Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zostaw serce na ziemi. Lżej będzie trafić do nieba

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#1 sweet Shanti

sweet Shanti
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 22:40

Ostatnio dużo myślałam na temat tej deklaracji woli dzieki której ktos mógłby skorzytsac z moich organów i jestem coraz bardziej pewna ze ja wypełnię ...Nie wiem czy ten temat juz był , ale jaki jest wasz stosunek do tego?
Dołączona grafika

#2 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 23:21

ja jestem za, to piękny dar, zwłaszcza dla kogoś kto czeka długo na to. a nam to nic już nie pogorszy ani nie polepszy niczego, wiec jeśli komuś mogę uratować życie to warto.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#3 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 01 maja 2008 - 09:16

Ja co prawda deklaracji nie noszę jeszcze ze sobą ale tez jestem jak najbardziej ZA.
Jesli moje organy moga komus pomóc to nie widze przeszkód
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 01 maja 2008 - 11:50

jestem za jak najbardziej
i nie wiążę tego z 'niebem i ziemią' ;-) tylko po prostu z potrzebą jaka istnieje
gdzie taką 'książeczkę' można dostać?
nie ma mnie tu i nie będzie.

#5 sweet Shanti

sweet Shanti
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 01 maja 2008 - 15:37

no własnie ja słyszałam że na parafiach lub w kuri ...
Ale też w internecie krąża deklaracje które można wypełnic i nosic zawsze przy sobie
Dołączona grafika

#6 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 01 maja 2008 - 15:45

a czy takiej deklaracji nie sklada sie w przychodni? Wiem,ze tutaj jak sie rejestruje do lekarza rodzinnego to wowczas w formularzu mozna sie zdeklarowac.
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#7 sweet Shanti

sweet Shanti
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 01 maja 2008 - 15:47

no własnie tez nie wiem bo tylko tyle wyczytałam na necie mi sie wydaję ze trzeba to pewnie zgłosic

[ Dodano: 2008-05-01, 16:47 ]
kurcze musze sie za to wziasc bo tak to odkładam i odkładam
Dołączona grafika

#8 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 01 maja 2008 - 20:56

no własnie ja słyszałam że na parafiach lub w kuri ...

i że ja mam tam iść tak? ;-)

a czy takiej deklaracji nie sklada sie w przychodni?

nie, taką deklarację nosisz przy sobie ;-)
może gdzieś tam w przychodni też.. nie słyszałam o tym ;-)

#9 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 02 maja 2008 - 00:12

nie, taką deklarację nosisz przy sobie

no tak, ale jesli gdzies pisemnie nie wyrazisz zgody na to,by po twojej smierci ktos moglby "skorzystac" z twoich organow to chyba nikt nie ma prawa tego zrobic :-/ chyba,ze za zgoda rodziny,ale tego nie jestem pewna
sl-11609.png

#10 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 02 maja 2008 - 12:10

angik1683, no jeśli nie wyrazisz pisemnie i nie będziesz tego miała przy sobie , czy w książeczce zdrowia czy gdzieś w dokumentach to nie, chyba, że rodzina się zgodzi

a co ty nie chcesz? :)

#11 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 02 maja 2008 - 12:15

raczej chce,ale takiej zgody jeszcze nigdzie pisemnie nie umiescilam ;-)
sl-11609.png

#12 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 02 maja 2008 - 12:19

angik1683, ja też nie i dlatego się pytam czy to tylko u tam jakiś biskupów można dostać? czy nie ma tego np w przychodniach?

#13 Guest_strus_*

Guest_strus_*
  • Gość

Napisano 02 maja 2008 - 15:26

Nie trzeba nigdzie nic skladac, nikogo nie prosic o zezwolenie czy cos.
Jest pewna strona w sieci.. Wysylasz tam swoje dane, po 7-14 dniach otrzymujesz do domu takie druczki zielone, na ktorych pisze ze zgadzasz sie na pobieranie organow. Taki druczek jedynie podpisujesz i wciskasz do portfela. Ot co.

