Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Cywilny czy koscielny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
471 odpowiedzi w tym temacie

#181 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 19 lipca 2009 - 22:01

a moim zdaniem nie ma znaczenia przed kim sie sklada przysiege, czy jest to urzednik czy ksiadz w kosciele, przysiega jest dla Ciebie i dla Niego, nie dla ksiedza, urzednika, babci, cioci i tysiaca gosci!
poza tym te sluby koscielne, wesela dla min 150 osob, babcie, ciocie, suknie za 3000zl min aby kazdy zazdroscilitd dla mnie to taka szopka -pokazowka
nie wiem ale takie jest moje zdanie...wiecej show w tym slubie niz slubu, czasami mam wrazenie ze suknia panny mlodej idzie do oltarza a nie ona :-P
no i jeszcze jedno: slub koscielny osob ktore nie chodza do kosciola, , nie przestrzegaja zasad kosciola to dla mnie CZYSTA OBLUDA I HIPOKRYZJA! :evil:
"Nigdy więcej- mówi rozum To do nastepnego razu- odpowiedziało serce"

#182 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 06:41

karolina_1986, prawda jest taka, że ślub kościelny w świetle prawa polskiego NIE JEST WAŻNY :-)

no i jeszcze jedno: slub koscielny osob ktore nie chodza do kosciola, , nie przestrzegaja zasad kosciola to dla mnie CZYSTA OBLUDA I HIPOKRYZJA!

i z tego powodu się na kościelny nie zdecydowałam ;-)

a moim zdaniem nie ma znaczenia przed kim sie sklada przysiege, czy jest to urzednik czy ksiadz w kosciele, przysiega jest dla Ciebie i dla Niego, nie dla ksiedza, urzednika, babci, cioci i tysiaca gosci!

i zgadzam się w 100 % :-D

Ale w tym temacie, jeśli ktoś ma zdanie wyrobione to i tak go nikt do swojego nie przekona. Aczkolwiek powiem, że takie opinie jak karoliny_1986, trochę mnie bolą.... No cóż, w Polsce jkao kraju wyzbnaniowym, takie opinie będą jeszcze panować bardzo długo pewnie ;-)

#183 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 06:45

Marzycielka24, moge sie rękami i nogami podpisac pod twoją wypowiedzią. zgadzam sie co do słowa ;-)

slub koscielny osob ktore nie chodza do kosciola, , nie przestrzegaja zasad kosciola to dla mnie CZYSTA OBLUDA I HIPOKRYZJA!

;-)
też tak uważam.. dlatego tez myślę tylko o cywilnym... ale czas pokaże

Aczkolwiek powiem, że takie opinie jak karoliny_1986, trochę mnie bolą.... No cóż, w Polsce jkao kraju wyzbnaniowym, takie opinie będą jeszcze panować bardzo długo pewnie ;-)

niestety :-/

#184 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 09:26

mnie tez bola teksty osob ktore pisza ze cywilny to nie slub
tylko nie rozumiem jak mozna zyc inaczej niz glosi wiara katolicka i isc do kosciola w bialej sukni i tam przyrzekac min. wychowywanie dzieci w wierze katolickiej? :evil:
przeciez to zaklamanie!a w slubie koscielnym chodzi o cos wiecej niz suknia, otlarz i kosciol..
poza tym osoby ktore uwazaja ze slub przed Bogiem moze byc tylko w obecnosci ksiedza i w kosciele to dla mnie troche mala'waskie " pojecie BOga
Czasami mam wrazenie ze osoby, ktore swiadomie zdecydowaly sie na slub cywilny , z tego wzgl, ze chociazby nie przestrzegaly zasad kosciola maja w sobie wiecej wiary w Boga niz te wszystkie inne panienki biorace slub koscielny bo "tak tzreba"
w Polsce chyba wciaz panuje kult ksiedza...a Bog nie jest TYLKO w kosciele i nie TYLKO w ksiedzu...slub koscielny dla mnie to przezycie duchowe a malo kto poswieca czas przed slubem na modlitwe z Bogiem np, przewaznie wazne sa sukienki, kwiatki, goscie,wesele i co to ma wspolnego z Bogiem??????? <bezradny></span>

#185 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 13:44

ehhh no to bardzo indywidualna sprawa! ja osobiście na pewno chcę mieć ślub kościelny i nie wyobrażam sobie inaczej... :mrgreen:
Dołączona grafika

#186 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 14:01

Lolka000, a ja z uporem maniaka będę powtarzać- ślub kościelny w świetle prawa polskiego nie jest prawnym usaankcjonowaniem związku :-P

#187 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 14:11

Marzycielka24, no tak ale przecież teraz już po kościelnym nie trzeba iść do urzędu, wszystko już się załatwia za jednym razem ;-)
Dołączona grafika

#188 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 14:13

Lolka000, Ty mówisz o ślubie KONKORDATOWYM. To nie jest tak, że bierzesz ślub kościelny, przysięgasz przed Bogiem i prawo polskie Ci to uznaje ;-) Slub kościelny w świetle prawa polskiego nie jest ślubem- znam nawet jedną parę, która tylko taki ślub wzięła- i teraz ona dostaje zasiłek dla samotnej matki i w ogóle, a rodzina ją w białej sukni widziała ;-)

