mi raczej napewno...tylko ze ja jakos nie mam odwagi ..Ksiądz po rozmowie może stwierdzić,że przewodnik duchowy na chwile obecną nie jest potrzebny.
Nasze podejście do wiary i kościoła
Napisano 19 kwietnia 2011 - 11:34
Napisano 19 kwietnia 2011 - 13:30
nie chcę, żeby to źle zabrzmiało, ale ja nie mam ptrzeby szukać powiernika wśród kleru... mam taką osobę świecką, bardzo mi bliską, która służy mi za powiernika, a obcemu facetowi, który tak na prawdę wie o życiu połowę tego, co świeccy... to nie dla mnie. Ale, skoro komuś ma to pomóc, to czemu nieDużo ludzi ma takie osoby duchowne,którym może powiedzieć wszystko.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 19 kwietnia 2011 - 15:50
Masz rację,powiernikiem może być nawet osoba świecka.ale ja nie mam ptrzeby szukać powiernika wśród kleru... mam taką osobę świecką, bardzo mi bliską, która służy mi za powiernika
Napisano 19 kwietnia 2011 - 19:06
co racja to racja dlatego ja bym z przewdonikiem duchowym pogadac bardziej chciała o sprawach wiary, religii. Niz o problemach dnia codziennego bo do tego mam meza i przyjaciołke.który tak na prawdę wie o życiu połowę tego, co świeccy... to nie dla mnie.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 09:10
To jest głównym celem. Ale często jest tak, że po pewnym czasie ta "znajomość" robi się bliższa i wtedy się po prostu rozmawia. Ja myślę, że nie można tak całkiem oddzielić tych spraw, o których się rozmawia z księdzem, od tych do rozmów z przyjaciółką. Trochę się zazębiająPrzewodnicy duchowi są z reguły do duchowych spraw tak jak napisała viola
mają nam pomóc w pogłebianiu naszej wiary.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 09:51
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 08 maja 2011 - 15:31
pewnie , ze tak ; taki ppwiernik duchowy moze wytłumaczyc dlaczego te rzeczy kosciól potepia , ale nie zmusi do przestrzegania.Tylko ze... kilka przykładów... In vitro, aborcja, eutanazja, antykoncepcja, mieszkanie pod jednym dachem bez ślubu... czy to nie są rzeczy dotyczące też duchowości? A czy nie zazębiają się z życiem codziennym? Nie da się oddzielić życia codziennego od kwestii "duchowych"
ja ma wraznie , ze wiele zakazów , któe wprowadza kosciol nie jest tłumaczone owieczkom , tylko nie wolno i tyle.
wiele osób ma jakies dylematy natury moralnej i mysle ,z e taki powirnik duchowy moze byc przydatny. tylko trezba trafic na odpowiedniego czlowieka .
wiadomo, ze mnóstwo spraw zycia codziennego jest do przegadania raczej z przyjacielem , bo tu potrzebne jest zaufanie budowane przez dłuzszy czas.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 19 stycznia 2012 - 22:51
aham to Ci co nie mogą mieć nigdy to nie są rodzina... no ciekawe podejścieco to za rodzina bez dzieci? jak nie ma dzieci to nie ma rodziny."
To nie prawda i tyle. Rodzina może być nawet 2 osobwa plus pies czy kot...Zawsze to rodzina.
[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: 2012-01-20, 18:56 ]
dyskusja przeniesiona z tematu: kiedy-czas-na-dziecko-vt37,420.htm#551644
Napisano 20 stycznia 2012 - 05:43
Taki tekst usłyszałam u mnie w kościele na kazaniu na mszy dla dzieci (na takie chodziłam :-> )co to za rodzina bez dzieci? jak nie ma dzieci to nie ma rodziny."
Napisano 20 stycznia 2012 - 08:01
Taki tekst usłyszałam u mnie w kościele na kazaniu na mszy dla dzieci
a ile razy ja słyszalam na koledzie : to kiedy dziecko ? bo jestescie malzenstwem, rodzina musi byc pełna, tak Bog chce itp....
To było przykre. Szczegolnie ze bardzo pragnelismy dziecka tylko ze musielismy poczekac.
Napisano 20 stycznia 2012 - 08:31
Norma, my to mamy za każdym razem jak jest kolęda. A za tydzień u nas ksiądż chodzi, pytanie z czym wyskoczy tym razem.... Raz tylko usłyszeliśmy - pomodlimy się za Was. W tamtym roku było: ile tu u Was w bloku dzieci.... a wy kiedy?? fakt u nas na każdym piętrze to co najmniej 1 niemowlak + 2-3 latki i starsze....a ile razy ja słyszalam na koledzie : to kiedy dziecko ? bo jestescie malzenstwem, rodzina musi byc pełna, tak Bog chce itp....
Napisano 20 stycznia 2012 - 08:38
a co to kogoś obchodzi?a wy kiedy??
Jak można się tak bezczelnie wtrącać w czyjeś życie prywatne (intymne)
Napisano 20 stycznia 2012 - 09:30
księża są coraz bardziej bezczelni.ile tu u Was w bloku dzieci.... a wy kiedy?
gdybym coś takiego usłyszała powołałabym się na te ich zasady wiary i tak zwanego życia społecznego opartego na wierze i uświadomiła ich, że mówiąc w ten sposób sami je łamią.
Napisano 20 stycznia 2012 - 09:38
Napisano 20 stycznia 2012 - 09:51
Napisano 20 stycznia 2012 - 12:18
dlatego czekam jak będzie w tym roku, jak wyskoczy z jakims tekstem o dziecko to pokażę mu drzwi.
ja bym to zrobiła już poprzednim razem.
Nie do pomyślenia, żeby jakiś obcy facet mi się wtrącał w takie sprawy (powołując się na kogoś "u góry")
A potem jeszcze w mniejszych parafiach może by to rozniósł pomiędzy sąsiadami
Napisano 20 stycznia 2012 - 12:32
Zgodzę sie z Toba tylko w połowie.Bo patrząc ze strony religijnej to jednak Bóg obdarza nas potomstwem posługując się dwojgiem rodziców.I wówczas rodzice plus potomstwo tworzą rodzinę.To nie prawda i tyle. Rodzina może być nawet 2 osobwa plus pies czy kot...Zawsze to rodzina.
A patrząc z perspektywy ludzi malo wierzących to dla niektórych właśnie
.Rodzina może być nawet 2 osobwa plus pies czy kot...Zawsze to rodzina.
Takie jest moje zdanie.
Napisano 20 stycznia 2012 - 12:43
ja mam jutroNorma, my to mamy za każdym razem jak jest kolęda
, jak wyskoczy z jakims tekstem o dziecko to pokażę mu drzwi.
a mnie sie wydaje ze wiele osob tak mowi...co by to nie zrobiło, nie powiedziało. A jednak sie miliczy....to odpowiedź byłaby taka że nigdy więcej nikt by mnie o to nie zapytał..
Ja mowiłam zawsze : bedzie dziecko jak Bog da.
Ja sie wogole zastawiam coraz bardziej nad sensem koledy
Napisano 20 stycznia 2012 - 12:49
Dla mnie taki jest sens kolędy.