Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Surogatki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
154 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: czy jesteś za zalegalizowaniem 'kobiet surogatek' w Polsce? (51 użytkowników oddało głos)

czy jesteś za zalegalizowaniem 'kobiet surogatek' w Polsce?

1. tak (12 głosów [23.08%])

Procent z głosów: 23.08%

2. nie (31 głosów [59.62%])

Procent z głosów: 59.62%

3. nie mam zdania (9 głosów [17.31%])

Procent z głosów: 17.31%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 28 września 2010 - 16:15

Kończę rozmowę z Tobą na ten temat dopóki nie przestaniesz wyciągać tego co piszę z kontekstu i przekręcać sensu zdań przeze mnie napisanych ;-)

Znasz zycie, losy tych ludzi.

nie znam, dlatego nie osądzam i nie potępiam. Za to potępiam skaczących z pazurami na przykład na wszystkie surogatki (i nie tylko).
viola, nikt zdania nie narzuca, a raczej broni własnego. na tym polega dyskusja ;-) Tyle, że ja patrzę na to od strony ludzi poświęcających własne zasady, kiedy życie im daje po tyłku, a mieszanych z błotem przez takich jak Sajuri ... To źle, że chcę ich bronić?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#102 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 28 września 2010 - 16:22

przez takich jak Sajuri

ładnie to brzmi.
Jakbym nie wiem kim było i co złego zrobiła
mieszanym blotem ??
a co ja je wyzywam ??
pisze tylko swoje zdanie, jak ty że nie popieram tego
JAk Ci sie nie podoba moje zdanie to TWój nie mój problem.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#103 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 28 września 2010 - 16:22

To źle, że chcę ich bronić?

Wcale nie jest źle,że ich bronisz,ale trochę jestem przerażona tą dyskusją,aby nie wymknęła się spod kontroli.I nie skończyła się wzajemnym oczernianiem. ;-)

#104 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 28 września 2010 - 16:25

To źle, że chcę ich bronić?

ależ skad.

te co TYLKO dla szmalu też bronisz??

[ Dodano: 2010-09-28, 17:41 ]

Wcale nie jest źle,że ich bronisz,ale trochę jestem przerażona tą dyskusją,aby nie wymknęła się spod kontroli.I nie skończyła się wzajemnym oczernianiem.

też sie tego obawiam
Wiec może dajmy już spokoj tej dyskusji...

bo hasła
to źle że ich bronie
tacy jak Sajuri
oskarazanie że mieszam z błotem...
że nie mamy pojecia o tych osobach...

troche sie chyba wymkła dyskusja.....
Nikt tu z błotem nie miesza...
każdy pisze swoje zdanie.

to chyba wszystko.

#105 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 28 września 2010 - 17:06

Z waszej dyskusji wniosek jest tylko jeden: każdą sytuację należy rozpatrywać indywidualnie. Ja powiem tak: potępiam kobiety które traktują swój brzuch jak mały sklepik a dziecko jak towar z półki. Potępiam i już bo żadna osoba nie zasługuje na to by być traktowanym jak rzecz.
Natomiast, jeśli kobieta z jakiś tam przyczyn innych (typu młody wiek lub sytuacja materialna) decyduje się na taki krok to jestem w stanie to zrozumieć.

sprzedałabys swoje dziecko ot tak??

są kobiety które owszem sprzedały by swoje dziecko ot tak... i może lepiej, że się go pozbywają bo u matki miłości by nie zaznały. Ale jest też masa kobiet, które oddają dzieci w wielkim cierpieniu i bólu (i szczerze myślę, że takich jest więcej). A to, że biorą pieniądze... cały okres ciąży tani nie jest, po ciąży również często zostają wszelakie powikłania (najczęściej psychiczne) a leki na nie darmowe nie są...
to trudny temat, ale Sajuri, życie postawi przed Tobą nie jedną trudną sytuacje. Ja już nauczyłam się, żeby nie mówić nigdy, bo równie uparcie jak ty trwałam przy równie kontrowersyjnych tematach a gdy sama zaczynałam być bohaterką moje poglądy zmieniały diametralnie...
I bardzo proszę o nie narzekanie na "Rozmowy w toku"... :P
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#106 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 28 września 2010 - 17:42

bo równie uparcie jak ty trwałam przy równie kontrowersyjnych tematach a gdy sama zaczynałam być bohaterką moje poglądy zmieniały diametralnie...

bo punkt widzenia zalezy od pkt siedzenia

ja powiem swoje zdanie,mimo iz jestem przeciwniczka eutanazji, aborcji i tych wszystkich innych wspolczesnych tworow tutaj jestem "za"
dlaczego? ano dlatego ze tez jestem kobieta, nie mam dzieci, poki co,ale zaczyna we mnie pojawiac sie instynkt macierzynski
kazda kobieta , no moze prawie kazda,chce miec taka mala kruszonke
a te biedne bezplodne pary co maja zrobic? te kobiety sa tak zdeterminowane ze zaplaca kazda cene za macierzynstwo..nie mozemy im tego prawa odbierac, wtedy kiedy zawiodla ja wlasna biologia,in vitro itd
ja osobiscie nie widze w tym nic zlego, ze jakas kobieta rodzi i oddaje takiej parze dziecko, ...przeciez to dziecko trafia do rodziny ktora na nie czeka, bedzie kochane, uwielbiane itd nic zlego mu sie nie stanie....
po drugie, w naszym kraju powinni tez zlagodzic bardziej cala ta formalnosc adopcyjna wtedy moze TEN problem by az w takim stopniu nie istnial <bezradny></span> to
"Nigdy więcej- mówi rozum To do nastepnego razu- odpowiedziało serce"

#107 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 28 września 2010 - 17:50

Sajuri chyba nie do końca rozumiesz co swoim postem chciała przekazać nie(d)oceniona- nie broni kobiet, dla których to czysty biznes i łatwe pieniądze, ale stara się pokazać, że niekoniecznie każda surogatka to podła kobieta, która tylko czyha na kasę, więc uogólnianie, że to złe i niewłaściwe postępowanie nie znając wszystkich okoliczności jest nie na miejscu

każdą sytuację należy rozpatrywać indywidualnie

I w tym zdaniu zawiera się wszystko co chciałam przekazać
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#108 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 28 września 2010 - 17:55

dla szmalu to robia czy nie ,akurat to wg mnie ma male znaczenie
bo kij ma dwa konce..po drugiej stronie tej podlej kobiety ktora tylko czyha na pieniadze jest wielki bol i cierpienie z powodu braku macierzynstwa....to trzeba tez zobaczyc

wystarczy sie postawic w miejscu tej kobiety, jak bardzo ona musi cierpiec z tego powodu ze nie moze miec dziecka :-( nie potrafie sobie tego nawet wyobrazic :-/
"Nigdy więcej- mówi rozum To do nastepnego razu- odpowiedziało serce"

#109 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 28 września 2010 - 18:43

Sajuri napisał/a:

Sajuri chyba nie do końca rozumiesz co swoim postem chciała przekazać nie(d)oceniona- nie broni kobiet, dla których to czysty biznes i łatwe pieniądze, ale stara się pokazać, że niekoniecznie każda surogatka to podła kobieta, która tylko czyha na kasę, więc uogólnianie, że to złe i niewłaściwe postępowanie nie znając wszystkich okoliczności jest nie na miejscu

no a ja probuje pokazać że dla mnie głownie te kobiety ktore tylko dla kasy.
napisałam wczesniej
że moge dopusic jakoś do siebie
że małzestwo bierze taka surogatke ale bez kasy
no nic nie poradze na to że tak to widze.

Wyszło w tym wszystkim że jestem bezduszna bo jak mozna nie zrozumiec matki chorego dziecka ktora ten brzuch sobie wynajmie...
nie iwem jakbym postapiła w tej sytuacji
mozliwe tez ze byłabym skłona taka kobiete zrozumieć
ale my tu mowimy o surgatkach wogole
a nie tylko o surgatkach ktore maja umierajace dzieci
bo moz egdyby tak brzmiał temat wyniki ankiety byłyby inne

#110 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 29 września 2010 - 17:34

ale my tu mowimy o surgatkach wogole
a nie tylko o surgatkach ktore maja umierajace dzieci

no włąsnie mowimy o surogatkach wogóle , wiec i o takich tutaj mowimy, nie tylko o tych co robia to tylko dla kasy na tipsy.
ja uwazam ze kazdy ma prawo zrobic ze swoim ciałem co chce , jesli ktos sie na to decyduje to jego wybór.
czy ja bym sie zdecydowała , byłoby trudno , ale jesli to mogłoby uratowac zycie kogos z moich bliskich to pewnie bym sie zastanowiła, nie wiem jakby wygladał moj stan psychczny po oddaniu tego dziecka, wiem ze byłoby mi trudno wyłaczyc sie i nie myslec o ruchach dziecka, jak o ruchach mojego dziecka itp, ale nie czasem trzeba myslec o innych , nie tylko o sobie.
to ze kobiety robia to za akse , to dla mnie nic złego , a co jesli para sie jednak rozmysli i nie wezmie tego dziecka, to te pieniadze , moga pokryc choc w częsci jego utrzymanie . okres ciazy to trudny okres, jest wyczerpujacy dal organizmu , wiec jest to pewien rodzaj rekompensaty za ubytki zdrowotne.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#111 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 14:44

ze kobiety robia to za akse , to dla mnie nic złego , a co jesli para sie jednak rozmysli i nie wezmie tego dziecka, to te pieniadze , moga pokryc choc w częsci jego utrzymanie . okres ciazy to trudny okres, jest wyczerpujacy dal organizmu , wiec jest to pewien rodzaj rekompensaty za ubytki zdrowotne.

ale co innego wspomoc kobiete gdy jest w ciąży a co innego dac jej np. 200 lub i wiecej tysiecy

ja nie potrafiłabym byc surogatką bo

nie wiem jakby wygladał moj stan psychczny po oddaniu tego dziecka, wiem ze byłoby mi trudno wyłaczyc sie i nie myslec o ruchach dziecka, jak o ruchach mojego dziecka

a jak znam siebie byłby tragiczny

ale nie czasem trzeba myslec o innych , nie tylko o sobie

ja bym myslała o swoim dziecku.

#112 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:50

jak znam siebie byłby tragiczny

no ja bym nie potrafila, ale nie odmawiam tego prawa innym ;-)

#113 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 13 marca 2011 - 07:51

Moge zrozumieć jeszcze sytuacje gdy kobieta jest tylko inkubatorem... dziecko nie jest jej, nie jej materiał gentyczny.
Natomiast sytuacja gdy kobieta ma urodzic dziecko swoje i oddać plus wezmie za to np. 300 tys. mnie przerasta. Co innego pomoc finasowa kobiecie w ciaży, co innego ciezkie pieniadze.

#114 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 marca 2011 - 11:27

polecam film dzieci made in india
jest o tym jak ludzie z bogatych krajow wynajmuja hinduski, aby rodzily im dzieci.
kobiety po zaplodnieniu in vitro mieszkaja w wielkim wspolnym domu , dostaja codzien jakies grosze a potem o porodzie jakas wieksza kase , ale nie jest to jakis welki pieniadz , dla tych biednych kobiet owszem , ale przeliczajac na zlotowki to nie jest tego wiele.

#115 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 13 marca 2011 - 12:44

polecam film dzieci made in india

Ja również - nawet ostatnio był w tv ;)
Kobiety co miesiąc dostawały chyba 30 dolarów :roll: Dla nich to kasa wystarczająca na przeżycie, ale decydują się na to, żeby nie umrzeć z głodu. Film pokazuje wszystko z dwóch stron - zarówno pary, która pragnie dziecka, jak i surogatki.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#116 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 marca 2011 - 12:55

nawet ostatnio był w tv

no wlasnie ogladałam.
ta kobietka szefowa tej kliniki byla beznadziejna , tlumaczyla co moiwla kobieta po cesarce , ze ona jest szczesliwa ze urodzila komus dziecko , a tlumacz przetłumaczyl cos innego. :-/ .zro jakiegos psychologa itp, tylko kasa , jak inkubator traktowane.

#117 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 13 marca 2011 - 15:08

Ale to był ten program gdzie bogate małzenstwo jedzie sobie do kraju, przebywa w luksusowych hotelach , a ich surogatka mieszka w biedzie ? ;/

#118 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 marca 2011 - 15:12

tak . one maja zapewnione tylko spanie i jakis tam posilek .
rodzice z kobieta sie tylko przy odbiorze dziecka widza.

#119 arfa

arfa
  • Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 18 października 2011 - 16:57

Nie wiem czy to dobry temat, ale dotyczy niechcianego dziecka... A nie chciałam zakładać nowego tematu :P
Właśnie we wiadomościach mówili, że laska sprzedała dziecko za 5 tys zł :o i teraz wielce chce je odzyskać... Gasz! co za masakra!!! Jak można sprzedać własne dziecko?! W dodatku za tak smieszną kwotę! W ogóle nie popieram sprzedaży dziecka, ale 5 tys? Jeszcze gdyby to była jakaś znacząca kwota... to jest żałosne!!!
girls just wanna have fun! :)

#120 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 października 2011 - 17:50

W dodatku za tak smieszną kwotę! W ogóle nie popieram sprzedaży dziecka, ale 5 tys?

za 200 tysiecy byloby lepiej ? znaczy wowczas bys napisała ze nie popierasz sprzadarzy ale przynajmniej zarobiła ? :-P

temat bardziej pasuje do moze Surogatki ;-) mamy tu na forum.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych