no ja nawet słyszałam że mniejsze wesela lepiej się "zwracają" niż te wielkie i huczneale z drugiej strony poco , skoro mozna te kase odłozyc na mieszkanie itp .
Wesele - koszty
Napisano 12 lutego 2010 - 20:47
Napisano 12 lutego 2010 - 21:06
A wesele organizuje się po to,żeby się zwróciło?czy organizuje się takie na jakie nas stać?no ja nawet słyszałam że mniejsze wesela lepiej się "zwracają" niż te wielkie i huczne
Ja pomimo tradycji chciałabym,aby wkład rodziców był jak najmniejszy i mam nadzieję,że tak będzieU nas miało być skromne wesele dla najbliższych ale....
Że jest zwyczaj, że to rodzice wydają córkę za mąż (czy tam syna) to rodzice organizują wesele.
Napisano 12 lutego 2010 - 21:42
U mnie prawdopodobnie wkład rodziców będzie dosyć dużyJa pomimo tradycji chciałabym,aby wkład rodziców był jak najmniejszy i mam nadzieję,że tak będzie
Za to będziemy mogli sami mieszkanie urządzić.
A wesele u mnie do 50 osób nie wypali bo sama W najbliższa rodzina to 50 osób
Ale w 100 na 100000% się zamkniemy jeśli chodzi o gości
Napisano 12 lutego 2010 - 22:20
no właśnie... to jest dla mnie zdrowe podejście! rozumie wesele ważne wydarzenie... ale może być piękne bez wielkiej pompy! wystarczy się postarać.ale z drugiej strony poco , skoro mozna te kase odłozyc na mieszkanie itp .
jeśli kogoś stać... cóż jego sprawa. ja uważam, że można te ciężkie tysiące zainwestować mądrzej. bo po co robić wesele na 150 osób z czego połowa to goście z przypadku...
no takie na razie czysto teoretyczne... zbieram myśli, że tak powiemLolka000 widze ze juz jest małe planowanie.
Napisano 14 lutego 2010 - 08:23
Napisano 14 lutego 2010 - 19:16
Napisano 14 lutego 2010 - 22:30
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 10 marca 2010 - 18:00
hm, dziwne wyliczenia my robimy na 120 osób i wychodzi 25 tyśkiedy ja liczyła ile osób u nas by było na weselu to wyliczyłam max 80 osób, a bo tego nie możan nie zaprosic bo się obrazi tip. D też ma duża rodzinę przy czym o się w ogóle z nimi nie zadaje, ale co niektórych to trzeba zaprosić
ja tak myśle że w 20 tyś zł na pewno sie zmieścimy, nawet chciałabym za mniej zrobić.
ale to są narazie takie plany bo jeszcze oficjalnych zaręczyn nawet nie było
to są "pozorne oszczędnoći" duża częśc kosztów jest stała i nie zależy od liczby gości np. obrączki, orkiestra, wynajęcie sali, fotograf itp.
I nie robimy dużego wesela na zasadzie "postaw sie a zastaw sie", ja po prostu mam dużą rodzine.
jakie"zwracają sie"- to robicie wesele żeby zgarnąc prezenty? Czy żeby rodzinka cieszyla sie z Wami z Waszego szczęscia? Ale jusli to już to zalezy tylko i wyłącznie od gości i ich zamośności albo hojności. Tyle.
Napisano 10 marca 2010 - 18:50
hm, dziwne wyliczenia my robimy na 120 osób i wychodzi 25 tyś
wszystko zależy od lokalizacji, moim zdaniem ilośc osób też ma ogromne znaczenie, bo najwięcej pieniędzy idzie właśnie na konsumpcję w restauracji. Oczywiscie da się te koszta zmniejszyc np. wynajmując salę, kucharki itd., ale ja zawsze uważałam, że to zbędny w ten dzień stres i wolę zapłacic troszkę więcej ale miec spokój. No i te wszystkie koszty "stałe" też są różne w zależności od miasta/miejscowości, wiadomo, że w większym mieście fotograf, kamerzysta, jubiler będzie droższy.
A tak na marginesie, to moim zdaniem 25 tys. na 120 osób to strasznie malutko, Roxi podała bardziej przyziemne (przynajmniej z moim przypadku) wyliczenia
Napisano 10 marca 2010 - 18:54
Napisano 10 marca 2010 - 18:59
jakie"zwracają sie"- to robicie wesele żeby zgarnąc prezenty? Czy żeby rodzinka cieszyla sie z Wami z Waszego szczęscia? Ale jusli to już to zalezy tylko i wyłącznie od gości i ich zamośności albo hojności. Tyle.
moim zdaniem nie chodzi o zgarnianie, ale to wiadome, że nikt raczej nie przyjdzie z pustymi rękoma, więc można sobie zaplanowac, że dostanie się jakąs sumę pieniędzy, ja nie widzę w tym nic dziwnego, szczególnie, że wesele to ogromny wydatek i nie każdego stac na zaciąganie kredytów, które będzie się spłacało latami
Mu też już liczyliśmy, że za zespół zapłacimy po weselu z pieniążków, które uzbieramy :->
Napisano 10 marca 2010 - 19:00
by my na razie mamy tylko sale i jak podliczalismy na 60 os to szacowana kwota ok 22 - 25 tys
w sumie wszystko jeszcze jest do przemyslenia bo na razie tylko ta sale mamy ale moze pomoglaby mi taka wasza lista kosztow
cos w stylu:
- sala osoba-
- orkiestra-dj
-kamera
- fotograf
- suknia
- garniak
- dodatki
- zaproszenia
- alkohol
itp....
[ Dodano: 2010-03-10, 19:04 ]
zgadzam się z Tobą, to normalne i tez myślę kategoriami "że się część kosztów zwróci" nie ma w tym nic odrażającegomoim zdaniem nie chodzi o zgarnianie, ale to wiadome, że nikt raczej nie przyjdzie z pustymi rękoma, więc można sobie zaplanowac, że dostanie się jakąs sumę pieniędzy, ja nie widzę w tym nic dziwnego, szczególnie, że wesele to ogromny wydatek i nie każdego stac na zaciąganie kredytów, które będzie się spłacało latami
Napisano 10 marca 2010 - 19:06
- sala osoba- 170 zł
- orkiestra-dj - ok. 3000 zł (na dwa dni)
- fotograf + kamera - 1500 zł
- suknia - ok. 2500 zł
- garniak - ok. 800 zł
- zaproszenia - 115 zł
- alkohol - niecałe 2500
- napoje - 500 zł
- kościoł ok. 500 zł
- autokar 1500 zł
- obrączki - 800 zł
Narazie tyle, niektóre ceny są bardzo zaokrąglone, bo po prostu jeszcze z tej listy nie wszystko załatwialiśmy, no i nie wiem ile wyjdą nas kwiaty i ciasta, więc wolę nie strzelac
Napisano 10 marca 2010 - 19:13
to mi też na pewno troszke pomoże bo bede miała do czego się porównać
my na razie z tej listy bedziemy płacić
sala - 175zl / osobę
reszty jeszcze nie ma
a obrączki zamawiacie w znanym zakładzie jubilerskim czy w jakimś podrzędnym ?
by my chyba zdecydujemy sie na jakiś mniej znany z tego względu ze na pewno bedzie tam duuużo taniej
Napisano 10 marca 2010 - 19:16
by my chyba zdecydujemy sie na jakiś mniej znany z tego względu ze na pewno bedzie tam duuużo taniej
no pewnie, że tak jest
sala - 175zl / osobę
to w sumie nawet niedrogo, nam udało się ustrzelic 170 zł ale za dwa dni na osobę
Napisano 10 marca 2010 - 19:22
to wyjatkowo nieduzo , czasem ludzie wiecej za jeden dzien placą.udało się ustrzelic 170 zł ale za dwa dni na osobę
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 10 marca 2010 - 19:23
ja piernicze to świetna cena naprawde170 zł ale za dwa dni na osobę
my wybraliśmy środkowe menu czyli jest jeszcze jedno o 10 zl na os. więcej ale po przestudiowaniu obu stwierdzilismy ze się nie opłaca bo właściwie prawie niecym się nie różnią a menu mamy dość bogate - dla nas wystarczające
z obrączkami to właśnie tak samo myślimy widze
Brat T. w zeszłym roku też tak zrobił i bardzo zadowolony
no więc właśniezłoto jest takie samo
Napisano 10 marca 2010 - 19:39
dokładnie jeśli komuś sie to nie w smak to przeciez może nie przyjmowac kasymoim zdaniem nie chodzi o zgarnianie, ale to wiadome, że nikt raczej nie przyjdzie z pustymi rękoma, więc można sobie zaplanowac, że dostanie się jakąs sumę pieniędzy, ja nie widzę w tym nic dziwnego
ja również nie wyobrażam sobie przejmować sie w dniu ślubu czy wszystko na czas ugotowane czy wystarczająco itd itd poza tym te wiejskie wesela jakos mi nie podchodzą...a ja nawet gdybym miała to i tak wolałabym przyjśc na gotowe do restauracji.
jeśli juz mam zapłacić to wybiorę restaurację gdzie wszystko będzie dopięte na ostatni guzik
Napisano 10 marca 2010 - 20:57
jescze ci chyba na liscie brakuje samochodu bo sale to nie wiem czy sami bedziecie stroic czy juz resturacja sie tym zajmie
samochód pożyczamy najprawdopodobniej od kuzynki Ł., bo mają konkretną furę, więc tylko ładnie przystroimy, zaś salę udekoruje nam restauracja, my tylko wybierzemy kolorystykę
mysle ze to nie duzo , moja koleznak placiła niewiele mniej za sesje i fotki ze slubu , no ale fotki były genialne wiec warto.
my tez liczyliśmy, że wydamy dwa razy tyle, ale pan kamerzysta (fotografem jest jego syn) był bardzo fajny, w tej cenie przyjedzie do nas na trzaskanie i chciał nawet na poprawiny, ale za tę cenę to już nam głupio o to prosic
Olciiiu, a wkleiłabyś swoje menu w odpowiednim temaciku (tylko który jest odpowiedni
Napisano 10 marca 2010 - 21:01
a ile macie danBo przez tę cenę ja fiksuję i wydaje mi się, że mało jedzenia będzie
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko