Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

bóle stawów, kregosłupa , mięśni

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

#41 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 10 października 2012 - 11:52

Od pewnego czasu boli mnie dolna część kręgosłupa, znaczy nie wiem dokładnie czy to kręgosłup, po prostu ból promieniuje mi na całą dolną część pleców <bezradny></span>
Zastanawiam się nad przyczyna, w końcu jestem młoda, na szpilkach często nie chodzę <bezradny></span>

Ból ten często nasila się także wtedy, kiedy długi czas jestem na nogach, chodzę długo np :-|
Pojawia się czasami, a niekiedy jest tak silny ze nie mogę spać <bezradny></span>

Zastanawiam sie co to takiego może być, czy iść z tym do lekarza czy co :-?

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#42 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 10 października 2012 - 11:55

Może spróbuj przez jakiś czas stosować maści przeciwbólowe i przeciwzapalne.Jak sie ból nadal będzie utrzymywać to jednak zalecałabym wizytę u lekarza.Takie jest moje zdanie. :-)

#43 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 10 października 2012 - 12:18

Może faktycznie nadwyrężyłaś sobie mięśnie wzdłuż kręgosłupa, albo zwyczajnie przeziębiłaś lub Cię przewiało. Tak jak pisze viola spróbuj jakiejś maści rozgrzewającej, ciepło się ubieraj i może pomoże, a jeśli nie to udaj się do lekarza. Nie jest wcale powiedziane, że ból w okolicy lędźwiowej to na pewno ból od kręgosłupa.

#44 marlena59

marlena59
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 19 października 2012 - 08:24

polecam na bóle kręgosłupa rezonator biofotonowy, mi pomógł jak już myślałam że nic nie pomoże, miałam takie bóle, że nie mogłam się ruszać, nawet najsilniejsze leki przestały mi pomagać, więc łapałam się wszystkiego co tylko możliwe, aż trafiłam na ten rezonator, początkowo troszkę się obawiałam, ale kiedy po 3 tygodniach ból zaczął ustępować to byłam przeszczęśliwa,

#45 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 17:52

ja od pewnego czasu znowu mam z tym problem
I chyba czas isc do ortopety , zrobic rtg
Bola mnie glownie krzyza, odc. piersiowy kregoslupa ale to od dzwigania malej wazy ponad 8kg :roll:
Bola rece, ostatnio kolana i stopy. ;/ Porazka.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#46 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 14:22

odc. piersiowy kregoslupa

Nie jesteś sama :-/ Ja po tym teście też sobie coś nadwyrężyłam i przy skłonach mam straszny ból w plecach, dokładnie pod łopatką, ale ja stawiam bardziej na mięsień niż kręgosłup. Nawet, gdy schylam samą głowę to wszystko mnie ciągnie. Makara :!: A rano nie mogę zwlec się z łóżka, później w ciągu dnia jak to rozchodzę to jest w miarę. W krytycznych przypadkach Ketonal i maść Ibum.

#47 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 21:44

maść Ibum.

o pierwsze słysze. I Ketonal i ta masc Ibum to sa na ego typu bole ? stany zapalne ?
kurcze dzis mnie tak bola te stawy ze maskara. Ale jest tez duza wilgotnosc powietrza. Tak sobie mysle ze moze to RZS ale jak czytałam objawy to by nie pasowalo nic tylko te bole stawow :roll:
Zanim pojde do lekarza zrobie sobie aso chyba. Moze to reumatyczne jest
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#48 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 23:35

Sajuri, Ketonal to biorę w tabletkach, ale to w ostetczności i gdy naprawdę nie jestem w stanie się ruszyć. A Ibum to maść:

Skład: 1 g żelu zawiera: Ibuprofen 50 mg, Lewomentol 30 mg.
Wskazania i działanie:

Preparat przeznaczony jest do objawowego leczenia: bólów mięśniowych; bólu pleców; bólu towarzyszącego chorobom układu mięśniowo-kostnego, takim jak lekkie postacie zapalenia stawów, skręcenia, urazy sportowe; nerwobólów.

Preparat działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Dawkowanie: Lek stosuje się miejscowo. Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: nakładać 5 cm do 12 cm żelu (50 mg do 125 mg ibuprofenu) do 3 razy na dobę na bolące miejsce. Żel należy delikatnie wsmarowywać aż do całkowitego wchłonięcia. Po zastosowaniu leku należy dokładnie umyć ręce. Nie należy stosować żelu częściej niż co 4 godziny w ciągu doby i nie dłużej niż 2 tygodnie, o ile lekarz nie zaleci inaczej. Dzieci poniżej 12 roku życia: leku nie należy stosować u dzieci poniżej 12 roku życia bez zaleceń lekarza.

Informacje dodatkowe

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowania, oraz informacje dotyczące stosowania i przechowywania produktu leczniczego.

W razie pytań lub wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.

źródło: apteka-zielona.pl

#49 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 31 stycznia 2013 - 13:29

na bóle mięśni warto też wypróbować plastry ... , które po naklejeniu w miejscu bólu rozluźniają głębokie partie mięśni przez 12-14 godzin, wzmagając miejscowe krążenie krwi i łagodzcą ból.

#50 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 24 marca 2013 - 22:34

Ja też stosuję maści, ale częściej jednak leki przeciwbólowe bo tak mi jest wygodniej. Przy okazji uważajcie na preparaty z diklofenakiem, bo można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jeśli chcecie to mogę wrzucić link do filmiku na ten temat, albo poszukajcie same na yt.

#51 Testowa

Testowa
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 26 marca 2013 - 20:02

Sajuri oby Ci i przeszło jak najszybciej. Tez miewam często bóle kolan i kręgosłupa, biorę wtedy długą, ciepłą kąpiel, a na noc do łóżka taką poduchę elektryczną pod plecki, jakoś pomaga... Najlepsze jest to, że na nadgarstku lewej ręki wyskoczył mi taki bąbel/guz? Mam to już kilka miesięcy, w lecie się chowa, a np przy zmianie pogody powiększa i bardzo boli, tak ,że nie mogę ręką wywijać :-/ . Po kilku dniach samo przechodzi... Wie któraś co to jest i jak sobie z tym radzić?

Dajmira miewam to samo co Ty, czyli w nadgarstku lewej ręki wyskakuje mi co jakiś czas bąbel / guzek i na zmianę pogody straszenie rwie. Mnie pomaga ocieplacz nadgarstka - rewelacyjny przy przewlekłych stanach zapalnych, polecam ten niezwykły wynalazek.

#52 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 01 kwietnia 2013 - 11:19

Też miałam taki guzek na nadgarstku. Coś jak chrząstka. Zniknęło po dwóch latach chyba. No i też ból nasilał się przy zmianie pogody. Tabletki pomagały.

#53 Mart

Mart
  • Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 08 kwietnia 2013 - 12:42

bubba a o jakich informacjach na temat diclofenaku mowa ?

#54 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 10 kwietnia 2013 - 09:31

Okazało się, że może być bardzo groźny dla zdrowia. Nie jestem specjalistą więc:

"Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) zawierające diklofenak należy wycofać z rynku, ponieważ zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu – alarmują specjaliści z Wielkiej Brytanii i Kanady na łamach „PLOS Medicine”.
Według McGettigan i Davida Henry, u chorych zażywających diklofenak zawały serca i udary mózgu zdarzają się o 40-60 proc. częściej niż u tych, którzy go nie stosują. Pod tym względem stwarza on takie samo, a nawet większe ryzyko niż rofekoksib, który wycofywano z rynku w 2004 r. (sprzedawany m.in. jako vioxx).
Podejrzewa się, że w przypadku diklofenaku większe ryzyko udaru mózgu i zawału po dłuższym stosowania może wynikać tego, że silnie hamuje on COX-2, ale nie blokuje całkowicie COX-1. Skutkuje to większą skłonnością do tworzenia skrzeplin w układzie krążenia, co może doprowadzić do zatkania naczynia krwionośnego w mózgu lub w mięśniu sercowym.
McGettigan i David Henry twierdzą, że naproksen całkowicie hamuje COX-1, co tłumaczy dlaczego jest bezpieczniejszy w użyciu."

żródło: http://www.naukawpol... ... mozgu.html

#55 Mart

Mart
  • Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 13 kwietnia 2013 - 23:22

To co Ci naukowcy wynajdują jest wręcz zatrważające. Przecież to główne wyposażenie szpitali i lek bardzo często przypisywany na wiele dolegliwości rownież po operacjach!!

#56 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 15 kwietnia 2013 - 20:59

Nie wiedziałam, że to aż tak popularny lek. Zgadzam się, że te doniesienia są mocno niepokojące, ale przecież można stosować inne, podobne leki. Dobrze, że w ogóle pojawiła się taka informacja, niż jakby została zignorowana.

#57 Testowa

Testowa
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 19:23

To obużające, że leki, które zostały zatwierdzone przez ministerstwo zdrowia i teoretycznie musiały przejść pozytywnie badania klieniczne okazują się szkodliwe dla naszego organizmu! Biorę leki w ostateczności, preferuję czerpanie z natury mimo wszystko, więc jak boli zakładam ocieplacz, pewnie po tabletkach ból minąłby szybciej, ale taka forma leczenia jest bardziej bezpieczna.

#58 Mart

Mart
  • Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 01 maja 2013 - 17:15

Z jednej strony posiadanie leków przeciwbólowych to ogromna ulga dla wielu osób i dobrze że są szczególnie w leczeniu paliatywnym tam patrzy się już tylko na ukojenie bólu. Jednak diclofenak jest lekiem stosowanym powszechnie u osób które powracają do zdrowia po operacjach stąd jestem przerażona po przeczytaniu artykułu. Ale dobrze że są zamienniki na bazie naproksenu no i w sumie dobrze ze badania nie ustają, tak, ze powstają leki coraz bezpieczniejsze.

#59 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 07 maja 2013 - 22:39

Mnie jedynie dziwi, że tak mało się mówi na ten temat. I najbardziej przerażające jest to, że o wszelkiego rodzaju zamiennikach wiedzą głównie osoby korzystające z internetu co oznacza, że ludzie starsi muszą w pełni ufać lekarzom.

#60 Mart

Mart
  • Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 08 maja 2013 - 21:37

Lekarzom albo farmaceutom od nich również wiele zależy. Mogliby mieć duży wpływ na zmniejszenie kupna i zażywania przez spoleczenstwo polskie środków przeciwbolowych, albo przynajmniej ludzie nauczyliby się stosowac leki z głową, a nie jak panaceum na wszelkie zło, czasem zażywane bezpodstawnie, tudzież utrzymywanie leczenia bo będzie lepszy efekt a nie musi wcale tak być, bo jak widać nadmierne stosowanie może mieć brzemienne skutki..