Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pierogi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#21 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 17:31

uwielbiam pierogi z kapustą i grzybkami

tez uwielbiam, ale jem tylko w Wigilie - tradycyjnie :-)

#22 mahonia

mahonia
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 00:13

Dla mnie najlepsze chyba zawsze pozostaną ruskie, choć lubię i inne. Babcia mojego męża robi pyszne z farszem z samych ziemniaków i cebuli (przyprawy to jej tajemnica ale na pewno jest pieprz ziołowy). Próbowałam też z bryndzą, ze szpinakiem, z kaszą gryczaną i wszystkie niezłe.

#23 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 12:39

lubie KAŻDE :)
ale najbardziej te mojej mamy czyli z kapustka i mieskiem :mrgreen:
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#24 frezja

frezja
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 18 grudnia 2010 - 03:19

ja lubie każde pierogi :) nie ważne co w srodku ważne zeby były świeże i dobre. Nigdy w zyciu nie kupiłabym pierógow np. z mięsem w sklepie bo nie wiadomo co to za mięso, zazwyczaj jakiś syf. Wolę sama sobie zrobić w domu i mam pewność ze mam mięsko dobrej jakości

#25 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 18 grudnia 2010 - 17:31

Temat pierogów w tym momencie nie jest mi obcy, jutro będę przygotowywać na wigilię ruskie i z kapustą i grzybami leśnymi i pieczarkami pomieszane, zamrożę je i na święta jak znalazł, ale oczywiście jutro uszczkne sobie co nieco :-D

Nie przepadam za tymi na słodko.

<ookk>

#26 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 18:06

ja wszelkie pierogi lubie , jedne mniej drugie bardziej , kocham z truskawkami oraz te z ziemniaczkami i cebulka. lubie tez pierogi smazone , robiłam sobie kiedys z soczewica i pieczarkami ;-)
ostatnimi czasy bardzo lubie lepic pierogi , sprawia mi to przyjemnosc.
kupic dobre pierogi jest trudno , nienawidze jak farsz w pierogach odpada od ciasta , taka kuleczka fujj.
a przypomniało mi sie były jedne pierogi , które jadłam , których wiecej nie rusze : z pluckami <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#27 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 18:44

kupic dobre pierogi jest trudno

na pewno w życiu nie kupiłabym mrożonych, natomiast w rzeszowie jest sieciówka z pierogami na miejscu i na wynos i mają na prawdę pyszne (przynajmniej te, które próbowałam) ;-)

Siedząc na erasmusie mieszkałam w mieszkaniu (mało maślane) portugalczyków, którzy się wybrali do polski... Tak im nazachwalali pierogów, że biedacy poszli do... biedronki... i kupili tam mrożone <hepi1></span> klęli na czym świat stoi, bo taki syf im się trafił, że połowa się rozwaliła, a druga połowa nie dogotowała <umieraam></span> nikt nie wpadł na pomysł, żeby zaprosić ich na domowe :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#28 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 19 grudnia 2010 - 19:06

Ja mrozonych tez bym nie kupiła, ale "świeże" w opakowaniach plastikowych są zjadliwe, z tym, że duzo drozsze od mrozonych :-) Ale ja i tak wole zrobić :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#29 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 12:08

Ja uwielbiam pierogi, wszystkie!
u mnie jest niedaleko restauracja która specjalizuje się w pierogach, chodzimy tam raz na jakiś czas i zawsze się objem po uszy bo są tak pyszne
w domu sama robię bardzo rzadko bo to dużo roboty i szybko znikają :->

#30 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 13:55

na pewno w życiu nie kupiłabym mrożonych

raz sie skusiłam. Masakra.;/ Nigdy w zyciu.

A jakie robicie na świeta ?? może macie już zrobione?

#31 Etinietiette

Etinietiette
  • Użytkownik
  • 332 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 13:58

A jakie robicie na świeta ?? może macie już zrobione?

Ja na święta nie robię pierogów, bo babcia M. już się tym zajęła ;-)

na pewno w życiu nie kupiłabym mrożonych

Ja kiedyś kupowałam, ale kiedy dowiedziałam się, że tam wkładają przeterminowane mięso to aż się odechciało :-/

#32 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 15:22

Na święta u nas standardowo: z mięsem (kupne), kapustą zasmażaną, kapustą z grzybami, śliwkami suszonymi (chyba nawet gdzieś o nich pisałam :P ), ruskie, i chyba tyle <hmm></span> . Z kolei moja rodzina dokłada do tego jeszcze z truskawkami, z jabłkami i jeszcze jedne, ale za chiny ludowe nie przypomnę sobie z czym. na pewno u nas ich się nie robi :lol:

I zawsze robimy na ostatnią chwilę, zwłaszcza, że ostatnimi czasy nie są to ilości kosmiczne, tylko z jednego ciasta dosłownie po kilka na osobę. U mnie w domu pierogów się nie mrozi - nie ma na to warunków zamrażalkowych <lol></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#33 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 15:29

u nas standardowo

U nas w standardzie świątecznym tylko z grzybami suszonymi i kapustą <mniami2></span> obżeram się nimi cały wieczór wigilijny niemal nie tykając innych potraw tak je uwielbiam :lol: zresztą nie tylko ja, bo z reguły jemy na wyścigi z P. W czasie pierwszych wspólnych świąt przechwalałam mu się, że zawsze pochłaniam tyle pierogów, że nie mam sobie równych... no i doszło do tego, że się założyliśmy kto ma większe możliwości jedzeniowe... P. wygrał a ja przez 3 godziny nie potrafiłam się dźwignąć z fotela- w życiu się tak nie obżarłam jak w tamte święta :lol:

Ale ja to uwielbiam wszystkie pierogi, choć raczej robię sama niż kupuję. Przez jakiś czas zaopatrywałam się w ruskie i z owocami w knajpce niedaleko pracy, bo mieli pyszne :-) ale odkąd zaczęli sprzedawać garmażeryjne a nie własnej produkcji to zrezygnowałam, bo już nie były takie dobre ;-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#34 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 22:21

na wieta to standardowo z kapusta i grzybami. moja mama gotuje kapuste i osobno grzyby i potem mieli grzyby i dodaje poszatkowana kapuste.
a ja jak robie to mocze noca grzyby i kapuste osobno. potem drobno kroje i podsmazam okolo godziny , podlewajac woda z grzybów. doprawiam do smaku.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#35 Karolla

Karolla
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 12:01

czy z wieprzowego ( szynki wieprzowej) można zrobić farsz do pierogów? Jakie najlepiej mieso sie nadaje?

#36 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:40

Karolla, jasne, że można- tylko, że farsz będzie strasznie suchy ;-) ja do pierogów z mięsem kupuję łopatkę plus... coś co zjem tylko w takiej postaci... puco wp. Dodaję jeszcze warzywa, w których mięcho się gotowało i przyprawy :-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#37 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 19:06

i chyba tyle

ładne mi i tyle :lol:
u mnie tylko z kapustka i mieskiem ;-)
ja musze do Ciebie jechać - uwielbiam pierogi :lol:

bo z reguły jemy na wyścigi

to jak u mnie.
I wygrywam. Bo maz woli miecho niz maczne rzeczy

że nie mam sobie równych...

a załozysz sie :-P

#38 Karolla

Karolla
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 20:07

Karolla, jasne, że można- tylko, że farsz będzie strasznie suchy ;-) ja do pierogów z mięsem kupuję łopatkę plus... coś co zjem tylko w takiej postaci... puco wp. Dodaję jeszcze warzywa, w których mięcho się gotowało i przyprawy :-)

Ach, no właśnie tak mi sie wydawało ze może być za chude:) Dzieki:)

#39 Wenessa

Wenessa
  • Użytkownik
  • 322 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 09:38

U mnie tez standardowo z kapustka ,serem ,z uszka z grzybami ,wszysko robimy recznie niestety,mam co robic,najgorzej z uszkami bo malutkie i duzo zabawy ale cóz swieta raz do roku ,trzeba sie poswięcic ;-) ;-)
Pamiętaj aby kazdy dzień był najpiękniejszym dniem Twojego zycia.......

#40 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 10:24

U nas w domu lepieniem pierogów zajmujemy się razem z mamą - standard, czyli z kapustą i grzybami oraz ruskie, bo ja je uwielbiam :mrgreen:
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...