Mama - debiutantka
Napisano 30 października 2008 - 23:25
Napisano 31 października 2008 - 21:55
no nie ma co odlkadac do ostatniej chwilidla siebie nie mam w zasadzie jeszcze nic. zaczynam orientować się co będzie mi potrzebne. na torbę przyjdzie jeszcze czas
ja mam katalog ze sklepu dla przyszlych mam i jest tam lista rzeczy potrzebnych zarono dla dzidziusia jak i dla mamusi,nie wiem jak to sie ma do rzeczywistosci,ale pisza zeby do szpitala zabrac ze soba :
Dla mamusi
Dla dzidzi
A teraz,doswiadczone mamusie powiedzcie,co z tej listy jest naprawde potrzebne?
a moze cos zostalo pominiete?
Napisano 31 października 2008 - 22:25
to i baaardzo. ja po pierwszym dniu z bólu wyłamkrem lagodzacy podranienia sutkow
Napisano 01 listopada 2008 - 00:31
Zaznaczam, że mówię o moim 2 porodzie, czyli 4 lata temu, więc nie tak dawno...
Ja np musiałam mieć swoje koszule, 1 w której rodziłam, dwie na potem, bo wiadomo, że ta z porodu do kosza poszła
No i miałam stanik i duże majty, które nosiłam, a zdejmowałam jak miał być obchód.
Nie pozwalali nosić bielizny, a majtek to już w ogóle.
Można kupić taką siatkę w kształcie jakby bokserek, która przepuszcza powietrze i jednocześnie trzyma te wielkie podpaski...
Stanik typowy dla karmiących mam, odpinane miseczki.
Maść na sutki - koniecznie (u mnie sprawdził się Bephanten bodajże)
Napisano 01 listopada 2008 - 10:06
Napisano 01 listopada 2008 - 12:34
Napisano 01 listopada 2008 - 13:10
Na twoim miejscu wybralabym porod tam gdzie jestes obecnie
Napisano 01 listopada 2008 - 13:19
Lukasza kuzynka rodzila tutaj i byla calkiem zadowolona z opieki,nawet tlumaczke jej szpital zalatwil
Zobaczymy,poki co czekam na ta wizyte u lekarza,bo jakies takie glupie obawy mam
Napisano 01 listopada 2008 - 13:20
właśnie wczoraj kombinowałam gdzie by tu przenieść te fotki, ale nie miałam pomysłu...dobrze, że jesteś madziuPrzenioslam tu wasze posty bo zawital maly OT w temacie zakupy:
Ania, Ty z tego co pamiętam będziesz rodzić w Anglii chyba?
Napisano 01 listopada 2008 - 13:25
Opieka jest super z tego co mi wiadomo ale moze to tak jak i w Polsce, zalezy na kogo trafisz, nie wiem ale z cala pewnoscia lepiej.
bo ma sie do tego prawo tak samo jak tunawet tlumaczke jej szpital zalatwil
Ostatnio nawet ogladalam filmiki na YT, porody rodzinne w Anglii...
Napisano 01 listopada 2008 - 16:51
dokładnie. u nas prawdopodobnie nie trzeba mieć wiele rzeczy - ubranka dzidzia dostaje szpitalne, swoje tylko na wyjście, podkłady poporodowe, pampersy też gwarantuje szpital, tylko trzeba siedzieć cicho i się nie chwalić, że się ma swojewychodzi na to,ze co szpital to inne obyczaje
wkładki laktacyjne, na pewno się przydadzą.wkladki do biustonosza (nie wiem jak to sie fachowo nazywa
)
właśnie niedawno wypatrzyłam je na allegro. na pewno kupię. przydadzą się w szpitalu i może jeszcze pierwszych kilka dni po wyjściu. ponoć trzeba dużo wietrzyć krocze, wtedy szybciej się goi.Można kupić taką siatkę w kształcie jakby bokserek, która przepuszcza powietrze i jednocześnie trzyma te wielkie podpaski...
a te podkłady poporodowe - długo będą potrzebne? tzn. chodzi mi o to, jak długo te wszystkie płyny z kobiety odchodzą po porodzie w takiej dużej ilości? w domu wystarczą już podpaski maxi, czy jeszcze przez jakiś czas te podkłady lepiej mieć?
też o nim myślę. on też może służyć jako krem na odparzenia dla dzieci.sprawdził się Bephanten
Napisano 01 listopada 2008 - 20:22
nie mam doświadczenia w tym temacie , ale mama urodziła nas czworo i mówiła że 4 , maksymalnie 5 dni i wszystko wypłyneło.tzn. chodzi mi o to, jak długo te wszystkie płyny z kobiety odchodzą po porodzie w takiej dużej ilości? w domu wystarczą już podpaski maxi, czy jeszcze przez jakiś czas te podkłady lepiej mieć?
[ Dodano: 2008-11-01, 20:24 ]
co szpital to inne obyczaje.Cos w tym jest .Jak moja kuzynka rodziła to w szpitalu było specjalne pomieszczenie gdzie były ubranka dla dzieci , pieluszki tetrowe i zasypki itp. Jak kobieta wychodziła to zostawiała jakies ubranko dla "przyszłych" matek
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 01 listopada 2008 - 21:23
fakt. po wyjściu ze szpitala powinno ci się to już kończyć. ja po wyjściu miałam normalne podpaski które wystarczały. najgorsze są pierwsze 2-3 dni, ale będziesz w szpitalu. poza tym przy wyjściu dostawało sie jeszcze dużą paczkę tych "podkładów" w razie czego4 , maksymalnie 5 dni i wszystko wypłyneło.
Napisano 17 listopada 2008 - 12:44
Miałam 1,5 miesiąca, spałam i mama po coś weszła do pokoju i zajrzała do łóżeczka, a ja sina...
Siniałam od stóp, w górę i już miałam "niewidzące" oczy.
Mama w krzyk...
Ojciec leciał dzwonić po pogotowie, a mama zaczęła mnie rozcierać smalcem
Coś takiego jej wpadło do głowy...
No i po kilku minutach takiego masażu siny kolor zaczął ustępować i doszłam do siebie...
Lekarze nadziwić się nie mogli, że żyję i tyle...
Fakt, że jak dziewczyny spały, to często sprawdzałam co i jak, ale tego aparatu nie kupowałam, tym bardziej, że lekarz powiedział, że nie ma żadnych symptomów, wskazujących że dziecko może mieć bezdech...
Zapytaj może lekarza, ja nie potrafię Ci powiedzieć, czy to jest konieczne...,
Jeśli ma to Cię uspokoić, to kup.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych