Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Nasze podejście do wiary i kościoła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
782 odpowiedzi w tym temacie

#581 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 12:52

a mnie sie wydaje ze wiele osob tak mowi...co by to nie zrobiło, nie powiedziało. A jednak sie miliczy.

Kochana nie znasz mnie :-> Zazwsze mówię co myślę i nie zależnie kto to jest, jeśli przegina..... G. twierdzi abym wyszła jak będzie u nas chodził....

Jeśli wejdzie znowu na ten temat to wyleci z mieszkania i mam go gdzieś. No wałśnie, może by założyć jakiś wątek o kolędzie... :mrgreen:

#582 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 12:59

viola, kolęda w tamtym roku wyglądała u nas tak: Wszedł proboszcz, pomodlił się, wypytał o dzieci o pracę, czy pracujemy bo on kościół buduje i trzeba materiały. Ostatnio wyliczył ile każda rodzina powinna mu wpłacić aby mógł dach położyć. Ale nie powie, że zaczął budować od domu dla siebie. On mieszka w nowym a inni księża w starym budynku. No ale wracając do kolędy. Mogło mnie nie być. Jak tylko usłyszał proboszcz gdzie G. pracuje to rozmawiał już tylko z nim. Dla niego liczy sie tylko kasa... dajesz mu kopertę to nie poczeka aż wyjdzie z domu tylko do razu patrzy ile dałaś....

Nie musze zasuwac do kościoła aby sie pomodlić i tak samo nie muszę przyjmować księdza. Robię to tylko dla G. A modlić mogę się wszędzie... :->

#583 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 13:12

Dla niego liczy sie tylko kasa... dajesz mu kopertę to nie poczeka aż wyjdzie z domu tylko do razu patrzy ile dałaś....

Wiesz,różni są księża,ale to ich będzie Pan Bóg rozliczał z każdego przewinienia i grzeszku podczas sądu ostatecznego.Chociaż nie tylko ich,ale nas wszystkich. :mrgreen:

#584 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 15:52

Bo patrząc ze strony religijnej to jednak Bóg obdarza nas potomstwem posługując się dwojgiem rodziców.I wówczas rodzice plus potomstwo tworzą rodzinę. :-) Co innego jak nie można mieć dzieci.

Przytocz cytat, z biblii najlepiej. Dopóki go nie przeczytam, będę twierdzić, że to tylko twoja wymówka dla usprawiedliwienia parcia na dzieci nie tylko u siebie, ale i w twoim otoczeniu. <bezradny></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#585 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 16:02

Takie jest moje zdanie.

To było moje zdanie i wcale nie musisz się ze mną zgadzać ;-)

#586 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 16:06

To było moje zdanie i wcale nie musisz się ze mną zgadzać ;-)

Szkoda tylko, że jest niczym nie poparte i krzywdzące dla tych, którzy dzieci nie mają. ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#587 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:05

Ale ja nikogo nie krzywdzę przecież pisałam

[ Dodano: 2012-01-20, 17:05 ]

Co innego jak nie można mieć dzieci.

Po za tym to każdego indywidualna sprawa.Jesli chodzi o dzieci.Mnie tam rybka...... ;-)
Ps.jesli kogoś uraziłam to przepraszam ,nie bylo to celowe. ;-)

#588 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:11

viola, ale Cenionce chodzi o konkretny cytat w Piśmie Świętym potwierdzający:

.Bo patrząc ze strony religijnej to jednak Bóg obdarza nas potomstwem posługując się dwojgiem rodziców.I wówczas rodzice plus potomstwo tworzą rodzinę. :-)

Szczerze mówiąc sama jestem ciekawa ;-)

#589 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:14

Szczerze mówiąc sama jestem ciekawa ;-)

Ja ,cytatu nie mam,ale pisze tak po rozmowie z wieloma osobami.A czym wytłumaczycie dopytywanie sie niektorych księży o dzieci.Czy będą dzieci,kiedy itp.jak pisały wcześniej dziewczyny?

#590 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:24

Niestety, ale viola ma rację- może i w Piśmie Świętym nie jest napisane, ale oczywiście księża wymyślili mnóstwo beznadziejnych zakazów i różnych cudów i min twierdzą, że rodzina bez dzieci jest nie pełna lub coś w tym rodzaju. Pamiętam, że ksiądz rozdawał nam jakieś pisma i kazał się tego uczyć, ale jak zaczęliśmy z nim coś w rodzaju burzliwej dyskusji odpuścił naukę tych rzeczy, choć twardo obstawał przy swoim.

A po co na te lekcje przedmałżeńskie wołają kalendarzyk z oznaczeniem dni płodnych? Tak
samo jak (podobno) można wziąć rozwód Kościelny z małżonkiem kiedy okaże się, że ukrywał bycie bezpłodnym <bezradny></span> wszystko kręci się wokół tego, że po zawarciu związku małżeńskiego trzeba mieć potomstwo według zasad Kościoła <bezradny></span>
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#591 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 17:48

Nam na religii ksiądz mówił, że głównym celem małżeństwa jest potomstwo, o to ksiądz też pyta parę młodą przed przysięgą i oni wtedy odpowiadają, że przyjmą potomstwo. Podobno grzechem ciężkim jest wyłamywanie się z tego i generalnie takowy ślub można unieważnić. Powód: jedna osoba lub obie kłamały w trakcie zawierania związku małżeństwa.
Oczywiście było to tylko gadanie, bez poparcia w cytatach.

trzeba mieć potomstwo według zasad Kościoła

według zasad Kościoła tak, ale czy według zasad Pisma Św. już taka pewna bym nie była.

A czym wytłumaczycie dopytywanie sie niektórych księży o dzieci.Czy będą dzieci,kiedy itp.jak pisały wcześniej dziewczyny?

Nie takie cuda już się działy w powyższej instytucji więc nawet by mnie nie zdziwiło, gdyby nie miało to poparcia w PŚ.
Wydaje mi się (poprawcie mnie jeśli się mylę), że na temat antykoncepcji nic w PŚ nie ma, albo jest niewiele a wcale to nie przeszkadza tworzyć Kościołowi ogromnych tomów,katechizmów itp. z wywodami na ten temat (co się Bogu podoba a co nie).
Celibat też wymyślili o wiele później :lol:

#592 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 20 stycznia 2012 - 18:00

trzeba mieć potomstwo według zasad Kościoła

Coś w tym jest choć nie popieram takiego "musu". Nawet patrząc na rozwody- para nie mająca dzieci łatwiej uzyska rozwód (nawet kościelny w niektórych przypadkach) nie mając dzieci bo jest to rodzina "niepełna". Natomiast para, która ma potomstwo ma już z tym problem bo sąd zawsze patrzy najpierw na dobro dziecka, później jego rodziców. Wybaczcie, że Wy tutaj o Bogu, Biblii, a ja o sądzie ale tak akurat to mi do głowy przyszło :-P . Walnijcie mnie w główkę jeśli majaczę :-P

#593 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 18:04

jest cos chyba w biblii typu : badzcie plodni i sie rozmnazajcie.

że przyjmą potomstwo. Podobno grzechem ciężkim

ja czytałam kiedys artykuł o antykoncepcji i kalnedarzyku malzenskim, ze taka regulacja ,przez kalendarzyk , jest dozowlona , jesli rodzice sa gotowi na przyjecie tego dziecka. czyli ze unikaja dni plodnych , ale jak sie trafi dziecko to je przyjmą.

ja czasem mysle, ze sa takie osoby , ktore nie chce miec dzieci i trafi im się wpadka , nie decyduja sie na aborcje , a potem sa dobrymi rodzicami :) takimi nieprzewrazliwinymi ;-)
sporo osób nie chce miec dzieci do czasu az im sie trafi :lol:

sa tez osoby , które nie chcą miec dzieci i sa pewne swoje decyzji i maja do tego prawo i nie mozna ich potepia; tylko musza sobie szczerze odpowiedzieć czy tego chca , aby za 10 lat nie zalowali :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#594 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 18:09

Coś w tym jest choć nie popieram takiego "musu"

Ja także jestem zdania,że to każdy sobie sam powinien decydować o tym ,czy powinien mieć dzieci,czy nie.Ale odkąd pamiętam,właśnie nauka Kościoła mówiła o tym,by małżeństwa miały dzieci,a dzieci miały oboje rodziców a nie 2 mamy lub dwóch ojców.
Więc żyję w takim przekonaniu i nie doszukuję się niczego innego.Być może o wielu rzeczach nie wiem,także posta Nie(d)ocenionej troszkę odebrałam jak nagonkę. ;-) Ale tylko przez moment.
Ale chętnie dowiem sie nowych rzeczy od Was

Nie takie cuda już się działy w powyższej instytucji więc nawet by mnie nie zdziwiło, gdyby nie miało to poparcia w PŚ.

;-)

#595 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 18:18

badzcie plodni i sie rozmnazajcie.

ja kojarzę z Księgi Rodzaju: "Bądźcie płodni i zaludniajcie Ziemię".
Tylko tak czasami sobie myślę, że ta Ziemia już jest zaludniona aż za bardzo nawet. A ile jest dzieci,które nie mają domu/rodziny :roll:

rozwód (nawet kościelny w niektórych przypadkach)

Nie ma czegoś takiego jak rozwód kościelny.
Jest unieważnienie, czyli powrót do takiej sytuacji jakby tego ślubu nigdy nie było.

#596 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 20 stycznia 2012 - 18:20

Nie ma czegoś takiego jak rozwód kościelny.
Jest unieważnienie, czyli powrót do takiej sytuacji jakby tego ślubu nigdy nie było.

No czy jakoś tak :-P W każdym bądź razie nie żyją po tym już razem ;-)

#597 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 18:41

Ja myślę, że to pytania o dzieci to nie jest z tego powodu, że dla Kościoła dwoje ludzi biorących ślub od razu powinno mieć dziecko a najlepiej 10. Kościół dopuszcza antykoncepcję, która jest całkiem skuteczna jeśli się jej dobrze nauczyć. I nie jest to kalendarzyk, który był stosowany 100 lat temu. Na pewno mieliście w poradni zajęcia o zasadach NPR. :)
Druga sprawa, jeśli ktoś bierze kościelny ślub katolicki to bardzo dobrze zdaje sobie sprawę z wszystkich obowiązków i praw z niego wynikających.
Ale wracając do tego co chciałam napisać. :) Księżom wydaje mi się chodzi raczej o powody nieposiadania dziecka. Czyli generalnie o stosowanie antykoncepcji niedopuszczonej przez kościół. :)

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#598 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 18:51

viola, jest już na forum jedna osoba, która wszędzie się dopatruje ataków, nie rób się do niej podobna ;-)
Nie wiedzieć czemu katolicy uparcie twierdzą, że bóg i kościół mają te same zasady. Ano, jak się okazuje nie mają. I stąd padło moje pytanie. Powołałaś się na boga. Poza biblią nigdzie nie mamy po nim śladów. W sumie nawet nie wiemy co tak na prawdę jest wg niego dobre, co złe. Twierdzenia, że rodzina niepełna, że antykoncepcja jest be, i inne podobne powstały w wyniku działalności ludzkiej. Komuś się kiedyś chyba bardzo nudzić musiało, a współcześni średnio mają ochotę tłumaczyć szarakom skąd się to czy tamto wzięło.

Część dyskusji przenoszę do tematu o podejściu do wiary, i tam kontynuujmy ;-)

#599 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 07:24

W sumie nawet nie wiemy co tak na prawdę jest wg niego dobre, co złe

ooo własnie to. Ja sobie nie raz myśle że to co według ksiedza jest złe grzeszne - według Boga wcale by takie nie było. ;-) I myśle ze wcale nie uwazałby że nie miec dziecka - to grzech.
Dla mnie grzech w moim odczuciu to krzywdzic bliskiego. I szczerze gdy ksiadz wyjedzie mi z takim tekstem że nie jestesmy rodzina bo dziecka nie mamy - dla mnie grzech, bo tymi słowami mnie skrzywdził . Nie znajac mojego zycia, problemow - ocenił. Czy Bog by tak zrobił ? potepił mnie ?

Wczoraj kolezanka powiedziała mi że ksiadz nie chciał jej dac rozgrzeszenia. Bo powiedziała mu że przez 9 miesiecy ciazy nie była w kosciele. Ze źle ciaze znosiła ( tu mu opowiedziała co i jak ) .
Powiedział jej że " coż skoro dziecko wazniejsze niz Bog Jak mam Ci dac rozgrzeszenie " ???

nie miesci mi sie to w glowie.. Bog by tak postapił ? ten co Nas tak bezgranicznie kocha ?
niesadze.
I nazwałby swoje dziecko " dzieckiem szatana " tylko dlatego że ktos nie idzie do koscioła ? Nie wierze.

wiele rzeczy sobie ksieza wymyslaja od wieków a pozniej zastraszaja. A jak do czego przyjdzie sami nie potrafia powołac sie na Bibilie.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#600 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 22:42

Nie wiedzieć czemu katolicy uparcie twierdzą, że bóg i kościół mają te same zasady.

Katolicy roszczą sobie prawa do monopolu na prawdę, nie mówię że wszyscy, ale większość i to przeważnie "pseudo katolików".

Twierdzenia, że rodzina niepełna, że antykoncepcja jest be, i inne podobne powstały w wyniku działalności ludzkiej.

Dokładnie! KOŚCIÓŁ ogranicza ludzką wolność, wchodzi w życie z butami argumentując wszystko słowami "bo Bóg tak chciał".

" coż skoro dziecko wazniejsze niz Bog Jak mam Ci dac rozgrzeszenie " ???

Tak, faceci w czarnych kieckach zawsze wiedzą co i jak skomentować. :roll:

wiele rzeczy sobie ksieza wymyslaja od wieków a pozniej zastraszaja. A jak do czego przyjdzie sami nie potrafia powołac sie na Bibilie.

Księża swoją drogą, ale i większość "katolików" nie zna Biblii! A do wykłócania, potępiania i nawracania są pierwsi.

Mój stosunek do wiary i kościoła diametralnie się zmienił, mogę powiedzieć że przyjął charakter raczej ateistyczny. Zatrzymałam się i zastanowiłam nad wieloma kwestiami, zmieniłam światopogląd inaczej widzę różne sprawy... i szczerze mówiąc czuję się wolna i szczęśliwa jak nigdy dotąd.

Miciński żyjąc na przełomie XIX i XX wieku, moim zdaniem ujął wtedy idealnie dzisiejszą polską rzeczywistość: "Trzeba, żeby Polacy nareszcie zaczęli czytać Biblię. Nareszcie wówczas by zrozumieli, jak tańczą od lat tysiąca pod muzykę zmyloną zupełnie."
Dołączona grafika