Wyjątek stanowią studenci, bo to inna kategoria
Praca
Napisano 16 marca 2011 - 18:52
Napisano 16 marca 2011 - 19:09
w przypadku o dzieło nie ma takiej opcji?
Tylko jeśli zatrudnia Cie Twój pracodawca. Umowa o dzieło jest najmniej "opłacalną". Pomijając już ubezpieczenie, nie liczy Ci się do stażu, a co za tym idzie również urlopu mniej- tzn. już potem bo pracując na tą umowę urlop nie przysługuje. Czyli jedyne co się odprowadza to podatek dochodowy- bo US nigdy nie odpuści
Napisano 16 marca 2011 - 19:14
ale potem go zwrociodprowadza to podatek dochodowy- bo US nigdy nie odpuści
tzn umowa na zlecenie jest umowa gdzie odprowadza sie skladki zdrowotne, a spoleczne
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 16 marca 2011 - 19:17
tzn umowa na zlecenie jest umowa gdzie odprowadza sie skladki zdrowotne, a spoleczne
Wszystkie. Jeśli nigdzie indziej nikt nie odprowadza składek, to pracodawca zatrudniający na umowę zlecenie ma obowiązek to robić. Kiedyś było inaczej, i ta umowa była bardzo wygodna dla pracodawców, ale kilka lat temu się to zmieniło
ale potem go zwroci
Taaaa? Bo mi w zeszłym roku to jeszcze 2 zł kazali dopłacać
Napisano 16 marca 2011 - 19:17
Taaaa? Bo mi w zeszłym roku to jeszcze 2 zł kazali dopłacać
a dlaczego tak wyszło?
Napisano 16 marca 2011 - 19:20
Napisano 16 marca 2011 - 19:20
czyli takie same prawa jak na umowie na czas okreslony czy stały pod wzgledem lat liczacych sie do emerytury itpWszystkie. Jeśli nigdzie indziej nikt nie odprowadza składek, to pracodawca zatrudniający na umowę zlecenie ma obowiązek to robić. Kiedyś było inaczej, i ta umowa była bardzo wygodna dla pracodawców, ale kilka lat temu się to zmieniło
ja juz studentem nie bylam w zeszlym roku nie bylam , bylam na umowie o dzielo pobrali mi zaliczke na poczet podatku i prawie calosc zostanie mi zwrocona.Taaaa? Bo mi w zeszłym roku to jeszcze 2 zł kazali dopłacać
Napisano 16 marca 2011 - 19:25
a dlaczego tak wyszło?
A weź się ich spytaj
A tak serio no to jakoś zaliczki na podatek nam w ciągu roku za mało potrącili, coś tam coś tam, ale dokładnie Ci nie powiem, bo ja w kadrowych kwestiach jestem lepsza, wynagrodzeniami, PIT-ami i innymi takimi się param jak już naprawdę muszę
Napisano 16 marca 2011 - 19:26
A w ogóle tak z innej beczki pytanie. Czy jak mam podpisaną umowę o pracę i chciałabym podjąć umowę o dzieło z innym pracodawcą to muszę zgłosić to u mnie w pracy?przy założeniu,że praca w dwóch miejscach nie koliduje ze sobą?
Napisano 16 marca 2011 - 19:28
ja juz studentem nie bylam w zeszlym roku nie bylam , bylam na umowie o dzielo pobrali mi zaliczke na poczet podatku i prawie calosc zostanie mi zwrocona.
Ale ja pracuję na umowę o pracę- jak na zlecenie pracowałam to też mi zwracali. Ale ok, Ty właśnie wtedy umowę zlecenie miałaś na myśli, a ja pomyślałam, że ogółem mówisz. Się chyba nie zrozumiałyśmy
czyli takie same prawa jak na umowie na czas okreslony czy stały pod wzgledem lat liczacych sie do emerytury itp
Okres umowy zlecenia nie liczy Ci się do stażu, ani do urlopu- no i urlop Ci nie przysługuje
[ Dodano: 2011-03-16, 19:30 ]
nie śmiałam się ze studentów tylko Twoje zdanie tak śmiesznie zabrzmiało
No to zwracam honor
Czy jak mam podpisaną umowę o pracę i chciałabym podjąć umowę o dzieło z innym pracodawcą to muszę zgłosić to u mnie w pracy?przy założeniu,że praca w dwóch miejscach nie koliduje ze sobą?
ZALEŻY. Czy podpisywałaś w pracy umowę o zakazie konkurencji? Czy te dwie firmy zajmują się tym samym, lub mają taki sam wpis do PKD o profilu działalności?
Napisano 16 marca 2011 - 19:35
Tak,ale obie firmy zajmują się kompletnie czymś innym więc nie ma ryzyka działania na szkodę mojemu obecnemu pracodawcy.Czy podpisywałaś w pracy umowę o zakazie konkurencji?
Napisano 16 marca 2011 - 19:39
Napisano 16 marca 2011 - 19:49
dzieki za info
Napisano 16 marca 2011 - 20:00

Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą..
Napisano 16 marca 2011 - 20:04
na niektorych butach sa naklejki sklepowe i pewnie to by ci dalo do myslenia. choc ja pewnie w takim stresie, ze ktos mi buty oddaje nie pomyslałabym o tym, i nie wpadlabym , ze ludzie w taki sposob beda oszukiwac. drogie te buty były
Napisano 16 marca 2011 - 20:06
Przykro mi i mam nadzieję,że buty nie kosztowały za dużo?
Napisano 16 marca 2011 - 21:37
Napisano 16 marca 2011 - 22:23
Okropna sytuacja, szczerze współczuję
Napisano 16 marca 2011 - 22:46
nie dostałam jeszcze, zwleka z tym.a Ty dostałaś w końcu tą umowę?
albo ludzie jak się potrafią kłócić o buty..że oni nie chcą ich, szukają powodów, żeby ich tylko nie przyjąć,(że źle sklejone itp) a przy tym nadrą się...bezczelność...ja bym się tak wstydziła nawet.
jedna dzisiaj przy mnie rozdarła podeszwę od buta...mówiąc jak to jest sklejone..no tak to się nie robi
dają mi w kość...ale powoli się na to "uodparniam"...trzeba jakoś sobie radzić.
Pracując w sklepie poznałam wielu ludzi...z którymi nie chciałabym mieć styczności w ogóle.

Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą..
Napisano 16 marca 2011 - 22:50
nie dostałam jeszcze, zwleka z tym.
To o jakiej odpowiedzialności z Twojej strony mowa? Przecież teoretycznie wcale nie pracujesz? Mówię Ci ewelina344, to się robi dziwne... Może to on nasłał tą dziewczynę?