Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nauki przedmałżeńskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#101 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 maja 2012 - 11:20

a tam gdzie ma chodzić takie nauki trwają 3 miesiące i tam płacić za nie musi 300 zł . A i jeszcze poradnię zaliczać ,ale ponoć niektórzy nie wymagają ale lepiej mieć :-) .

My płaciliśmy 20zł za książeczki, które nam dali i 50zł za nauki. Trwały ogółem 10 godzin w tym godzina mszy liczona jako dzień skupienia dla narzeczonych.

Poradnia rodzinna już była wliczona w cenę.

#102 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 maja 2012 - 18:50

E to fajnie mieliście :mrgreen: Ciekawi mnie czy tam gdzie , w okolicy jest taka poradnia moja siostra na takim , jakby za*** mieszka 8-) , a tam w okolicy jest parę większych miast może co tam , w którym co znajdzie ;-) .
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#103 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 10 maja 2012 - 11:34

My płaciliśmy 20zł za książeczki, które nam dali i 50zł za nauki. Trwały ogółem 10 godzin w tym godzina mszy liczona jako dzień skupienia dla narzeczonych.

:shock: :shock: :shock:
w szoku jestem, że u was pobierali z tego tytułu jakiekolwiek opłaty. U nas owszem były opłaty chyba bodajże 20zł ale jak ktoś nie miał kasy to szedł do księdza, który prowadził te nauki był odpowiedzialny i mówił że kasy nie ma . Mysmy akurat wtedy nie pracowali nie mielismy z czego i nie placilismy nic za nauki przedmałżeńskie

A poradnia rodzinna to już w ogóle była darmowa. Żadnych opłat nikt z tego tytułu nie pobierał. Co parafia to widze inne zwyczaje

201407101662.png

#104 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 10 maja 2012 - 11:44

My płaciliśmy 20zł za książeczki, które nam dali i 50zł za nauki.

jak mój brat chodził na te nauki to zgarniali 100zł od pary :lol:

#105 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 10 maja 2012 - 11:45

Tutaj też jak ktoś kasy nie miał to miał wprost księdzu powiedzieć ale nikt się ku temu nie skusił :-P

Poradnia chyba za darmo była bo my płaciliśmy tylko za nauki. Może i rzeczywiście w cenę była wliczona. Pamiętam jak pani z poradni zbierała pieniążki za te nauki bo akurat księdza jeszcze nie było to powiedziała wprost, ze jakby to dla niej było to by brała nawet 100zł :roll:

#106 Sklep.Mikoma

Sklep.Mikoma
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 03 lipca 2012 - 15:12

Wczoraj własnie wybieralismy sobie termin bo mamy juz nowy grafik nauk w parafiach w naszej okolicy

Jakie macie wrażenia po takich naukach czy coś dają czy tylko trzeba je przejść
Ja bym chciała miec juz je z głowy dlatego wybralismy termin jeszcze na ten rok

Wiele zależy od duchownego, który je prowadzi, bardzo często można spotkać księdza, który prowadzi edukacyjne nauki, które wiele wnoszą do związku małżeńskiego. Idealnie byłoby gdyby małżeństwo żyło według tak szlachetnych zasad.

#107 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 stycznia 2014 - 16:41

Myślałam ,że nas ominie ta przyjemność nauk, ale jak bym ksiadz po kolędzie to wybił nam to z głowy :/ 3 spotkania musimy zaliczyć , jesli nie możemy z cało grupa to indywiduaalne <szok> min. 3 miesiace przed planowana datą musimy sie zgłoscić czyli chcemy w sierpniu to najpozniej maj musimy sie zgłosić. O kosztach z tym związanych nic nie wspomiał, pewnie w kancelarii jak bedziemy to wyjdzie szydło z worka. Ale ,że my biedni tacy , to grosza nie uświęci he :D

Kurs przed małożeński <taki szkolny> mamy wiec to z głowy.

Love Love Love

#108 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 16:45

To są jeszcze oprócz kursu jakieś nauki?

Wiem, że kurs trzeba odbyć, wizytę w poradni, 2 u księdza, 2 spowiedzi i tyle?  <bezradny>

#109 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 stycznia 2014 - 16:54

Kurs przedmałżeński jest konieczny .. moja siostra przez miesiąc mała nauki , potem przez 2 tygodnie poradnię .. u księdza to mieli .. aż 10 wizyt bo nie wiadomo kto by im ślubu udzielił , bo proboszcz na emeryturę miał iść i nie wiadomo czy jakiś nowy przyjdzie .. ale w końcu nie poszedł i on udzielił im ślub .. spowiedź mieli na parę dni przed ślubem .

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#110 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 21:13

Ja nauki przedmałżeńskie miałam zaliczone już w liceum a mąż chodził do Kościoła.

Poradnię rodzinną o planowaniu rodziny robiliśmy razem. 

nixqp2.png

#111 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 21:31

Ja nauki przedmałżeńskie miałam zaliczone już w liceum a mąż chodził do Kościoła.
Poradnię rodzinną o planowaniu rodziny robiliśmy razem. 

To tak jak u nas, z tą różnicą, że my jeszcze tej poradni nie zrobiliśmy. Mieliśmy w styczniu przynieść papier księdzu, a nawet jeszcze nie poszukaliśmy tej poradni.  :->  Co ja poradzę, że Brzydki ciągle w pracy do nocy siedzi? 

Najwyżej w lutym będę sama chodzić podwójnie, żeby obojgu godziny wyrobić. <lol>

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#112 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 stycznia 2014 - 06:19

o są jeszcze oprócz kursu jakieś nauki?
U nas tak to wygląda chyba. Zanosimy zaświadczenia o kursie przed małożeńskim, jest spotkanie z ksiedzem i wypełnianie jakiś papierów z pytaniami np. Czy chcemy mieć dzieci? i co to jest sakrament małożeństwa i takie tak. No i spotkanie w poradni rodzinnej.

Co ja poradzę, że Brzydki ciągle w pracy do nocy siedzi?
I u nas ten sam problem ,ze na spotkania grupowe czyli jak są np. w czwartki o 17 przed mszą to nie ma szans tam być we 2 bo M do 18 w pracy. Wiec tylko indywidualne. A to masakra jest!

Love Love Love

#113 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 09:35

@nie(d)oceniona mamy temat o spowiedzi przedslubnej.

Wiec tylko indywidualne. A to masakra jest!

tak magluja czy co ???

Użytkownik nie(d)oceniona edytował ten post 08 stycznia 2014 - 20:25
uroki otwierania pięciu kart :P tematy mi sie pomyrdaly, juz posprzatalam :P

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#114 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 09:52

tak magluja czy co

Może chodzi o to, że to bardziej krępujące my dwoje+ pani wypytująca nas o intymne sprawy. A w grupie zawsze można usiąść w kąciku i tylko słuchać.  ;-)

Mnie to jakoś nie razi, chyba nawet wolałabym indywidualnie. Może jakbym wytłumaczyła, że potrafię, to byłoby krócej i Brzydki nie zdążyłby niczego wyśmiać? Eh.. :-)

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#115 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 10:09

My mieliśmy 3 spotkania z księdzem i 3 spotkania z babką z poradni małżeńskiej. Pamiętam, że niektórzy przychodzili sami i nikt jakoś z tego powodu nie robił problemu. Spotkania z babką z poradni polegały na tym, że byĺy rozdawane materiały dotyczące naturalnego planowania rodziny. Coś tam też pomarudziła na ten temat. Jeżeli chodzi o spotkania z księdzem, to nie powiedział niczego czego byśmy wcześniej nie wiedzieli. Każde spotkanie, z księdzem, jak i babką z poradni, było odnotowywane na specjalnej kartce, którą otrzymaliśmy na początku. Kartka ta była niezbędna, gdyż po wszystkim zanosiło się ją do kancelarii parafialnej. Jedyne za co płaciliśmy, to materiały w poradni małżeńskiej. Było to bodajże 20 zł.

Użytkownik Jogobella edytował ten post 08 stycznia 2014 - 10:12

"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#116 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 stycznia 2014 - 12:30

tak magluja czy co ???

Może chodzi o to, że to bardziej krępujące my dwoje+ pani wypytująca nas o intymne sprawy. A w grupie zawsze można usiąść w kąciku i tylko słuchać. ;-)
Otóż to! I te gadki ,że may dzieci ,i w ogóle grzesznicy bleeee...

Love Love Love

#117 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 12:34

I te gadki ,że may dzieci ,i w ogóle grzesznicy bleeee...

Wydaje mi się, że niepotrzebnie źle się nastawiasz. Nie Wy pierwsi, nie ostatni macie dzieci.  ;-)

Oni tam nie są od oceniania, tylko od pomocy Wam! Wcale bym się nie zdziwiła, jakby nie skomentowali faktu, że macie dzieci. A jak to zrobią, to pewnie tak żeby zagadać, a nie osądzać. Spokojnie! :-)  

#118 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 14:39

Zanosimy zaświadczenia o kursie przed małożeńskim, jest spotkanie z ksiedzem i wypełnianie jakiś papierów z pytaniami np. Czy chcemy mieć dzieci? i co to jest sakrament małożeństwa i takie tak
To jest protokół przedślubny. My to mieliśmy mniej niż 3 miesiące przed ślubem :)

Było to bodajże 20 zł.

Ja właśnie nie pamięta ile płaciliśmy. 

nixqp2.png

#119 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 08 lutego 2016 - 14:13

Nauki mylnie nazywane są kursem, to jest to samo :)

Byliśmy negatywnie do tego nastawieni, bo przecież mieszkamy razem, żyjemy, mamy dzieci itp., ale w gruncie rzeczy dają one do myślenia i można sobie później w domu przemyśleć i "przerobić" omawiane tematy. Myślałam, że M. będzie szydził, a on po drugim spotkaniu poprosił mnie o czas dla siebie i kontemplował co zrobić, żebyśmy mogli być dla siebie lepsi. Śmieje się, że jeszcze trochę i  się nawróci zupełnie :)

Mam natomiast nadzieję, że poradnie będziemy mogli zaliczyć na jednym spotkaniu.

A płaciliśmy 30zł od osoby z tym, że ksiądz zaznaczył, że to nie opłata a danina i z tych pieniędzy płaci prelegentom, który poświęcają swój czas oraz daje na poradnię dla małżeństw z problemami.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#120 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 09 lutego 2016 - 10:20

My zaczęliśmy nauki w niedziele. Przed nami jeszcze 3 spotkania, potem 3 w poradni. 

Same nauki... podobało mi się to o czym ksiądz mówił i jak mówił.

Nawet mój M. pewne kluczowe sprawy wyłapał, także to czas na plus. Oby tak dalej ;)

My płacimy 60zł od pary za nauki, za poradnię tak samo. Plus jeszcze 30zł za materiały w poradni. 

A robimy je tak szybko, bo to w sumie jedyny czas kiedy mamy wszystkie weekendy razem wolne. Nie wiem jakby było z tym za rok o tym czasie, a nie chcieliśmy zostawiać tego na ostatnią chwilę. 

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif