zanim zaczniecie kroić warto poczekać kilka godzin, aż biszkopty naciągną trochę soku. co do herbatników - bardzo dobrze się sprawdzają petitki.
no i niestety wszystko było by fajnie, gdyby nie to że w sumie ciasto wychodzi dość drogie
Napisano 19 grudnia 2009 - 14:23
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 20 grudnia 2009 - 16:33
z-pasja-przez-zycie.blogspot.comSkładniki na około 20 bułeczek :
* 600 g mąki
* 100 g cukru
* Pół łyżeczki soli
* 21 g suchych drożdży lub 45 g świeżych * używam świezych i rozpuszczam je w 3 łyżkach lekko ciepłej wody, odstawiam na 5 minut i gotowe. Wtedy mam pewność, że na pewno dobrze się rozpuściły i ciasto ładnie wyrośnie
* 100 g masła
* 400 ml mleka * daję 300, wtedy nie muszę tak bardzo podsypywać mąką
* 2 jajka
Nadzienie:
* 150 g bardzo miękkiego masła * podobnie jak Dorotuś, rozpuszczam około 100 g masła
* 150 cukru
* 1,5 łyżeczki cynamonu
Glazura:
* Jajko * mnie + łyżka mleka
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło rozpuść, wymieszaj z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połącz z mąką. Wymieszaj dobrze i zagnieć. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. W razie potrzeby, można podsypać mąką. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie z ciasta ujmij 1/3 i rozwałkuj na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. To będzie spód bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj w naczyniu* na małym ogniu roztopiłam masło, dodałam cukier i cynamon, dokładnie mieszałam około 1 minutę i zdjełam z palnika. Przygotowany prostokąt posmaruj nadzieniem, następnie zwiń wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokrój na 2 cm* u mnie na około 2,5 kawałki. Ułóż je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostaw do napuszenia na 15 minut. Napuszone bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 230 stopni * U mnie 180-200, jeśli będą zbyt szybko łapały kolor - przykryj od góry folia aluminiową.Podawaj ciepłe, smacznego !
nigellaodswieta.blogspot.comPŁYWAJACE MONT BLANC
100g gorzkiej czekolady (70% kakao)
500ml kremowej śmietanki
2 bezy
500g słodzonego piuree kasztanowego
1. Połam czekoladę na drobniejsze kawałki i rozłóż do 6 pucharków.
2. Ubij śmietankę. Dodaj jedną beze i zamieszaj łyżką.
3. Nałóż na wierzch czekolady po ok. 2 łyzki piure kasztanowego i przykryj ubita śmietanką.
4. Posyp wierzch rozkruszoną bezą.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 07 stycznia 2010 - 10:44
Napisano 13 stycznia 2010 - 14:18
Napisano 25 stycznia 2010 - 12:59
Napisano 25 stycznia 2010 - 15:05
Smoothie kawowo-bananowe
Ten deser jest doskonały na rozpoczęcie dnia.
Jogurt dostarcza nam wapnia, banany potasu,
zarodki pszenicy są bogate w witaminę E, a kawa
dodaje potrzebnej nam energii.
Składniki: 4 porcje
1/5 filiżanki schłodzonej kawy Douwe Egberts
1/5 filiżanki naturalnego jogurtu
2 średniej wielkości banany
3, 4 kostki lodu
2 łyżki prażonych zarodków pszenicy
2 łyżki miodu
Najpierw należy zaparzyć kawę Douwe Egberts i odstawić ją do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie składniki wrzucić do pojemnika i roztrzepać blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać smoothie do szklaneczki i serwować.
Jedna porcja 154 kcal.
Napisano 23 lutego 2010 - 10:27
Napisano 23 lutego 2010 - 11:37
czyli maliny odpadają??wylozyc na wierzch dowolnymi owocami(wazne zeby nie byly mokre).
Napisano 23 lutego 2010 - 11:51
Napisano 23 lutego 2010 - 12:19
Jablka ktoje w plasterki.a jabłka to w jakiej postaci tam wykładasz, plasterki kostki
Napisano 23 lutego 2010 - 12:41
Napisano 23 lutego 2010 - 17:31
Napisano 23 lutego 2010 - 17:32
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 23 lutego 2010 - 19:26
ja mysle ze nie dajesz duzo malin wiec powinno byc ok , one sa lekkie i pewnie fajnie wpadna w ciasto , ja czesto robie ciasto jakis biszkoptowe z malinami i jest ok.czyli maliny odpadają??
ja osobiscie zazwyczaj daje polowe cukru mniej niz jest w przepisie bo nie lubie słodkich ciast , tzn za slodkich, Dwa razy robiłam piaskowa i czekoladowa babke z torebki i była bardzo słodka.Tylko jakos duzo cukru mi sie wydaje
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 23 lutego 2010 - 21:58
Dziękuje Amorkuale widać, że świetna z Ciebie kuchareczkamalgonka
Napisano 24 lutego 2010 - 07:21
Napisano 24 lutego 2010 - 17:16
Napisano 24 lutego 2010 - 19:35
Cieszę się a on zawsze wychodzi to stosunkowo łatwe ciasto, ale gratuluję i strasznie się ciesze że mówiśz że jest pysznymalgonka, dziś go upiekłam
jest pyszne
myślałam że mi nie wyrosło, ale widzę że twoje też niskie, cieszę się że mi wyszło bo z pieczenia to noga jestem
Napisano 25 lutego 2010 - 07:33
| Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|
jakie ciasta na święta |
|
|
|
ciasta weselne |
|
|
|
Święta, ciasta, pierniki, ozdoby, choinka... :) |