Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Cywilny czy koscielny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
471 odpowiedzi w tym temacie

#201 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 09:52

Polska jest bardzo katolickim krajem i chyba dlatego jesli ktos bierze" TYLKO"cywilny jest postrzegany tak a nie inaczej....

wcale tak nie jest... coraz wiecej ludzi decyduje sie tylko na slub cywilny, nawet moi znajomi maja tylko cywilny i wcale nie uwazam, ze sa gorsi, bo ona miala zlota sukienke a nie białą <bezradny></span> to kwestia przekonań...

chyba raczej przed ksiedzem

co coz, dla mnie ksiadz jest posrednikiem miedzy mna a Bogiem i niektorzy ludzie maja prawo tego nie rozumiec, tylko nie wiem co w tym smiesznego ze przysiega sie przed ksiedzem skoro w urzedzie przysiega sie przed facetem/babką z lancuchem na szyi :-|
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#202 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 09:59

tylko nie wiem co w tym smiesznego ze przysiega sie przed ksiedzem skoro w urzedzie przysiega sie przed facetem/babką z lancuchem na szyi

ojejku! napisalam to w formie zartu co zreszta zaznaczylam a Ty tak to wzielas zaraz na serio i do siebie :-? :-(

wcale tak nie jest... coraz wiecej ludzi decyduje sie tylko na slub cywilny, nawet moi znajomi maja tylko cywilny i wcale nie uwazam, ze sa gorsi, bo ona miala zlota sukienke a nie białą to kwestia przekonań...

nie mowie ze TY tak sadzisz, tylko wciaz u nas w kraju jest duzo ludzi ktora tak uwaza ...
"Nigdy więcej- mówi rozum To do nastepnego razu- odpowiedziało serce"

#203 karolina_1986

karolina_1986
  • Użytkownik
  • 1 437 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 10:09

Może inaczej, jestem osobą wierzącą i praktykująca i dla mnie ważny jest tylko ślub kościelny, a nie cywilny, jak ktoś woli brać ślub cywilny to przecież ja nikomu tego nie bronią, ale moje zdanie tyczy się mojej osoby, a nie tego, że kogoś krytykuję.

#204 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 10:16

karolina_1986, dokładnie uważam tak samo. ja chcę wziąć kościelny ślub bo inaczej sobie nie wyobrażam! moje poglądy są takie a nie inne... jestem wierzącą i tylko taki ślub się dla mnie liczy... ;-)
ale toleruję wybory innych, którzy decydują się tylko na ślub cywilny... ;-)
Dołączona grafika

#205 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 10:22

skoro w urzedzie przysiega sie przed facetem/babką z lancuchem na szyi

kashira, przed urzędnikiem się nie przysięga tylko składa oświadczenie ;-)

wcale tak nie jest... coraz wiecej ludzi decyduje sie tylko na slub cywilny, nawet moi znajomi maja tylko cywilny i wcale nie uwazam, ze sa gorsi, bo ona miala zlota sukienke a nie białą to kwestia przekonań...

Rybka, tak jaklovely, zauważyła- tu nie chodzi o Twoje przekonania- młoda jesteś, inteligentna i umiesz uszanować zdanie innych. Na przykład dla wielu osób starszych z mojego otoczenia faktycznie ślub cywilny jest mniej ważny i wręcz spytali czy taki biorę bo się łatwiej rozwieść. Jesteśmy krajem katolickim- nie da się tego negować. Szanuję natomiast osoby, które są praktykujące i biorą ślub konkordatowy. O osobach, które idą do kościoła kilka razy w życiu- w tym, zeby wziąść ślub mam po prostu wyrobione zdanie- są obłudni.

Ale ogólnie uważam, ze żaden ślub nie jest ważniejszy czy lepszy i nie powinno się tego w tym świetle rozpatrywać.

#206 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 11:12

Ale ogólnie uważam, ze żaden ślub nie jest ważniejszy czy lepszy i nie powinno się tego w tym świetle rozpatrywać.

i o to wlasnie chodzi... każdy wybiera to, co DLA NIEGO jest lepsze i nie ma co tego oceniac, bo kazdy czlowiek jest inny ma swoje zasady, wartosci ;-)

ojejku! napisalam to w formie zartu co zreszta zaznaczylam a Ty tak to wzielas zaraz na serio i do siebie

tak, ale ja nie żartuję z Twoich poglądów ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#207 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 11:55

tak, ale ja nie żartuję z Twoich poglądów

zle mnie zrozumialas, nie chcialam nikogo urazic ani wysmiac, zwyczajnie napisalam to w formie zartu co zaznaczylam zreszta
jesli tak to odebralas to przepraszam

#208 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:07

lovely, nie ma problemu ;-) po prostu kazdy ma swoje zdanie i wybierze to co jemu bedzie bardziej odpowiadalo i zbednym jest to kwestionowac ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#209 karolina_1986

karolina_1986
  • Użytkownik
  • 1 437 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:13

O osobach, które idą do kościoła kilka razy w życiu- w tym, zeby wziąść ślub mam po prostu wyrobione zdanie- są obłudni.

Marzycielka24, z tym też się zgadzam. Szczerze mówiąc ja do takich ludzi raczej nie należę, może dlatego inaczej na to patrzę ;-)

#210 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:27

A ludzie, którzy stają przed ołtarzem tylko dla białej sukni i całej tej otoczki, choc nie są wierzący są obłudni i zakłamani.

jestem niewierząca.
Jeśli Radek chciałby ślub kościelny, wzięłabym go.
Również ze względu na białą suknię i resztę.
Jestem zakłamana?
Nie sądzę
nie ma mnie tu i nie będzie.

#211 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:34

moim zdaniem slub koscielny osob niewierzacych jest bez sensu
takie moje zdanie....wg mnie to takie robienie sobie show i cyrku z tak waznej ceremonii..fajnie, zaloze suknie pojde do oltarza tam zloze przysiege ale ja jestem niewierzaca..bez sensu... <bezradny></span>

#212 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:34

cerrata, jezeli zrobilabys to ze wzgledu na Radka i nie skladalabys przysiegi to ok, co innego jak ktos cale zycie nie chodzi do kosciola a potem nagle sklada przysiege...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#213 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:42

moim zdaniem slub koscielny osob niewierzacych jest bez sensu

ale Radek jest wierzący.
I na pewno chciałby slubu kościelnego.
Byłam chrzczona. Nie byłam już u komunii i bierzmowania. Dla mnie może były by to papierki. Ale zrobiłabym to ze wzgledu na niego.
Szanuję to, że nie jest "niedzielnym katolikiem", nie chodzi do kościoła, wg jego wiary grzeszy, ale jak się ostatnio dowiedziałam jednak wierzy i często sobie z Bogiem rozmawia... Dlatego tym bardziej na 100% chciałabym to zrobić.

wg mnie to takie robienie sobie show i cyrku z tak waznej ceremonii..fajnie, zaloze suknie pojde do oltarza tam zloze przysiege ale ja jestem niewierzaca..bez sensu...

to nie jest tylko MÓJ ślub, ale również jego.
dziwi mnie to co mówisz.

nie skladalabys przysiegi to ok

właśnie nie wiem jak by to miao wyglądać...
jakbyśmy trafili na jakiegoś "dziwnego" księdza, to chyba musiałabym albo poudawać albo poszukać normalnego, który się na to zgodzi.
Wiesz, ja bym mogła udawać, że jestem wierząca i w ogóle się nawróciłam wielce itd.
Ale szanuję religię (mimo, że jestem zagorzałą niewierzącą) i raczej by mi się to nie uśmiechało..

#214 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:45

dziwi mnie to co mówisz.

masz do tego prawo, tak samo dziwi mnie to ze jako osoba niewierzaca poszlabys wziazc slub koscielny dla mnie to ......! sorry za szczerosc ale nie pojmuje tego jak mozna nie wierzyc a brac slub koscielny???

#215 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:45

cerrata, nie no teraz księża raczej nie mają wyboru, bo normalnie dozwolony jest ślub z osobą niewierzącą... udawanie nie ma sensu, tym bardziej, ze zeby w ogole do takiego slubu doszlo, musialabys przyjac sakramenty, ktorych nie przyjęłaś :->
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#216 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:46

Szanuję to, że nie jest "niedzielnym katolikiem", nie chodzi do kościoła, wg jego wiary grzeszy, ale jak się ostatnio dowiedziałam jednak wierzy i często sobie z Bogiem rozmawia... Dlatego tym bardziej na 100% chciałabym to zrobić.

wierzący nie praktykującu co? ;-) Tak to i ja wierzę :-) Chodzi o to, zeby oprzestrzegać zasad KK. A jak się z nimi zgadzasz tylko kiedy to Tobie pasuje to wybacz to już nie jest wiara...

cerrata, ale Ty faktycznie musiałabyś stać jakoś tak poza ołatrzem a on tylko by przysięgę składał wiesz? nie jestem pewna na 100% ale tak to jakoś wtedy wygląda.

#217 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:47

teraz to ja juz sie pogubilam, kashira to jak to jest mozna wziazc slub z osoba niewierzaca, ktora nie sklada przysiegi? musze sie przyznac ze pierwszy raz o tym slysze :-/

jasne teraz takich wierzacych co nie praktykuja sa miliony, jesli tak to ja tez wierzaca ;-)
ludzie stali sie wygodni , z wiary wybieraja sobie tylko to co im pasuje i tego przestrzegaja....! wierze ale do kosciola nie chodze, wierze ale zasad nie przestrzegam....no sorry ale to jest zaklamanie! :evil:

#218 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:48

Ja całe życie chodziłam do kościoła, przestałam gdy zaczęłam mieć dużo wątpliwości. Potem poznałam K., zaczęliśmy się seksić, no i tak coraz dalej od tego Kościoła byłam, ale mam zamiar to zmienić. Z tym, że będzie dosyć ciężko, bo ja nie mam zamiaru stosować naturalnych metod antykoncepcji na razie, ale chcę znów chodzić do kościoła, może i do tej metody się przekonam. Póki co jestem rozdarta, ale nie mam wątpliwości co do tego, żeby wziąć ślub kościelny mimo że nie ze wszystkim co Kościół mówi się zgadzam. Ale przecież nie wszystko jest idealne, ja jestem katoliczką z tysiącem wątpliwości i mam prawo te wątpliwości mieć. I nie czuję się zakłamana biorąc ślub kościelny, nawet jeśli od Kościoła się oddaliłam.

Co do ślubu osoby wierzącej z niewierzącą, to wiem że jest taka możliwość, ale nie wiem dokładnie jak to wygląda.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#219 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

tak samo dziwi mnie to ze jako osoba niewierzaca poszlabys wziazc slub koscielny

ale Radek na pewno chciałby wziąć ślub przed swoim bogiem.
Nie mówię, że udawałabym nagle wierzącą.
Nie chcę tego.

co w tym dziwnego? To normalne..
może mam zakaz wstępu do twojego koscioła, co? :/ :/ :/

udawanie nie ma sensu

wiem o tym ;)
już nie chodzi nawet o sens sam w sobie ale na prawdę o szacunek.

Nie iwem dokładnie jak wyglądają wszystkie formalności jeśli jedna osoba jest wierząca a druga nie, bądź jeśli osoby są różnej wiary

#220 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

lovely, takie śluby wyglądają tak samop jak ślub z osobą innej wiary, chyba