Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#421 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 15:24

Mam problem. Chciałabym coś dobrego upiec na Święta, ale nie mam pojęcia co. Moja rodzinka nie jest wybredna, oni wolą żeby było dużo, a nie smacznie ^^ I nie wiem czy da się tak żeby i mnie i im smakowało.

Zależy mi na czymś oryginalnym i jednocześnie prostym. Wiem, udana jestem :oops:

#422 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 18:47

Zależy mi na czymś oryginalnym i jednocześnie prostym. Wiem, udana jestem :oops:

robilas kiedys ciasto zwane miodownikiem, lub przekladancem :?: , to takie ciasto przekladane kremem z kaszy manny . wymaga troszke pracy, ale trudno je zepsuc i nie znam kogos komu by nie smakowało.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#423 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 18:48

Robiłam z mamcią i w sumie jedli... Może to dobry pomysł. Dziękuję.

#424 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 19:00

Albo coś na biszkopcie. Masz takie pole do popisu, że na pewno i sama będziesz zadowolona, i rodzinka najedzona ;-) Masz owoce sezonowe - cytrusy. Dorzuć do tego galaretę, możesz wykorzystać bitą śmietanę, herbatniki, płynną czekoladę... ciasta na biszkopcie są proste do zrobienia (na dobrą sprawę nawet biszkopt można gotowy kupić) i zawsze są pyszne :mrgreen:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#425 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 20:49

ciasta na biszkopcie są proste do zrobienia (na dobrą sprawę nawet biszkopt można gotowy kupić) i zawsze są pyszne :mrgreen:

wlasnie , bo mozna miec pecha i bedzie on tak wyrosniety ze bedzie miał 1 cm <biglol></span> Wisienkowa murzynek , albo zebra sa tez proste. do murzynka mozesz dac przypraw korzennych i bedzie prawie jak piernik :)

#426 marcza

marcza
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 18 grudnia 2011 - 17:11

Chciałam zapytać, czy jadłyście lody zrobione z jogurtu. Wysepki z takimi cudami pojawiły się w kilku galeriach w stolycy. Jadłam i jestem zachwycona - zamrożony jogurt plus dodatki - orzechy, czekolada, wiśnie z syropu. W składzie dopatrzyłam sie słodzika i jakiejś sztucznej substancji smakowej - ale poza tym super. No i wydaje się, że mają mało kalorii. Ciekawa jestem Waszych spostrzeżeń w tym temacie

#427 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 19 grudnia 2011 - 20:27

Coś wymyślę. Pomieszam parę przepisów i zobaczymy co wyjdzie. Koleżanki raz pomieszały 3 przepisy i cuda wyszły :)

#428 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 grudnia 2011 - 17:50

oleżanki raz pomieszały 3 przepisy i cuda wyszły :)

byleby zakalec nie wyszedl :P

#429 sniegulinka

sniegulinka
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 21 grudnia 2011 - 11:14

oleżanki raz pomieszały 3 przepisy i cuda wyszły :)

byleby zakalec nie wyszedl :P

A propo zakalca to ja się ostatnio dowiedziałam, że tradycyjne amerykańskie brownie to właśnie zakalec :D Bardzo mnie to zdziwiło ;P Ja polecam deser, który w sumie nie jest moim autorskim pomysłem - jadłam kiedyś taki w Wola Parku w Wawie, mrożony jogurt mix it. Potrzeba do tego jogurtu naturalnego i mnóstwa bajerów takich jak owocki, orzechy czy posypka, miksuje się jogurt, zamraża, wyciąga z zamażarki i miksuje znowu i tak kilka razy, żeby był puszysty. Potem dodaje się dodatki według uznania i zjada! Co prawda nie jest takie pyszne jak oryginał ale niecodziennie jestem w Wawie ;)

A jeśli chodzi o koktajl to ja lubię koktajl bananowy, do którego na sam koniec blendowania dorzucam sok z czarnej porzeczy i potem delikatnie blenduję - pycha!

#430 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 21 grudnia 2011 - 12:00

Dziewczynki czy macie jakiś wypróbowany przepis na ciasto czekoladowe tylko takie baaaaaaaaaaaaaaardzo czekoladowe.

Teraz średnio mam czas przeglądać forum stąd moja prośba. Wybaczycie moje lenistwo??
Dołączona grafika

#431 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 21 grudnia 2011 - 12:09

Aneczka jak dla mnie to zwykły murzynek z polewą czekoladową :mrgreen:

#432 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 22 grudnia 2011 - 15:11

Robię pierniczki jednak :D Fajna zabawa z nimi. Tylko nie mam pomysłu czym je udekorować, ale poszukam czegoś w necie.

#433 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 grudnia 2011 - 18:58

Fajna zabawa z nimi. Tylko nie mam pomysłu czym je udekorować,

fajne sa kolorowe posypki albo groszki.

co do ciasta czekoladowego to kiedys robilam le one bylo bardziej kawowe , było bardzo ciemne :)

#434 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 18 stycznia 2012 - 11:48

Nie wiem czy ktoś już tutaj pisał ten przepis no ale ja go napiszę. Przepis od teściowej na PIERNIK WYLEWANY. Znalazłyśmy go w starych gazetach sprzed 16 lat typu Pani Domu itp :-P

Składniki:
3 szklanki mąki
pół kostki margaryny
szklanka cukru
2 jaja
słoiczek dżemu (o dowolnym smaku)
duże opakowanie przyprawy do pierników
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
szklanka mleka

Przygotowanie:
Margarynę, jaja i cukier utrzeć (najlepiej robotem kuchennym). Mąkę, przyprawę do pierników, sodę i kakao wymieszać. Do utartej margaryny, jaj i cukru stoniowo dodawać sypkie skłądniki i mieszając, stoniowo dolewać mleko i wkłądać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę.

Piernik wychodzi przepyszny. Naprawdę piernikowaty. Takiego jeszcze nie robiłam wcześniej :oops:

#435 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 18 stycznia 2012 - 12:05

Anonimka, z chęcią zrobię ale pytanie: jaka temp. i jak długo piec? i jaki dżem Ty dawałaś??

#436 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 18 stycznia 2012 - 12:49

Anonimka, z chęcią zrobię ale pytanie: jaka temp. i jak długo piec? i jaki dżem Ty dawałaś??

Ja piekę w zwykłym piekarniku, nie w tym z kuchenki także nie wiem jaka tam może być temperatura bo nic się nie ustawia tylko wkąłdasz i pieczesz :-P
Piekę go 55minut, tak do godziny. Dawałam dżem wiśniowy ale wydaje mi się, że z jakichś ciemniejszych owoców byłby lepszy, mianowicie czarna porzeczka np.

Właśnie wyjęłam go z piekarnika. Spróbuję i napisze jaki wyszedł i jak będzie dobry znaczy, ze i dżem wiśniowy pasuje :-)

[ Dodano: 2012-01-18, 13:00 ]
WYSZEDŁ <hura></span> jest pyszny. Także i dżem wiśniowy pasuje do niego :lol:
Ale chyba dałam za mało przyprawy do pierników bo zalecana jest duża, a ja wzięłam tą zwykłą Prymat a ona nie jest za duża. Ale co tam. Pyszny jest :-) . Czuć piernik, czuć i to już plus :mrgreen:

#437 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 18 stycznia 2012 - 13:58

Dawałam dżem wiśniowy

ja go robie z powidłem śliwkowym ;-)

piecze sie w180 stopniach, godzina czasu.

(najlepiej robotem kuchennym)

łatwo zważyć masę ;-) robiąc w makutrze nie zdarzyło się to u nas ani razu nikomu. p.s. nie wiem czy pisałam na forum o moich przeprawach z ciastem, które mi się wylało w piekarniku :mrgreen: to był właśnie ten piernik <umieraam></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#438 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 18 stycznia 2012 - 14:06

p.s. nie wiem czy pisałam na forum o moich przeprawach z ciastem, które mi się wylało w piekarniku to był właśnie ten piernik

Heh. Teściowa jak robiła to byłam w szoku, że potrafi taki duży wyrosnąć bo prawie wylewał się z brytwanki :lol:

ja go robie z powidłem śliwkowym

Jakikolwiek dżem pasuje, na to wychodzi :) . Ale wyszedł mi bledszy więc chyba tej przyprawy było za mało :-?

#439 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 18 stycznia 2012 - 14:15

Ale wyszedł mi bledszy więc chyba tej przyprawy było za mało :-?

ale przyprawa ci nie daje koloru tylko smak ;-)

A tak a propos dziwnych ciast, mam gdzieś jeszcze przepis na sernik, który po wymieszaniu składników jest płynny. Pamiętam, jak kiedyś do Mamy dzwoniła spanikowana koleżanka, że źle jej składniki podała, bo ma wodę w misce, a goście mają być za chwilę <umieraam></span> Jak znajdę chwilę i przepis, to wam wrzucę, bo pyyyszzny jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#440 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 18 stycznia 2012 - 14:54

dobra, to będzie moje pierwsze podejście do piernika. w sobotę zrobię! przepis nie wygląda na trudny, więc może w końcu coś mi się uda :-P