Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wesele - koszty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
454 odpowiedzi w tym temacie

#341 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 12 września 2013 - 13:33

Olenka, ja wiem, że o ciasta, ale 3 tysiące wydaje mi się i tak bardzo dużą kwotą albo tak jak napisałam, ceny są takie, że ja nie mam o nich bladego pojęcia ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#342 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 12 września 2013 - 13:34

Skąd wy wszystkie bierzecie kasę na wesele? I aż tyle jej :shock:
Ile trzeba harować i odkładać na samo wesele... Albo potem kredyt spłacać.
To nie dla mnie.

#343 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 12 września 2013 - 13:43

inqaa, no wiesz, każde ciasto za kg ma swoją cenę, niektóre nawet po kilkadfziesiąt złotych, więc nie ma co się dziwić, jak jeszcze tort dojdzie do tego to olala :-P

Skąd wy wszystkie bierzecie kasę na wesele

Kto ma ten robi :P Części osobom rodzice dokładają.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#344 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 12 września 2013 - 13:52

Jesli chodzi o ciasta to zamawialismy w cukierni.
Wchodzily w to rowniez torty a dokladnie 3, normalne ciasta na stół oraz dla gosci pudeleczka z ciastami.

Co do tego wszystkiego zapomnialam o zespole -3500zl
fotograf 1000 zl

Skąd wy wszystkie bierzecie kasę na wesele? I aż tyle jej

Restauracje tj te 27 tys zaplacili nasi rodzice.
Reszte kosztow pokrylismy sami

iv09i09kftvt0mdm.png

#345 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 12 września 2013 - 14:05

smoczkowa akurat ja nie uważam, że my popłynęliśmy ;-) wyszło nam mniej więcej 98 zł za osobę ze wszystkim (mieliśmy 26 osób przez te dwa dni) Poszło dość dużo soków i alkoholu i za to słono zapłaciliśmy, bo nie mogliśmy wnieść swoich, a cennik restauracyjny był dość wygórowany (i tak dostaliśmy rabat :-P ) Można było ściąć koszty przy sukni i całej mojej oprawce, ale NIE chciałam ;-) Chodziło mi raczej o to, że nie ma się co nastawiać, że zrobi się za "grosze" bo to jednak trochę kosztuje - czy wesele, czy małe przyjęcie, czy sam obiad. Chyba, że robisz sama w domu :->

#346 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 12 września 2013 - 15:13

Nam właścicielka sali wyliczyła,że owoce, cisto i tort to będzie koszt ok 3 tys. zł. Niestety takie są ceny, mimoże niby pojedynczy sok czy owoc wydaje się tani to przy 140 os. koszty urastają niebotycznie.
U nas jest tak, że każdy płaci za swoich gości, a wydatki wspólne (np. fotograf) dzielimy na pół. Moi rodzice zdeklarowali się, że jak będzie trzeba to postarają się pomóc, ale będę robiła wszystko, żeby ich do tego "nie mieszać". Natomiast rodzice K. na pewno dadzą mu lwia część potrzebnych pieniędzy.Z jego strony jest ponad 100 gości, u mnie tylko 35 i to już z naszymi wspólnymi znajomymi, dlatego tak się dzielimy.

#347 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 września 2013 - 17:52

inqaa w wielu rejonach jest zwyczaj dawania paczek z ciastem dla gosci . najoma mi mowila, ze piekla na wesele okolo 100 osob 15 blach ciasta na same te paczki dla gosci . cukiernia potrafi zaspiewacza blache 100zł wiec juz tu jest 1500 a jeszcze na stol i tort ;-)

[ Dodano: 2013-09-12, 18:53 ]

fotograf 1000 zl

nie tak duzo a video bedzie ???

