czy tak ma być - rozbieranie u lekarza??
Napisano 04 grudnia 2011 - 17:35
kazał mi się rozebrać kiedy stanęłam przed nim w biustonoszu i spodniach kazał mi ściągnąć biustonosz. kiedy stanęłam przed nim ponownie zasłaniając piersi kazał mi trzymać ręce swobodnie w dół i dość długo osłuchiwał mi klatkę piersiową i to chyba w dziwnych miejscach. na koniec poprosił o ściągnięcie spodni ponieważ musi sprawdzić czy nie mam żylaków na nogach itp, powiedział mi że zgodnie ze sztuką badania - pacjent powinien być do badania rozebrany, a serce powinno osłuchiwać się bez biustonosza ponieważ zasłania on niektóre miejsca osłuchiwania bardzo ważne.
potem dostałam skierowanie na EKG i tutaj również jakiś pielęgniarz kazał mi się rozebrać do pasa, też mówił że nie wolno tych badań wykonywać w biustonoszu co o tym myślicie czy można czegoś takiego uniknąć??
Napisano 04 grudnia 2011 - 18:04
Wiem, że w medycynie pracy musiałam się rozebrać gdy lekarka sprawdzała mój kręgosłup
No i gdy całkiem zawalona przychodzę do poradni rodzinnej to też całą górę ściągam do osłuchiwania, a jak przychodzę z lekkim katarkiem czy czymś to zazwyczaj podciągałam koszulkę albo w staniku zostawałam, bo nie prosiła o ściągnięcie
Ale praktycznie zawsze mnie babka bada, więc nie było mi to dziwne
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 04 grudnia 2011 - 19:03
Napisano 04 grudnia 2011 - 20:26
Wina tkwi troszkę w naszych lekarzach którym często nie chce się dokładnie badać pacjentów.
Wystarczy poczytać pracę naukowe znanych lekarzy klinicystów czy też doskonałe książki medyczne :
Badanie Kliniczne -Jane Dacre i Peter Kopelman
tony i szmery serca to proste - E.M. Browna
ich autorzy podkreślają jak ważne jest rozebranie pacjenta do badania. Badanie składa się zwykle z oglądania, osłuchania i opłukania. dodatkowo ważne jest osłuchanie szmerów serca których wysłuchanie nie jest wcale rzeczą prostą robi się to specjalną końcówką stetoskopu a tak się składa że osłuchuje się często również koniuszek serca który lubi być zakryty pod materiałem biustonosza, a że sukcesem w osłuchaniu szmerów jest cisza i szczelność tak nie uzyska się tego na pewno w biustonoszu. lekarze rodzinni niestety z ubolewaniem to muszę stwierdzić w większości przypadków nie osłuchują serca jedynie płuca i to pobieżnie, z drugiej strony przy ilości papierologii trudno jest poświęcić należyty czas na badanie pacjenta.
lege artis - czyli zgodnie ze sztuką lekarską pacjent powinien być rozebrany do majtek bo lekarz też ogląda nogi - czy nie ma obrzęków, żylaków, przebarwień skórnych i innych oznak mogących świadczyć o jakiejś chorobie.
Nie tylko lekarz osłuchuje pacjenta, robią to również ratownicy medyczni oraz pielęgniarze , pielęgniarki w ramach pomocy doraźnej kiedy działają sami bez lekarza. i oni również powinni przeprowadzić pełne badanie fizykalne - czyli między innymi osłuchać klatkę piersiową - płuca i serce a jest to o wiele prostsze bez biustonosza i daje dużo lepsze rezultaty ponieważ niejednokrotnie biustonosz hamuje głęboki wdech.
wracając jednak do tematu...
Mało jest lekarzy którzy poświęcają osłuchaniu klatki piersiowej wystarczająco dużo czasu, robić to dokładnie i rzetelnie i przez to często wśród kobiet krążą głosy, że są to erotomanii, pedofile itp. a jednak robią to dla zdrowia pacjenta i napatrzyli się już na nagie ciała dosyć.
jednak polski pacjent wiecznie niezadowolony wie z góry co mu dolega i jak należy go badać i to też jest jedna z patologii w stosunkach lekarz - pacjent.
Co do badania EKG mogą je wykonywać Lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni , położne i osoby które nie mają wykształcenia medycznego a posiadają kurs ekg (obecnie już bardzo rzadko spotykane)
Do badania EKG ważne jest aby odsłonić całą klatkę piersiową
ponieważ elektrody EKG muszą być umieszczone w pewnych bardzo określonych miejscach (niestety często ułatwiają sobie ludzie pracę pasem do ekg który powinno się dostosowywać w rozstawieniu elektrod do każdego pacjenta)
dodatkowo - fiszbiny w biustonoszu mogą zakłócić pracę aparatu i ukazać nieprawidłowy wynik.
dlatego nawet nie powinno się podciągać biustonosza w górę tylko całkowicie zdejmować.
Badanie jak mawiał ojciec medycyny to oglądanie pacjenta, myślę że niedbalstwem naszych pracowników służby zdrowia mógłby się on przejąć.
Napisano 04 grudnia 2011 - 22:12
do ekg od razu mi pani powiedziała aby sie rozebrac od pasa w gore , i przypinała te elektrody.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 05 grudnia 2011 - 07:18
Napisano 05 grudnia 2011 - 09:36
Napisano 05 grudnia 2011 - 11:34
Napisano 05 grudnia 2011 - 22:23
ja robiłam przeswietlenie pluc przy mlodym lekarzu , a tam wiadomo ze bez stanika.rzy EKG to od pasa w górę i całe szczęście że to była kobieta
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 06 grudnia 2011 - 15:57
czyli według Ciebie lekarze mężczyźni nie są erotomanami a z tego co tutaj czytam to koleżanki nigdy nie ściągały biustonosza przy badaniu jak więc to wyjaśnisz że lekarz mi kazał ściągnąć biustonosz, mam ładny biust i myślę, że po prostu chciał sobie pooglądać.
A byłyście kiedyś u lekarza i kazał wam ściągnąć biustonosz do badania??
Napisano 06 grudnia 2011 - 16:14
pisałam już powyżej, że tak (czytasz co piszemy?) i zawsze były to kobiety lekarki - idąc Twoim tokiem myślenia chciały sobie popatrzeć na moje cycki, erotomanki jedne, widocznie swoich nie mająbyłyście kiedyś u lekarza i kazał wam ściągnąć biustonosz do badania??
normalnie musiałam -_-
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 06 grudnia 2011 - 16:24
Napisano 06 grudnia 2011 - 16:52
Jest tyle kobiet lekarzy, że nie będziesz miała problemu ze znalezieniem.
lekarze tyle się naoglądają biustów każdego dnia, że pewnie już nie zwracają na nie uwagi. I pewnie nawet Twój (jak mówisz) ładny ich nie rusza.
Ale skoro tego się obawiasz to faktycznie radzę chodzić tylko do kobiet i problemu nie będzie.
ale mi chodziło o lekarzy - facetów
czyli, jeśli kobieta każe zdjąć stanik to ok, ale jak facet poprosi o to samo to już erotoman?
Napisano 06 grudnia 2011 - 17:13
agnes040595 napisał/a:
byłyście kiedyś u lekarza i kazał wam ściągnąć biustonosz do badania??
Ja byłam u lekarza i jakoś tego nie odbierałam że erotoman
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc

28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.
Napisano 06 grudnia 2011 - 21:23
ale co to za różnica facet czy kobieta? Lekarz to lekarzale mi chodziło o lekarzy - facetów
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 07 grudnia 2011 - 18:10
chciałam się dowiedzieć czy poprostu lekarz powinien chcieć aby pacjent się rozebrał do badania bo moja była pani doktor też wymagała podniesienia tylko w górę bluzki i ekg robili mi w biustonoszu, ale z tego co piszę zakletyksiaze to chyba ok tylko najgorsze jest to że się krępuje
Napisano 03 kwietnia 2012 - 18:50
[ Dodano: 2012-04-03, 19:52 ]
A tak swoją drogą to po ciąży cycki zrobiły mi się jakoś mniej ładne
Napisano 10 kwietnia 2012 - 19:58
a baby na poczekalni sie smiały ze z nowu jest ten co do rosołu każe sie rozbierac żeby miał czym oko nacieszyc
ja byłam zniesmaczona tym wszystkim
Napisano 02 czerwca 2012 - 15:53