Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Szampony i odżywki do włosów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1071 odpowiedzi w tym temacie

#701 meta84

meta84
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 10 listopada 2011 - 16:06

A używał ktoś Henna Wax? Polecacie?

#702 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 14:01

czy możecie mi coś polecić na elektryzowanie się włosów? nieważne, czy mam loki czy prostuję - strasznie się elektryzują, dopiero lakier potrafi je ujarzmić :-?

#703 waariatka

waariatka
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 14:08

może po prostu chodzisz w wełnianym swetrze? wtedy to zupełnie naturalne

#704 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 14:45

może po prostu chodzisz w wełnianym swetrze? wtedy to zupełnie naturalne

nawet takiego nie posiadam. Problem raczej nie ma nic wspólnego z ubraniami, bo włosy suszę i czeszę zanim cokolwiek ubiorę. A jak już coś ubiorę to raczej nie mam nic co mogłoby elektryzować.

#705 ewcio

ewcio
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 25 listopada 2011 - 11:57

Sajuri, ja glis kura nienawidze...mnie szampon i odzywka nie dosc ze tluscily wlosy to jeszcze byly okropne w dotyku. ja uzywam tylko i wylacznie dove albo do fabowanych albo chroniacych przed wysoka temperatura i jestem zadowolona

hmmm szamponu gliss kur nigdy nie uzywalam ale odzywki w sprayu maja bardzo fajne, odpowiadaja mi :) wlasnie bede wyprobowywac ta rozowa. A raz na jakis czas nakladam tez na koncowki pianke panthenol, tez w sprayu i wlosy sa super nawilzone :)

#706 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 25 listopada 2011 - 15:39

Kupiłam sobie dwa dni temu najprostszy i chyba najtańszy szampon w moim życiu :mrgreen:
Mianowicie taki Pokrzywowy z firmy Barwa :D
Ma za zadanie przeciwdziałać przetłuszczaniu się włosów - co do tego wypowiem się za jakiś czas, bo wczoraj dopiero pierwszy raz umyłam nim włosy.
Z plusów, które do tej pory zauważyłam:
-nie ma w składzie parabenów
-ładnie pachnie
-niesamowicie tani (około 3 zł :lol:)
-włosy są mega puszyste i jakby bardziej miękkie w dotyku (są miękkie na pewno też po odżywce, której używam - jednak używałam jej również z poprzednim szamponem i wtedy włosy nie były aż tak miłe w dotyku ;))

Jedynym minusem, który do tej pory znalazłam jest opakowanie: odkręcane z szeroki gwintem. Przez co ciężko jest wylać na dłoń odpowiednią ilość szamponu - wylewa się więcej niż bym chciała i zawsze się gdzieś 'uleje' z buteleczki <bezradny></span>

Dołączona grafika

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#707 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 19:57

Jedynym minusem, który do tej pory znalazłam jest opakowanie: odkręcane z szeroki gwintem. Przez co ciężko jest wylać na dłoń odpowiednią ilość szamponu

tez mnie to irytowało . ja mialam z czarna rzepa i przyznam ze wlosy byly po nim super , ale po 2 butelkach chyba sie przyzwyczaiły bo juz nie były takie fajne. pamietam ze kupiłam go z oszczednosci , i to były najlepiej zaoszczedzone pieniadze. ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#708 basterPL

basterPL
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 21:29

Niestety nie używałam tych kosmetyków , ale bardzo gorąco polecam wszystkie szampony z linii Herbal Essences. Wszystkie są super. Ja mam włosy grube, przetłuszczające się no i niestety niemiłosiernie się puszącze. Uzywam właśnie tego szamponu (z ekstraktem z malin) i odżywkę. Włosy po nich łatwo się rozczesują, ładnie pachną i rzadziej się przetłuszczają?
Mam takie wrażenie.
Warte wypróbowania! ;)

#709 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 21:41

ostatnio zaczęłam używać szamponu i odzywki Diplona
w biedronce za 10 zł był na promocji (jest spory i na długa starcza)
dla moich włosów cudowny!!!!
w sklepie kosmetycznym widziałam go w cenie 23 zł

Załączone miniatury

• P1050190.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

#710 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 03 grudnia 2011 - 23:29

ale po 2 butelkach chyba sie przyzwyczaiły bo juz nie były takie fajne

dlatego planuję po skończeniu tej buteleczki przerzucić się na rumiankowy ;-)
Koleżanka powiedziała mi ostatnio, że ten z rumiankiem bardzo fajnie rozjaśnił jej włosy, a to efekt z którego byłabym obecnie zadowolona :D

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#711 czika

czika
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 19 grudnia 2011 - 12:10

Ostatnio czytałam, że szampon nie ma wielkiego wpływu na kondycję naszych włosów. O ile nie zawiera tych wszystkich sztucznych i szkodliwych substancji typu parabeny itp. Najważniejsza jest odpowiednia regeneracja po samym umyciu włosów, czyli jakieś odżywki i balsamy. Dobry wpis na ten temat jest tutaj link usunięty przez moderatora .

