Desery, ciasta, słodkości
Napisano 18 stycznia 2012 - 16:42
A myślałam, że i kolor teżale przyprawa ci nie daje koloru tylko smak
Aż jestem ciekawa bo kiedyś teściowa też robiła taki "lejący" sernik. Tylko, że nie na zimno (bo nie mam pewności czy o zimnym czy o tym do pieczenia piszeszA tak a propos dziwnych ciast, mam gdzieś jeszcze przepis na sernik, który po wymieszaniu składników jest płynny. Pamiętam, jak kiedyś do Mamy dzwoniła spanikowana koleżanka, że źle jej składniki podała, bo ma wodę w misce, a goście mają być za chwilę
Napisano 18 stycznia 2012 - 19:49
moze kakao mniej dałasA myślałam, że i kolor też
.
i nie daje kepnej przyprawy bo tam glownie maka, daje cynamon , imbir , miele gozdziki i ziele angielskie i jak mam kardamon
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 18 stycznia 2012 - 20:46
z mlekiem (wielką ilością) i olejem? Do pieczenia jest, na chyba półkruchym spodzie i z "pianką bezowo-kokosową na górze.Aż jestem ciekawa bo kiedyś teściowa też robiła taki "lejący" sernik.
ale nie cały słoik
albo mniej niż w przepisie. Z kakao trzeba uważać, bo jak sie przesadzi, to pojawia sie goryczka w smaku.moze kakao mniej dałas
ja zawsze daje kopiaste łyzki , bo lubie takie ciemne kakaowe
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 18 stycznia 2012 - 20:49
Tak. No i w ogóle na to ciasto idzie z 6-8 jajekz mlekiem (wielką ilością) i olejem? Do pieczenia jest, na chyba półkruchym spodzie
O pół łyżeczki więcej niż w przepisie dodałam tego kakako...albo mniej niż w przepisie. Z kakao trzeba uważać, bo jak sie przesadzi, to pojawia sie goryczka w smaku.
Napisano 18 stycznia 2012 - 21:01
aż poszłam po przepis:Tak. No i w ogóle na to ciasto idzie z 6-8 jajek
Ciasto: 1 jajko
2 żółtka
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
10 dkg cukru pudru
30 dkg mąki
Zagnieść ciasto, wyłożyć formę
Ser:
1 kg sera białego tłustego
1 budyń cytrynowy lub śmietankowy
4 żółtka
2 całe jaja
pół szklanki oleju
szklanka cukru
3 szklanki słodkiego mleka
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jajka. po utarciu całości dodawać po trochu sera dalej ucierając. W międzyczasie dosypać budyń i cukier wanilinowy/aromat. Utartą masę połączyć z mlekiem i olejem UWAGA! Moment krytyczny
Po ok 20 minutach od włożenia można zabrać sięza wierzch: 6 białek, które nam zostały ubić na sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru i 20 dkg kokosu. Masą przykryć ser, całość ma się piec jeszcze godzinę. Temperatura 180 st.
Jest pyyysznyyyy
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 18 stycznia 2012 - 21:03
podaję przepis. Może to rzeczywiście ten sam
SERNIK
Składniki do masy serowej:
1kg 200g sera białego
4 żółtka+ 2 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
Przygotowanie masy serowej:
2 Jaja i 4 żółtka utrzeć z cukrem (ja robiłam to robotem kuchennym), stopniowo dodawać ser, cukier waniliowy, budynie, olej i na końcu mleko.
Składniki na spód ciasta:
pół masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
25dkg mąki (ale w trakcie rozrabiania ciasta zawsze wychodzi sporo więcej bo inaczej ciasto strasznie się klei)
Wszystkie skłądniki zagniatamy.
Na rozrobione ciasto wylać masę serową. Piec godzinę w 180 stopniach.
[ Dodano: 2012-01-18, 21:05 ]
nie(d)oceniona, hehe, w jednym momencie pomyślałyśmy o wpisaniu przepisu
Napisano 18 stycznia 2012 - 21:06
Napisano 18 stycznia 2012 - 21:08
No nie ten sam bo u mnie 200g sera więcej i 2 szklanki mleka, a nie 3nieco ilościami się różni, no i ciasto nieco inne - ale ser ten sam
Napisano 18 stycznia 2012 - 21:11
szczegółNo nie ten sam bo u mnie 200g sera więcej i 2 szklanki mleka, a nie 3
p.s. sernik i piernik wylewany to u mnie obowiązkowy punkt każdych świąt
Napisano 19 stycznia 2012 - 12:07
Ja też zawsze do ciasta daję więcej mąki bo to co podają to za mało jest (ciasto się klei) no i do masy serowej daję sera na oko bo nie chce mi się ważyć więc albo jest te 1kg 200g albo nie maa biorąc pod uwagę, że u mnie się go przeważnie robi wg zasady: ile sie jeszcze w makutrze zmieści, to i ilości mogą się wahać Myśmy dostali przepis zmodyfikowany,a i tak po swojemu go poprawiamy dalej
PS. Co to jest ta makutra
Napisano 19 stycznia 2012 - 14:07
miska z "rowkami" w środku. Do ucierania. jak na zdjęciuCo to jest ta makutra
![]()
![]()
?
Napisano 23 stycznia 2012 - 21:03
Napisano 24 stycznia 2012 - 19:48
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 24 stycznia 2012 - 19:54
Pierwsze słyszęUżywała może któraś z Was mąki orzechowej przy wypiekach? Macie może jakiś sprawdzony przepis?
Mąka orzechowa... kto to słyszał
Napisano 25 stycznia 2012 - 11:32
Kiedy pierwszy raz je piekłam według przepisu właścicielki jednego ze sklepów ze zdrową żywnością, wyszły chrupiące na zewnątrz, a w środku klejące, czyli takie jakie powinny być
Ależ wielkie było moje zaskoczenie, kiedy przełamałam jedno ciasteczko na pól. Było mięciutkie i pulchne. Smak też oczywiście inny, coś a la biszkopt, tylko, że mocno orzechowy. Ale takie też nam smakowały. Z zimnym mlekiem, jak znalazł na podwieczorek.
Jak zrobić:
Składniki:
400g mąki orzechowej
1- 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego
6 białek
szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy . Później dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Dużą łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując duże okrągłe ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 st.C, lub jeśli chcemy otrzymać mięciutkie biszkopty w 200 st.C.
zpierwszegotloczenia.pl
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 28 stycznia 2012 - 21:31
Ciasto czekoladowe z serem. /
4 jaja
1 szklanka cukru (może być więcej)
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki zimnej wody
Masa serowa:
800 g. zmielonego sera
0,5 szklanki cukru
3 łyżki budyniu
Ser utrzeć z cukrem dodając suchy budyń
(można dodać parę kropel dowolnego aromatu)
Wykonanie:
Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem i kakao.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8-10 minut)
Wsypać przesianą mąkę, dodając olej i wodę.
Wszystko wymieszać.
Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę (nie ma potrzeby obsypywania bułką tartą)
Do rękawa cukierniczego włożyć masę serową, wyciskając kratkę lub inny wzór.
Piec 180 stopni około 35-40 minut.
ja łyzką zrobila laty na gorze ciasta i tyle.
Napisano 28 stycznia 2012 - 21:35
yyyyy.... a jest jakies inne4 łyżki gorzkiego kakao
Napisano 28 stycznia 2012 - 21:36
rozpuszczalne4 łyżki gorzkiego kakao
yyyyy.... a jest jakies inne?