Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Mama - debiutantka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#301 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 11 kwietnia 2014 - 08:13

Jeśli to przypomina łupież, ale ma bardziej brązowawy kolor to na bank ciemieniucha.

Po dzisiejszym myciu włosów, jak włosy będą jeszcze wilgotne masuj mu delikatnie skórę głowy oliwką taką jaką masz w domu. Zostaw to na jakiś czas na głowie a potem delikatnie wyczesuj grzebieniem. Już dzisiaj pozbędziesz się części tego draństwa (:

Powtórz to jutro i pojutrze i powinno być po krzyku.

A potem po prostu pamiętaj, żeby raz na jakiś czas po kąpieli nakładać tą oliwkę małemu na skórę głowy. Może to nie fajne, bo dziecko potem śpi z tłustymi włosami, ale przynajmniej się to nie powtórzy.

Zuzu też miała ciemieniuchę, pamiętam, że to strasznie nie ładnie wyglądało.

“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#302 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 11 kwietnia 2014 - 11:11

ale ma bardziej brązowawy

nawet taki wręcz żółty. Tak jakby takie płaty na tej głowie.

To dzisiaj spróbuje po kąpieli z tą oliwką.

Czytalam na necie, że nie powinno swędzieć, a mały tam ma zadrapane. No i wlasnie pisało, że jeśli swędzi to może mieć to związek z tym AZS.

Jeśli nie przejdzie, będziemy musieli czekać do wizyty w poradni alergologicznej.

iv09i09kftvt0mdm.png

#303 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 12 kwietnia 2014 - 12:55

jeśli swędzi to może mieć to związek z tym AZS.

O tym wlasnie pierwsze co pomyslalam. Bo wg mnie ciemniucha nie swedzi. 

Okruszek tez mial ciemniuche.

Niestety u nas tak latwo nie bylo.

Powtórz to jutro i pojutrze i powinno być po krzyku.

Zeszla dopiero jak przestalam piersia karmic <bezradny>

Dziadostwo to bylo!

Użytkownik nikus edytował ten post 12 kwietnia 2014 - 12:55

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#304 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 13 kwietnia 2014 - 09:57

Już mu troche zeszło,  nawet ładnie wygląda, ale w nocy dalej się tam drapie.

Mleko na recepte nie zadziałało, dajemy mu latopic na alergie pokarmowa i azs. Maścią robioną smaruje na wieczór, na dzien kremem , bo ma suchą skóre. Mały często drapie się po buzi, za uszami, i robią mu się takie plamki. Jak brał to mleko na recepte( beblinon pepti) dodatkowo się pojawiły takie pojedyncze plamki , które wyglądają jak delikatne strupki  na rączkach i nóżkach. Więc to melko na pewno nie pomoglo, a wręcz zaszkodziło .

Nie wiem co to może być. Czekamy na wizyte u alergologa, ale czy to coś da? Robiła ktoraś z Was dziecku testy alergiczne?Jak wyglądają?

Nie wiem jak u takiego malucha można stwierdzić np alergie na roztocza. Pediatra mówiła, że najczesciej te testy mają formę wywiadu.. bo takim dzieciom nie bardzo robi sie testów. Więc dalej nic z tego nie będzie :roll:

Teraz znowu jestesmy na mm- hipp, troszke sie polepszyło , od czasu jak brał ten bebilon pepti , ale co z tego jak on zaraz bedzie sie drapał i dalej mu wyskoczą plamki. Ktoś mi powiedział,żebym zmieniła mleko na bebiko. Może tego spróbuje

Użytkownik Melodia19 edytował ten post 13 kwietnia 2014 - 10:02

iv09i09kftvt0mdm.png

#305 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 13 kwietnia 2014 - 13:41

Robiła ktoraś z Was dziecku testy alergiczne?Jak wyglądają?
Nam alergolog powiedzial, ze tak malym dzieciom, to tylko testy z krwi. Tam np. tez wychodza m.in uczulenia na roztocza.

Nie widzialam ich, ale te plamki co opisujesz, to moze byc azs. Tymbardziej, ze sama to mam, wiec wiem o czym mowie.   

#306 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 13 kwietnia 2014 - 15:53

@nikus  czyms konkretnym to AZS się leczy?

iv09i09kftvt0mdm.png

#307 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 13 kwietnia 2014 - 17:03

@nikus  czyms konkretnym to AZS się leczy?
Glownie nawilzanie. Ale alergolog/dermatolog powie ci co robic konkretniej. 

#308 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 10 maja 2014 - 14:29

Ja przy każdym kąpaniu robię główkę oliwką. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Na początku jak kąpałam co 2 dzień miał trochę ciemieniuchy, ale jk jest kompany co dzień to jest elegancko.

Mam pytanie jak radzicie sobie z dzieckiem kiedy dopadnie Was choróbsko?

Ja ledwo na nogach, M. w pracy cały dzień a mały sam się sobą nie zajmie.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#309 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 19 maja 2014 - 12:34

Mam pytanie jak radzicie sobie z dzieckiem kiedy dopadnie Was choróbsko?

Ciężko jest ale daje się rade  :-) jednak najgorsze jest jak moje dzieci na raz się rozchorują , a tak ostatnio właśnie było .. najpierw synek potem Marysia i potem Gabrynia .. teraz już im przechodzi i to najważniejsze  :-) .

Ja ledwo na nogach, M. w pracy cały dzień a mały sam się sobą nie zajmie.

Doskonale Cię rozumiem , mój mąż też całe dnie pracuje na gospodarstwie zawsze jest co robić , a moje Niunie mają jeszcze katar .. ale mimo tego zawsze sobie tak organizuje czas , aby i w okół domu coś zrobić itp.

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#310 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 11:54

Mam pytanie do bardziej doświadczonych mamusiek

Co zrobić kiedy mały nie mo ze zrobic kupki? Mój Szymek od urodzenia jest na mm z racji tego że ja nie miałam pokarmu. Prawdopodobnie to, że nie mam pokarmu spowodowane było ciężkim porodem. Próbowałam dostawiać do piersi ale nie chciał jeść a poza tym widziałam, że się nie najadał i był cały czas głodny. Położna zaleciał przejście na mm. Początkowo dawaliśmy mu Hipp PRE potem zmieniliśmy na Milasan. Mały jest od tyg na Milasanie wcześniej mu nic nie bylo a dzisiaj od rana okropnie marudzi, pokwękuje, podkurcza non stop nózki, pręży się cały. Jest cały od rana niespokojny. Jak można mu pomoc. Macie jakieś sprawdzone metody kiedy maluszek nie mo ze zrobić kupki?

201407101662.png

#311 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 12:06

Herbatki są bodajże od 1mca życia, więc odpadają. Masaż brzuszka oliwką (tak jak idą wskazówki zegara), i zginanie nóżek dziecka kiedy leży na pleckach, możesz się z nim tak bawić nawet kiedy brzuszek nie boli, to podobno pobudza ruch jelit czy coś. 

Jak domowe sposoby nie pomogą i syn przez parę dni się nie wypróżni to już musisz iść do pediatry, przepisze Ci krople dla małego ;)

“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#312 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 23 lipca 2014 - 13:22

Powiem jeszcze Ci że moja Gabrysia tez miała problemy z załatwianiem się , ja dostałam taki specjalny jakby syrop ze śliwki , i dodawałam go do mm według zaleceń lekarza i po jakiś  czasie normalnie kupi robiła .

Masaż brzuszka oliwką (tak jak idą wskazówki zegara), i zginanie nóżek dziecka kiedy leży na pleckach, możesz się z nim tak bawić nawet kiedy brzuszek nie boli, to podobno pobudza ruch jelit czy coś. 

Bardzo dobry sposób , waśnie tak robiła moja siostra cioteczna .. przy swojej małej bardzo jej pomogły te ćwiczenia  :-) .

Jak domowe sposoby nie pomogą i syn przez parę dni się nie wypróżni to już musisz iść do pediatry, przepisze Ci krople dla małego

Popieram  :-) .

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#313 Domiś22

Domiś22
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 08 sierpnia 2014 - 09:06

A słyszałyście o temacie ekoprzewijania? 

Np bardzo fajną sprawą są maty do przewijania, które można potem wyprać normalnie w pralce.

Taką matę też można zwinąć i schować do torebki.

fajna sprawa - polecam!

Dominika

/link/

Użytkownik Olenka edytował ten post 08 sierpnia 2014 - 09:13

#314 Nastka02

Nastka02
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 29 września 2017 - 05:24

Bardzo fajny temat :)

Niedawno zapisałam się do szkoły rodzenia i położna też wspominała o tym masażu brzuszka dziecka w razie zaparć czy kolek.

#315 Nastka02

Nastka02
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 16 października 2017 - 14:01

Dziewczyny, kiedy zaczynacie kompletować wyprawkę dla maluszka?

Zastanawiam się też, kiedy wyjść na pierwszy spacer z maluszkiem, jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

#316 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 18 października 2017 - 06:41

Dziewczyny, kiedy zaczynacie kompletować wyprawkę dla maluszka?

pierwszą rzecz chyba w 4 mscu kupiłam i stopniowo w każdym miesiącu kolejne rzeczy z listy

Zastanawiam się też, kiedy wyjść na pierwszy spacer z maluszkiem, jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

mój maluch miał chyba 5 dni, ale po wyjściu ze szpitala możesz nawet na drugi dzień, spacer zależy od tego jak ty się czujesz, dziecko jest gotowe

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#317 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 23 października 2017 - 21:10

W pierwszej ciąży szalałam z zakupami od pozątku - pierwsza rzecz w 10 tygodniu, w połowie ciąży miałm chyba wszystko co potrzebne.
Teraz zostało nam 10 tygodni do rozwiązania, a ja nie przygotowałam jeszcze nic! Nie mogę się zebrać. Cały czas staram się poświęcać Młodej, bo to nasze ostatnie chwile "we dwie". Jakoś tak spokojniej czuje się w tej ciąży. Wiem, co mi się przyda, a co nie. I wiem, że pojadę do sklepu raz i to wszystko kupię w pół godziny. Więc jeszcze spokojnie.

Młoda miała 4 dni jak była balkonowana, na spacer wyszliśmy w piątej dobie. Urodzona we wrześniu. Pogoda była okropna.

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#318 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 24 października 2017 - 06:52

Aspi chyba tak jest, że kobieta w pierwszej ciąży z nadmiaru czasu szaleje z zakupami 😂 ja też bardzo szybko wtedy zaczęłam kupować 🙂 a co do balkonowania, ja nie balkonowalam. Tydzień po porodzie pierwszy spacer, zima już była, mrozek
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych