Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.


2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pierogi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

#1 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5629 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 01:34

Pierogi to ostatnio odkryta przeze mnie na nowo potrawa. Do tej pory kojarzyły mi się głównie z kapustą i grzybami, z serem albo jako ruskie. Do momentu, aż dostałam od koleżanki przepisy na mnóstwo innych wariantów, odchodzących nieco od tradycji (przynajmniej tej w moim domu).
Na razie sprawdziłam dwa z nich i oczywiście wszystko zależy od gustu i smaku, ale według mnie są naprawdę pyszne.

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
gorąca woda (ile się zagniecie)
szczypta soli

Należy wszystko ładnie zagnieść i wykroić kółka. Ot i cała filozofia.

Pierogi z kurczakiem i brokułami

Farsz:
2 piersi z kurczaka
0,5 kostki masła
połówka brokułu
1 cebula
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka wg uznania(ok. 1 pęczka)
sól pieprz do smaku

Ugotować na pół- twardo brokuł. Posypać solą i pieprzem piersi z kurczaka. Delikatnie obsmażyć je na niewielkiej ilości masła. Następnie zmielić usmażone mięso w maszynce do mielenia. Rozpuścić masło. Wymieszać delikatnie mięso, różyczki brokułu oraz zieloną pietruszkę Masa jest dosyć sucha więc dolewamy ok. 0,5 kostki rozpuszczonego masła .Całość doprawić solą i pieprzem.
Na przygotowane krążki ciasta pierogowego nakładać farsz i formować pierogi


Pierogi z serem i szynką

Farsz :
15 dag szynki wędzonej
15 dag sera żółtego (tartego)
1 jajko
bułka tarta
szczypta gałki muszkatołowej

Szynkę pokroić bardzo drobno, dodać do niej ser surowe jajko i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać i dodać bułkę tartą w takiej ilości żeby farsz zyskał gęstą konsystencję. Mamy już gotowe ciasto i farsz, na każde kółko należy nałożyć trochę farszu i skleić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku.


A z czym wy najczęściej jadacie pierogi? Może znacie jakieś ciekawe przepisy? ;-)


#2 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 11:53

jaaa karatetyka, ale mi smaku na robiłaś z tym kurczakiem i brokułami..pierogi można robić na wiele sposobów jest wiele pomysłów na farsz....ale o takich to nie wiedziałam, ale muszę zrobić te pierogi..i tak polane sosem czosnkowym.pycha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#3 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5282 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 11:57

A z czym wy najczęściej jadacie pierogi? Może znacie jakieś ciekawe przepisy?


w tej kwestii jestem raczej bliższa tradycji, najczęściej robie pierogi z mięskiem lub z kapustą i powiem szczerze, że uwielbiam i kurczaka i brokuly ale nie wyborażam sobie takich pierogów :-P Może musiałabym spróbować ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 indonezjaa

indonezjaa
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 15:53

ja najbardziej lubię z mięsem! Ale przyznam, ze sama nigdy nie robię, bo mi się nie chce, kupuję gotowe albo mrożone :)

Nie cierpię pierogów z owocami.
Ludzie mogą należeć do nas tylko we wspomnieniach.

#5 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 16:17

ja najbardziej lubie z owocami , albo z ziemniakami <jesc></span>
mam tez przepis na piergi z makiem , albo z kasza gryczana , musze kiedys spróbowac.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#6 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5119 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 16:42

A z czym wy najczęściej jadacie pierogi?

ja lubię z kapustą grzybami i mięsem- takie wszystko i nic :lol:
z gotowych najlepsze jak dla mnie z mięsem :lol:

karatetyka zaciekawiły mnie te pierogi z kurczakiem i brokułami, może się skuszę na takie następnym razem ;-)


....a propos ciasta- ja dodaję jeszcze odrobinę proszku do pieczenia, za to soli nie dodaję wcale :lol: tak mi babcia poleciła :->
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#7 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 17:17

ja najbardziej lubię z mięsem!


a z jakim mięsem dziewczyny bo ja np. nie nawidzę wieprzowiny może byc to np. wołowina albo z indyka??
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#8 indonezjaa

indonezjaa
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 06 listopad 2010 - 17:28

ewelina344, a wiesz, ze ja nie sprawdzam nawet? Jest mi to obojętne.. ale podejrzewam, ze to wieprzowina jednak.
Ludzie mogą należeć do nas tylko we wspomnieniach.

#9 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 07 listopad 2010 - 14:45

w zyciu u mnie w domu nie robiło się pierogów z mięsem <jezorek11></span> jezeli juz to kupne zawsze były, zwłaszcza, ze mamy fajną 'pierogarnię" niedaleko, więc na 1 obiad nawet nikomu nie chce się stolnicy rozkładać ;-) za to przed świętami ....... cały dzień zabawy i lepienia ;-)

uwielbiam ze śliwami i śmietaną z cukrem, szczególnie z suszonymi śliwami ... <mniami2></span> pyszności :mrgreen:

zresztą, ja w ogóle jestem pierogozercą <lol></span> a ostatnio wyczaiłam przepis na takie zapiekane w piekarniku, ale to do wypróbowania dopiero ;-) problem w tym, ze dla samej siebie nie będę ich pichcić, a moi domownicy raczej tradycyjnie do pierogów podchodzą ;-) :->

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 


#10 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 07 listopad 2010 - 14:50

szczególnie z suszonymi śliwami ... pyszności

wklada sie tylko suszone sliwki czy jescze cos, albo sliwki poddaje sie jeszcze jakiejsc przeróbce ???
ja bardzo lubie lepic pierogi, zagniatac ciasta nie, ale lepic lubie.

a z jakim mięsem dziewczyny bo ja np. nie nawidzę wieprzowiny może byc to np. wołowina albo z indyka??

u mnie w domu czesto robi sie z miesem , ktore zostało np z gotowania rosołu, czyl indyk, kurczak, czasem wolowina , nie kupujemy specjalnie miesa na pierogi.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#11 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 07 listopad 2010 - 14:57

są 2 wersje madziu: albo ze świezymi owocami i wtedy pakujesz połówkę, albo i 2 (wazne, zeby były bez pestek ;-) ) i zwijasz, albo z suszonymi i tu tez na 2 sposoby mozna robić: albo podgotować odrobinę śliwki, zeby były bardziej miękkie, albo bez niczego, śliwka w cukier (odrobinkę tylko, właściwie na samym końcu, tak, zeby się nie opaprać cukrem dodatkowo :P ) i w ciasto.

U nas świeze sliwki zawsze w lecie, natomiast zimą suszki, najlepsze na wigilię (tu to cały rytuał zawsze jest bo pierogi na słodko idą na stół jako ostatnie, no i z mamcią we dwię mądre "dziubiemy' tylko wcześniejsze dania, bo trzeba duuzo miejsca na nie zostawić [wyobraźcie sobie, jak przecinamy pieroga na pół, bo całego zadna z nas nie zje, a przynajmniej spróbować trzeba] <umieraam></span> )

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 


#12 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 07 listopad 2010 - 19:49

ze swiezymy to u nas sie robi , dodaje sie do nich tez cukier, wsypuje do dziurki po pestce :) ale z tymi szuszonymi musze wypróbowac :)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#13 myszolina

myszolina
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 11 grudzień 2010 - 19:58

Najlepsze są ruskie pierogi zwłaszcza te robione w Wilnie, jak ktoś był na Litwie to pewnie wie jak one smakują :-D

#14 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 12 grudzień 2010 - 15:30

Ach zazdroszcze-sama bym zjadła takie pierożki.Ja lubie z grzybkami leśnymi,i z mięsem.

#15 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6709 postów

Napisano 15 grudzień 2010 - 01:33

Do niedawna tolerowałam tylko i wyłącznie pierogi słodkie, czyli z serem, truskawkami, jagodami, ewentualnie inne nowości byleby słodkie ;)
Ale kiedyś będąc na zakupach z mamą, ubzdurałam sobie, że chcę spróbować pierogi z mięsem... I jakie moje zaskoczenie, kiedy odkryłam, że mięso dobrze przyprawione, smaczne, a do tego świadomość, że i pieróg mało kaloryczny? Od razu przeniosłam się na mięsne i póki co tylko na takie mam ochotę. Spróbowałam również z tej samej firmy pierogów ruskich, ale szczerze mówiąc miały specyficzny smak, nie umiałam do końca powiedzieć, co tak naprawdę znajduje się w tym farszu... Jedynie dobrze wyczuwalna była zmielona cebula, reszta jakoś mi nieznana. Ale nie pomyślałam o tym, żeby sprawdzić skład na opakowaniu :lol:

Ale... mięsne rządzą! :mrgreen:

#16 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6063 postów

Napisano 15 grudzień 2010 - 08:11

Uwielbiam kazde pierozki ;-) Slodkie jadam zawsze z cukrem, a pozostale podsmazone, aby byly chrupiace. Mniamusne sa wtedy <mniami2></span> <mniami2></span>

Jak bylam mlodsza to moim hitem byly glownie pierogi z serem i truskawkami, ale juz od baaaardzo dawna nie znalazlam takich w sklepach <bezradny></span>

#17 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7695 postów

Napisano 15 grudzień 2010 - 08:44

Elodi pierogi ruskie mają farsz zrobiony z gotowanych ziemniaków, białego sera plus owa cebulka ;-)
Ja również uwielbiam pierogi ale w wersji nie słodkiej, a więc własnie ruskie, z mięsem, ale takimi z kapustą i grzybami też nie pogardzę -choć dla mnie ten smak jest zarezerwowany na wigilię. ;-)

#18 elizabeth

elizabeth

    lady

  • Użytkownik
  • 7103 postów

Napisano 15 grudzień 2010 - 10:02

Ja uwielbiam pierogi mojej babci - podobne do ruskich, ale nie takie same (bez sera, za to dużo podsmażonej cebulki) <mniami2></span> Sama takie ostatnio zrobiłam i były pyyyszne <mniami2></span>
Lubie też z mięsem, ale tylko takie jakie robi mama R. - są po prostu cudowne :mrgreen:
Z owocami lubię wszystkie - jem wtedy ze śmietanką i cukrem :lol:
Z kapustą i grzybami są mi obojętne - zjem, bo zjem. Ale jeśli je jem, to tylko z barszczykiem - mmmm... wtedy, to ja bardziej barszcz piję, niż jem pierogi <hepi1></span>

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
 

65vqegz2wjpc3llf.png

 


#19 666ilonka777

666ilonka777
  • Użytkownik
  • 4470 postów

Napisano 15 grudzień 2010 - 12:38

pierogi uwielbiam wszystkie tylko nie na slodko, najbardziej z kapusta i grzybami, z miesem no i ruskie, a odsmazane sa jeszcze lepsze
Dołączona grafika

"Dziecko nie odchodzi, zmienia tylko datę swojego przyjścia na świat..." :cry:

#20 Etinietiette

Etinietiette
  • Użytkownik
  • 332 postów

Napisano 16 grudzień 2010 - 15:44

Ja uwielbiam pierogi z kapustą i grzybkami, mogłabym je jeść bez przerwy :mrgreen:





Podobne tematy Collapse

  Temat Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych