Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Okulary czy soczewki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#201 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 15 marca 2012 - 21:27

Ja też nie mogłam dłużej udawać, że widzę. Efekt badania? wada -1 spróbuję szkieł na początek

#202 Jadźka

Jadźka
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 16 marca 2012 - 12:10

Nie jest tak źle, tylko teraz musisz uważać, żeby wady nie pogłębić :).
"Ludzkość to my, czy nam się to podoba czy nie" - Samuel Beckett

#203 marcin-kowa

marcin-kowa
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 19 marca 2012 - 12:54

Ja już mam dość i okularów - wyglądam w nich strasznie, a soczewki to jakaś tragedia dla mnie. Mi się zawsze wszędzie śpieszy . . . praca, dom, dziecko, dodatkowa praca . . . ciągle przed komputerem. Oczy mi łzawią, a do tego to ciągłe zakładanie i zdejmowanie. Co ja mam ze sobą zrobić?

#204 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 19 marca 2012 - 13:04

Co ja mam ze sobą zrobić?

Kupić sobie takie soczewki, których nie trzeba wyjmować.
Kupujesz, wkładasz, po miesiącu wyjmujesz, wyrzucasz i wkładasz nowe.
Są droższe niż zwykłe soczewki, ale dają ten komfort, że nie musisz ich ciągle wkładać i wyjmować. Mają o wiele większą przepuszczalność tlenu niż klasyczne soczewki co dodatkowo poprawia komfort pracy przy komputerze. ;-)

#205 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 19 marca 2012 - 19:53

Są droższe niż zwykłe soczewki

mniej więcej jak wygląda cena takich soczewek? :-> wiesz może? ;>
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#206 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 19 marca 2012 - 20:19

Madź, M. używa takich soczewek i z tego, co kojarzę płaci jakoś trochę ponad 30 zł za parę ;-)

#207 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 19 marca 2012 - 20:26

wiesz może? ;>

Tego typu soczewki z firmy, z której ja stosuję to koszt 115-120 złotych za opakowanie, w którym znajdują się 3 pary. Czyli ok. 38-40 złotych za jedną parę.

#208 marcin-kowa

marcin-kowa
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 19 marca 2012 - 21:33

Kupić sobie takie soczewki, których nie trzeba wyjmować.
Kupujesz, wkładasz, po miesiącu wyjmujesz, wyrzucasz i wkładasz nowe.
Są droższe niż zwykłe soczewki, ale dają ten komfort, że nie musisz ich ciągle wkładać i wyjmować. Mają o wiele większą przepuszczalność tlenu niż klasyczne soczewki co dodatkowo poprawia komfort pracy przy komputerze. ;-)

Wow! Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, ale zacofana jestem :( jutro idę do apteki!! A co sądzicie o laserowej korekcji? Czytałam, że to na stałe, ale wada może wrócić?

#209 Jadźka

Jadźka
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 20 marca 2012 - 10:47

Zabieg ma efekt stały, co oznacza że wada nie powinna wrócić. Ja jestem bardzo zadowolona z efektów, jedna z najlepszych decyzji w moim życiu. Bo tak policzcie, zabieg jednego oka to koszt ok 2,3tys. a na soczewki czy okulary ile wydajecie rocznie? niech będą takie za 40zł miesięcznie - ok 500zł rok, okulary - przy dużej wadzie 1,7tys. a niech ktoś zniszczy czy zgubi, i okulary znów trzeba kupować? przy tych kosztach zabieg wcale nie wydaje się drogi.

#210 marcin-kowa

marcin-kowa
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 20 marca 2012 - 21:01

O masz . . . nie wiedziałam, że zabieg jest taki drogi :( choć po podsumowaniu kosztów to faktycznie niewielka różnica. LASIK, LASEK, EPI-LASIK orientujecie się jaka jest różnica. Kosmiczne są te nazwy.

Jasminka mam juz soczewki :)

#211 Jadźka

Jadźka
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 21 marca 2012 - 10:02

hehe może kosmicznie brzmią ale jak się poczyta o tym to wszystko się rozjaśnia. Ja miałam np. epi-lasik, chodzi tu o dopasowanie całej maszynerii i sposobu zabiegu do Twojego oka i Twoich wymagań. Ja miałam dość cienką rogówkę i chciałam od razu załatwić obydwa oczy wiec ta metoda była najlepsza. Poza tym szybciej się goi.
Niby drogo ale nie jest to kwota bardzo niedostępna.
marcin-kowa a jaką masz wadę? plusy czy minusy?

#212 marcin-kowa

marcin-kowa
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 22 marca 2012 - 22:07

Ja mam minusy, średnia krótkowzroczność, a dokładniej niecałe -4. Dawno przechodziłaś zabieg? Jesteś zadowolona. Warto inwestować taką kasę? Ile Ty płaciłaś?

