Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pytanie do mam - katar u malucha

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 raulq7

raulq7
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 20:19

Drogie Panie, bo nie ukrywam (bo choć są mężczyźni na tym forum) że głównie do was kieruję to pytanie. Proszę o potraktowanie poważnie, bo choć sprawa może być prosta, to mi sprawia niejako mały problem. Mam 4 miesięcznego malucha który miewa ostatnio spore problemy z katarem. Niestety żona wyjechała w podróż służbową, a ja dobry mąż zostałem z dzieckiem. A wiadomo w takich momentach zawsze coś musi się stać - tym razem jest to właśnie katar. Ponoć nic poważnego, żona kazała podawać mu jakieś witaminy (tu jeszcze wiem co mam robić) i jakimś aspiratorem do nosa (który mam kupić) odciągać mu ten katar. Czy chodzi o coś takiego jak "sopelek" ? Niestety nie mogę dodać bezpośredniego linka
Nie chcę się jakoś głupio zbłaźnić i zrobić coś nie tak, a sprawa chyba zbyt błaha by lecieć z tym specjalnie do lekarza.

Z góry dziękuję za wyrozumiałe odpowiedzi
Pozdrawiam
Niedoświadczony (jeszcze:p) ojciec :)

#2 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 20:29

Czy chodzi o coś takiego jak "sopelek" ?

Dokładnie tak, koleżanka tego używa i bardzo sobie chwali ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#3 lovemartynkowe

lovemartynkowe
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 20:30

to właśnie ten aspirator ( w aptece za ok. 25zł) super sprawa. jedna końcówkę przykłada się do noska malucha (daleko nie włożysz gdyż tak skonstruowane to jest by nie podrażnić)a drugą końcówkę do własnych ust i delikatnie wciaga do siebie. cały katarek wychodzi i proszę się nie obawiac ze wciągnie się coś do siebie ;) tam jest taka ala blokada czy jak to tam nazwac. no i u nas zawsze robi to tatuś:)
oprócz tego kroplimy nasivinem dla dzieci ( mała ma pół roku)

#4 Marzena1989

Marzena1989
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 04 marca 2012 - 21:03

Od 4 dni Mój 3miesieczny Andrzejek ma katarek i niewiem co z tym zrobic.Ogólnie wiem że należy dbac o odpowiednie nawilzenie powietrza w pomieszczeniu oraz przeprowadzam inhalacje, ale nie przechodzi w nocy jest okropie ze wzgledu że Andrzejek nie moze spac przez ten zatkany nosek i musze mu odciągac katar dobrze chcociaż że sie wyposażyłam w porządny aspirator do kataru marki sopelek.Potrzebuje jedynie jeszcze aby ktos doradził mi zakresu kropelek do nawilzania sluzówki.

[ Komentarz dodany przez: elizabeth: 2012-03-05, 05:02 ]
scaliam

#5 marcissa

marcissa
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 20 maja 2012 - 11:32

boję się używać aspiratora, dziecko zawsze przy tym strasznie płacze, to chyba nie jest bezpieczny sposób.

#6 hali

hali
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 24 maja 2012 - 18:59

boję się używać aspiratora, dziecko zawsze przy tym strasznie płacze, to chyba nie jest bezpieczny sposób.

trzeba to robic uwaznie, umiejetnie, ale zdecydowanie, warto, zeby ktos najpierw pokazal.

[ Dodano: 2012-05-24, 20:00 ]

Od 4 dni Mój 3miesieczny Andrzejek ma katarek i niewiem co z tym zrobic.Ogólnie wiem że należy dbac o odpowiednie nawilzenie powietrza w pomieszczeniu oraz przeprowadzam inhalacje, ale nie przechodzi w nocy jest okropie ze wzgledu że Andrzejek nie moze spac przez ten zatkany nosek i musze mu odciągac katar dobrze chcociaż że sie wyposażyłam w porządny aspirator do kataru marki sopelek.Potrzebuje jedynie jeszcze aby ktos doradził mi zakresu kropelek do nawilzania sluzówki.

[ Komentarz dodany przez: elizabeth: 2012-03-05, 05:02 ]
scaliam

krople krotko i tylko te przepisane przez lekarza.
na codzien warto podawac wode morska, np. Disnemar jest fajna bo ma specjalny aplikator dla dzieci.
pomoze wlasnie w nawilzeniu sluzowki na codzien.

#7 marcissa

marcissa
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 26 maja 2012 - 20:38

już parę osób doradzało mi wodę morską, mówili, że działa inaczej niż krople.

#8 mila32

mila32
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 28 maja 2012 - 14:25

pamiętam, że jak byłam mała to tak mi mama właśnie robiła, płukała nosa wodą z solą morską i coś tam pomagało, choć trochę szczypało w nos ;)

#9 hali

hali
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 30 maja 2012 - 08:46

pamiętam, że jak byłam mała to tak mi mama właśnie robiła, płukała nosa wodą z solą morską i coś tam pomagało, choć trochę szczypało w nos ;)

hm, slyszalam, ze z takimi domowymi mieszankami lepiej uwazac, no ale kiedys nie bylo tylu produktow.
poza tym aplikacja w takim np. disnemarze jest o wiele wygodniejsza ;)

#10 marcissa

marcissa
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 31 maja 2012 - 22:03

roztwór musi być jałowy zwykła solą tego sobie nie zapewnisz

#11 hali

hali
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 31 maja 2012 - 23:19

roztwór musi być jałowy zwykła solą tego sobie nie zapewnisz

no wlasnie, nie wiedzialam jak to nazwac poprawnie :)

[ Dodano: 2012-06-01, 00:19 ]
a dodatkow, jak cos takiego zaaplikowac potem, wlac?

#12 AlexI

AlexI
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 11 czerwca 2012 - 13:29

Dziś woda morska jest w zgrabnych i praktycznych opakowaniach z wyprofilowaną końcówką do noska. Fakt, że trzeba się nauczyć używać, ale taka woda może nie tyle zwalcza katar, co udrażnia nosek. Można ją stosować również, gdy np. w domu jest suche powietrze.

Kropelki nasivin można stosować natomiast max 3 dni - jeśli w tym czasie sytuacja nie zostanie opanowana, to obowiązkowo trzeba udać się do lekarza.

#13 Aldona12

Aldona12
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 14 maja 2015 - 17:30

u nas najlepiej sprawdziła się maść majerankowa, smarujemy pod noskiem, i katar znika :)

#14 Nana27

Nana27
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 17 lutego 2016 - 21:49

Mój synek nie pozwala sobie nic zakropić do noska. Strasznie wierzga. Ja daję mu syropek pyramidonek drogi oddechowe. Szybko przechodzi a maluch chętnie przyjmuje.