[ Dodano: 2013-09-12, 18:54 ]

Skąd wy wszystkie bierzecie kasę na wesele? I aż tyle jej

czasem rodzice maja oszczednosci a czasem maja dolnosc kredytowa :mrgreen:

->[/quote] i dobrze bo ciecie kosztow to ciecie kosztow ale panna mloda powinna byc dopieszczona ;-)[quote name="Madzik

- 550 zł :-P
->

a moge zapytac ile co dokladnie kosztowały :fryzjer , kwiaty etc ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#348 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 12 września 2013 - 18:03

nie tak duzo a video bedzie

bo to akurat po znajomosci :-P
Jesli chodzi o video to nie mielismy kamerzysty, zrezygnowaliśmy ale jakos nie żałujemy ze nie bylo

iv09i09kftvt0mdm.png

#349 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 12 września 2013 - 22:30

:shock: o Boziu, 27 tysięcy za wynajem sali.
Bardzo dużo gości mieliście na weselu, Melodio.
Dla mnie takie wielkie wesele to coś niewyobrażalnego - byłoby mi szkoda pieniędzy i energii na zorganizowanie tego. Poza tym skąd byśmy wzięli tylu gości? :mrgreen:
Ale fantastycznie, że zrobiliście tak jak chcieliście, rodzice pomogli i jesteście zadowoleni :mrgreen:

Poszło dość dużo soków i alkoholu i za to słono zapłaciliśmy, bo nie mogliśmy wnieść swoich, a cennik restauracyjny był dość wygórowany (i tak dostaliśmy rabat :-P ) Można było ściąć koszty przy sukni i całej mojej oprawce, ale NIE chciałam ;-)

Spryciarze. Na salę nie można wnieść alkoholu i soków, do USC nie można wnieść szampana...
Mimo wszystko wydaje mi się, ze kwota ok. 4000 zł za 24 osoby to nie jest wygórowany koszt.
Tym bardziej, że sami goście kosztowali Was ok 2600 zł
Trzeba mieć na uwadze, że są wydatki niezależne od ilości osób, np. obrączki, sukienka, fryzjer, garnitur, itp.

#350 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 13 września 2013 - 08:11

ile co dokladnie kosztowały :fryzjer , kwiaty

kwiaty 200 zł :roll: fryzjer 150 makijaż 150 pzanokcie 50

Na salę nie można wnieść alkoholu i soków

my mieliśmy tylko rezerwację stolika w restauracji, więc to raczej normalne, że musieliśmy wziąć to co jest w karcie :-> to nie była typowa sala ;-) na ślubie mieliśmy upust 5%, na spotkaniu ze znajomymi 10%, ale i tak kosztowało to.... dwa razy więcej niż w sklepie :lol:

#351 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 13 września 2013 - 10:07

Dla mnie takie wielkie wesele to coś niewyobrażalnego - byłoby mi szkoda pieniędzy i energii na zorganizowanie tego.

Wiesz gdybym to ja musiala placic te 27 tys do tez by mi bylo szkoda.
Mimo tego ze cale wesele nam sie zwróciło w kopertach- rodzicow i nasze wydatki( no ale to wczesniej nigdy nie mozna zakladacc,ze tak bedzie)

Rodzice po prostu chcieli zrobic nam prezent i to byla dla nich przyjemnosc- przynajmniej tak twierdza :-P

Co do energii wcale tego tak duzo nie bylo do zalatwiania ,praktycznie wszystko restauracja. Nam zostalo wybrac menu ,zamowic fotografa, orkiestre,ciasta ,ksiadz i tam inne juz drobbniejsze rzeczy

iv09i09kftvt0mdm.png

#352 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 13 września 2013 - 12:35

my mieliśmy tylko rezerwację stolika w restauracji, więc to raczej normalne, że musieliśmy wziąć to co jest w karcie :-> to nie była typowa sala ;-) na ślubie mieliśmy upust 5%, na spotkaniu ze znajomymi 10%, ale i tak kosztowało to.... dwa razy więcej niż w sklepie :lol:

Myślałam, że mieliście wynajętą salę.
W takim razie - faktycznie to norma, ze nie przynosi się swojego alkoholu i soków do restauracji :mrgreen:
I nadal uważam, że za tyle osób nie zapłaciliście wygórowanej kwoty.

cale wesele nam sie zwróciło

czyli wyszło tak jakby rodzice Wam dali te 27 tysięcy w prezencie ślubnym :D
Dobrze piszesz, że nie zawsze się zwrócą wydatki poniesione na ślub i wesele i trzeba się z tym liczyć.
Niektórzy mają pewność, że zwróci się "kopert" - biorą kredyt i nierzadko następuje zderzenie z rzeczywistością.

Melodia, w profilu nadal jesteś "panna" ;-)

#353 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 13 września 2013 - 12:42

Dobrze piszesz, że nie zawsze się zwrócą wydatki poniesione na ślub i wesele i trzeba się z tym liczyć.
Niektórzy mają pewność, że zwróci się "kopert" - biorą kredyt i nierzadko następuje zderzenie z rzeczywistością.

Do tej pory jak rozmawiałam z parami, które już są po swoich weselach, to żadnej z nich wesele się nie zwróciło, więc faktycznie Melodia miała super w tym względzie. Koleżanka mówiła ostatnio, że 17 tys w plecy jest.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#354 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 13 września 2013 - 14:49

to żadnej z nich wesele się nie zwróciło

Ja znam tylko jedną parę, której sie zwróciło i to z nawiązką. Oni mieli na wesele zaproszone tylko osoby "starsze", w sensie żadnych znajomych, żadnego kuzynostwa, tylko ciocie, itp. Wiadomo, że ludzie ustawieni już w życiu mogą dać więcej, ale czy to faktycznie o to chodzi? :->
Idąc tym tropem, to nam się na pewno nie zwróci, bo będzie zdecydowana przewaga młodych nad starszymi. :lol: No i dobrze. Mam tylko nadzieję, że będą się super bawili. :-D

Nie mniej Melodia, trochę zazdraszczam. ;-)

Nigdy, przenigdy nie wzięłabym kredytu, żeby wydać te pieniądze w jedną noc. :->

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#355 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 13 września 2013 - 15:25

Nigdy, przenigdy nie wzięłabym kredytu, żeby wydać te pieniądze w jedną noc.

Ja też nie. To nierozsądne.

Melodia19, szcześciara z Ciebie, że się zwróciło :)

#356 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 13 września 2013 - 15:32

W poprzednim roku moja ciocia była na wielkim góralskim wielkim weselu.
W tej miejscowości jest taka tradycja, że wesele być musi. Zaprasza się całą rodzinę i ludzi z tej wsi :mrgreen:
Wesele było ogromne, koszty jeszcze większe. Impreza trwała kilka dni.
Wszystko"sponsorowali" rodzice.
Zwróciło się z kopert, ale młodzi wszystkie te koperty przekazali rodzicom w ramach zwrotu poniesionych wydatków.

#357 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 13 września 2013 - 16:26

U nas to, co zbierzemy ma być odłożone na wkład własny do kredytu, nie wiemy oczywiście ile to będzie, ale patrząc na wesela w naszych rodzinach możemy liczyć, że ok 20 tys będzie na pewno.
U K. w rodzinie było wesele, na którym młodzi jeszcze zarobili- zebrali ponad 36 tys. a wydali tylko dwadzieścia parę :shock: Goście widocznie mieli gest.
Będziemy prosić o kupony toto lotka i zdrapki, może coś sie trafi :-P

#358 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 września 2013 - 18:03

Wiadomo, że ludzie ustawieni już w życiu mogą dać więcej, ale czy to faktycznie o to chodzi?

najblizsza rodzina zawse daje wiecej , kolejni goscie , ciotki , kolezanki sasiedzi etc tyle ni dadza raczej. najwiecej chrzestni i dziadki ;-)

Zwróciło się z kopert, ale młodzi wszystkie te koperty przekazali rodzicom w ramach zwrotu poniesionych wydatków.

wow ;-)fajnie

u mni kiedys byla klientka i mowila , ze jej wnuczka miała wesele 2 dni na okolo 200 osob w jakims dworku czy cos i zebrała 70 tys. mysle ze pokrywło to wydatki na bank i jeszcze cos zostało, ale mowila ze rodzina panna mlodego to bogata.

[ Dodano: 2013-09-13, 19:06 ]
Madzik ja myslałam ze fryzjer 200 a kosmetyczka100 < mialas probna fryzure ??? > ja tu bym nie załowała , bo to jedyny dzien w zyciu . a ze bukiet tyle kasy to nie zdawałam sobie sprawy :roll: tu by mnie zaba dusiła <umieraam></span>

#359 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 13 września 2013 - 18:10

U mnie sie zwrocilo :)
Tak wiec spoko.
Ale jak nie raz widze ile u niektorych idzie kasy na wesele na szok. No ale jesli tylko tak chca, to ok ;-)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#360 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 września 2013 - 18:12

U mnie sie zwrocilo

bo najblizsza rodzina , chrzesni byli :?: rodzice maja rodzenstwo , ktore bylo :?: