Lakatator - jak wspomniano. Nie warto wczaęniej. Jak bedzie potrzebny, to tata skoczy i szybko kupi.
Materac mam gryczano-kokosowy
Doskonale do spania sprawdził się śpiworek drewexu (mis na chmurce) starczył na kila miesięcy.
Koszulki - bez sensu
Body tak zapinane wzdłuż ciałka - póki nie nabierzesz wprawy przekladania przez głowkę, ale nst moxna kupować juz zakladany przez głowę (są tańsze)
Ja duzo rzeczy kupowałam przez net (allegro, sklep tup tup)
Odziez wierzchnią kupowalam uzywane, bo takie maluszki nie brudza się. Bieliznę przy ciałku nową.
Do szpitala na piersi bepanthen do spamrowania sutków idealny i dla dziecka też. Jak się maluch urodzi grubo pupę kremuj - unikniesz odparzeń. U nas nic nie było.
Do smarowania pępka wystarczy roztwór wody i spirytusu (chyba 70% - połozna srodowiskowa powie), bez sensu smarowac tym fioletowym - nie pamietam nazwy.
Przy wyjściu na spacer zima kremuj buxkę kremem dla dzieci na zimę.
Acha, ważne
na rączki "łapki nierdapki" i czapeczka bawelniana do szpitala i na pierwsze dni w domu. W szpitalu przyda się kocyk, jak malucha beda gdzies przewozic (szczepienia)
[ Dodano: 2008-09-25, 20:32 ]
Przede wszystkim poszukaj sobie dobrego pediatry i jego słuchaj!!
[ Dodano: 2008-09-25, 20:39 ]
Pupę moźna kremowac kremem przeciw odparzeniom np nivea. Bepanthen dopiero w razie, jak jakieś podraznienie bedzie. Ja ma wszytkie kosmetyki nivea i jestem zadowolona bardzo. Ziaja tez jest dobra. Patrz kupując czy jest napisane "od pierwszech dnia zycia"..
Pieluchy tetrowe tez Ci się przydzą.
Mój malec był uczulony na białko. kazali mi dokarmiać bebiko(glupia środowiskowa - a jeszcze głupsza, ze jej posluchałam), bo niedowagę miał i się uczulil. Pokarm miałam i ze dokarmiać
Do dzisiaj jestesmy na mleku dla uczuleniowców