Aspi, tak u nas jest 150 zł za os. z poprawinami, ceny w dużej mierze zależą od regionu i wielkości miasta.
halynka, jak się dobrze pokombinuje to da się zrobić dużo taniej. Można zrezygnować z wynajmowania samochodu, atrakcji typu sztuczne ognie czy pokaz barmański,zamiast orkiestry- Dj, suknie można uszyć u krawcowej- będzie taniej a przede wszystkim zrezygnować ze ślubu w topowym czasie czyli latem. Większość usług jest wtedy tańsza.
U nas na dzisiaj koszty wyglądają tak :
orkiestra- 2500 zł z poprawinami(udało nam się znaleźć tanią kapele ale sprawdzoną i z polecenia, inne chciały od 3 do 4 tys
)
fotograf- 1700 zł (jeszcze nie podpisaliśmy umowy, ale już wstępnie rozmawialiśmy z nim)
kamerzysta- 2200 zł
wódka- 2600 zł (168 butelek, kupiliśmy pod koniec roku, bo teraz ceny poszybowały niestety w górę)
sala -150 zł za osobę (w tym dekoracje, nocleg dla młodych), plus jeszcze ok 3 tys. na napoje, owoce, ciasto, tort, udziec (w zależności od ilości gości, więc teraz trudno obliczyć)
ok 25 zł na materiały na kotyliony i zawieszki na wódkę- zrobiłam sama, leżą już w szafie
Napiszę jeszcze ile planujemy wydać na inne rzeczy:
obrączki - do 1500 zł (klasyczne, żółte złoto bez bajerów)
sukienka(z dodatkami) - do 1800 zł (szyta u krawcowej)
garnitur(z dodatkami) - do 700 zł (K. ma 30 % zniżki na pierre cardin, więc może uda się kupić taniej w ich hurtowni)
dekoracja auta- nie więcej niż 150 zł
buty moje- do 150 zł, jego do 200 zł
garnitur na poprawiny- już ma, nie będzie kupować nowego
sukienka na poprawiny- mama mi uszyje, cena materiału
dekoracja Kościoła - 200 zł (dekorują siostry)
organista- 100 zł
ksiądz- 200- 300 zł (zastanawiamy się jak to policzyć, bo msze będzie prowadził mój kuzyn, więc nie wiemy ile dać naszemu proboszczowi?)
zapowiedzi- 100 zł
kurs- 30 zł na jakieś książeczki
nocleg dla gości ok 40 zł/ os- ale nie wiemy jeszcze ile osób będzie spało- w najgorszym wypadku 1500 zł
samochód- weźmiemy od kogoś z rodziny, więc 0 zł
winietki na stół- cena materiałów, jakieś 15 zł, zrobię je sama.
dekoracja domu- też grosze, bo część materiałów już mam- ok. 20 zł
podziękowania dla rodziców- max 300 zł (musimy kupić trzy- jeszcze nie wiemy czy kwiaty, może kosze ze słodyczami- wtedy zrobię je sama)
bukiet, butonierka- max 150 zł
makijaż- 100 zł, próbny będzie za darmo, bo wygrałam bon na taki makijaż 
fryzjer- 100 zł
paznokcie- 50 zł
kolorowe alkohole, wina- 400 zł
Może moje wyliczenia trochę pomogą się zorientować, chociaż ja mieszkam w małym mieście i tu wszystko jest ciut tańsze niż w mieście typu Wrocław.cen nie wzięłam tez z próżni- tyle mniej więcej płacili znajomi robiąc swoje wesela. Nie oszczędzamy na orkiestrze czy kamerzyście, ale w innych sprawach szukamy oszczędności.