Ach... no o takim zapomniałam więc się zastanawiałam czy inne istniejerozpuszczalne
Desery, ciasta, słodkości
Napisano 28 stycznia 2012 - 21:38
Napisano 30 stycznia 2012 - 08:16
Ah się będzie działo!
Napisano 30 stycznia 2012 - 20:26
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
Masło utrzeć z cukrem, miksując dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Wyłożyć ciasto do dużej keksówki. Piec około 1 godz. w temperaturze 170 st.
(podobno godzina to za długo. Siostra piekła ok 40 minut i tyle wystarczyło. Jak zwykle trzeba po prostu robić na wyczucie
źródło: mniamusne.blox.pl
Napisano 30 stycznia 2012 - 20:43
dzięki karate
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 31 stycznia 2012 - 15:31
Napisano 31 stycznia 2012 - 15:35
Napisano 31 stycznia 2012 - 15:49
Nie, tego nigdy nie robiłam, prawdę mówiąc nawet nie jadłamA robiłyście kiedyś pana Cotte?
Napisano 31 stycznia 2012 - 20:33
jeszcze nie, ale zbieram sie do niej.A robiłyście kiedyś pana Cotte?
Mi bardzo smakuje. Natomiast mam kilkoro znajomych, którym delikatnie mówiąc - nie podszedł. Najlepszy sposób na przekonanie się o smaku, to zrobienie goczy to dobry deser.
Dla zainteresowanych, mamy już przepis: desery-ciasta-koktajle-i-inne-slodkosci-vt250,300.htm#487837
Deser jest tak banalny w przyrządzeniu, że szkoda faszerować go dodatkową chemią
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 03 lutego 2012 - 08:30
Sernik na zimno
Spód: 140 g ciastek maślanych, 60 g masła, pół tabliczki czekolady deserowej,
Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło z czekoladą, wymieszać. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Masa: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml jogurtu naturalnego, 200 g drobnego cukru, 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody, 500 g truskawek (zmiksowanych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka truskawkowa
Twaróg zmiksować z cukrem, jogurtem, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Na masę z ciastek wylać masę serową.Schłodzić przez pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody i wymieszać z musem truskawkowym. Wyłożyć na masę serową i wstawić do lodówki.
(źródło: http://www.caramelos.yoyo.pl)
Napisano 03 lutego 2012 - 09:47
Napisano 03 lutego 2012 - 13:01
Ewentualnie inne ciasto bez pieczenia ( szyby do piekarnika nadal brak ). Oczywiscie 3bita mam :->
Napisano 03 lutego 2012 - 13:49
Biszkopt:
3 jajka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
kostka masła
szklanka cukru pudru
sok z 1/4 cytryny
3 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
galaretka truskawkowa
kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt: Żółtka upić na puch z cukrem, dodawać stopniowo przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć składniki.
Walać do tortownicy ( u mnie 21 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia a po bokach posmarowanej masłem.
Piec ok 20 – 250 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku na ok. 5 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze na 15 minut.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, przestudzić. Masło i cukier puder ubić na puszystą masę, dodawać stopniowo ser. Dodać sok z cytryny (do smaku). Na końcu dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao (jeżeli po dodaniu kakaa masa jest zbyt gorzka, można dodać cukru pudru do smaku).
Na ostudzony biszkopt nałożyć warstwę ciemną, wstawić do lodówki na ok 30 minut aż zgęstnieje. Po tym czasie nałożyć warstwę jasną i ponownie wstawić do lodówki. W międzyczasie galaretka powinna się zacząć ścinać. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na plasterki. Gdy jasna masa zgęstnieje należy wyciągnąć ją z lodówki, udekorować truskawkami i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Przechowywać w lodówce. (źródło: http://moje-co-nieco.ge5.net)
Z resztą ten który wrzucałam wcześniej też jest pyszny, szybki i zawsze wychodzi
Napisano 03 lutego 2012 - 14:52
Napisano 03 lutego 2012 - 15:49
Napisano 03 lutego 2012 - 16:17
moja psiapsiółka na takich gotowcach zrobiła tort na 60 urodziny swojej mamy i wyszedł super więc skoro nie masz innego wyjścia to myślę że warto bo chyba nie da się wyprodukować ciasta biszkoptowego z innych składników niż te które się zazwyczaj używawiec poratuje sie gotowcem
Napisano 07 lutego 2012 - 12:15