Wesele - koszty
Napisano 12 września 2013 - 13:33
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 12 września 2013 - 13:34
Ile trzeba harować i odkładać na samo wesele... Albo potem kredyt spłacać.
To nie dla mnie.
Napisano 12 września 2013 - 13:43
Kto ma ten robiSkąd wy wszystkie bierzecie kasę na wesele
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 12 września 2013 - 13:52
Wchodzily w to rowniez torty a dokladnie 3, normalne ciasta na stół oraz dla gosci pudeleczka z ciastami.
Co do tego wszystkiego zapomnialam o zespole -3500zl
fotograf 1000 zl
Restauracje tj te 27 tys zaplacili nasi rodzice.Skąd wy wszystkie bierzecie kasę na wesele? I aż tyle jej
Reszte kosztow pokrylismy sami
Napisano 12 września 2013 - 14:05
Napisano 12 września 2013 - 15:13
U nas jest tak, że każdy płaci za swoich gości, a wydatki wspólne (np. fotograf) dzielimy na pół. Moi rodzice zdeklarowali się, że jak będzie trzeba to postarają się pomóc, ale będę robiła wszystko, żeby ich do tego "nie mieszać". Natomiast rodzice K. na pewno dadzą mu lwia część potrzebnych pieniędzy.Z jego strony jest ponad 100 gości, u mnie tylko 35 i to już z naszymi wspólnymi znajomymi, dlatego tak się dzielimy.
Napisano 12 września 2013 - 17:52
[ Dodano: 2013-09-12, 18:53 ]
nie tak duzo a video bedziefotograf 1000 zl
[ Dodano: 2013-09-12, 18:54 ]
czasem rodzice maja oszczednosci a czasem maja dolnosc kredytowaSkąd wy wszystkie bierzecie kasę na wesele? I aż tyle jej
->[/quote] i dobrze bo ciecie kosztow to ciecie kosztow ale panna mloda powinna byc dopieszczona ;-)[quote name="Madzik
- 550 zł
->
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 12 września 2013 - 22:30
Bardzo dużo gości mieliście na weselu, Melodio.
Dla mnie takie wielkie wesele to coś niewyobrażalnego - byłoby mi szkoda pieniędzy i energii na zorganizowanie tego. Poza tym skąd byśmy wzięli tylu gości?
Ale fantastycznie, że zrobiliście tak jak chcieliście, rodzice pomogli i jesteście zadowoleni
Poszło dość dużo soków i alkoholu i za to słono zapłaciliśmy, bo nie mogliśmy wnieść swoich, a cennik restauracyjny był dość wygórowany (i tak dostaliśmy rabat
) Można było ściąć koszty przy sukni i całej mojej oprawce, ale NIE chciałam
Spryciarze. Na salę nie można wnieść alkoholu i soków, do USC nie można wnieść szampana...
Mimo wszystko wydaje mi się, ze kwota ok. 4000 zł za 24 osoby to nie jest wygórowany koszt.
Tym bardziej, że sami goście kosztowali Was ok 2600 zł
Trzeba mieć na uwadze, że są wydatki niezależne od ilości osób, np. obrączki, sukienka, fryzjer, garnitur, itp.
Napisano 13 września 2013 - 08:11
kwiaty 200 złile co dokladnie kosztowały :fryzjer , kwiaty
my mieliśmy tylko rezerwację stolika w restauracji, więc to raczej normalne, że musieliśmy wziąć to co jest w karcie :-> to nie była typowa salaNa salę nie można wnieść alkoholu i soków
Napisano 13 września 2013 - 10:07
Dla mnie takie wielkie wesele to coś niewyobrażalnego - byłoby mi szkoda pieniędzy i energii na zorganizowanie tego.
Wiesz gdybym to ja musiala placic te 27 tys do tez by mi bylo szkoda.
Mimo tego ze cale wesele nam sie zwróciło w kopertach- rodzicow i nasze wydatki( no ale to wczesniej nigdy nie mozna zakladacc,ze tak bedzie)
Rodzice po prostu chcieli zrobic nam prezent i to byla dla nich przyjemnosc- przynajmniej tak twierdza
Co do energii wcale tego tak duzo nie bylo do zalatwiania ,praktycznie wszystko restauracja. Nam zostalo wybrac menu ,zamowic fotografa, orkiestre,ciasta ,ksiadz i tam inne juz drobbniejsze rzeczy
Napisano 13 września 2013 - 12:35
my mieliśmy tylko rezerwację stolika w restauracji, więc to raczej normalne, że musieliśmy wziąć to co jest w karcie :-> to nie była typowa sala
na ślubie mieliśmy upust 5%, na spotkaniu ze znajomymi 10%, ale i tak kosztowało to.... dwa razy więcej niż w sklepie
Myślałam, że mieliście wynajętą salę.
W takim razie - faktycznie to norma, ze nie przynosi się swojego alkoholu i soków do restauracji
I nadal uważam, że za tyle osób nie zapłaciliście wygórowanej kwoty.
cale wesele nam sie zwróciło
czyli wyszło tak jakby rodzice Wam dali te 27 tysięcy w prezencie ślubnym
Dobrze piszesz, że nie zawsze się zwrócą wydatki poniesione na ślub i wesele i trzeba się z tym liczyć.
Niektórzy mają pewność, że zwróci się "kopert" - biorą kredyt i nierzadko następuje zderzenie z rzeczywistością.
Melodia, w profilu nadal jesteś "panna"
Napisano 13 września 2013 - 12:42
Do tej pory jak rozmawiałam z parami, które już są po swoich weselach, to żadnej z nich wesele się nie zwróciło, więc faktycznie Melodia miała super w tym względzie. Koleżanka mówiła ostatnio, że 17 tys w plecy jest.Dobrze piszesz, że nie zawsze się zwrócą wydatki poniesione na ślub i wesele i trzeba się z tym liczyć.
Niektórzy mają pewność, że zwróci się "kopert" - biorą kredyt i nierzadko następuje zderzenie z rzeczywistością.
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 13 września 2013 - 14:49
Ja znam tylko jedną parę, której sie zwróciło i to z nawiązką. Oni mieli na wesele zaproszone tylko osoby "starsze", w sensie żadnych znajomych, żadnego kuzynostwa, tylko ciocie, itp. Wiadomo, że ludzie ustawieni już w życiu mogą dać więcej, ale czy to faktycznie o to chodzi? :->to żadnej z nich wesele się nie zwróciło
Idąc tym tropem, to nam się na pewno nie zwróci, bo będzie zdecydowana przewaga młodych nad starszymi.
Nie mniej Melodia, trochę zazdraszczam.
Nigdy, przenigdy nie wzięłabym kredytu, żeby wydać te pieniądze w jedną noc. :->Niektórzy mają pewność, że zwróci się "kopert" - biorą kredyt i nierzadko następuje zderzenie z rzeczywistością.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 13 września 2013 - 15:25
Ja też nie. To nierozsądne.Nigdy, przenigdy nie wzięłabym kredytu, żeby wydać te pieniądze w jedną noc.
Melodia19, szcześciara z Ciebie, że się zwróciło
Napisano 13 września 2013 - 15:32
W tej miejscowości jest taka tradycja, że wesele być musi. Zaprasza się całą rodzinę i ludzi z tej wsi
Wesele było ogromne, koszty jeszcze większe. Impreza trwała kilka dni.
Wszystko"sponsorowali" rodzice.
Zwróciło się z kopert, ale młodzi wszystkie te koperty przekazali rodzicom w ramach zwrotu poniesionych wydatków.
Napisano 13 września 2013 - 16:26
U K. w rodzinie było wesele, na którym młodzi jeszcze zarobili- zebrali ponad 36 tys. a wydali tylko dwadzieścia parę
Będziemy prosić o kupony toto lotka i zdrapki, może coś sie trafi
Napisano 13 września 2013 - 18:03
najblizsza rodzina zawse daje wiecej , kolejni goscie , ciotki , kolezanki sasiedzi etc tyle ni dadza raczej. najwiecej chrzestni i dziadkiWiadomo, że ludzie ustawieni już w życiu mogą dać więcej, ale czy to faktycznie o to chodzi?
wow ;-)fajnieZwróciło się z kopert, ale młodzi wszystkie te koperty przekazali rodzicom w ramach zwrotu poniesionych wydatków.
u mni kiedys byla klientka i mowila , ze jej wnuczka miała wesele 2 dni na okolo 200 osob w jakims dworku czy cos i zebrała 70 tys. mysle ze pokrywło to wydatki na bank i jeszcze cos zostało, ale mowila ze rodzina panna mlodego to bogata.
[ Dodano: 2013-09-13, 19:06 ]
Madzik ja myslałam ze fryzjer 200 a kosmetyczka100 < mialas probna fryzure
Napisano 13 września 2013 - 18:10
Tak wiec spoko.
Ale jak nie raz widze ile u niektorych idzie kasy na wesele na szok. No ale jesli tylko tak chca, to ok
Napisano 13 września 2013 - 18:12
bo najblizsza rodzina , chrzesni byliU mnie sie zwrocilo