Domowe sposoby na rozdwajające się końcówki

Od wieków są synonimem kobiecej urody. Niemalże każda marzy o tym, aby były długie, zdrowe i lśniące. Największym ich wrogiem są rozdwajające się końcówki. Jak im zaradzić?

Przyczyn rozdwajania się końcówek jest wiele. Do najważniejszych należy zaliczyć częste używanie suszarki, prostownicy czy lokówki. Wrogiem Twoich włosów jest nie tylko wysoka temperatura, ale także zabiegi chemiczne takie jak farbowanie, prostowanie czy trwała ondulacja. Stosowanie kosmetyków zawierających konserwanty, które jedynie pozornie poprawiają wygląd włosów również nie wpływa na nie korzystnie. Niebagatelny wpływ na ich złą kondycję ma również niezdrowa dieta. Niedobór witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy B, H (biotyny), PP, A, C, E oraz aminokwasu cysteiny, cynku, żelaza i miedzi, może się objawić wypadaniem włosów i ich ogólnym osłabieniem.

Aby cieszyć się mocnymi i długimi włosami nie musisz wcale wydać fortuny. Nie musisz nawet wychodzić z domu, o ile posiadasz wszystko to, co będzie Ci potrzebne do domowej kuracji.

Rozdwojonych końcówek nie da się odratować, należy je niestety obciąć. Istnieje jednak wiele skutecznych metod, aby zapobiec temu procesowi.

Drogę do jedwabiście gładkich i zdrowych włosów przedstawimy w kilku prostych krokach:

1) Oczyszczanie

Wybór szamponu nie jest najistotniejszą kwestią w pielęgnacji włosów. Jego funkcją jest wyłącznie oczyszczanie. Pamiętaj jednak o tym, aby wybierać taki, który jest łagodny i nie zawiera szkodliwych dla struktury włosa parabenów.

Technika mycia również nie jest bez znaczenia. Głowę należy myć dwukrotnie. Za pierwszym razem umyj same włosy, tak aby spłukać z nich wszelkie zanieczyszczenia, które nagromadziły się w ciągu dnia. Dopiero za drugim razem możesz nanieść szampon na skórę głowy. Dzięki takiej praktyce unikniesz przedostania się wszystkich nieczystości do cebulek włosów. Włosy spłukuj zawsze letnią, a najlepiej zimną wodą, to spowoduje zamknięcie łuski włosa, co pozwala na wydobycie z włosów ich naturalnego połysku.

2) Odżywianie, nawilżanie i regeneracja – czyli moc olejków

Rynek produktów kosmetycznych oferuje niezliczoną ilość specjalistycznych odżywek oraz maseczek. Przy ich wyborze zwracaj zawsze uwagę na skład. Omijaj te, które zawierają takie konserwanty jak: SLS (Sodium Lauryl Sulfate), Parabeny, SLES (Sodium Laureth Sulfate) oraz Glicol propylenowy. Więcej na ten temat pisaliśmy przy okazji właściwego odczytywania etykiet kosmetyków.

Najlepsze właściwości pielęgnacyjne i odżywcze mają produkty o najprostszym oraz najbardziej naturalnym składzie.

Dobrym sposobem jest dodawanie do gotowych odżywek olejków naturalnych, takich jak: olejek rycynowy, arganowy, oliwa z oliwek, kokosowy, jojoba bądź masło shea. Produkty te mają zbawienny wpływ na kondycję włosów.

Największą ilość odżywki nałóż na końce włosów, bo tam są one najbardziej zniszczone. Pamiętaj również o tym, żeby nie nakładać odżywki na skórę głowy, ponieważ spowoduje to obciążenie włosów oraz przyśpieszy przetłuszczanie się.

Jeśli masz więcej czasu to możesz odwrócić kolejność. Przed umyciem włosów możesz posmarować końcówki, jednym z wyżej wymienionych olejków, i pozostawić go na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie umyj włosy, tak jak zostało to opisane w punkcie pierwszym. Po takiej kuracji nie musisz już stosować żadnych dodatkowych odżywek. Dzięki tej metodzie, możesz skutecznie zregenerować końcówki, nie obciążając ich przy tym nadmierną ilością produktu.

Niezastąpiona w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych jest płukanka ziołowa. Aby ją sporządzić przygotuj mocny wywar ze skrzypu polnego lub pokrzywy, które dostaniesz w każdej aptece. Pozostaw go do ostudzenia. W tym czasie umyj włosy łagodnym szamponem, a następnie spłucz je tym wywarem i pozostaw do wysuszenia.

3) Suszenie i czesanie

Najlepiej dla Twoich włosów będzie jeśli pozwolisz im wyschnąć w sposób naturalny. Nie rozczesuj ich gdy są jeszcze mokre. Pozwól im podeschnąć pod ręcznikiem, i dopiero wtedy możesz je delikatnie rozczesać. Optymalny będzie drewniany grzebień z szeroko rozstawionymi ząbkami. Czesz włosy partiami, zaczynając od końcówek. Zapobiegnie to tworzeniu się tzw. kołtunów i nadmiernemu ich szarpaniu.

4) Szybkie cięcie

Obcięcie włosów jest najskuteczniejszą metodą zarówno na poprawienie ich kondycji jak i na walkę z rozdwojonymi i zniszczonymi końcówkami. Dlatego fryzjerzy polecają obcinać końcówki raz w miesiącu. Jeśli jednak zależy Ci na długości, a przypadki rozdwojonych końcówek są sporadyczne, to możesz samodzielnie się ich pozbywać. Wystarczy, że po rozczesaniu włosów i dokładnym ich obejrzeniu, wyłapiesz te pojedyncze kosmyki i je obetniesz. Pamiętaj że nie mogą to być zwykłe nożyczki po papieru, tylko fryzjerskie, które są dużo ostrzejsze. Jeśli już takie zakupisz to używaj ich tylko do obcinania włosów.

Systematyczna praktyka pozwoli Ci na odzyskanie i utrzymanie zdrowego wyglądu włosów przy zachowaniu ich długości.

Pamiętaj aby nie stosować kilku produktów jednocześnie, ponieważ znacznie obciąży to Twoje włosy, nie dając przy tym wymiernych efektów kosmetycznych. W kwestiach pielęgnacji, zarówno włosów jak i skóry, istotny jest umiar. Nadmiar jest równie szkodliwy co niedobór.

źródło:scandiacosmetics.pl

[ Komentarz dodany przez: elizabeth: 2011-12-19, 12:31 ]
link zamieniłam na artykuł

#712 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 22 grudnia 2011 - 21:08

Uwielbiam niebieski herbal essences. Ma jakiś kokosowy składnik, idealnie nawilża. To jedyny szampon w okolicach 10 złotych, który bardzo lubię :)

#713 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 23 grudnia 2011 - 08:58

Uwielbiam niebieski herbal essences. Ma jakiś kokosowy składnik, idealnie nawilża.

uwielbiam odżywkę z tej serii ;-) faktycznie nawilża rewelacyjnie <ookk></span> nie które maski nawet tak dobrze sobie nie radzą a cena rzeczywiście przyzwoita ;-)

#714 Mart

Mart
  • Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 11:24

Do włosów używam Pirolam jako kurację na łupież w przerwach Pantene, a pielęgnacyjnie na włosy maseczka z Panthenolu w Sprayu.

#715 siela

siela
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 20:48

pielęgnacyjnie na włosy maseczka z Panthenolu w Sprayu.

Masz na myśli taki zwykły Panthenol z apteki? Jakie ma działanie? nawilża, czy wzmacnia? jak często ją stosujesz?

#716 monia620

monia620
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 28 grudnia 2011 - 10:43

Ja bylam dluugo wierna kosmetykom Radicala ze skrzypem polnym bo mam problematyczne wlosy od pewnego czasu, ale na mikolaja zrobilam sobie prezent i zainwestowalam w cos zdrozszego mianowicie zakupilam na splendore spory zestaw Biosilka i musze przyznac ze jest naprawde dobry ! mam szaponik i odzywke z jedwabiem orpcz tego sam jedwab uzywam i piankę tez tej firmy. Super mam wlosy po nim :) zastanawiam się nad zakupieniem balsamu prostujacego bo mam dosc palenia wlosow prostownica ale nie wiem czy bedzie wystarczająco skuteczny. Probowalyscie moze?

#717 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 07:56

potrzebny mi szampon do włosów normalnych, sprawdzony , bez zadnej odzywki . Mozecie cos polecic ?
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#718 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 08:01

Sajuri, ja używam tylko wyłącznie z DOVE ale przeznaczone do czegoś tam , zobacz czy nie ma tam przypadkiem do włosów normalnych .

#719 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 08:15

Sajuri, ja od jakiegoś czasu używam Babydream z Rossmana. <lol></span>

Mam normalne włosy i sprawdza się genialnie. Po myciu tą miękkie i dobrze się układają ;-)

Dołączona grafika

#720 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 08:53

krowka17, dove mam swietny jest tylko jest z serum.( i troche mi szybko sie tluszcza) Chyba ze jest tez bez.

Babydream z Rossmana.

to sprobuje, bo fryzjerka radzila uzywac do włosow normalnych a na włosy tak od połowy - odzywke do włosow farbowanych
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim