Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Okulary czy soczewki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#221 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 19:16

Okularów nie nosze cały czas, tylko
kiedy muszę (na wykładach, w aucie,
oglądając TV, a tak ogólnie chodzę bez)
.Nigdy nie czytam w okularach, żeby nie
rozleniwić wzroku, dzięki temu od 2 lat
wada się nie zmieniła.

Mi okulistka mówiła, żebym ubierała okulary jak oglądam tv i jak wychodzę z domu. Po domu nie muszę chodzić, jednak ze względu, że lepiej widzę i jest wygodniej, to i w domu noszę. Choć niekiedy nie nakładam, ale jakość widzenia jest znacznie gorsza. Czytam bez okularów.
Histeria, dajesz mi nadzieję na to, że moja wada nie powiększy się, chociaż obawiam się, że niestety może tak się stać. Wizytę kontrolną mam za 1,5 roku, także wtedy okaże się.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#222 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 19:21

Ja noszę soczewki, na początku miałam straszne problemy z nakładaniem i zdejmowaniem, ale z tydzień, dwa i nabrałam wprawy, teraz to dosłownie chwila moment. Jedynie jak wychodzę na imprezę, to nie nakładam, bo raz zdarzyło mi się zapomnieć zdjąć i rano miałam tak wysuszone, czerwone oczy, że jak wampir wyglądałam :-P
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#223 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 19:37

Ja od trzech lat śmigam w okularach. Na początku miałam zalecenia, żeby nosić tylko do oglądania tv, do teatru czy na wykłady, ale po pewnym czasie wzrok mi tak poleciał, że okulary do mnie po prostu przylgnęły.
Nie jestem z tego powodu jakoś specjalnie zadowolona. Wkurza mnie, że się brudzą, że nie mogę nosić przeciwsłonecznych, że jak oglądam film leżąc na poduszce to mi się w głowę wbijają, że jak pada deszcz to są całe w kroplach, że zimą jak wejdę do ciepłego pomieszczenie to mi parują, że nie widać za nimi makijażu oka i tak bym mogła wymieniać :P
Co roku obiecuję sobie, że wreszcie kupię sobie soczewki, ale za każdym razem są jakieś inne wydatki, a że bez soczewek żyć się da to pewnie jeszcze trochę mi zejdzie zanim taki zakup nastąpi :D

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#224 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 20:14

że moja wada nie powiększy się, chociaż obawiam się, że niestety może tak się stać.

Moja niestety się powiększyła, od 1.25 do 2 w ciągu paru lat, ale to i tak niedużo ;-)

Histeria też na początku nie umiałam sama sobie założyć soczewek, ale tydzień i było po sprawie, śmigałam już szybciutko. Teraz to nawet po ciemku daję radę <lol></span>

za każdym razem są jakieś inne wydatki

moje soczewki kosztują 20 złotych, tanioszka a jaka wygoda :->

Teraz już w sumie bardzo rzadko zakładam okulary, raczej po domu wieczorem. Do szkoły koniecznie soczewki, chyba że idę na imprezę wieczorem to z rana zakładam okulary, żeby soczewki móc założyć na wieczór.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#225 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 20:21

za każdym razem są jakieś inne wydatki

moje soczewki kosztują 20 złotych, tanioszka a jaka wygoda :->

oki, rzeczywiście tanio :P a jak ma się sprawa z płynem do soczewek? jak kiedyś byłam u okulisty dowiedzieć się ile mnie przyjemność noszenia soczewek będzie kosztować to mi wyszło jakieś 150-200zł łącznie w wizytą, na której dobierają odpowiednie soczewki. Doszłam więc do wniosku, że wolę nowe okulary :D

fMCSp1.png

#226 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 20:34

150-200zł łącznie w wizytą, na której dobierają odpowiednie soczewki. Doszłam więc do wniosku, że wolę nowe okulary :D

Ja za pierwszą wizytę zapłaciłam 50 złotych. Ale wcale nie musisz na nią iść. Chyba, że nie ma kto ci wytłumaczyć jak się je zakłada, czyści itp.

Soczewki 20 złotych + płyn raz na 2 miesiące za 36 zł - to wszystkie koszty u mnie :-)

#227 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 20:38

inqaa, co to za soczewki? Na co dzień nosisz? Jednodniowe?

#228 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 20:48

To są soczewki z Rossmana ;-) Miesięczne, noszę prawie codziennie.

Wcześniej kupowałam Johnson&Johnson i płaciłam o wiele więcej, ale odkąd nabawiłam się przez nie zapalenia spojówki przestałam ich używać. Te z Rossmana są naprawdę dobre, na początku miałam wiele wątpliwości, ale nie narzekam :->

#229 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 20:53

inqaa skoro tak to muszę zweryfikować swoje informacje :) mimo wszystko jak coś to przejdę się do okulisty, żeby wiedzieć przynajmniej co do czego :P

fMCSp1.png

#230 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 06:33

marcys, u mnie za wizytę płaci się koło 50 zł i jak ja byłam pierwszy raz to oprócz badań koleś uczył mnie nakładania ( chociaż po czasie swoją metodą zaczęłam nakładać) i do tego dostałam tygodniowe soczewki na próbę za darmoszkę. A co do kosztów to tak jak pisze inqa , te z Rossmana są dobre, płyny ja zamawiam z allegro bo sporo taniej.

#231 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 06:55

89kasienka89, zdradź ta swoją metodę, bo ja standardową miałam wieczny problem- a teraz już od roku jakoś soczewek nie nosiłam i jak pomyślę o tym zakładaniu to <zakrecona></span>

Kiedyś robiłam przymiarkę do tych rossmannowskich, ale zniechęciły mnie liczne, negatywne opinie. Ale ostatnio myślałam, żeby soczewki znów zacząć nosić- tylko ten czynnik ekonomiczny mnie powstrzymuje :roll: Może spróbuję... Tylko czy na wadę -6 będą mieć soczewki? Orientujecie się?

#232 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 07:12

Może spróbuję... Tylko czy na wadę -6 będą mieć soczewki? Orientujecie się?

W sumie to nie wiem, nigdy nie patrzyłam jakie konkretnie mają w rossmanie moce.

A co do metody, to na palec wskazujący prawej ręki kładę soczewkę, a dwoma palcami drugiej ręki po prostu otwieram oko, przytrzymuję powieki i dotykam soczewką na środek oka i już :-P

Przy zakładaniu dobrze też spojrzeć w dół, wtedy lepiej jakoś idzie, potem pomrugać oczami, popatrzeć na boki. W sumie to łatwo mi teraz pisać, no ale sama miałam z początku kłopoty z tym, kwestia wprawy właśnie.

Edit mój Połówek ma jakiś tak jakby patyczek do nakładania, że zamiast na palcu to umieszcza soczewkę na tym czymś, podobno łatwiej.

Edit2

Aplikator miękkich i twardych soczewek kontaktowych docenią przede wszystkim użytkownicy, którzy dzięki grubszym palcom, dłuższym paznokciom, ewentualnie swojej „niezgrabności“, mają problem z zakładaniem i zdejmowaniem swych soczewek kontaktowych.
Ale uwaga! Nie tylko dla użytkowników soczewek kontaktowych przeznaczony jest ten praktyczny przyrząd, działający na bazie przyssawki podciśnieniowej. Aplikatory bardzo dobrze się sprawdziły również specjalistom ocznym, którzy sami zakładają soczewki swoim pacjentom. Ułatwij sobie pracę! Za pomocą aplikatora zakładanie soczewek kontaktowych jest szybkie, bezpieczne i przede wszystkim bardzo proste! Aplikator dostarczamy szczelnie zamknięty w woreczku nylonowym.

źródło: http://www.soczewkis... ... ntaktowych

Załączone miniatury

• prislusenstvi-aplikator-cocek-7387.jpg

#233 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 07:24

Ja też noszę okulary... a raczej powinnam bo ciągle zapominam jak wychodzę. Wzrok mi siadł od pracy przy komputerze. Powinnam w nich wychodzić z domu oraz oglądać tv. Ale nie umiem robić w nich zdjęć i przez to wiecznie o nich zapominam.

Ale przypuszczam, że wada mi się trochę powiększyła, więc chyba muszę iść do okulisty by to sprawdzić.

Każdy z nas urodził się ateistą

#234 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 02 lipca 2013 - 13:18

To są soczewki z Rossmana ;-) Miesięczne, noszę prawie codziennie.

Wcześniej kupowałam Johnson&Johnson i płaciłam o wiele więcej, ale odkąd nabawiłam się przez nie zapalenia spojówki przestałam ich używać. Te z Rossmana są naprawdę dobre, na początku miałam wiele wątpliwości, ale nie narzekam :->

Mój K. tez ich używa, wcześniej nosił jakieś drogie, ale raz na spróbowanie kupił te z rossmana i się "zakochał"- tanie a bardzo dobre. Ja też je kupiłam i mimo, ze K. pokazywał mi jak się zakłada, to nie mogłam ich "wepchnąć"- miałam wrażenie, że soczewka jest większa niż moja przestrzeń miedzy powiekami- to jest możliwe?Ile ja się nagimnastykowałam: był płacz, krzyki i Bóg wie co jeszcze, aż w końcu je wyrzuciłam.Może powinnam zaliczyć wizytę u optyka, tam by mi to lepiej pokazali, no i dobrali odpowiednie?Jogobella, słyszałam, że minusowe wady szybciej się powiększają niż plusowe, ale nie wiem czy to prawda.

[ Dodano: 2013-07-02, 14:22 ]
Marzycielka24, te z rossmanna kończą się na - 5.

#235 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 13:40

miałam wrażenie, że soczewka jest większa niż moja przestrzeń miedzy powiekami- to jest możliwe?

Nie, nie jest to możliwe, zawsze możesz sobie jedną ręką rozszerzyć powieki a drugą włożyć soczewki, ja tak robię ;-)

#236 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 14:25

Ale jest coś takiego jak średnica soczewki, więc to może dlatego Histeria nie mogła dobrać odpowiednich.

Soczewki kontaktowe są instrumentem optycznym, który nie należy stosować bez wizyty kontrolnej u okulisty. W doborze soczewek kontaktowych lekarz okulista kieruje się takimi parametrami jak moc soczewki, promień krzywizny, średnica, a w niektórych przypadkach również mocą cylindryczną i osią.

Moc soczewki (moc sferyczna), chociaż bardzo zbliżona do mocy szkieł okularów, może się różnić. Powodem takiego stanu rzeczy może być to, że soczewka kontaktowa znajduje się bliżej oka i widzenie może okazać się lepsze, niż w przypadku okularów. Widziany obraz w okularach, podczas korekcji krótkowzroczności, zmniejsza się i nie jest naturalnej wielkości.

Promień krzywizny, oznaczany jako BC, zależy od kąta wypukłości gałki ocznej. Jego pomiar wykonywany jest przez lekarza okulistę i musi być odpowiednio dobrany, aby soczewka dobrze przylegała do oka. Niweluje to ryzyko wystąpienia otarć i zgubienia soczewki, bądź nieszczęśliwego przedostania się pod powierzchnię powieki.

Średnica soczewki to jej rozmiar zależny od wielkości rogówki. Zbyt duża soczewka będzie odpowiedzialna za zniekształcenia obrazu, podczas patrzenia na boki. Może powodować również zamazywanie widzianych kątem oka przedmiotów. Za mała soczewka będzie odpowiedzialna, za nieodpowiednie nawilżanie i zły przepływ łez oraz dostarczanie tlenu.

Przy doborze soczewek, dla pacjentów z astygmatyzmem, lekarz okulista dodatkowo ustala moc i oś cylindryczną, które biorą bezpośredni udział w korekcji tej wady wzroku. Źle dobrane parametry oprócz złego widzenia i możliwości pogłębienia się wady wzroku, mogą być przyczyną bólów lub zawrotów głowy, dolegliwości oczu, uczucia zmęczenia oczu i ogólnie złego samopoczucia.

Przy ustaleniu tych parametrów niezbędna jest wizyta u specjalisty, który oprócz szczegółowych badań, udzieli instruktarzu z zakładania i pielęgnacji soczewek kontaktowych. Ważne jest również przeprowadzenie ogólnego wywiadu dotyczącego stanu zdrowia pacjenta i braku przeciwwskazań do noszenia szkieł kontaktowych oraz przestrzeganie wizyt kontrolnych w gabinecie okulistycznym.

źródło: http://www.soczewki-... ... owych.html

#237 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 22:09

kasienka a masz jakąś specjalną firmę, od której kupujesz płyn na allegro? Jeżeli tak to mogłabyś podesłać mi link, skoro mówisz, że opłaca się bardziej niż w sklepie ;-)

#238 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:52

Ja noszę okulary tylko do czytania.... kiedyś musiałam nosić codziennie, ale teraz na szczęście już ten czas minął :mrgreen:
Ja bym się bała sobie założyć sama soczewki - jakiekolwiek dotykanie oka itp to nie dla mnie... :roll:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#239 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 25 września 2013 - 15:37

jakiekolwiek dotykanie oka itp to nie dla mnie... :roll:

Tak się tylko mówi, też tak myślałam na początku mojej przygody z soczewkami. ;-)
A teraz już mogę wstać w nocy i na śpiąco sobie założyć, kwestia praktyki :-)

#240 Sarna

Sarna
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 26 września 2013 - 15:38

Tylko z tego co mi się wydaj (wydaje, bo sama nie mam problemów ze wzrokiem), soczewki są bardziej niepraktyczne. Wszystkie te płyny, ściąganie na noc, potem znowu zakładanie... Wolałabym dobrać sobie jakieś fajne oprawki i mieć problem z głowy. Ale to może wynika z moje lenistwa :)
A gdy znów zapragniesz tam być, na starym strychu odrodzą się marzenia...