#189 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 14:20

To nie jest tak, że bierzesz ślub kościelny, przysięgasz przed Bogiem i prawo polskie Ci to uznaje ;-)

no to wiem... mi chodzi o taki dwupak :mrgreen: kościelny i cywilny :-P
Dołączona grafika

#190 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 14:23

no to wiem... mi chodzi o taki dwupak kościelny i cywilny

no to to właśnie jest trzeci rodzaj ślubu- ślub konkordatowy ;-)

#191 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 14:24

ślub konkordatowy ;-)

no jak zwał tak zwał :mrgreen: w każdym razie ja taki chcę :-P
Dołączona grafika

#192 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 15:34

ja mam wrazenie ze wiele ludzi mówi ze chce slub koscielny( czy konkordatowy) bo cywilny nie jest prawdziwym slubem a tak naprawde chodzi o cała te otoczke i nie ma to ni c wspólnego z religią. <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#193 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 18:07

a tak naprawde chodzi o cała te otoczke i nie ma to ni c wspólnego z religią.

dokladnie! zgadzam sie i to dla mnie wlasnie jest zaklamanie i hipokryzja! bo w slubie chodzi o cos wiecej niz otoczka
ja moge ze swoim facetem wziazc slub z daleka od wszystkich, moge sie ubrac w jakas zwykla kiecke i pojechac tylko z nim na bezludna wyspe i tam zlozyc przysiege , i nie bedzie mialo dla mnie znaczenia czy uslyszy to ksiadz czy urzednik :-P ahhh..rozmarzylam sie :lol: <bzyklov></span> <loove></span> <bzyklov></span>

#194 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 18:29

hm... wychodze z zalozenia ze nie bede nikogo przekonywac do tego jaki slub jest wazniejszy i dlaczego... niech kazdy bierze taki jak uznaje za stosowny... aczkolwiek jezeli bierze sie slub koscielny tylko dla bialej sukni miliona gosci i calej tej otoczki to jest to dla mnie obluda i hipokryzja jakiej swiat nie widzial...
slub koscielny ma dla mnie znaczenie jesli para decyduje sie na niego bo jest wierzaca i praktykujaca.. chce wychowac dzieci zgodnie z religia.. przestrzega zasad... itp...
wtedy to ma jak najbardziej sens...
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#195 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 18:35

wlasnie, tylko duzo jest osob ktore nie praktykuja a slub koscielny , i po co? dla mnie to dziwne... <bezradny></span>
ws umie to nie moja sprawa tylko to troche dla mnie obludne
dla mnie kazdy slub jest wazny i troche denerwuja mnie teksty jak ktos pisze ze cywilny to nie slub albo ze jest mniej wazny od koscielnego.. :-?

#196 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 18:40

cywilny to nie slub albo ze jest mniej wazny od koscielnego.. :-?

jak najbardziej slub... ja mam cywilny i mimo ze planujemy koscielny to uwazam i zawsze bede uwazac ze to w dniu w ktorym odbyl sie slub cywilny zostalam zona mojego ukochanego P. wcale nie uwazam ze jest mniej wazny.. absolutnie nie
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#197 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 19:09

Macie absolutną rację, ślub kościelny nie jest mniej ważny niż cywilny i na odwrót. A ludzie, którzy stają przed ołtarzem tylko dla białej sukni i całej tej otoczki, choc nie są wierzący są obłudni i zakłamani.
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#198 karolina_1986

karolina_1986
  • Użytkownik
  • 1 437 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 22:03

Wydaje mi się, że żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo uważać co chce :] napisałam, że takie jest moje zdanie i ja Was nie krytykuję

#199 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 06:24

denerwuja mnie teksty jak ktos pisze ze cywilny to nie slub albo ze jest mniej wazny od koscielnego..

bo moze po prostu dla niektorych slub cywilny nie jest wazny, bo wieksza wage przywiazuja do przysiegi przed Bogiem... to chyba normalne, kazdy ma swoje wartosci na podstawie ktorych podejmuje decyzje i nie wiem co w tym denerwujacego..
Ja rozumiem jedna osoba bierze cywilny, bo tak dla niej lepiej a inna uwaza cywilny slub za 'papierek' i bierze takze slub koscielny... to indywidualna decyzja, wiec nie ma cosie krytykowac <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#200 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 09:39

bo moze po prostu dla niektorych slub cywilny nie jest wazny, bo wieksza wage przywiazuja do przysiegi przed Bogiem.

ok rozumiem ze jak osoba jest wierzaca to dla niej slub koscielny jest wazniejszy niz cywilny, to zrozumiale
tylko gorzej jak ktos nie praktykuje cale zycie ale do oltarza idzie i tam przysiega i to juz jest obludne!
Polska jest bardzo katolickim krajem i chyba dlatego jesli ktos bierze" TYLKO"cywilny jest postrzegany tak a nie inaczej....

bo wieksza wage przywiazuja do przysiegi przed Bogiem

chyba raczej przed ksiedzem :-P :-D ;-) (zart)bo wg mnie BOG nie jest tylko w kosciele i nie tylko tam mozna Bogu przysiegac, ...ale to juz bardziej zlozony temat..takie jest moje zdanie i ja nikogo nie krytykuje bo nie mam do tego prawa ;-),

a tak na serio to mam nadzieje ze nikogo nie urazilam, ale ta cala dyskusja na temat ktory slub wazniejszy jest bez sensu bo dla kazdego co innego ma znaczenia, to tak samo jakby zapytac blondynka czy brunetka? :-P