#213 Jadźka

Jadźka
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 23 marca 2012 - 08:54

Wyszło jakieś 3tys. za oko (razem z badaniami), ale ja wybrałam tą droższą metodę, przy której szybciej wraca się do dobrego widzenia. Zabieg miałam pod koniec stycznia, żadnych efektów ubocznych u mnie nie było, książkowy przykład idealnego zabiegu i efektu :D. Także nie mogę nie być zadowolona.. teraz każdego okularnika namawiam na taki zabieg.
Przy wadzie -4 pewnie spokojnie zeszliby Ci do zera z wadą.

#214 marcin-kowa

marcin-kowa
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 25 marca 2012 - 21:58

To gratuluję, ciesze się, że dobrze widzisz. Musze trochę więcej poczytać na ten temat. NIe wiem czy tak Cię mogę tu wypytywać, ale bardzo mnie interesuje ten temat. Cały czas się zastanawiam. Możesz mi napisac jak długo byłaś na zwolnieniu? No i jak wyglądają te badania kwalifikacyjne?

#215 Jadźka

Jadźka
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 26 marca 2012 - 11:18

Ale śmiało wypytuj. Tylko nie wiem czy nie powinnyśmy jakiś osobny wątek założyć o korekcji, bo to temat o okularach i soczewkach:). Na zwolnieniu byłam tylko tydzień, ale starałam się nie siedzieć przed komputerem, nie nadwyrężać wzroku - co zresztą i teraz próbuje robić.

#216 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 27 stycznia 2013 - 09:22

Hej, nie znalazłam takiego wątku, więc jeżeli jakiś istnieje proszę mnie do niego przekierować.

Piszę do Was z zainteresowaniem czy używacie soczewki kontaktowe, które korygują głównie wzrok, o kolorowych też można powspominać.
Osobiście stoję własnie przed wyborem soczewek - pierwszy raz będę je zakładać... Wybór padł na firmę EYEYE. Ponoć to bardzo dobra firma. Przekonamy się czy soczewki mi w ogóle podpasują, czy moje oko będzie w stanie wytrzymać ciało obce.
Jaką macie wadę ? Na codzień nosze okulary w plusach.. co jeszcze bardziej nieestetycznie moje oczy wyglądają bo są strasze dużeeee. Ale co tam.
Czekam na wasze zdania.

#217 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 19 lutego 2013 - 19:32

Piszę do Was z zainteresowaniem czy używacie soczewki kontaktowe, które korygują głównie wzrok

Tak, używam ;-)

Jaką macie wadę ?

-2 na lewe i prawe oko :->

Osobiście stoję własnie przed wyborem soczewek - pierwszy raz będę je zakładać..

Na początku zawsze jest trudno, ciężko jest się przekonać do 'grzebania' sobie w oku palcami :-P Potem to już się robi przyzwyczajeniem i nie ma żadnego problemu, na początku używałam soczewek z Johnson&Johnson. Teraz używam innych, bo po tych miałam problemy z oczami :->

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#218 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 19 lutego 2013 - 19:44

Ja też używam. Na początku faktycznie było ciężko, ale teraz to minuta i już je mam na sobie. :D Pierwszy raz byłam u okulisty i tam pani mi pokazała jak założyć i ściągać. Pierwszy raz jak założyłam to prawie zwymiotowałam tak mi się słabo zrobiło, ale nigdy więcej się to nie powtórzyło a noszę już 5 lat. Chyba to był taki szok na coś w oku. :lol:

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#219 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 16:47

Ja od dłuższego czasu widziałam jak przez mgłę. Postanowiłam wybrać się do okulisty i okazało się, że jestem krótkowidzem. Na jedno oko mam -1,5 a na drugie -1,25. Po paru dniach odebrałam okulary od optyka i od razu lepiej zaczęłam widzieć. Nie pamiętam kiedy tak wyraźnie widziałam bez okularów. Zawsze podobały mi się okulary, to teraz mam okazję by je nosić i lubię je nosić. :) Jedyne, co mnie denerwuje, to to, że muszę je co jakiś czas przecierać, hehe. 13 lipca minie 7 miesięcy odkąd mam drugie oczy. :mrgreen:
A to moje okulary. :)

Załączone miniatury

• img20130222153222.jpg
  • dsc0025xf.jpg

"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#220 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 01 lipca 2013 - 19:01

Ja nosze okulary od grudnia 2011 roku.Nie mam wielkiej wady (-0,75), ale przy prowadzeniu auta "widzę" różnicę. Okularów nie nosze cały czas, tylko kiedy muszę (na wykładach, w aucie, oglądając TV, a tak ogólnie chodzę bez).Nigdy nie czytam w okularach, żeby nie rozleniwić wzroku, dzięki temu od 2 lat wada się nie zmieniła. Kiedyś kupiłam soczewki, ale skończyło się na 100 prób samodzielnego założenia i wrzuciłam je do kosza, nie mam do tego cierpliwości.Mój K. od gimnazjum nosi praktycznie tylko soczewki i jest zadowolony.