Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wesele - koszty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
454 odpowiedzi w tym temacie

#361 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 13 września 2013 - 18:16

Jak tak czytam te wszystkie kwoty, które wydaliście na wesele to łapię się aż za głowę...
Fakt, że to dzień jeden jedyny i niepowtarzalny, więc ja na pewno wesele będę chciała... ale nie zdawałam sobie sprawy, że to takie kosztowne. :roll:
U mnie Rodzice odkładają na ten cel pieniądze stopniowo. Nigdy w życiu natomiast nie pozwoliłabym im brać z tej okazji kredytu.... wolałabym przenieść wesele w czasie, a nie pakować się w kredyty. :roll:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#362 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 13 września 2013 - 18:35

Kredyt to chyba najgorsza z możliwych opcji <bezradny></span>
Skojarzył mi się takie demotywator, w którym było napisane coś na wzór : " Weź kredyt na wesele na 10 lat, rozwiedź się 2 lata po ślubie" :lol:

Byłam u mojej kuzynki na weselu jakiś czasu temu, miała 200 gości, za osobę 250 zł co daje 50.000 zł na samą salę.Rok wcześniej jej siostra robiła wesele na taką samą liczbę osób i na tej samej sali :-P Fakt, mój wujo jest zamożny i mogli sobie pozwolić. Mnie na pewno na takie wesele stać by nie było <bezradny></span>

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#363 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 15 września 2013 - 08:32

w naszym przypadku duzo dalo to ze mielismy slub i wesele w nd. chcielismy w sb ale nie bylo miejsc. przez to placilismy taniej sale na wesele mielismy taniej fotografa i kamerzyste. co do kwiatow kosmetyxzki i fryzjera to ja zmiescilam sie w 220zl ze wszystkich. 550zl to dla mnie bardzo duzo. u nas bylo ok.100zl za kwiaty , fryzjer 80zl fryzura probna za free, a kosmetyczka 40zl

201407101662.png

#364 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 stycznia 2014 - 13:17

Pisałam ze 6 tyś wystarczy no i teraz wiem ,że chyba nieee.

Ale nóż widelec sie uda bo :

Na obrączki dostalismy od M mamy.

Mamy zamiar do sierpnia rozłozyć zakupy w czasie czyli np.

W marcu alkohol kupimy, w kwietniu garnitur, w maju kieckie, w czerwcu opłaty i tak dalej.

Też nie licze na zwrot kasy z kopert. Kazdy ma inno sytuację materialną i liczyć ,że ciocia da tyle a wujek tyle to można nie zle sie zawiesc i zaskoczyć.

Dzidek i babcia M gadali ,że na slub sie dołożą, a teraz milczą. M sam tez się nie upomni.

Love Love Love

#365 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 stycznia 2014 - 14:46

Niestety na takie wesele to trzeba sporo kasy wydać , moja siostra wydała ponad 30 tysięcy a zwrócić to nie wiem czy im to się zwróciło ... możecie np w jakieś hurtowni załatwić alkohol i napoje .. garnitury są strasznie drogie , u nas w salonie najtańszy za 500 zł dobrze że używany kupiliśmy , a nie wiele kosztował smoczkowa z tymi opłatami też różnie bywa , jak moja siostra ze swoim narzeczonym ile musieli chodzić i się dopytywać ..  ile on  za ślub chce  :roll:   , to ten że ile mogą tyle dadzą .. a że pazerny i lubi pieniądze to 1200 wziął co łaska ... 

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#366 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 15:02

Jeśli chodzi o opłaty w Kościele to: kościelny 100zł, organista 200zł, ksiądz 300zł (albo 400zł- nie pamiętam). 

Zapowiedzi u mnie w Kościele 100zł, u męża w Kościele 70zł, w parafii, gdzie braliśmy ślub 70zł.

Za zezwolenie na ślub w innej parafii musiałam zapłacić 50zł. 

Koszty wesela są duże, ale przeżycie jest niezapomniane.

Ja już dokładnie nie pamiętam ile za co płaciliśmy. 

nixqp2.png

#367 babeczka

babeczka
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 14:28

Ja uważam, że ponieważ koszty wesela w dzisiejszych czasach są astronomiczne - lepiej te pieniążki wydać na konkretniejsze rzeczy, choćby mieszkanie,meble itd,a samo przyjęcie zrobić skromniejsze.

