Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Praca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1867 odpowiedzi w tym temacie

#941 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 marca 2011 - 18:52

Marzycielka24, dzieje się to tylko w przypadku umowy-zlecenie?w przypadku o dzieło nie ma takiej opcji?

Wyjątek stanowią studenci, bo to inna kategoria :-P

<umieraam></span>
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#942 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:09

w przypadku o dzieło nie ma takiej opcji?

Tylko jeśli zatrudnia Cie Twój pracodawca. Umowa o dzieło jest najmniej "opłacalną". Pomijając już ubezpieczenie, nie liczy Ci się do stażu, a co za tym idzie również urlopu mniej- tzn. już potem bo pracując na tą umowę urlop nie przysługuje. Czyli jedyne co się odprowadza to podatek dochodowy- bo US nigdy nie odpuści ;-)

#943 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:14

odprowadza to podatek dochodowy- bo US nigdy nie odpuści

ale potem go zwroci :)
tzn umowa na zlecenie jest umowa gdzie odprowadza sie skladki zdrowotne, a spoleczne ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#944 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:17

tzn umowa na zlecenie jest umowa gdzie odprowadza sie skladki zdrowotne, a spoleczne

Wszystkie. Jeśli nigdzie indziej nikt nie odprowadza składek, to pracodawca zatrudniający na umowę zlecenie ma obowiązek to robić. Kiedyś było inaczej, i ta umowa była bardzo wygodna dla pracodawców, ale kilka lat temu się to zmieniło ;-)

ale potem go zwroci

Taaaa? Bo mi w zeszłym roku to jeszcze 2 zł kazali dopłacać <umieraam></span>

#945 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:17

Marzycielka24, to co napisałaś o umowie o dzieło wiem,bo też ją kiedyś miałam podpisaną. Tylko info o tej "ozusowanej" na zlecenie mnie zaskoczyło :-) dlatego dopytuje :-)

Taaaa? Bo mi w zeszłym roku to jeszcze 2 zł kazali dopłacać <umieraam></span>

:shock:
a dlaczego tak wyszło?
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#946 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:20

Tilia, bo tak jak mówię to od kilku lat- poza tym Ty ta inna kategoria, co się z niej tak śmiejesz, więc masz prawo nie wiedzieć ;-) Umowy zlecenia dla studentów to calkiem inna bajka. Jak ze 4 lata temu pracowałam po studiach w biurze rachunkowym to już właśnie wg nowych przepisów taką "ozusowaną" umowę zlecenie miałam ;-)

#947 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:20

Wszystkie. Jeśli nigdzie indziej nikt nie odprowadza składek, to pracodawca zatrudniający na umowę zlecenie ma obowiązek to robić. Kiedyś było inaczej, i ta umowa była bardzo wygodna dla pracodawców, ale kilka lat temu się to zmieniło

czyli takie same prawa jak na umowie na czas okreslony czy stały pod wzgledem lat liczacych sie do emerytury itp ???

Taaaa? Bo mi w zeszłym roku to jeszcze 2 zł kazali dopłacać

ja juz studentem nie bylam w zeszlym roku nie bylam , bylam na umowie o dzielo pobrali mi zaliczke na poczet podatku i prawie calosc zostanie mi zwrocona.

#948 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:25

:shock:
a dlaczego tak wyszło?

A weź się ich spytaj :lol: Widocznie za dużo zarobiłam stwierdzili :lol: A mojemu P. 3 zł w tym roku wyszło, więc chyba się na nas uwzięli <umieraam></span>

A tak serio no to jakoś zaliczki na podatek nam w ciągu roku za mało potrącili, coś tam coś tam, ale dokładnie Ci nie powiem, bo ja w kadrowych kwestiach jestem lepsza, wynagrodzeniami, PIT-ami i innymi takimi się param jak już naprawdę muszę ;-)

#949 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:26

Marzycielka24, tak w kwestii formalnej to studentką od roku nie jestem :-) a nie śmiałam się ze studentów tylko Twoje zdanie tak śmiesznie zabrzmiało :-)

A w ogóle tak z innej beczki pytanie. Czy jak mam podpisaną umowę o pracę i chciałabym podjąć umowę o dzieło z innym pracodawcą to muszę zgłosić to u mnie w pracy?przy założeniu,że praca w dwóch miejscach nie koliduje ze sobą?

JkIEp1.png

#950 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:28

ja juz studentem nie bylam w zeszlym roku nie bylam , bylam na umowie o dzielo pobrali mi zaliczke na poczet podatku i prawie calosc zostanie mi zwrocona.

Ale ja pracuję na umowę o pracę- jak na zlecenie pracowałam to też mi zwracali. Ale ok, Ty właśnie wtedy umowę zlecenie miałaś na myśli, a ja pomyślałam, że ogółem mówisz. Się chyba nie zrozumiałyśmy ;-)

czyli takie same prawa jak na umowie na czas okreslony czy stały pod wzgledem lat liczacych sie do emerytury itp

Okres umowy zlecenia nie liczy Ci się do stażu, ani do urlopu- no i urlop Ci nie przysługuje <bezradny></span>

[ Dodano: 2011-03-16, 19:30 ]

nie śmiałam się ze studentów tylko Twoje zdanie tak śmiesznie zabrzmiało

No to zwracam honor :* Jakiś rok do tyłu z info jestem :lol:

Czy jak mam podpisaną umowę o pracę i chciałabym podjąć umowę o dzieło z innym pracodawcą to muszę zgłosić to u mnie w pracy?przy założeniu,że praca w dwóch miejscach nie koliduje ze sobą?

ZALEŻY. Czy podpisywałaś w pracy umowę o zakazie konkurencji? Czy te dwie firmy zajmują się tym samym, lub mają taki sam wpis do PKD o profilu działalności?

#951 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:35

Czy podpisywałaś w pracy umowę o zakazie konkurencji?

Tak,ale obie firmy zajmują się kompletnie czymś innym więc nie ma ryzyka działania na szkodę mojemu obecnemu pracodawcy.

JkIEp1.png

#952 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:39

Tilia, to możesz podjąć taką pracę i nie musisz o tym obecnego pracodawcy informować ;-)

#953 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 marca 2011 - 19:49

Marzycielka24 no wlasnie mi o to chodzilo, ze jak sie ma tylko umowe o dzielo czy zlecenie, to zwroca pobrane zaliczki w czesci :-) wiedzialam , ze urlop sie nie nalezy, no ale fajnie , z se ma ubezpieczenie zdrowotne , a emerytura- kto jej dozyje i kto wyzje za te grosze :mrgreen:
dzieki za info :-)

#954 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 16 marca 2011 - 20:00

ale jestem zła dziewczyna w sklepie mnie oszukała perfidnie..kupiła buty nr 40 i wzięła jeszcze jedno pudełko z tym samym nr dla swojej siostry..nie zaglądnęłam do nich bo myślałam, ze nie ma potrzeby..za pół godziny przychodzi i mówi, że w pudełku są inne buty..zwróciłam jej gotówkę,rzeczywiście buty były inne nawet nr większe..dałam się zmylić <bezradny></span> a okazało się,(szef mnie uświadomił) że podmienili mi swoje buty...jakieś z targu <bezradny></span> a ja głupia dałam się na to nabrać. nie wiem jak mogłam być taka głupia..przecież samo to że nie mam takich butów na sklepie powinno mi dać do myślenia..ale myślałam że ro na prawdę jakaś pomyłka zaszła..no i kierownik mnie obciążył..musze oddać kasę za buty. <bezradny></span>
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#955 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 marca 2011 - 20:04

ewelina344 przykro mi , faktycznie sprytne babsko, pewnie gotowka placiła ???
na niektorych butach sa naklejki sklepowe i pewnie to by ci dalo do myslenia. choc ja pewnie w takim stresie, ze ktos mi buty oddaje nie pomyslałabym o tym, i nie wpadlabym , ze ludzie w taki sposob beda oszukiwac. drogie te buty były ???

#956 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 marca 2011 - 20:06

ludzie to mają pomysły :shock: może już wcześniej się dowiedziała,że jesteś nowa i jeszcze nie do końca wiesz co się na sklepie znajduje. Ale o takiej sytuacji pierwsze słyszę. Chyba,że wcześniej ktoś przyszedł do sklepu oglądał buty i do kartonu włożył swoje,a wyszedł w nowych?

Przykro mi i mam nadzieję,że buty nie kosztowały za dużo?

JkIEp1.png

#957 Anulka

Anulka
  • Użytkownik
  • 576 postów

Napisano 16 marca 2011 - 21:37

Krówka a w Gdańsku jest taki problem z pracą?
A.

#958 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 22:23

ewelina344, a Ty dostałaś w końcu tą umowę? :>

Okropna sytuacja, szczerze współczuję <przytul></span>

#959 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 16 marca 2011 - 22:46

ludzie mają pomysły :-/ i są podli, jak tak można robić...buty na szczęście kosztowały tylko 69 zł...

a Ty dostałaś w końcu tą umowę?

nie dostałam jeszcze, zwleka z tym.

albo ludzie jak się potrafią kłócić o buty..że oni nie chcą ich, szukają powodów, żeby ich tylko nie przyjąć,(że źle sklejone itp) a przy tym nadrą się...bezczelność...ja bym się tak wstydziła nawet.
jedna dzisiaj przy mnie rozdarła podeszwę od buta...mówiąc jak to jest sklejone..no tak to się nie robi :-|

dają mi w kość...ale powoli się na to "uodparniam"...trzeba jakoś sobie radzić.
Pracując w sklepie poznałam wielu ludzi...z którymi nie chciałabym mieć styczności w ogóle. :-/
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#960 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2011 - 22:50

nie dostałam jeszcze, zwleka z tym.

To o jakiej odpowiedzialności z Twojej strony mowa? Przecież teoretycznie wcale nie pracujesz? Mówię Ci ewelina344, to się robi dziwne... Może to on nasłał tą dziewczynę?