Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nauki przedmałżeńskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#41 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 13:50

Nam udało się załatwić tak, że chodzimy na dwie nauki a potem dwa razy do poradni. W tych dwóch spotkaniach zawarte są cztery tematy.
W sumie ksiądz ma nawet fajne podejście, nie smęci, ale bardziej mam stresa przed poradnią :-P Nie wyobrażam sobie mierzyć codziennie temperatury i spisywać :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#42 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:28

Nie wyobrażam sobie mierzyć codziennie temperatury i spisywać :-P

Ja o tym permanentnie zapominałam, więc w końcu wpisałam cyferki na podstawie przykładowych kalendarzyków :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#43 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:46

Nie wyobrażam sobie mierzyć codziennie temperatury i spisywać :-P

A o co chodzi z tym mierzeniem temperatury? :shock: :mrgreen:
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#44 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:49

tigraa84, bo w wiekszości poradni na ostatnie spotkanie przychodzi sie z własnym wykresem plodności i po to mierzenie temperatury, chodzi o oto aby para wiedziała kiedy jest płodna a kiedy nie , na szczęście ja tak dlugo szukalam az znalazlam poradnie gdzie nie bylo to obowiazkowe aby dostac zaświadczenie
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#45 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:55

poradni

Że w sensie? bo mi się zawsze wydawało, że nauki przedmałżeńskie odbywają się w kościele <co></span>

na szczęście ja tak dlugo szukalam az znalazlam poradnie gdzie nie bylo to obowiazkowe

Też bym pewnie starała się to ominąć, bo przyznam szczerze, że dziwny to wymóg jak na przygotowanie się do ślubu kościelnego <bezradny></span> bynajmniej dla mnie to po prostu poroniony pomysł :roll: :lol:
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#46 kurczaczek

kurczaczek
  • Użytkownik
  • 281 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:17

Ja też nie mam nauk przedmałżeńskich choć ślub kościelny mam!
Już tłumaczę dlaczego nie mamy nauk: otóż ksiądz, który udzielał nam ślubu stwierdził, że nie potrzebne są nam nauku skoro jesteśmy już małżeństwem cywilnym i powiedział wprost że nie będzie nas uczył jak żyć, bo już jakiś zaczątek mamy!
A po drugie powiedział, że nie będzie nam wciskał bajek typu że powinniśmy zachować czystość do ślubu bo w końcu jesteśmy małżeństwem i te sprawy to już obowiązek ;)
Dołączona grafika

#47 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:35

ciekawa jestem jak to z nami będzie czy mi też każą chodzić na jakieś durne nauki i mierzyć temperature i dni płodne skoro będę świeżo upieczoną matką karmiącą <leze12></span> się okaże w sierpniu bo wtedy mamy umówioną wizytę u księdza :mrgreen:

#48 kurczaczek

kurczaczek
  • Użytkownik
  • 281 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:43

Seli trudno powiedzieć :/
To chyba zależy od księdza :/
Dołączona grafika

#49 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:53

No własnie a ten jest taki "czepialski" no ale zobaczymy ja tam się nie boję niczego jak poród przeżyję to mogę iść na wojne nawet, co tam dla mnie taka poradnia <dens1></span>

#50 kurczaczek

kurczaczek
  • Użytkownik
  • 281 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:01

Wiesz my też mamy niektórych takich księży z cyklu czepialscy i muszę Ci powiedzieć że moja koleżanka powiedziała o dziecku dopiero jak przyszło do podpisania papierów w kościele a tak siedziała cicho, a na nauki jeździła do takiego kolesia co prowadzi nauki i tam się mu wogóle nie przyznała bo by im nie podpisał :P
Dołączona grafika

#51 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:09

Dla mnie to jest wogóle śmieszne ten cały kalndarzyk i mierzenie temperatury i potem pani jakaś to sprawdza czy wypełniłyśmy swoje karty, i co omawia wyniki z nami czy jak? czy ktoś wogóle korzysta z tej metody w dzisiejszych czasach? <bezradny></span>

#52 kurczaczek

kurczaczek
  • Użytkownik
  • 281 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:19

Nie wiem czy ktoś z tej metody korzysta, ale wiem że moja kuzynka sciągnęła z neta sobie taki wykresik i miała spokój bo był książkowy :P
Dołączona grafika

#53 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:30

no właśnie, założe sę że większość dziewczyn ściąga na te spotkania poradni gotowe wykresy :mrgreen: i sama pewnie też tak zrobie bo nie mam zamiaru się bawić w to mierzenie temperatury :mrgreen:

#54 kurczaczek

kurczaczek
  • Użytkownik
  • 281 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:32

dokładnie, tym bardziej że będziesz karmić i możesz nie mieć miesiączki itd i co wtedy???
Jeszcze Ci wciśnie jakąś głupotę :/
Dołączona grafika

#55 666ilonka777

666ilonka777
  • Użytkownik
  • 4 470 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 21:10

u nas nauki trwaly weekend (na szczescie), siedzielismy tam po 6 godzin, w kwietniu je zrobilismy zeby miec juz z glowy, bo w przyszlym roku o tej porze bedzie bieganina, no i na naukach to nic z tych rzeczy nie mielismy, dopiero na ostatnim spotkaniu na zajeciach z pania z poradni malzenskiej, ale to trwalo 2 godz.jeszcze musimy isc na indywidualne spotkania z nia, mowila, ze sa 3 spotkania po 2 godz.i wtedy wlasnie bedzie wdawala sie w szczegoly
Dołączona grafika

"Dziecko nie odchodzi, zmienia tylko datę swojego przyjścia na świat..." :cry:

#56 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 21:38

dla mnie również głupotom jest robić jakieś durne kalendarzyki płodności... a jak biorę tabletki antykoncepcyjne to co... cykl mam całkiem inny niż bez nich... więc to i tak bez sensu... w ogóle kto się tak dzisiaj zabezpiecza?! chyba rodziny z 6-8 dzieci... co zresztą potem widać <bezradny></span> ahhhh paranoja... wszędzie... wszędzie chcą ingerować nawet w łóżko... :evil: :evil:
na pewno ściągnę z neta cały ten wykres... i w ogóle moje podejście do tych nauk jest takie... trzeba mieć papierek i to odbębnić... nikt mnie życia nie nauczy ani sposobu na małżeństwo nie da... w ogóle to jest bez sensu... <bezradny></span>
Dołączona grafika

#57 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 22:55

oj, dziewczyny ... masa osób się tak zabezpiecza ... choć odpowiedniejszym stwierdzeniem było by, że się nie zabezpiecza :roll: poza tym mnóstwo dziewczyn ma zerową wiedzę nie tylko o antykoncepcji (o czym zresztą dalej na takich naukach niewiele się dowiedzą :roll: ), ale też jak planować rodzinę ... kiedy mają dni płodne itp ... ogólnie ani mnie ziębią ani grzeją ... trzeba odbębnić, to trzeba, osobiście do niczego mi nie potrzebne. ale na pewno nie powinno to polegać na tym, że jak nie zrobisz tego i tego, to ci świstka, że odbyliście nie damy ... a znam taki przypadek, niestety, gdzie na 3 tygodnie przed ślubem para ganiała i szukała, kto im pomoże ...

przed cywilnym też są? chyba nieee ... ?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#58 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 07:04

Pamiętam,jak u nas było.Jeśli chodzi o cały ten wykres to nie miałam zielonego pojęcia.

na pewno ściągnę z neta cały ten wykres.

ja przerysowałam go z książki i przyniosłam(jakoś przeszło).Żadnej temperatury nie mierzyłam.Twierdziłam,że mi to nie będzie do niczego potrzebne w przyszłości,bo i tak zamierzałam brać tabletki antykoncepcyjne.Po za tym idąc do ślubu już byłam z ciąży.
Przyznam,że nauki szybko zleciały.

#59 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 08:07

przed cywilnym też są? chyba nieee ... ?

jasne, że nie ;-)

#60 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 09:04

Nauk bylo u nas 6 spotkań poradnia 3
nauki w Kościele
poradnia w salkach obok Parafii
Dołączona grafika
Dołączona grafika