#368 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 16:07

@babeczka

Też tak uważam. Jakoś nie wyobrażam sobie np odkładania przez 3 lata by w jedną noc to puścić. Nie mówię już o kredytach. Oczywiście jeśli bym miała kasę by nie brać kredytu na mieszkanie i wyposażenie to pewnie byłoby mi obojętnie. Ale np chcąc mieć własne mieszkanie wolałabym te kilkadziesiąt tysięcy dołożyć do niego.

Koszty wesela są duże, ale przeżycie jest niezapomniane.

Ja już dokładnie nie pamiętam ile za co płaciliśmy. 

Może i niezapomniane, chociaż spora część moich znajomych które brały ślub np 8 lat temu mówi, że dzisiaj by już wesela nie robiły takiego jak kiedyś, że właśnie ta kasa by się przydała na coś innego. I że aż tak nie wspominają tego wesela jak myślały.

Teraz w wakacje moja znajoma będzie wychodziła za mąż i w myśl że trzeba się pokazać i mieć nawet to co mi nie potrzebne podliczyła, że wyniesie ich to około 50 tys. Ludzi będzie tłum, jedzenie i alkohol z samej górnej półki, zespół i sala te naj. Sama suknia chyba ponad 5 tys, bo wyszywana jakimiś kryształkami. I nie żeby kasa na to była, wzięli kredyt. A mieszkać będą u rodziców bo ich na razie nie stać na własne mieszkanie a muszą najpierw spłacić ten co będzie na wesele.

Każdy z nas urodził się ateistą

#369 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 17:25

I że aż tak nie wspominają tego wesela jak myślały.
My ponad 3 lata po weselu i cały czas super wspominamy, oglądamy często film z wesela. Nawet ciotki jak się z nami spotkają to wspominają jak wyglądaliśmy, jak się bawili itp. :)

I nie żeby kasa na to była, wzięli kredyt.
Tego nie braliśmy pod uwagę. Udało się mężowi i moim rodzicom uskładać pieniądze w 1,5 roku i było wesele.

Nie było rzeczy z wysokiej półki a i tak wszystko fajnie wypadło. Postawiliśmy na salę OSP, która jest tańsza od restauracji i na kucharki, które gotowały i piekły. Wynajem sali OSP z opłatami za wodę, prąg, gaz, śmieci itp wyniósł 1250zł.

nixqp2.png

#370 iwonaryki

iwonaryki

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 20 stycznia 2014 - 16:08

Napisano wczoraj, 05:25
Riia, dnia 19 Sty 2014 - 4:07 PM, napisał:

I że aż tak nie wspominają tego wesela jak myślały.
My ponad 3 lata po weselu i cały czas super wspominamy, oglądamy często film z wesela. Nawet ciotki jak się z nami spotkają to wspominają jak wyglądaliśmy, jak się bawili itp.

E to super że macie do dziś takie emocje i te wspomnienia , moja siostra wszak jest już zaledwie 4 miesiące , po ślubie i jak tylko okazja się natrafi to oglądają film i wspominają  :mrgreen:

Moja zaś trzecia siostra będzie robić skromne wesele , zaprosi jedynie najbliższą rodzinę , sama upiecze sobie nawet tort weselny  :mrgreen: ma nie lada talent  :mrgreen: .

iv09vcqgirxd72tg.png

#371 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 21:01

Rok po zaręczynach i teraz po porodzie temat ślubu odżył. Chcemy się pobrać, tylko martwimy się o koszty. Próbowałam kalkulować i tak na 50-60 osób wyszło mi max. 20 000. Myślicie, że damy radę się zmieścić? A może przesadziłam? Bez poprawin, alkohol taniej, bo M. ma sklep, fryzjer i kosmetyczka po znajomości, auto swoje...

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#372 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 21:21

Zależy, czego od wesela oczekujesz i jak u Ciebie wyglądają koszty sali. ;)

Jak weźmiesz fotografa za 4000, kamerzystę za 3000, zespół za 4000, barmana 2500, jakieś inne atrakcje ( typu nie wiem- fajerwerki, płonącą świnię  :lol:  ) za kolejne 1000 minimum,  obrączki 2500, alkohol, zaproszenia,  formalności ślubne, ciasto, kwiaty, wystrój kościoła, Wasze ubranie ( i wszystko inne z "wyższej" półki, to kiepsko. Chociaż to też zależy właśnie od ceny za osobę, bo u mnie w mieście jest np. taka średnia cena ( ani w super hotelu, ani w rozlatującym się) to ok 200 zł za talerzyk, ale np. u Histerii masz za 150 zł z poprawinami (chyba dobrze pamiętam), więc tu można dużo "stracić" albo zaoszczędzić.  ;-)

Ale można przecież też rozsądniej, np. to , na czym Wam zależy droższe, a resztę wybierać "średniaki" i wtedy przy dobrych wiatrach może się udać. :-)  :)  :) 

U nas też kilka szaleństw ( sukienka, fotograf, makijaż, atrakcje dla dzieci), a część to średniaki ( głównie kamerzysta).  ;-)

Obrączki na pewno będą dość tanie, bo chcemy klasyczne, z żółtego złota, kolejna oszczędność, chociaż akurat ta zupełnie niezamierzona.  :mrgreen:

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#373 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 21:39

Chcemy dość skromnie, bez żadnych szaleństw. Kamera chyba odpadnie, bo nie zależy mi na filmie i będę czuła się swobodniej, fotograf też znajdzie się jakiś znajomy, więc nie wyniesie to kilku tysięcy. Sukienkę mogę mieć używaną, nie jestem wybredna. Nie wyobrażam sobie wydać niebotycznej sumy na jeden, nawet tak ważny dzień w życiu. A jeśli chodzi o wesele myślę, że 150/os. powinno wystarczyć w naszych rejonach.

Myślałam tez o takim przyjęciu ogrodowym, bo mamy świetną dużą działkę za miastem, i wszystko chcę utrzymać w takiej lekkiem zwiewnej tonacji, ale za bardzo boje się chyba pogody. Co prawda w amerykańskich programach zawsze świetnie się to udawało, ale nie chciałabym żeby oszczędność (a może to już skąpstwo) pokrzyżowało nam plany.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#374 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 06:01

No właśnie, u nas taki klimat, że impreza na dworze to ryzyko :P Kolega brał ślub i miał możliwość albo w kościele, albo na podwórku ( bo akurat kościół oferował taką opcję), i wybrał świeże powietrze, akurat mu się udało, że słonecznie było. A co do kosztów, to na tyle osób, nie szalejąc, powinnaś się spokojnie wyrobić. :)

Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#375 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 06:07

fotograf też znajdzie się jakiś znajomy,
pamiętaj, że mogę wpaść :D :D tylko cza mi powiedzieć wcześniej ;) ale mogę SERIO :) charytatywnie. 
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#376 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 06:59

Ja myślałam, że z malutkim przyjęciem zamkniemy się w 5 tys., już teraz wiem, że 8 tys. to minimum <bezradny> no ale cóż, są rzeczy z których nie chcę rezygnować (suknia, dobre zdjęcia) i przez nie nawet w tej kwocie ciężko nam się będzie zmieścić <bezradny>

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#377 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 stycznia 2014 - 12:33

Aspi, tak u nas jest 150 zł za os. z poprawinami, ceny w dużej mierze zależą od regionu i wielkości miasta.

halynka, jak się dobrze pokombinuje to da się zrobić dużo taniej. Można zrezygnować z wynajmowania samochodu, atrakcji typu sztuczne ognie czy pokaz barmański,zamiast orkiestry- Dj, suknie można uszyć u krawcowej- będzie taniej a przede wszystkim zrezygnować ze ślubu w topowym czasie czyli latem. Większość usług jest wtedy tańsza.

U nas na dzisiaj koszty wyglądają tak :

orkiestra- 2500 zł z poprawinami(udało nam się znaleźć tanią kapele ale sprawdzoną i z polecenia, inne chciały od 3  do 4 tys :shock: )

fotograf- 1700 zł (jeszcze nie podpisaliśmy umowy, ale już wstępnie rozmawialiśmy z nim)

kamerzysta- 2200 zł

wódka- 2600 zł (168 butelek, kupiliśmy pod koniec roku, bo teraz ceny poszybowały niestety w górę)

sala -150 zł za osobę (w tym dekoracje, nocleg dla młodych), plus jeszcze ok 3 tys. na napoje, owoce, ciasto, tort, udziec (w zależności od ilości gości, więc teraz trudno obliczyć)

ok 25 zł na materiały na kotyliony i zawieszki na wódkę- zrobiłam sama, leżą już w szafie

Napiszę jeszcze ile planujemy wydać na inne rzeczy:

obrączki - do 1500 zł (klasyczne, żółte złoto bez bajerów)

sukienka(z dodatkami) - do 1800 zł (szyta u krawcowej)

garnitur(z dodatkami) - do 700 zł (K. ma 30 % zniżki na pierre cardin, więc może uda się kupić taniej w ich hurtowni)

dekoracja auta- nie więcej niż 150 zł

buty moje- do 150 zł, jego do 200 zł

garnitur na poprawiny- już ma, nie będzie kupować nowego

sukienka na poprawiny- mama mi uszyje, cena materiału

dekoracja Kościoła - 200 zł (dekorują siostry)

organista- 100 zł

ksiądz- 200- 300 zł (zastanawiamy się jak to policzyć, bo msze będzie prowadził mój kuzyn, więc nie wiemy ile dać naszemu proboszczowi?)

zapowiedzi- 100 zł

kurs- 30 zł na jakieś książeczki

nocleg dla gości ok 40 zł/ os- ale nie wiemy jeszcze ile osób będzie spało- w najgorszym wypadku 1500 zł

samochód- weźmiemy od kogoś z rodziny, więc 0 zł

winietki na stół- cena materiałów, jakieś 15 zł, zrobię je sama.

dekoracja domu- też grosze, bo część materiałów już mam- ok. 20 zł

podziękowania dla rodziców- max 300 zł (musimy kupić trzy- jeszcze nie wiemy czy kwiaty, może kosze ze słodyczami- wtedy zrobię je sama)

bukiet, butonierka- max 150 zł

makijaż- 100 zł, próbny będzie za darmo, bo wygrałam bon na taki makijaż :P

fryzjer- 100 zł

paznokcie- 50 zł

kolorowe alkohole, wina- 400 zł

Może moje wyliczenia trochę pomogą się zorientować, chociaż ja mieszkam w małym mieście i tu wszystko jest ciut tańsze niż w mieście typu Wrocław.cen nie wzięłam tez z próżni- tyle mniej więcej  płacili znajomi robiąc swoje wesela.  Nie oszczędzamy na orkiestrze czy kamerzyście, ale w innych sprawach szukamy oszczędności. 

#378 iwonaryki

iwonaryki

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 stycznia 2014 - 17:43

Rok po zaręczynach i teraz po porodzie temat ślubu odżył. Chcemy się pobrać, tylko martwimy się o koszty. Próbowałam kalkulować i tak na 50-60 osób wyszło mi max. 20 000. Myślicie, że damy radę się zmieścić? A może przesadziłam? Bez poprawin, alkohol taniej, bo M. ma sklep, fryzjer i kosmetyczka po znajomości, auto swoje...

Uważam że dacie radę  :mrgreen: nawet garnitur możecie używany kupić ostatnio byłam na targu i taki garnitur kosztował 120 zł aż w szoku byłam myślałam ze droższy z 200 , 250 lub 300 zł .. dobrze że macie jakieś już plany organizacyjne  :mrgreen: sądzę że małymi kroczkami uda się wam wszystko zorganizować  :mrgreen:

Histeria Moja siostra ze swoim narzeczonym teraz mężem takie same kwoty sumy pieniążków wydali jakie ty podałaś ...  :-)

iv09vcqgirxd72tg.png

#379 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 26 stycznia 2014 - 14:29

( sukienka, fotograf, makijaż, atrakcje dla dzieci

a mozesz zdradzic ile makijaz ? i sukienka ? 

że 8 tys. to minimum

ciezko bedzie bo wszystko poszlo w gore;)  jak ja mialam slub czyli rok 2007 to dalismy 7tysiakow ? jakos tak

no ale my foto mielismy za  160 zl  tylko po znajomosci . ( ale jesli chodzi o fotografa...naprawde warto wziasc kogos dobrego, aby to byla cudowna pamiatka ja tylko pare zdjec lubie slubnych, nie podobaja mi sie ...) 

obraczki u nas to tez bylo 100 zł z hakiem bo  mielismy juz obraczki ( moj maz dostal na komunie ) wiec tylko je przerobilam zwykle klasyczne  :) 

gosci bylo chyba 35 osob ?  My kameralnie robilismy 

sa rzeczy ktore moga byc taniej

ja suknie pozyczalam ale byla piekna. I jestem zadowolona wiec mnie to wyszlo 800zł. 

Kosciol chyba 150 - 200 zl 

malowalam sie sama. Tu jesli dziewczyna umie zrobic fajny makijaz to warto. 

Pazurki -sama. Co za problem :-)

autko nie pamietam

kamerzysta to u nas z rodzinki :-) wiec na zero 

a reszte nie pamietam jak szlo cenowo tj. alkohole ciasta dania na goraca itp itd 

tak czy siak...to drogi interes. 

Użytkownik Sajuri edytował ten post 26 stycznia 2014 - 14:30

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#380 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 26 stycznia 2014 - 18:08

ciezko bedzie bo wszystko poszlo w gore;) jak ja mialam slub czyli rok 2007 to dalismy 7tysiakow ? jakos tak

ale Ty miałaś 35 gości, ja bedę miała 20 -25

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png