Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#201 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 22 października 2009 - 15:37

ja lubie jesc slodkosci i lubie tez je piec :mrgreen: musze przyznac ze zawsze jakos mi wszystkie ciasta i ciasteczka wychodzily bez wiekszych problemow. Ostatnio jak byl u mnie chlopak nie mialam czasu aby robic cos pracochlonnego poszlam troche na latwizne i zrobilam kuleczki karmelowo-czekoadowe z przepisu Nigelli lawson , ktory znalazlam na internecie :-D .

4 batony mars albo milky way
50g masla
2 szkl płatkow corney flakes (nie wiem jak to sie pisze) slodzone

Wykonanie:
batony stopic w garnuszku razem z maslem na jednolita mase. Po powstaniu jednolitej masy karmelowo-czekoladowej dodajemy te 2 szkl platkow i wszystko razem mieszamy. Potem wkladamy do papierowych foremek na babeczki. I na min. 1 h do lodowki. Smacznego

Mi te kuleczki bardzo smakowaly i mojemu K. rowniez :mrgreen:

201407101662.png

#202 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 października 2009 - 15:45

szkl płatkow corney flakes (nie wiem jak to sie pisze) slodzone

to sa normalne płatki kukurydziane ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#203 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 23 października 2009 - 15:13

Jenyś miałam przeczytać cały temat ale już na 3 stronie odpadłam tyle słodkości, pyszności na raz a mi tak się chce coś słodkiego, chyba pójdę zrobię sobie piankę z mleka skondensowanego i galaretki, tylko będę musiała poczekać te 40 minut aż zastygnie...
A piankę się robi tak:
1 szt galaretki
1 szt mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO!
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody, do przestudzonej galaretki dodajemy mleko, ubijamy mikserem aż powstanie pianka, rozlewamy w pucharki, i czekamy aż zastygnie. Deser jest pyszny potem wrzucę fotki jak to wygląda. Można zaraz po rozlaniu wsadzić rurkę z kremem czy wafelka posypać posypką lub startą czekoladą, jakiegoś owoca na wierzch położyć i mamy pyszny deser <jesc></span>

[ Dodano: 2009-10-23, 17:31 ]
No więc tak jak obiecałam wstawiam mój pyszny deserek :mrgreen:
Czekoladowy - wystarczy wsypać odrobinę kakao i wymieszać deser ma konsystencję ptasiego mleczka ;-)

Załączone miniatury

• DSCN2063.JPG
  • DSCN2061.JPG
  • DSCN2059.JPG

"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#204 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 23 października 2009 - 18:29

malgonka ale mi narobilas smaka tymi deserami <jesc></span> juz chyba wiem jaki bedzie nastepny deser , ktory zrobie dla mojego chlopaka ;-) widze ze jest prosty w przygotowaniu i szybko sie go robi czyli cos co lubie <huraaaaa></span>

201407101662.png

#205 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 23 października 2009 - 21:36

Cieszę się, że cię zainspirowałam monia ja zrobiłam dziś 6 takich pucharków i ten kieliszek i już został tylko kieliszek tata jak zobaczył, że jest, tak co pięć minut biegał po następną porcję ja zjadłam dwa tata 4 i poszłoooo, a miał być deser na jutro :-D
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#206 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 30 października 2009 - 11:04

Nie dziwię się twojemu Tacie, sama też bym zjadła ze 4 takie pyszne desery :mrgreen:

ciasteczka kruche robi u mnie syn :-) korzystamy z takiego ciasta kruchego z paczki dr. oetkera, trzeba je zagnieść, rozwałkować i wycinać ciasteczka, po upieczeniu syn ozdabia je, traktujemy to jak zajęcia plastyczne połączone z łasowaniem, bo zazwyczaj ubrane ciasteczko od razu ląduje w buzi :mrgreen:

Załączone miniatury

• 100_5586.JPG
  • 100_5597.JPG

#207 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 30 października 2009 - 16:09

1parasolka, zdolniacha ten Twój syn :D mniam mniam chce się powiedzieć jak się patrzy na te ciasteczka :)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#208 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 30 października 2009 - 17:43

wyglądają na pyszne ciasteczka :-)
no taka rodzinna zabawa zbliża i uczy
pamiętam że sama jako dziecko miałam fioła na punkcie robienia ciasteczek:-P

#209 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 30 października 2009 - 17:53

Wyglądają pysznie aż sama mam ochotę coś upiec. I bardzo fajnie, że pieczesz razem z synem nic tak nie zbliża :-)
Ja na niedzielę mam piec jakieś dwa nowe wypieki więc jak mi wyjdzie to się wam pochwalę ;-) ;-)

#210 Madalena

Madalena
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 09 listopada 2009 - 11:42

Apropo ciasteczek to miały być w listopadzie w sklepach nowe ciasteczka pierniczki, kokosanki i ciasteczka maślane z serii dr oetkera właśnie. Widziałyście może już u siebie w sklepach? Ja bym chętnie zakupiła takie gotowe to sama nie umiem robić żadnych ciasteczek, a tam w opakowaniach mają być foremki do ciastek.

Załączone miniatury

• Pierniczki.tif.jpg
  • Kokosanki.tif.jpg
  • Ciasteczka ma&#182;lane.tif.jpg

#211 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 listopada 2009 - 13:17

zobacz moze w centach handlowych beda , choc oni potrafia miec opóznienie i to spore.Ale moze przed swietami beda i moze jaks promocja bedzie.
w normalnych sklepach to pewnie troche potrwa , zanim beda w hurtowaniach a potem do detalistów dotrą , chyba ze bedzie jaks wielka kampani promocyjna to wtdy moze szybciej.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#212 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 09 listopada 2009 - 13:53

Mmmm kokosanki :mrgreen: uwielbiam wszystko co kokosowe i jak zobaczę gdzieś na półce to od razu zakupie sprawdzę czy smakuja lepiej niż te robione samamu

#213 tonx

tonx
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 30 listopada 2009 - 13:53

Uwielbiam piec-to dla mnie prawdziwy relaks. Tylko ja i mój cudny piekarnik Boscha. Muszę się pochwalić, że wychodzą mi naprawdę dobre rzeczy. Ostatnio kupiłam drożdżówkę i rodzina była zachwycona. Niestety mam na to czas głównie w niedzielę:( Jednak dobry sprzęt i fantazja to podstawa...

#214 Madalena

Madalena
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 10:50

Ja już kupiłam po 1 opakowaniu w tesco na spróbowanie i na razie przetestowałam pierniczki:D Super łatwe naprawdę i pyszniutkie, na święta je zrobię, udekoruję i ozdobie nimi choinkę:))) Po upieczeniu mają piękny miodowy kolor i ślicznie pachną, zrobiłam im kąpiel w polewie czekoladowej, ale na święta bardziej się postaram z tą dekoracją :oops: Następne do testowania będą kokosanki :-P

Załączone miniatury

• foto 036.jpg
  • foto 015.jpg
  • foto 009.jpg

#215 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 15:15

Fajniutkie te pierniczki :mrgreen: lubie pierniki ale u nas sie robi je bardziej w formie ciasta niz takich pojedynczych ciasteczek. Ostatnio moja mama zrobila piernik skladajacy sie z 3 plackow i przelozyla kazdy z nich budyniem i dzemem :-D pychoota <mniami2></span>

201407101662.png

#216 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 15:51

Super te pierniczki chyba sama je zakupię i wypróbuję przed świętami ;-) A ja jutro będę piekła na imieniny Basi mojego taty W-Z i Cytrynowca, jak mi ładne wyjdą to wam prześlę fotki, bo ja W-Z robię ze śmietany 18% jest trochę kwaśniejsza i moim zdaniem smaczniejsza, a Cytrynowiec to takie nowe ciacho raz tylko robiłam i jutro zrobię ponownie mam nadzieję, że wyjdzie.

#217 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 10:20

dostalam wczoraj swietny przepis na ciasto,które ponoc zawsze wychodzi.Zrobilam i wyszlo naprawde pyszne

kostka miekkiego masla
200 g. cukru
1 cukier waniliowy
2-3 lyzki gestej smietany
3 jajka
okolo 9 lyzek maki
1 budyn smietankowy,lub czekoladowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Ciasto mozna wylozyc dowolnymi owocami(oby nie byly zbyt mokre)

Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym
Dodac smietane,jajka,make
Wszystko dokladnie wymieszac mikserem.
Do sypkiego budyniu dodac proszek do pieczenia i wsypac do masy,dokladnie wymieszac
Masa powinna byc dosc gesta
Przelac na wylozona papierem tortownice i oblozyc np.jablkami,sliwkami,brzoskwiniami(moga byc z puszki)
Piec w temp.ok 160-170°C (termoobieg)od 40-60 minut.Najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest dopieczone

Ja zrobilam z jablkami,pokrojonymi w plasterki i z kleksami maku(Mak mozna kupic juz gotowy do pieczenia)
Ciasto robi sie w mig,trzeba potem tylko poczekac az sie upiecze!
Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika

#218 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 17 grudnia 2009 - 22:00

hmmmmm aż slinka cieknie na widok tych wszystkich pyszności:):) mniam!!!!!!!!!!!!!!
Ale ja nie umiem piec,tzn nic mi nie wychodzi wiec te czynności pozostawiam komu innemu:):)

#219 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 13:21

A ja mam nowy przepis na ciasto, ktore sie nazywa "Adam i Ewa". Dostalam własnie od kolezanki, z tego, co mowila, to pyszne jest. Wyprobuje po swietach ;-)

Adam i Ewa

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 2 opakowania herbatników zwykłych
- 2 opakowania herbatników czekoladowych
- 4 opakowania Śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Czas
pieczenia: 35 min

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć(woda + sok z cytryny + cukier).
Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szkl. soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#220 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 18:11

Wydrukowalam jak czas pozwoli to jutro upieke i dam znac czy wyszlo.Milego wieczoru!
Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika