Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zostaw serce na ziemi. Lżej będzie trafić do nieba

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 11:39

ana, przepraszam Cię, ale gadasz bzdury jak pokręcona!
Nie wierzę, żeby lekarz mógł zrobić coś takiego...kicham na to co się mówi o lekarzach, ale wierzę głęboko, że przestrzegają przysięgo Hipokratesa.
Sami nakręcamy to, że nie wierzy się lekarzom, dopuszczam błąd - rzeczą ludzką sie mylić - ale nie, że świadomie skrócą życie, żeby mieć narządy do przeszczepu! Nie, nie i NIE!
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#22 ana

ana
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 11:50

Kahela, a nie słyszałaś o handlu ludzkimi organami? Lekarze też w takie rzeczy mogą być zamieszani. Tak jak ludzie ratujący życie innym, informowali zakłady pogrzebowe o zgonach. To też handel.
Popieram to, że można oddać swoje organy potrzebującemu, jeśli ja ich już nie będę potrzebowała. Mówię tylko, że to też ma jakieś zagrożenia...
Bez urazy i nie wyzywaj mnie od pokręconych :)

#23 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 11:57

ana, nie wyzywam Cię, jeśli poczułaś sie urażona, to przepraszam.

a nie słyszałaś o handlu ludzkimi organami?

no pewnie, że słyszałam, ale ja po prostu nie chcę takich rzeczy słuchać, nie chcę wiedzieć i wierzyć i z czasem bać się co to będzie, jak pójdę do lekarza...
Wierzę w 100 %, że lekarz, który mnie leczy, operuje jest profesjonalistą i dobrym człowiekiem... Chcę w to wierzyć, bo inaczej instytucja lekarza traci dla mnie sens.
Po prostu zakładam, że nic takiego mi się nie zdarzy...jeśli kiedykolwiek będzie inaczej, to będę musiała zabić takiego lekarza ;-)

#24 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 14:44

Prawdą jest , że może się tak zdarzyć tego przewidzieć nie można , jak tysiące innych rzeczy dlatego ja uważam, że mimo wspomnianych zagrożeń warto mieć taka deklarację
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#25 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 06 lipca 2008 - 15:50

wierzę głęboko, że przestrzegają przysięgo Hipokratesa.

ekhem... nie ;-)

zdarzyc sie tak może,
ale zdarzyc moze sie tez wiele innych rzeczy
nie można się zamykac przed światem
nie ma mnie tu i nie będzie.

#26 skinnybitch

skinnybitch
  • Użytkownik
  • 1 630 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 08:35

Wiecie myslalam duzo nad tym i wychodze z zalozenia ze skoro mam szanse pomoc komus to dlaczego nie tymbardziej ze mi po smierci te organy i tak do niczego sie juz nie przydadza a jezeli moge ocalic zycie chociaz jednej chorej lub umierajacej osoby to jestem jak najbardziej za :->
Dołączona grafika

#27 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 15 lipca 2008 - 21:52

ja tez jestem jak najbardziej za....najpierw niech wezma organy a potem niech mnie spala...tak wlasnie chcem;)

#28 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 15 lipca 2008 - 23:47

ja tez chetnie podpisalabym takie oswiadczenie w ktorym udostepnie swoje organy po smierci... ale spalona nie chce byc :!: bo zawsze sie tego boje i to jest takie ieprzyjemne....

#29 Black_Angel

Black_Angel
  • Użytkownik
  • 804 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 01:29

ale spalona nie chce byc

a ja wole zeby mnie spalili niz maja jakies robale mnie jesc, oj fuj fuj...

z tego co wiem to chyba nie trzeba miec juz takiego oswiadczenia ze sie zgadzasz na pobranie organow... ale moge sie mylic...

#30 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 07:01

jakies robale mnie jesc, oj fuj fuj...

kurde juz sama nie wiem co lepsze....
ale jak moja babcia rok temu umarla to wolalam ja w trumnie niz patrzec jak ja pala to jest przykre a toak to widzialam ze sobie spi i tyle....

#31 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 07:50

Co do spalenia zwłok, to nie wiem...hmmm, zawsze lepiej obudzić się w trumnie niż w piecu, co? ;-)

#32 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 08:02

zawsze lepiej obudzić się w trumnie niż w piecu, co? ;-)

no wlasnie tym sie ciagle kieruje masakra dla mnie to musi byc cos strasznego... ogolnie ten temat nie jest zbyt przyjemny..... ;-)

#33 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 11:17

z tego co wiem to chyba nie trzeba miec juz takiego oswiadczenia ze sie zgadzasz na pobranie organow... ale moge sie mylic...

