Zależy mi na czymś oryginalnym i jednocześnie prostym. Wiem, udana jestem
Desery, ciasta, słodkości
Napisano 17 grudnia 2011 - 15:24
Zależy mi na czymś oryginalnym i jednocześnie prostym. Wiem, udana jestem
Napisano 17 grudnia 2011 - 18:47
robilas kiedys ciasto zwane miodownikiem, lub przekladancemZależy mi na czymś oryginalnym i jednocześnie prostym. Wiem, udana jestem
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 17 grudnia 2011 - 18:48
Napisano 17 grudnia 2011 - 19:00
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 17 grudnia 2011 - 20:49
wlasnie , bo mozna miec pecha i bedzie on tak wyrosniety ze bedzie miał 1 cmciasta na biszkopcie są proste do zrobienia (na dobrą sprawę nawet biszkopt można gotowy kupić) i zawsze są pyszne
Napisano 18 grudnia 2011 - 17:11
Napisano 19 grudnia 2011 - 20:27
Napisano 20 grudnia 2011 - 17:50
byleby zakalec nie wyszedloleżanki raz pomieszały 3 przepisy i cuda wyszły
Napisano 21 grudnia 2011 - 11:14
byleby zakalec nie wyszedloleżanki raz pomieszały 3 przepisy i cuda wyszły
A propo zakalca to ja się ostatnio dowiedziałam, że tradycyjne amerykańskie brownie to właśnie zakalec
A jeśli chodzi o koktajl to ja lubię koktajl bananowy, do którego na sam koniec blendowania dorzucam sok z czarnej porzeczy i potem delikatnie blenduję - pycha!
Napisano 21 grudnia 2011 - 12:09
Napisano 22 grudnia 2011 - 15:11
Napisano 22 grudnia 2011 - 18:58
fajne sa kolorowe posypki albo groszki.Fajna zabawa z nimi. Tylko nie mam pomysłu czym je udekorować,
co do ciasta czekoladowego to kiedys robilam le one bylo bardziej kawowe , było bardzo ciemne
Napisano 18 stycznia 2012 - 11:48
Składniki:
3 szklanki mąki
pół kostki margaryny
szklanka cukru
2 jaja
słoiczek dżemu (o dowolnym smaku)
duże opakowanie przyprawy do pierników
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
szklanka mleka
Przygotowanie:
Margarynę, jaja i cukier utrzeć (najlepiej robotem kuchennym). Mąkę, przyprawę do pierników, sodę i kakao wymieszać. Do utartej margaryny, jaj i cukru stoniowo dodawać sypkie skłądniki i mieszając, stoniowo dolewać mleko i wkłądać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę.
Piernik wychodzi przepyszny. Naprawdę piernikowaty. Takiego jeszcze nie robiłam wcześniej
Napisano 18 stycznia 2012 - 12:05
Napisano 18 stycznia 2012 - 12:49
Ja piekę w zwykłym piekarniku, nie w tym z kuchenki także nie wiem jaka tam może być temperatura bo nic się nie ustawia tylko wkąłdasz i pieczeszAnonimka, z chęcią zrobię ale pytanie: jaka temp. i jak długo piec? i jaki dżem Ty dawałaś??
Piekę go 55minut, tak do godziny. Dawałam dżem wiśniowy ale wydaje mi się, że z jakichś ciemniejszych owoców byłby lepszy, mianowicie czarna porzeczka np.
Właśnie wyjęłam go z piekarnika. Spróbuję i napisze jaki wyszedł i jak będzie dobry znaczy, ze i dżem wiśniowy pasuje
[ Dodano: 2012-01-18, 13:00 ]
WYSZEDŁ
Ale chyba dałam za mało przyprawy do pierników bo zalecana jest duża, a ja wzięłam tą zwykłą Prymat a ona nie jest za duża. Ale co tam. Pyszny jest
Napisano 18 stycznia 2012 - 13:58
ja go robie z powidłem śliwkowymDawałam dżem wiśniowy
piecze sie w180 stopniach, godzina czasu.
łatwo zważyć masę(najlepiej robotem kuchennym)
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 18 stycznia 2012 - 14:06
Heh. Teściowa jak robiła to byłam w szoku, że potrafi taki duży wyrosnąć bo prawie wylewał się z brytwankip.s. nie wiem czy pisałam na forum o moich przeprawach z ciastem, które mi się wylało w piekarniku to był właśnie ten piernik
Jakikolwiek dżem pasuje, na to wychodzija go robie z powidłem śliwkowym
Napisano 18 stycznia 2012 - 14:15
ale przyprawa ci nie daje koloru tylko smakAle wyszedł mi bledszy więc chyba tej przyprawy było za mało
A tak a propos dziwnych ciast, mam gdzieś jeszcze przepis na sernik, który po wymieszaniu składników jest płynny. Pamiętam, jak kiedyś do Mamy dzwoniła spanikowana koleżanka, że źle jej składniki podała, bo ma wodę w misce, a goście mają być za chwilę
Napisano 18 stycznia 2012 - 14:54