powiem Ci,że ja mam swoją deklarację 4 rok i nadal jest w dobrym staniepapierek się szybko niszczy
Zostaw serce na ziemi. Lżej będzie trafić do nieba
Napisano 26 lutego 2012 - 23:57
Chociaż i tak to niepotrzebne, bo każdy człowiek po śmierci automatycznie jest dawcą (przynajmniej w Polsce). Nie jest wymagana zgoda rodziny, ani nic takiego. To właśnie SPRZECIW wobec pobraniu organów trzeba wcześniej pisemnie wyrazić.
"Według polskiego prawa każda osoba zmarła może być uważana za potencjalnego dawcę tkanek i narządów, jeśli za życia nie wyraziła sprzeciwu.
Lekarze, pod opieką których był zmarły, informują zwykle rodzinę o śmierci i zamiarze pobrania narządów do przeszczepienia, ale nie muszą prosić jej o wyrażenie na to zgody."
źródło: poltransplant.org.pl
oraz:
"Większość społeczeństwa nie wie, że prawną podstawą pobrania
narządów do przeszczepu po czyjejś śmierci jest w naszym kraju
tzw. zgoda domniemana, czyli niewyrażenie sprzeciwu za życia."
źródło: podaruj-zycie.pl
Napisano 27 lutego 2012 - 08:40
Nawet nie wiedziałam o tym ...Według polskiego prawa każda osoba zmarła może być uważana za potencjalnego dawcę tkanek i narządów, jeśli za życia nie wyraziła sprzeciwu.
Napisano 27 lutego 2012 - 08:56
Natalka napisał/a:
Według polskiego prawa każda osoba zmarła może być uważana za potencjalnego dawcę tkanek i narządów, jeśli za życia nie wyraziła sprzeciwu.
Nawet nie wiedziałam o tym ...
wczoraj o tym czytałam.
ale faktycznie tak jest w praktyce?
Napisano 27 lutego 2012 - 09:40
chyba tak, ale to rodzina zmarłego często nie chce się zgodzić na pobranie narządów.ale faktycznie tak jest w praktyce?
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 27 lutego 2012 - 13:46
tak jest.ale faktycznie tak jest w praktyce?
ale nie mają nic do gadania. Chyba, że naprawdę udowodnią, że osoba zmarła wyraziła sprzeciw. Ale na to czasu mają niewiele.rodzina zmarłego często nie chce się zgodzić na pobranie narządów.
Napisano 27 lutego 2012 - 17:57
Jak nie mają nic do gadania? skoro nadal praktyką w szpitalach jest pytanie o zgodę rodziny i w przypadku gdy rodzina powie,że zmarły był przeciwny oddawaniu narządów lekarze nie tkną organów. Dlatego tak ważne jest noszenie ze sobą deklaracji pomimo przepisów prawa.ale nie mają nic do gadania. Chyba, że naprawdę udowodnią, że osoba zmarła wyraziła sprzeciw. Ale na to czasu mają niewiele.
Napisano 27 lutego 2012 - 22:22
Czasem pytają, żeby uzyskać dowody na wyrażenie sprzeciwu.skoro nadal praktyką w szpitalach jest pytanie o zgodę rodziny
Choć bywa i tak, że wcale rodziny nie pytają. Nie mają takiego obowiązku.
Napisano 28 lutego 2012 - 14:12
Czasem pytają, żeby uzyskać dowody na wyrażenie sprzeciwu.
Choć bywa i tak, że wcale rodziny nie pytają. Nie mają takiego obowiązku.
Natalka miałaś taką sytuację w rodzinie?
Skoro to wszystko tak dobrze wiesz musisz znać z praktyki??
bo mi się wydaję że tilia ma rację
skoro nadal praktyką w szpitalach jest pytanie o zgodę rodziny i w przypadku gdy rodzina powie,że zmarły był przeciwny oddawaniu narządów lekarze nie tkną organów. Dlatego tak ważne jest noszenie ze sobą deklaracji pomimo przepisów prawa.
Napisano 28 lutego 2012 - 14:19
Mi też wydaje się to nieprawdopodobne. Przynajmniej ja o takich przypadkach nie słyszałam.Choć bywa i tak, że wcale rodziny nie pytają. Nie mają takiego obowiązku.
A jesli rodzina nie wyraża zgody, to nie wyobrażam sobie, żeby oni mimo wszystko pozbawiali kogos organów...
Może chodzi o przypadek gdy nie ma czasu skontaktować się z rodziną albo gdy umierający nie ma bliskiej rodziny lub nie można się z nikim bliskim skontaktować.
Napisano 28 lutego 2012 - 16:46
narządów do przeszczepu po czyjejś śmierci jest w naszym kraju
tzw. zgoda domniemana, czyli niewyrażenie sprzeciwu za życia." tu Natalia przytoczyła.
Wiec jesli osoba za zycia nie wyraziła sprzeciwu na pobranie swoich organow - to oni te organy pobiora.
Moze rodzina nie ma tu nic do gadania - wkoncu to była decyzja osoby ktora zmarła. Chyba ze dotyczy to dziecka ?
własnie..jak w przypadku dziecka niepełnoletniego ??
Napisano 28 lutego 2012 - 17:51
dokładnie. Dura lex, sed lex.rodzina nie ma tu nic do gadania - wkoncu to była decyzja osoby ktora zmarła
aż zadzwoniłam do mamy i uzyskałam odpowiedź: w przypadku osoby niepełnoletniej wymagana jest zgoda prawnych opiekunów.jak w przypadku dziecka niepełnoletniego ??
w takim razie, w przypadku osób ubezwłasnowolnionych częściowo i całkowicie sytuacja będzie przedstawiać się podobnie.
Napisano 28 lutego 2012 - 17:58
Napisano 28 lutego 2012 - 23:40
Jeszcze tylko muszę T o tym poinformować, ponieważ musi o tym wiedzieć.
Po śmierci Agaty dzwonili do Tomka i jej rodziców z pytaniem czy chcą by pobrali jej narządy. Ona już dawno wypełniła deklaracje, a i tak dzwonili i pytali się o zgodę. Oczywiście wyrazili ją i dzięki temu wiem, że Agata uratowała komuś życie.
Napisano 29 lutego 2012 - 09:51
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 29 lutego 2012 - 13:11
Z mojego otoczenia znam dokładnie takie same przypadki. Nawet niedawno rodziców pełnoletnich osób,które zginęły w wypadku pytano o zgodę na pobranie narządów.Prawo prawem, ale często i tak pytają o zgodę. Nie muszą, ale robią to. Przynajmniej z przypadków, o których ja słyszałam.
Napisano 29 lutego 2012 - 14:27
Napisano 29 lutego 2012 - 17:02
awiec jednak. Czyli tylko w tym przypadku rodzina moze sie buntowac.w przypadku osoby niepełnoletniej wymagana jest zgoda prawnych opiekunów.
A tak - nie ma nic do gadania.A to ze pytaja - przez grzecznosc, z szacunku do rodziny ? moze to tez zalezy od szpitala.
Mnie moga rozłozyc na czesci. Jest mi to obojetne.