Masz rację,ale jest jedno ALE-pytanie lekarzy o zgodę najbliższej rodziny.
polskie prawo transplantacyjne przyjęte w 1995 roku przez polski parlament przyjęło rozwiązanie tzw. zgody domniemanej. Zgoda domniemana polega na możliwości zgłoszenia za życia swojego sprzeciwu wobec pobrania w krytycznym momencie organów i komórek do transplantacji w Centralnym Rejestrze Sprzeciwów. Jeżeli tego nie uczynimy chirurdzy mają pełne prawo bez zgody rodziny do pobrania organów i komórek. Przyjęto jednak praktykę każdorazowego pytania najbliższych o zgodę na pobranie.

Niestety wiele rodzin nie zezwala na okaleczenie - w ich mniemaniu- swoich bliskich. Twierdza, np. że zmarły mówił im iż był przeciwny idei transplantacji, że nie zostanie zbawiony jeżeli trafi do nieba niekompletny itp. Wynika to z niskiej świadomości naszego społeczeństwa, braku głębszych zasad wyznawanej wiary i olbrzymiego w naszym kraju kultu zmarłych.
Skopiowane z postu Stusia ;)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#34 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 21:12

Jestem jak najbardziej za takim czymś ,by w razie śmierci oddać swoje zdrowe organy do przeszczepu dla potrzebujących.Kiedyś wypełniałam taką deklarację.Mam ją gdzieś w szufladzie.O ile sie nie zapodziała....Dawno już wypełniałam.

#35 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 21:23

Ja swoją deklarację noszę w portfelu w kieszonce przy dowodzie osobistym :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#36 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 21:26

Tilia, gdzie można pobrać taką deklarację?

#37 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 21:29

Ja również swoją deklarację noszę w portfelu razem z innymi dokumentami. Najbliższych też powiadomiłam. :-)
Tak z innej beczki, to u nas nad wejściem do prosektorium jest napis ( łacina oczywiście :-P ) coś w stylu "To jest miejsce, w którym śmierć cieszy się, że w cudowny sposób pomaga życiu". Do przeszczepu organów też adekwatny moim zdaniem.

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#38 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 21:34

Torii1988 wysyłałam maila na adres,który stronę wcześniej podawał Struś :-) nawet na mailu sprawdziłam i już od 2008r mam ten druczek. Przysłali ich chyba z 15 więc obdarowałam kilka osób. Nie wiem czy jeszcze wysyłają ;-)

Napisz do nas stowarzyszenie@przeszczep.pl podając swój adres korespondencji tradycyjnej ( w tym kod pocztowy) oraz imię i nazwisko.

UWAGA! korespondencja nie posiadająca pełnych danych nie będzie brana pod uwagę.

Można również pobrać ze strony (poniżej plik pdf) druczek Oświadczenia Woli i wydrukować go sobie. Podobnie książka "Kościół a transplantacja jest dostępna w pliku elektronicznym (pdf) w dziale nasze publikacje.

UWAGA!. Wiele osób pyta co zrobić dalej z wypełnionym oświadczeniem:

Odpowiedź: Wypełniony druczek nosimy przy sobie w dokumentach np. obok dowodu osobistego, prawa jazdy itp. Wcześniej jednak pamiętajmy, że należy pokazać go najbliższym by znali nasze intencje.

[ Dodano: 2012-02-26, 21:40 ]
Znalazłam w sieci info,że wysyłanie druczków zostało wstrzymane ze względów finansowych :-( Można więc poratować się wydrukiem takiego oświadczenia (jest jako załącznik w poście Strusia) i po wypełnieniu zalaminować.

JkIEp1.png

#39 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 21:55

dzięki tilia :)
poszukałam troszkę na necie i znalazłam stronkę gdzie wysyłają plastikowa kartę z twoją deklaracja za 10 zł

papierek się szybko niszczy

#40 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 22:11

znalazłam stronkę gdzie wysyłają plastikowa kartę z twoją deklaracja za 10 zł

wyślij mi na PW, ok? bo ja chciałam już dawno sobie zamówić właśnie tam gdzie Tilia sprawdziła, ale nie wysyłają <bezradny></span> , a jak sobie ściągnęłam do wydrukowania to tak to zostało leżeć na pulpicie starego komputera :roll:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”