Jesienią 2003 roku, podczas corocznego Zjazdu członków w Rokitnie Stowarzyszenie „Życie po przeszczepie„ zaprezentowało po raz pierwszy publicznie "Oświadczenie woli" dokument informujący o woli przekazania w krytycznym momencie swoich organów do transplantacji.

Od października 2003 do grudnia 2007 rozdano ponad 1.400.000 sztuk tego druczku.

Jednym z czynników ograniczających ilość przeprowadzanych w naszym kraju transplantacji jest brak organów pobieranych od zmarłych dawców a wiec osób, wobec których komisja medyczna orzekła śmierć pnia mózgu. Choć polskie prawo transplantacyjne przyjęte w 1995 roku przez polski parlament przyjęło rozwiązanie tzw. zgody domniemanej. Zgoda domniemana polega na możliwości zgłoszenia za życia swojego sprzeciwu wobec pobrania w krytycznym momencie organów i komórek do transplantacji w Centralnym Rejestrze Sprzeciwów. Jeżeli tego nie uczynimy chirurdzy mają pełne prawo bez zgody rodziny do pobrania organów i komórek. Przyjęto jednak praktykę każdorazowego pytania najbliższych o zgodę na pobranie.

Niestety wiele rodzin nie zezwala na „okaleczenie” - w ich mniemaniu- swoich bliskich. Twierdza, np. że zmarły mówił im iż był przeciwny idei transplantacji, że nie zostanie zbawiony jeżeli trafi do nieba niekompletny itp. Wynika to z niskiej świadomości naszego społeczeństwa, braku głębszych zasad wyznawanej wiary i olbrzymiego w naszym kraju kultu zmarłych.

Akcja poprzez rozdawanie druczków „Oświadczenia woli” ma do spełnienia trzy zadania.

1. Wywołać w mediach temat transplantacji i zwrócić na niego uwagę społeczeństwa.

2. Cel główny to wywołanie przez osoby wypełniające „Oświadczenie woli” dyskusji w rodzinie i jasne wyrażenie swego stanowiska. W naszym kraju dyskusja o śmierci jest niezwykle trudna i uważana za tabu.

3. Czynnik psychologiczny. Myślimy, że w chwili krytycznej rodzina, której ginie osoba najbliższa, a która zna wolę zmarłego ( była przecież gorąca rozmowa w rodzinie) nie będzie sprzeciwiała się pobraniu organów i komórek do transplantacji. W takim momencie nie działamy przeciw i wbrew ukochanej osoby.

Akcja trwać ma przez kilka lat i wzbogacana będzie kolejnymi elementami. W maju 2005 ukazała się pierwsza książeczka z serii „Biblioteka Wiedzy o Transplantacji”. Autorem tej publikacji jest ksiądz moralista Grzegorz Kniaź. a dotyczy ona stosunku Kościoła Katolickiego do transplantacji wraz z dokumentami kościelnymi temu zagadnieniu poświęconych. Broszur "Kościół a transplantacja dostępne są wybranych w bibliotekach , szkołach , w parafiach.

Ja to nosze juz jakos od 2 lat :)

Jak taki druczek otrzymac ?

Napisz do nas stowarzyszenie@przeszczep.pl podając swój adres korespondencji tradycyjnej ( w tym kod pocztowy) oraz imię i nazwisko.

UWAGA! korespondencja nie posiadająca pełnych danych nie będzie brana pod uwagę.

Można również pobrać ze strony (poniżej plik pdf) druczek Oświadczenia Woli i wydrukować go sobie. Podobnie książka "Kościół a transplantacja jest dostępna w pliku elektronicznym (pdf) w dziale nasze publikacje.

