Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

czy tak ma być - rozbieranie u lekarza??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 agnes040595

agnes040595
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 17:35

Byłam ostatnio u lekarza na badaniach kontrolnych był jakiś nowy lekarz.
kazał mi się rozebrać kiedy stanęłam przed nim w biustonoszu i spodniach kazał mi ściągnąć biustonosz. kiedy stanęłam przed nim ponownie zasłaniając piersi kazał mi trzymać ręce swobodnie w dół i dość długo osłuchiwał mi klatkę piersiową i to chyba w dziwnych miejscach. na koniec poprosił o ściągnięcie spodni ponieważ musi sprawdzić czy nie mam żylaków na nogach itp, powiedział mi że zgodnie ze sztuką badania - pacjent powinien być do badania rozebrany, a serce powinno osłuchiwać się bez biustonosza ponieważ zasłania on niektóre miejsca osłuchiwania bardzo ważne.
potem dostałam skierowanie na EKG i tutaj również jakiś pielęgniarz kazał mi się rozebrać do pasa, też mówił że nie wolno tych badań wykonywać w biustonoszu co o tym myślicie czy można czegoś takiego uniknąć??

#2 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 18:04

Ja w sumie też się zastanawiałam co jest normą, bo czasami musiałam się do badania rozebrać czasami nie <bezradny></span>
Wiem, że w medycynie pracy musiałam się rozebrać gdy lekarka sprawdzała mój kręgosłup <hmm></span> to chyba normalne.
No i gdy całkiem zawalona przychodzę do poradni rodzinnej to też całą górę ściągam do osłuchiwania, a jak przychodzę z lekkim katarkiem czy czymś to zazwyczaj podciągałam koszulkę albo w staniku zostawałam, bo nie prosiła o ściągnięcie <bezradny></span>

Ale praktycznie zawsze mnie babka bada, więc nie było mi to dziwne :roll: tylko to, że raz musiałam cała się rozebrać a raz nie <bezradny></span> można zgłupieć no :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#3 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 19:03

Nigdy nie kazano mi się u lekarza rodzinnego ani u lekarza medycyny pracy zdejmować stanika. Zawsze osłuchiwano mnie w nim nikomu nie przeszkadzał. Jedynym lekarzem u którego go zdejmowałam jest ginekolog, który bada piersi. Przy badaniu USG serca i piersi to trzeba ale to wiadomo.
Dołączona grafika

#4 zakletyksiaze

zakletyksiaze
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 20:26

A jednak.
Wina tkwi troszkę w naszych lekarzach którym często nie chce się dokładnie badać pacjentów.
Wystarczy poczytać pracę naukowe znanych lekarzy klinicystów czy też doskonałe książki medyczne :
Badanie Kliniczne -Jane Dacre i Peter Kopelman
tony i szmery serca to proste - E.M. Browna
ich autorzy podkreślają jak ważne jest rozebranie pacjenta do badania. Badanie składa się zwykle z oglądania, osłuchania i opłukania. dodatkowo ważne jest osłuchanie szmerów serca których wysłuchanie nie jest wcale rzeczą prostą robi się to specjalną końcówką stetoskopu a tak się składa że osłuchuje się często również koniuszek serca który lubi być zakryty pod materiałem biustonosza, a że sukcesem w osłuchaniu szmerów jest cisza i szczelność tak nie uzyska się tego na pewno w biustonoszu. lekarze rodzinni niestety z ubolewaniem to muszę stwierdzić w większości przypadków nie osłuchują serca jedynie płuca i to pobieżnie, z drugiej strony przy ilości papierologii trudno jest poświęcić należyty czas na badanie pacjenta.
lege artis - czyli zgodnie ze sztuką lekarską pacjent powinien być rozebrany do majtek bo lekarz też ogląda nogi - czy nie ma obrzęków, żylaków, przebarwień skórnych i innych oznak mogących świadczyć o jakiejś chorobie.
Nie tylko lekarz osłuchuje pacjenta, robią to również ratownicy medyczni oraz pielęgniarze , pielęgniarki w ramach pomocy doraźnej kiedy działają sami bez lekarza. i oni również powinni przeprowadzić pełne badanie fizykalne - czyli między innymi osłuchać klatkę piersiową - płuca i serce a jest to o wiele prostsze bez biustonosza i daje dużo lepsze rezultaty ponieważ niejednokrotnie biustonosz hamuje głęboki wdech.
wracając jednak do tematu...
Mało jest lekarzy którzy poświęcają osłuchaniu klatki piersiowej wystarczająco dużo czasu, robić to dokładnie i rzetelnie i przez to często wśród kobiet krążą głosy, że są to erotomanii, pedofile itp. a jednak robią to dla zdrowia pacjenta i napatrzyli się już na nagie ciała dosyć.
jednak polski pacjent wiecznie niezadowolony wie z góry co mu dolega i jak należy go badać i to też jest jedna z patologii w stosunkach lekarz - pacjent.
Co do badania EKG mogą je wykonywać Lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni , położne i osoby które nie mają wykształcenia medycznego a posiadają kurs ekg (obecnie już bardzo rzadko spotykane)
Do badania EKG ważne jest aby odsłonić całą klatkę piersiową
ponieważ elektrody EKG muszą być umieszczone w pewnych bardzo określonych miejscach (niestety często ułatwiają sobie ludzie pracę pasem do ekg który powinno się dostosowywać w rozstawieniu elektrod do każdego pacjenta)
dodatkowo - fiszbiny w biustonoszu mogą zakłócić pracę aparatu i ukazać nieprawidłowy wynik.
dlatego nawet nie powinno się podciągać biustonosza w górę tylko całkowicie zdejmować.

Badanie jak mawiał ojciec medycyny to oglądanie pacjenta, myślę że niedbalstwem naszych pracowników służby zdrowia mógłby się on przejąć.

#5 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 22:12

ja bywam malo u rodzinnego lekarza , ale jak osłuchuje to w staniku. za to kolezance lekarka sama odpieła stanik .
do ekg od razu mi pani powiedziała aby sie rozebrac od pasa w gore , i przypinała te elektrody.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#6 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 07:18

Przy EKG to od pasa w górę i całe szczęście że to była kobieta ale przy innychy badaniach to tylko bluzka siup a reszta zostaje.

#7 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 09:36

Moja rodzinna lekarka zawsze przy osłuchiwaniu każe mi nie całkiem zdjąć, ale rozpiąć biustonosz i uważam, że to jak najbardziej normalne.

#8 sune

sune
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 11:34

Ja nigdy u lekarza rodzinnego nie ściągałam stanika... Tylko u ginekologa, ale to konieczność przy badaniu piersi.

#9 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 22:23

rzy EKG to od pasa w górę i całe szczęście że to była kobieta

ja robiłam przeswietlenie pluc przy mlodym lekarzu , a tam wiadomo ze bez stanika.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#10 agnes040595

agnes040595
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 06 grudnia 2011 - 15:57

DO - Zakletyksiaze
czyli według Ciebie lekarze mężczyźni nie są erotomanami a z tego co tutaj czytam to koleżanki nigdy nie ściągały biustonosza przy badaniu jak więc to wyjaśnisz że lekarz mi kazał ściągnąć biustonosz, mam ładny biust i myślę, że po prostu chciał sobie pooglądać.

A byłyście kiedyś u lekarza i kazał wam ściągnąć biustonosz do badania??

#11 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 06 grudnia 2011 - 16:14

byłyście kiedyś u lekarza i kazał wam ściągnąć biustonosz do badania??

pisałam już powyżej, że tak (czytasz co piszemy?) i zawsze były to kobiety lekarki - idąc Twoim tokiem myślenia chciały sobie popatrzeć na moje cycki, erotomanki jedne, widocznie swoich nie mają <leze12></span>

normalnie musiałam -_-
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#12 agnes040595

agnes040595
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 06 grudnia 2011 - 16:24

ale mi chodziło o lekarzy - facetów

#13 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 06 grudnia 2011 - 16:52

agnes040595, w takim razie może lepiej nie chodź do lekarzy facetów.
Jest tyle kobiet lekarzy, że nie będziesz miała problemu ze znalezieniem.

lekarze tyle się naoglądają biustów każdego dnia, że pewnie już nie zwracają na nie uwagi. I pewnie nawet Twój (jak mówisz) ładny ich nie rusza.
Ale skoro tego się obawiasz to faktycznie radzę chodzić tylko do kobiet i problemu nie będzie.

czyli, jeśli kobieta każe zdjąć stanik to ok, ale jak facet poprosi o to samo to już erotoman? <wow></span>

#14 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 grudnia 2011 - 17:13

agnes040595 napisał/a:
byłyście kiedyś u lekarza i kazał wam ściągnąć biustonosz do badania??

Ja byłam u lekarza i jakoś tego nie odbierałam że erotoman ;-) tyle jest lekarzy którzy badają piersi :-o czy choćby ginekolodzy .. i kobiety chodzą i jakoś żyją mnie w mojej pierwszej ciąży taki Pan doktor zszywał i jakoś nie czułam się zpeszona że patrzy na moje narządy rozrodcze
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#15 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 06 grudnia 2011 - 21:23

ale co to za różnica facet czy kobieta? Lekarz to lekarz ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#16 agnes040595

agnes040595
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 18:10

widzicie tylko u mnie w ośrodku jest 3 lekarzy 2 mężczyzn i jedna starsza pani do której nikt nie chodzi.
chciałam się dowiedzieć czy poprostu lekarz powinien chcieć aby pacjent się rozebrał do badania bo moja była pani doktor też wymagała podniesienia tylko w górę bluzki i ekg robili mi w biustonoszu, ale z tego co piszę zakletyksiaze to chyba ok tylko najgorsze jest to że się krępuje :-? a tak jak wypiszecie to byłyście badane i jesteście zdrowe, ja też przed kobietą nie miałabym większych oporów przed zdjęciem biustonosza,ale jak widzicie nie mam takiej możliwości <bezradny></span>

#17 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 19:21

agnes040595, jeśli chodzi o lekarza rodzinnego to nigdy mi się nie zdarzyło, żeby rozbierać się całkowicie, ale jeśli chodzi o badanie EKG to jest normalne, ze wykonuje się je bez biustonosza ponieważ trzeba w odpowiednich miejscach podłączyć elektrody

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#18 nejo

nejo
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 18:50

Mnie kiedyś użądliła osa w powiekę i cała twarz mi spuchła, lekarka w ośrodku wysłała mnie do szpitala bo się bała cokolwiek zapisać bo to przy oku i duże ryzyko, a tam lekarz żeby zapisać mi fenistil żel też kazał zdjąć stanik :mrgreen: Za normalne to to nie jest, jakoś nie uważam, że do oglądania oka trzeba pokazywać cycki ;P

[ Dodano: 2012-04-03, 19:52 ]
A tak swoją drogą to po ciąży cycki zrobiły mi się jakoś mniej ładne ;P teraz bym pewnie nie musiała ściągać stanika

#19 Aniusia

Aniusia

Aniusia

• Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 19:58

Ja dwa lata temu byłam na takich badaniach z higieny pracy i był taki stary pryk to kazał mi stanik ściągnąć, a pielęgniarka która była razem z nim nawet okiem nie mrugneła.Ja sie zbulwersowałam bo nigdy jak bylaam badana osłuchowo to nikt stanika sciągac nie kazał no chyba ze do ekg.przeswietlenie pluc było ok to nie było potrzeby ogladać wszystkiego,jeszcze pytał kiedy byłam u gin i kiedy miałam ostatnio okres nie wiem czy te inf były mu potrzebne :evil: stwierdzilismy z mężem ze to był jakis stary zbok :-P

a baby na poczekalni sie smiały ze z nowu jest ten co do rosołu każe sie rozbierac żeby miał czym oko nacieszyc

ja byłam zniesmaczona tym wszystkim :-/

#20 zakletyksiaze

zakletyksiaze
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 02 czerwca 2012 - 15:53

Prawda jest taka że są różni lekarze, mniej lub bardziej rzetelni. wiele osób utyskuje że na coś choruje że lekarze nie chcą ich badać dokładnie itd. Jednakże prawda jest taka że nie mają oni czasu albo niejednokrotnie krępują się że będą posądzani o to że są erotomanami. Jak dla mnie sama sztuka osłuchania i badania klatki piersiowej płuc i serca wymaga ściągnięcia biustonosza a Sztuka badania - właśnie trzeba powtórzyć bo badanie jest sztuką wymaga aby pacjent był rozebrany