniej na glowie.
moze ja tez z K. zrobimy takie nauki wczesniej <hmm></span> zeby miec z glowy bo odbebnic je i tak jak i tak trzeba

201407101662.png