Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#241 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 22:19

malgonka, dziekuje!!!

Ależ nie ma za co <zawstydzony></span> <zawstydzony></span> <zawstydzony></span>
Widzę, że śliczny ci wyszedł też kiedyś piekłam w takiej foremce :mrgreen:
Cieszę się że smakuję :-D
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#242 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 lutego 2010 - 01:11

malgonka moge go zrobic w podłuznej ??? keksówce czy jak sie ja tam nazywa ;-) bo w kwadratowej czy prostokatnej to chyba nie bardzo , nawet małej , czy nie ma to znaczenie <hmm></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#243 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 27 lutego 2010 - 16:00

Wiesz magdaaaaa, ja nigdy nie robiłam w keksówce i ciężko mi powiedzieć, zwłaszcza, że są różne rozmiary keksówek. Jeśli masz tortownice to spróbuj w niej, albo przygotuj ciasto i dwie jakieś foremki i najwyżej upiecz w dwóch.
Naprawdę cieżko mi ci cokolwiek w tej kwestii doradzić <bezradny></span>
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#244 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 27 lutego 2010 - 16:32

moge go zrobic w podłuznej

jak najbardziej :) moja babcia robiła dziś w podłużnej i wyszło pięknie :)

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..

Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas

#245 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 marca 2010 - 23:50

kisielówka
szklanka maki
szklanka cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2 torebki kisielu
pol kostki margaryny.
margaryne roztapiamy po wystudzeniu miksujemy z zoltkami i cukrem.
ubijamy piane z białek. Do zóltek dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mieszamy, potem dodajemy kisiel a na koncu białka.
Wylewamy do formy niewielkiej i pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach.

Mozna to zrobic w babce czy w podłuznej foremce bo ciasta nie jest duzo - w koncu szklanka maki tylko.
ja osobiscie nie lubie slodkiego wiec daje polszklanki cukru i kisle bez cukru.

#246 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 10 marca 2010 - 07:15

chetnie bym to zrobila,ale skad ja w niemczech wezme kisiel <bezradny></span> Ale przepis sobie skopiowalam i przy najblizszej okazji wykozystam!
Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika

#247 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 marca 2010 - 13:40

skad ja w niemczech wezme kisiel

w niemczech nie ma ??? to mnie zaskoczyła :shock:

#248 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 10 marca 2010 - 14:00

nie wiem czy nie ma,ale chyba nie ma.Jeszcze nie spotkalam.Jest takie cos podobne do kisielu,ale jest nieciagnace.Kurcze,zaraz bede obdzwaniac znajomych,moze cos wiedza :lol:
Dołączona grafika

#249 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 10:18

PRZEPIS NA DOMOWE KRÓWKI :-D

Składniki:
600 ml smietanki 30 %
1 i 1/3 szklanki cukru
laska wanilii
wariacje: dla ciemniejszego koloru kakao, z migdałami, z makiem, z wiórkami itd
ja robię wersję klasyczną

Wykonanie:

Śmietanę i cukier wrzucam do garnka, mieszam/garnek musi być kilkakrotnie większy niż jego zawartość- masa do pewnego momentu będzie sie podnosiła, pierwszy raz jak robiłam zmieniałam garnki 2 razy ;)/. Laskę wanilii rozcinam i wrzucam do reszty. Ustawiam najmniejszy gaz jaki się da, uzbrajam się w cierpliwość i gotuję, co jakiś czas przemieszać.

Po ok 10 minutach do ok 20, masa będzie trochę szalała podnosząc się, ale nie należy się tym zrażać, tylko pilnować gara i mieszać wtedy intensywniej. Potem się uspokoi, zacznie gęstnieć, po ok. 30 min gotowania zaczną wydobywać się z niej brązowe wiórki i to jest nasze "światełko w tunelu", zbliżamy się do finiszu. Jak zacznie brązowieć i przy mieszaniu nieco odchodzić od garnka- jest gotowa. Można łatwo sprawdzić kapiąc kropelkę na talerzyk, powinna od razu zastygnąć.
Przerzucam masę do małej keksówki (odrzucając wcześniej oczywiście laskę wanilii) i rano kroję pyszne cukierki :) Najlepiej jest je pozawijać w papier do pieczenia, potem ewentualnie w ozdobny. Z tego przepisu wychodzą krówki- mordoklejki, jeśli wolicie kruche, trzeba byłoby pokombinować z dodatkiem octu.
<źródło:interenet>
ja jeszcze go nie próbowałam ale na pewno spróbuje :-)

#250 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 14:43

Tez robie takie krówki,ale kruche.Na koniec dodaje szczypte sody(tak na oko mniej wiecej ,jedna trzecia plaskiej lyzeczki).Potem bardzo szybko to mieszam i na talerz wysmarowany wczesniej maslem.O occie nie slyszalam.No fakt,pyszne te krówki i ponoc dobre na chore gardlo.
Dołączona grafika