UWAGA!. Wiele osób pyta co zrobić dalej z wypełnionym oświadczeniem:

Odpowiedź: Wypełniony druczek nosimy przy sobie w dokumentach np. obok dowodu osobistego, prawa jazdy itp. Wcześniej jednak pamiętajmy, że należy pokazać go najbliższym by znali nasze intencje.

Zalaczam rowniez w zalaczniku pdf, ale lepiej zamowic i oni wysla ksiazeczke + kilkanascie gotowych texturowych druczkow. Zawsze to bardziej trwale niz taki na papierze wydrukowany przez nas.

Załączone pliki

#14 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 02 maja 2008 - 17:26

Ja kiedys dostalam taki druczek, kurcze nie pamietam gdzie.... wyglada jak maly kalendarzyk, twardy. Pisze sie swoje dane, kogo powiadomic itd.

Wypelnilam i nosze w portfelu.

Nie patrz w przeszłość, bo potkniesz się o teraźniejszość i s******* przyszłość.

#15 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 03 maja 2008 - 18:16

Własnie sobie wydrukowałam
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 cropca

cropca
  • Użytkownik
  • 286 postów

Napisano 04 maja 2008 - 02:54

Świetny temat! :) Uwazam, ze powinno się to propagować gdzie się tylko da. Nawet przez tak głupia [jak mogloby sie wydawac] forme, jaka jest serial (ostatnio w m jak milosc)... Ale wazne zeby trafilo i to sie liczy.
Ja odkad ukonczylam 18 lat zaczelam myslec, co by tu zrobic, aby komus pomoc :). Chce zostac dawca szpiku, ale poki co mnie wykluczono, ze wzgledu na moje leczenie. Ale jak wyzdrowieje, to odczekam troche, az organizm sie wzmocni i heya! :D <dreams></span>

A deklaracje noszę w portfelu chyba od stycznia tego roku :). Troszke inna, niz ta, wstawiona przez którąś z dziewczyn, ale nie ma 1 wzoru.

Zachecam wszystie osoby, ktore nie sa pewne. To nic nie kosztuje, a zyskac mozna wiele :).

#17 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 04 maja 2008 - 13:47

strusiek dzięki za info :!:

Jest pewna strona w sieci..

możesz podać?
na pw

#18 Śmieszka

Śmieszka
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:52

Jak też mam taką deklarację juz dość długo..... co jakis czas w mediach jest nagłaśniany ten problem, kiedyś np. taka mini książeczka była dodawana do jakiejś gazety, chyba do Dziennika Polskiego....

Jest np. taka stronka: www.kuria.lublin.pl/news/2005/05_deklaracja.doc (wyświetla się dokument gotowy do druku)

albo: http://kreatywnosc.w...wca_organow.htm (też plik do pobrania)
Czymże jest dla naszego serca świat bez miłości? Latarnią czarnoksięską bez światła......
Dołączona grafika

#19 LeeLoo

LeeLoo
  • Użytkownik
  • 406 postów

Napisano 11 czerwca 2008 - 12:25

Jestem jak najbardziej za!
Wyślę na tego maila swoje dane może akurat dostanę gotowe druki, bo taki wydrukowany papierek to szybko się zniszczy. Od dawna takiego czegoś szukam, mi ksiądz mówił, że w placówkach PCK powino to być, ale narzeczony kiedyś pytał i nie mieli :-/
Dołączona grafika

#20 ana

ana
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 10:59

Jakiś czas temu sama też o tym myślałam. Ale z takiej deklaracji wynikają też pewne zagrożenia...Sama o nich nie pomyślałam, dopiero jak usłyszałam o tym, to zdałam sobie sprawę, że to możliwe. Np lekarz, którego ktoś z rodziny czeka na przeszczep, może nie do końca profesjonalnie ratować Twoje życie... Takie jest ryzyko. To smutne - wiem. Może i trudno w to werzyć. Ale ja wierze, że moga byc tacy lekarze... tyle sie słyszy o takich przykrych sprawach,w które zamieszani są lekarze...