żółtym ? Nie jadłam takiego połączenia nigdy :->To w takim razie może brokuły z serem?
Pierogi
Napisano 23 września 2011 - 22:29
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 23 września 2011 - 22:36
Farsz to po prostu ugotowany - najlepiej na parze - kalafior, a do tego starty żółty ser. Do tego wystarczy sól, pieprz i już. Dobrze jest też dodać pokrojone jajko, tylko wtedy są o wiele bardziej sycące i można zjeść mniej
Do tego jeszcze sos koperkowy (choć niekoniecznie) i dla mnie bomba
Napisano 23 września 2011 - 22:38
Pierogi z ziemniakami i żółtym serem
ilość sztuk: 60 pierogów
CIASTO
560 g (4 i 1/2 szkl.) mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżki masła, roztopionego
460 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oleju roślinnego
NADZIENIE
8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
140 g (1 szkl.) startego żółtego sera, np. cheddar
2 łyżki sosu serowego instant, przygotowanego zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
1 szczypta soli cebulowej do smaku
1 szczypta soli i pieprzu do smaku
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 2 godz | Gotowanie: 10 min
1.W dużej misce wymieszać mąkę z solą. W osobnej misce wymieszać trzepaczką masło ze śmietaną, jajami, żółtkiem i olejem. Dodać mokre składniki do mąki i dobrze wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 15 do 20 minut.
2.Włożyć ziemniaki do garnka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut. Odcedzić ziemniaki i wymieszać ze startym serem i sosem serowym, kiedy są jeszcze gorące. Doprawić solą cebulową, solą zwykłą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
3.Podzielić ciasto na dwie części. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować pierwszy kawałek, aż ciasto będzie wystarczająco cienkie, aby lepić pierogi, ale nie zbyt cienkie, żeby się rozrywało. Wykroić koła za pomocą foremki lub szklanki. Krawędzie wykrojonego ciasta posmarować odrobiną wody, nałożyć łyżką farsz do środka. Złożyć ciasto na pół, a następnie docisnąć krawędzie. Położyć pierogi na blaszce i zamrozić. Po zamrożeniu przełożyć do torebek i pojemników i włożyć ponownie do zamrażarki.
4.Gotowanie pierogów: w dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Wrzucać na wrzątek pierogi po jednym na raz. Pierogi są gotowe gdy wypłyną. Nie gotować zbyt długo, bo się rozlecą! Wyciągać pierogi z wody łyżką cedzakową.
źródło: allrecipes.pl
Pierogi z żółtym serem i pieczarkami
trudność:łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi.
1 szklanka wrzącej wody.
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów.
1 szklanka usmażonych na rumiano drobno pokrojonych pieczarek .
1/2 szklanki drobno utartego sera żółtego ( dałam Chedar ).
Sól.
Pieprz mielony.
Olej.
2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE: -przygotować farsz mieszając pieczarki ( 3/4 szklanki ) z serem i doprawiając solą i pieprzem -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto podzielić na 18 – 20 części -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką ) -na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) i pozostałymi pieczarkami.
Źródło: gotujmy.pl
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 23 września 2011 - 22:44
Na pewno spróbuje cos z tym serem, ale ja bym zamiast kalafiora chyba brokuł dała
Napisano 23 września 2011 - 22:46
Napisano 24 września 2011 - 10:41
Musze zrobic te co przepis dała Jasminka czyli z soczewica. I te z ziemniakami i serem zołtym
A jak zamarazacie to wkładacie do czego ? do takiego plastikowego pudełka ?
Napisano 24 września 2011 - 10:45
A jak zamarazacie to wkładacie do czego ? do takiego plastikowego pudełka ?
Do torebek foliowych. Można kupić specjalne do mrożenia, ale najczęściej używam zwykłych śniadaniówek
Napisano 24 września 2011 - 15:08
ja robie z soczewica i pieczarkami , tylko cała soczewica , nie mielona.A pierogaski z soczewicą to ja chętnie wypróbuję
gotuje soczewice, podsmazam pieczarki , potem lącze, smaze kilka minut , jak jest mokre to troche dłuzej , aby odparowao. doprawiam,
Lady fajne sa tez pierogi z ziemniakami i cebulka. gotujesz ziemniaki, zgniatasz, dodajesz podsmazona cebulke , doprawiasz pieprzem , vegeta czy czym chcesz , raczej ostro , aby mdle nie bylo. i wystudzone pakujesz w pierogi.
no i najprostrze to z owocami , mysle ,z e w hiszpani sa jakies sliwki , albo morele
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 24 września 2011 - 19:43
Napisano 24 września 2011 - 19:55
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 24 września 2011 - 20:16
Nigdy wcześniej ani później się z czymś takim nie spotkałam ale było to jedno z dań popisowych babci mojej koleżanki ze szkoły
Były to bardziej pierożki niż pierogi, bo wielkość była dostosowana do 'ząbka' mandarynki - wyglądało to uroczo
Co do smaku, to dość specyficzny
Jednak ich rodzinka się nimi zajadała, więc spróbujcie kiedyś - może Wam również zasmakują
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 25 września 2011 - 18:47
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 25 września 2011 - 19:05
nienawidzę pierogów z owocami, jedyne jakie mogę tolerować to z borówkami, ale i tak szału bezJeśli jadacie lub robicie pierogi z owocami to z jakimi?
nie chcę tu nikogo otrućno i najprostrze to z owocami , mysle ,z e w hiszpani sa jakies sliwki , albo morele
Napisano 25 września 2011 - 20:11
- pierogi z soczewicą
- pierogi z soczewicą i kaszą manna
- pierogi z soczewicą i kaszą jaglaną
- pierogi z pieczarkami i cebulką
- pierogi z kapustą białą (gotuję coś al' a bardzo gęsty bigos wegetariański z przecierem i tym nadziewam pierożki). Pycha
- kasza gryczana, cebula, pieczarki
- pierogi ze szpinakiem
- moje ostatnie odkrycie pierogi z dynią i kozim twarogiem (parmezanem/białym serem). Dla takich potraw jak te pierogi warto zrezygnować z weganizmu
a na słodko to banan i cynamon :->
Napisano 25 września 2011 - 20:29
a dokładniej ? Bo brzmi spokobanan i cynamon
Ja jeszcze polubię gotowanie w tej Hiszpanii
Napisano 25 września 2011 - 21:01
ekhm czy ktoś tu mówił, że nie zdzierży pierogów z owocami innymi niż borówkibanan i cynamon
a dokładniej ? Bo brzmi spoko
Ale dołączam do pytania, bo bana z cynamonem faktycznie brzmi ciekawie
O! o takich mówiłam właśnie parę postów wcześniej, tylko zamiast pieczarek jakieś inne grzybki w nich były - ponoć pychakasza gryczana, cebula, pieczarki
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 25 września 2011 - 21:05
może się nie otrujeekhm czy ktoś tu mówił, że nie zdzierży pierogów z owocami innymi niż borówki