Wesele - koszty
Napisano 31 lipiec 2008 - 12:36
Napisano 05 sierpień 2008 - 09:54
On uważa, że za przyjecie weselne placa rodzice panny mlodej ( i tak jest-ok) tylko ze z mojej strony bedzie tylko 10 osób a z jego strony ok. 35-40 osób, wiec pytam dlaczego moi rodzice maja placic za jego gosci (on moze zaprosic 100 osob - i tez rodzice maja płacic?) co robic mam
Napisano 05 sierpień 2008 - 09:59
tylko spokojna rozmowa moze cos zmienic..... BARDZO spokojna.....
Napisano 05 sierpień 2008 - 10:56
Napisano 05 sierpień 2008 - 10:59
domyślam się.. jak widzę, że nie przeszło mu nawet przez myśl żeby zapłacić po połowie czy coś..... a to przepraszam jego rodzice za co płacą w takim razie?ale ciezko bedzie:)
Napisano 05 sierpień 2008 - 11:33
Napisano 05 sierpień 2008 - 11:33
Napisano 05 sierpień 2008 - 11:42
Napisano 05 sierpień 2008 - 11:44
Napisano 05 sierpień 2008 - 13:48
po to sie organizuje takie spotkania rodzicow po zareczynach zeby mozna bylo o tym wszystkim porozmawiac.
owszem kiedys bylo tak,ze strona pana mlodego byla odpowiedzialna glownie za alkohol i nie wiele wiecej,ale czasy sie zmieniaja,wesela sa bardziej kosztowne.
My ustalilismy,ze koszta beda podzielone na 3, ja z Lukaszem 1/3,jego rodzice 1/3 i moi rodzice 1/3.Poki co wszyscy zapisuja sobie poniesione koszta ,a na koniec zrobimy jakies tam wyrownanie,zeby nikt nie byl stratny.
Napisano 05 sierpień 2008 - 15:14
a to mi wytłumaczyłaś...za wszystko-za to co facet powinien zapłacic!!
ja nie wiem, nie znam się na zwyczajach takich
zadałam pytanie a ty sie bulwersujesz...
Napisano 05 sierpień 2008 - 15:25
a Pan Młody na suknie/garnitur...alkohol...samochód...orkiestre/zespół...
tak było u mojej kuzynki...
nie wiem jaki jest podział dokładny co na co kto ma dać...
ale moim zdaniem tak jak tu juz było powiedziane wyżej...to po połowie
wtedy jest sprawiedliwie...a później nie ma wypominania sobie że ktoś dał mniej, a ktoś więcej...
..to czy jest mądry, po pytaniach...
...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...
Napisano 05 sierpień 2008 - 16:00
na weselu mojej siostry tak miało być i moi rodzice normalnie zapłacili za restauracje jedzenie a rodzice pana młodego (nie biedni wcale) kupili za granicą najtańszy spiritus i "narobili wódki" całość kosztów jak mi siostra powiedział ich alkoholu to 1000zł a alkoholu w ogóle było mało .... dodatkowo była umowa że jakieś takie koszty jak samochód płaca wspólnie na połowę rodzice (młodzi nie pracowali) no a po fakcie okazało sie że płacił za to pan młody z prezentów ślubnych (początkowo pożyczył jeszcze tyle od mojego ojca) bo rodzice stwierdzili że tego nie było w umowie i ma to mój ojciec zapłacić w całości bo go stać ....ja slyszalam ze rodzice Mlodej placa za jedzenie, a za alkohol to juz Pana Mlodego...
rada z tego taka jak robicie wesele na kartce dać wszystkim za co oni płaca i ile to będzie kosztować nie zapominając o niczym .... i trzymacz sie tej listy jakby to był skarb bo "kochajmy sie jak bracia liczmy sie jak żydzi"
Napisano 05 sierpień 2008 - 16:04
moja strona- suknia, żarcie (czyli przyjęcie)
męża strona- obrączki, alkohol, samochód, opłaty w urzędzie i kościele, kwiaty dla panny młodej, fotograf...
to chyba tyle...
Napisano 05 sierpień 2008 - 17:44
Napisano 05 sierpień 2008 - 17:49
nie można chociaż po połowie?
albo jak któraś strona ma więcej kasy to ona więcej?
..
Napisano 05 sierpień 2008 - 17:52
Zreszta jesli Twoj narzeczony wie,ze ty sama pokrywasz wiekszosc kosztow to powinien sam zaoferowac jakis inny podzial