piwa nie czuc , czuc ze jest tam sporo tluszczu . ciasto podobne jest troszke do polfrancuskiego ciasta.a nie 'gryzł' się smak masy krówkowej z piwem?
Desery, ciasta, słodkości
Napisano 02 października 2011 - 16:29
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 15 października 2011 - 11:02
Ciasto drozdzowe:
0.5kg maki pszennej
½ opakowania drozdzy
2 jajka
4 lyzek cukru
4 lyzki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
Wszystkie składniki zmieszac i ugniatac ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejace się, dadc maki. Odstawic na 30min.
Ciasto kruche (tzw. posypka)
0.5 kg maki pszennej
2 jajka
1 kostka margaryny (roztopionej)
½ opakowania proszku do pieczenia
250g cukru
Wszystkie składniki zmieszac i ugniatac ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche dodac margaryny.
Jablka obrac i potrzec na duzych oczkach.
Blache posmarowac margaryna i posypac maka pszenna. Rozlozyc ciasto drożdżowe, nałożyć jablka i pokruszyc całości kruchym ciastem.
Piec 1godz w temp 180st.C.
Przepis jest na duza blache (ok. 40x40cm).
Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,
zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -
byłam gotowa za Ciebie umrzeć...
Napisano 19 października 2011 - 14:08
Napisano 19 października 2011 - 14:34
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 19 października 2011 - 16:31
Ja dorzucam jeszcze czasem lody śmietankowe. No i obowiązkowo cukier waniliowyowoce, jogurt, cukier i blender - bziuuuuum i po sprawie
Napisano 19 października 2011 - 18:23
To już wersja full wypasJa dorzucam jeszcze czasem lody śmietankowe. No i obowiązkowo cukier waniliowy
Ja czasem chodzę na takiego 'szejka' do Manufaktury łódzkiej - owoce (do wyboru), jogurt naturalny, trochę lodów z automatu. Pani robi bziuum i człowiek czuje się jak w niebie
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 26 października 2011 - 17:35
mam zrobić ciasto na piątek, myślałam o pierniku, ale nie mam miksera w domu
Poza tym w Hiszpanii nie znajdę powidel śliwkowych raczej, drożdży ( przynajmniej nie widziałam
Jakie ja mogę ciasto upieć BEZ UŻYCIA MIKSERA
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 26 października 2011 - 17:45
Na stolnicy ciacha się nożem mąkę z margaryną (lub masłem) dodaje jajko iii chyba coś płynnego w sensie mleko czy wodę (ale pewne nie jestem, niech się wypowiedzą lepiej zorientowane
Wykładasz tym blachę, na ciasto dajesz jakiekolwiek owoce, robisz kruszonkę, posypujesz i włala
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 26 października 2011 - 18:01
ooo, racjakruche robi się bez miksera
Napisano 26 października 2011 - 18:51
czesto smietane kwasna/gęstącoś płynnego w sensie mleko czy wodę (ale pewne nie jestem, niech się wypowiedzą lepiej zorientowane
)
Napisano 26 października 2011 - 19:57
Napisano 26 października 2011 - 20:15
Napisano 09 listopada 2011 - 16:26
Ciasteczka cynamonowe
Ciasto:
25 dag mąki
1 jajko
10 dag masła
12 dag cukru pudru
1 dag cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
lukier
połówki orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich.
p.s.
na ktorejs stronie w tym watku dawałam tez pomaranczowe i chyba herbacine.Strona 35 chyba.
I jeszcze takie .Ciasteczka owsiane
serek wiejski
jajko
6 łyżek otręb pszennych
6 łyżek otręb owianych
1/2 łyżeczki kakao
cynamon
cukier trzcinowy
(no i swoje różne dodatki: jak miód, rodzynki, żurawinka itp.)
piec w 200 st. C przez 10 min (lub krócej/ dłużej w zależności od wielkości ciastek i sprawności piekarnika:-)
Napisano 15 listopada 2011 - 14:42
Tort Raffaello z truskawkami:
Składniki
BISZKOPT:
4 jajka,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej,
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
DODATKOWO:
40 dag truskawek,
2,5 tabliczki białej czekolady,
śmietan-fix,
2 szkl. kremówki,
10 dag wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania
1
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.
2
Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.
przepis zaczerpnięty z netu
Napisano 21 listopada 2011 - 13:11
Składniki
250g maka pszenna
250g jaja
170g cukier puder
200g margaryna 80% bez tłuszczów utwardzonych
100g owoce do keksu
100g rodzynki
50g skórkę pomarańczową
8 g proszek do pieczenia
esensja pomarańczowa
Przygotowanie
Margarynę ubić mikserem stopniowo dodawać cukier puder, gdy masa lekko się napowietrzy dodawać żółtka, esencję pomarańczową. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać owoce oprószone mąką wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać, przełożyć do formy keksowej podpiekać w nagrzanym piekarniku około 185 stopnia Celsjusza około 50-55 minut.
przepis ze strony link usunięto są tam też inne przepisy, jak będę miała więcej czasu, to zrobię tort orzechowy.
Napisano 10 grudnia 2011 - 19:03
szkoda ze nie ma platków owsianych :? moze by tak dac mniej otrąb i dodac platkówI jeszcze takie .Ciasteczka owsiane
serek wiejski
jajko
6 łyżek otręb pszennych
6 łyżek otręb owianych
1/2 łyżeczki kakao
cynamon
cukier trzcinowy
babeczki z czekolada
1 szklanka maki ziemniaczanej , 1/3 szkalnki maki pszennej , 1 łyzeczka proszku - wymieszac . w osobnym naczyniu ubic piane z 4 białek , dodawac po łyzce szklanke cukru < ja dodałam mniej> i dalej ubijac , nastepnie dodac mąke na zmiane z 4 zóltkami . ubijac . na koniec wrzucic tabliczke drobno połamanej gorzkiej czekolady. . 15 minut w 200 stopniach.
Napisano 12 grudnia 2011 - 21:15
U mnie robi furorę
źródło: kuchnia wp.plSkładniki
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
kilka kropel wybranego aromatu do ciast
Masa Shrek'a I:
Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
Masa Shrek'a II:
400 mln śmietanki deserowej 30%
1 galaretka agrestowa lub kiwi
2 paczki okrągłych biszkoptów
2 galaretki agrestowe lub kiwi
Przygotowanie
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO!
Napisano 14 grudnia 2011 - 22:30
U mnie też kiedyś zrobiłoCiasto shrek
U mnie robi furorę
Dobre jest, choc ja nie przepadam za jego pierwszą warstwą - galaretką. Bo jak wiecie jestem dziwny człowiek, który nie cierpi żelków i galaretek
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 16 grudnia 2011 - 10:31
Łatwo nie było, ale naprawdę warto. Rodzince uszy się trzęsły. Wprowadziłam nieznaczną zmianę, bo dałam 5 jajek do biszkoptu. Poza tym wyszło wszystko idealnie. Polecam