#251 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 16:33

ez robie takie krówki,ale kruche

i robisz wg takiego samego przepisu ??? Bo mi mloda smaka zrobiła, a że zrezygnowałam z bycia vegan :-P to smietanka jest ok <umieraam></span> A ja krówki to tylko kruch, nie znosze mordoklejek :lol:
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#252 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 18:18

ja mam przepis na pyszne ciasto, niedawno robiłam i wszystkim w domu smakowało :-P

ciasto :

1/2 kg mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, 300 g margaryny (ja użyłam Planty), 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina olejku rumowego, 3 łyżki kakao

piana z białek

5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 duży budyń wiśniowy lub 2 małe (ja miałam duży, taki 64g), dżem z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta (może być inny, ja akurat taki miałam, ale może być jagodowy, z owoców leśnych)

Mąkę należy przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z mąki, żółtek, cukru, margaryny, olejku wyrobić ciasto ( najlepiej żółtka z cukrem i margaryną rozrobić najpierw robotem, potem stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wyrobić całość robotem na masę, potem ugniatać rękoma). Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę (najlepiej prostokątną), do drugiej dodać kakao i zamrozić (minimum na godzinę). Na jasne ciasto wyłożyć dżem, następnie zetrzeć na tarce połowę ciasta ciemnego (druga połowa na posypkę). Na ciemne ciasto wyłożyć ubitą z białek, cukru i budyniu pianę (dobrze też robotem to zrobić). Na pianę zetrzeć resztę ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach przez 40 min.

Było pyszne <jezorek11></span>
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#253 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 11:00

i robisz wg takiego samego przepisu Bo mi mloda smaka zrobiła, a że zrezygnowałam z bycia vegan to smietanka jest ok A ja krówki to tylko kruch, nie znosze mordoklejek

Robie w sumie tak samo,tylko nie znam dokladnie moich proporcji,bo do smietany sypie cukier na oko i wydaje mi sie,ze wychodzi mi tego cukru o wiele wiecej.Jezeli juz robie to z 300 ml.smietany i na ta ilosc,pewnie wychodzi mi juz gdzies ponad szklanka cukru.Wykonanie jest takie jak w przepisie Mlodej,tyle,ze na koniec wazne jest zeby wsypac szczypte sody i dobrze wymieszac(wazne)Zawsze wychodza mi kruche.Mozna tez na koncu dodac kokos,mak lub pokruszone krakersy,albo co tam sie lubi.

[ Dodano: 2010-04-17, 12:03 ]

ja mam przepis na pyszne ciasto, niedawno robiłam i wszystkim w domu smakowało

Dzisiaj zrobie Twoje ciasto,bo sie zastanawialam wlasnie co tu upiec slodkiego,a lubie robic cos czego jeszcze nie jedlismy.dzieki za przepis
Dołączona grafika

#254 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:16

ciastka owsiane
szklanka platków owsianych
szklanka otrab przennych
szklanka maki , lyzeczka proszku do pieczenia
lyzeczka cynamonu
100 gr rodzynek
wszytko wymieszac
osobno zmiskowac 1/4 szklanki oleju, szklanke soku jablkowego i jedno jajko.
wymieszc z suchymi skladnikami i klasc lyzka na wysmarowana i posypana maka blache. piec okolo 10 -15 minut w 200 stopniach

maja bardzo ciekawy smak przez ten sok i cynamon.

#255 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:56

To takie zdrowe ciastka i dietetyczne.Cukru sie nie daje?
Dołączona grafika

#256 kurczaczek

kurczaczek
  • Użytkownik
  • 281 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:13

Ja ostatnio robię bardzo szybkie ciasto, a mianowicie ciasto biszkoptowe, z kremem do wuzetki i na to truskaweczki, czas przygotowania to jakieś 30 minut łącznie z pieczeniem :D
Dołączona grafika

#257 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:19

magdaaaaa, a ciekawa jestem jakie by wyszły gdyby zamiast owsianych dać np jęczmienne płatki <hmm></span>
bo ja nie mogę jeść owsianych produktów ze względu na alergię - a chętnie wypróbowałabym ten przepis bo wydaje się bardzo ciekawy i nie jest straszną bombą kaloryczną <jezorek11></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#258 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:32

no ciekawy przepis musze przyznac i co najwazniejsze bez cukru <jupi></span> co mnie bardzo cieszy bo sie odchudzam a takie ciastka bez dodatku cukru nie beda wtedy

straszną bombą kaloryczną

201407101662.png

#259 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 17:20

jest bez cukru , rodzynki daja troche slodyczy , a cynamon i sok jablkowy ciekawy smak.
amoramor mozesz probowac z innymi platkami , mysle ze tez beda dobre :)

#260 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 08:51

Super przepis!Bede je dzisiaj piekla,ale nie lubie rodzynek.Jak myslicie,czym mozna je zastapic?Moze pokrojonymi drobno figami suszonymi?

[ Dodano: 2010-06-22, 09:53 ]

Ja ostatnio robię bardzo szybkie ciasto, a mianowicie ciasto biszkoptowe, z kremem do wuzetki i na to truskaweczki, czas przygotowania to jakieś 30 minut łącznie z pieczeniem

A jak sie robi krem do wuzetki?
Dołączona grafika