Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Nasze podejście do wiary i kościoła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
782 odpowiedzi w tym temacie

#201 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 02 marca 2008 - 19:24

coś takiego jak pisze MAdae jest dla mnie do pojęcia i świetnie to rozumiem
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#202 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 02 marca 2008 - 19:25

no bo to takie trochę jest,bez sensu, ze skoro sie nie wierzy(czesc osob tak ma) a chce brac koscielny.

ja nie wierzę, ale Radek tak i chcemy wziąć ślub kościelny
Ja ze względu na niego ale też dla tej pięknej białej sukienki :mrgreen:
nie ma mnie tu i nie będzie.

#203 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 03 marca 2008 - 09:52

Jak ja bym miała brać TYLKO dla pięknej sukienki to bym nie brała - białą ślubną suknię można równie dobrze ubrać na cywilny i wesele :) no ale, że mam też kilka innych powodów to chcę wziąć kościelny. A że to hipokryzja.. A nawet jeśli, to co? Mnóstwo jest ludzi, którzy są głęboko wierzący, latają do kościoła, na wszystkie możliwe msze itd, a w życiu to ludzi na ulicy wyzywają, nie pomogą nikomu itd i co - to też jest hipokryzja, ale jakoś ich nikt palcami nie wytyka, tak więc tym bardziej nie uważam, że powinno się wytykać ludzi, którzy biorą ślub z innych powodów niż pobudki kościelne ;)

#204 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 03 marca 2008 - 10:11

Uważam, że takie osoby jak opisujesz są najczęściej wytykane. A slub koscielny jaka sama nazwa mowi koscielny:)
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#205 SpryCiulaaa

SpryCiulaaa
  • Użytkownik
  • 406 postów

Napisano 03 marca 2008 - 14:31

No a co z miloscia ? Milosc dwojga ludzi do siebie jest najwazniejsza mimo wszytsko w calej ceremoni jaką jest slub.. i nie wazn eczy jest koscielny czy nie.. a zeby byc ze soba potrzeba nauczyc sie sztuki kompromisu. Jesli jedna osoba wierzy i taki slub koscielny jest dla niej wazny, a druga wrecz przeciwnie to zeby mogli byc razem, a nie zyc na przysłowiową kocią łapę ktoreś musi pojsc na kompromis. Powiedzmy jedna ze stron pojdzie na kompromis.. w tym przypadku niech bedzie to przyszła zona.. Ma byc wytykana palcami i uwazana za hipokrytke tylko dlatego, ze kocha chłopa i chce z nim spedzic reszte zycia w zalegalizowanym zwiazku ?
Dołączona grafika

Myśleli, że jak będe mała to będzie mniejszy problem :)

#206 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 03 marca 2008 - 15:30

i co - to też jest hipokryzja, ale jakoś ich nikt palcami nie wytyka

Jak dla mnie wręcz przeciwnie, wiele osób to razi :) Mnie na przykład bardzo ;-)

#207 anusek

anusek
  • Użytkownik
  • 3 457 postów

Napisano 03 marca 2008 - 16:14

ja sie uspokajam w kościele,zapominam o tym wszystkim co sie wokół mnie dzieje,a że może nie jestem wzorem katoliczki-nikogo nie ranie,nie robie nic złego,a za to że kocham i chce byc z kimś blisko nie można mnie winic
wiesz kto-tego czego szukasz ja już tu nie napisze,nie marnuj czasu!!!!!!!!!!!!!

#208 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 03 marca 2008 - 17:51

więc tym bardziej nie uważam, że powinno się wytykać ludzi, którzy biorą ślub z innych powodów niż pobudki kościelne

Ja nie wytykam, ja rozumiem Ciebie ale niestety dla mnie jest to niemoralne.
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#209 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 marca 2008 - 18:09

Jak ja bym miała brać TYLKO dla pięknej sukienki to bym nie brała - białą ślubną suknię można równie dobrze ubrać na cywilny i wesele :)

ja też nie :P
ale szanuję Radka podejście i chcę , po prostu chcę :)

Mnie na przykład bardzo ;-)

oj mnie też :P zwłaszcza jak kiedyś specjalnie na chama dziadek w sklepie wjechał we mnie i mamę wózkiem, bo mu zasłaniałyśmy dostęp do ..hm.. Nasz Dziennik? jakieś katolickie pismo.. ale taki cham! :P

#210 tatae

tatae
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 09:47

wiecie co.. to ze kosciol miesza sie w polityke juz mnie mocno drazni..
ale to chyba jest instytucja ktora powinna skupic sie na wierze.. a nie.. jak nie produkuja win z ksiedzem na etykiecie to zobaczcie to

Ksiądz Henryk Jankowski będzie miał swoją sieć komórkową - dowiedziała się "Rzeczpospolita".

Prałat Mobile - jak roboczo nazywa się projekt - ma ruszyć w wakacje. Zaoferuje m.in. wysyłanie cytatów z Pisma Świętego. - Będzie tez można zamawiać loga, dzwonki i tapety związane nie tylko z prałatem, ale też o charakterze patriotycznym - zapowiada Mariusz Olchowik, prezes Instytutu ks. Jankowskiego.

Według założeń instytutu liczba abonentów sieci ma wynieść kilka tysięcy osób. Z Prałat Mobile mają początkowo korzystać głownie pracownicy i współpracownicy instytutu. W sumie ok. 3 tys. osób. Nowa sieć będzie działać wyłącznie na kartach prepaidowych.

Z zestawami startowymi będzie można kupić specjalne telefony komórkowe z wizerunkiem ks. Jankowskiego albo logo instytutu. - Pierwszy aparat ze złotym numerem w sieci otrzyma ksiądz prałat - mówi Olchowik

moze neidlugo beda ksiaza produkowac auta a kosciol zamieni sie w supermarket?

#211 Nuvola

Nuvola
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 13:37

Dlaczego sie miesza? A kto to wie. Widocznie maja sluchaczy.
Wloski kosciol pomimo Watykanu pod nosem, nie ma szans na mieszanie sie w zycie polityczne kraju, Wlasciwie to moge tylko chwalic wloskich ksiezy, sa naprawde ok.

#212 Guest_strus_*

Guest_strus_*
  • Gość

Napisano 07 kwietnia 2008 - 13:39

Nuvola, no blagam Cie.
Ma sluchaczy.. swietnie, niech zrobia siec komorkowa, marke ubran, i wiecej win od ksiedza jankowskiego. Tak to alkoholizm to podobno grzech, a tak Jankowski ma fabryke wlasnego wina ? I co jeszcze moze uslysze ze to krew boga za 9 zl ?

Kosciol powinien zajmowac sie wiara i tylko wiara, a nie wszedzie na sile szuka pieniedzy, biedacy sie znalezli..

#213 Nuvola

Nuvola
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 13:48

maja sluchaczy maja!
Ja i Ty i jeszcze ktos nie da sie wkrecic na na wino ksiedzowe.
Ale inni tak. Wysuplaja ostatni grosz na winko-w slusznej sprawie.
A politycy nie drza przed Wielkim Ojcem, ktory grozi paluszkiem?
a postwa sie bojowkom owego Ojca...to bedziesz miec szczescie jak tylko cie opluja, a nie znokaltuja.
Takie historie nie mialyby racji bytu, gdyby nie bylo rynku zbytu, ale widocznie jest!
Heheee, juz widze wiernych z komorkami z podobizna ksiedza....no odlot!

#214 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 13:50

Jankowski to nie ksiądz, to biznesmen

#215 Guest_strus_*

Guest_strus_*
  • Gość

Napisano 07 kwietnia 2008 - 14:04

Jankowski to nie ksiądz, to biznesmen

Ja tam jednak widze ze jednak ksiadz.

Henryk Jankowski (ur. 18 grudnia 1936) – polski ksiądz katolicki, kanonik, od 1990 prałat i kapelan honorowy papieża, kapelan Solidarności, wieloletni proboszcz parafii św. Brygidy w Gdańsku, odsunięty od sprawowania tej funkcji w roku 2004, związany blisko z ruchem "Solidarności" i opozycją antykomunistyczną w PRL.

Jezeli mowisz o biznesmenach
Tadeusz Rydzyk CSsR (ur. 3 maja 1945 w Olkuszu) – polski redemptorysta, przedsiębiorca medialny, współzałożyciel Fundacji Lux Veritatis. Założyciel i dyrektor Radia Maryja, TV Trwam oraz założyciel i były rektor Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej, profesor nadzwyczajny i członek Rady Naukowej tejże uczelni.

W zadnym wypadku kosciol nie zmusza ich do zaprzestania dzialan.

#216 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 14:08

skąd te inf?
czemu nie poszukałeś inf dot działań szanownego jankowskiego? wzmianek o szkole jego imienia , którą chciał założyć? pomniku który chciał postawić?
Radio itd to co innego?
ale woda mineralna jego imienia?

#217 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 07 kwietnia 2008 - 19:56

jak dla mnie każdy powinien znac swoje miejsce, czyli ksiądz powinien byc od nauki wiary, a nie od marketingu, handlu czy polityki. faktem niestety jest, ze obecnie wybiera się zawód księdza ze względu na kasę ( przecież ksiądz byle czym nie jeździ, a wyposażenie ich pokoi nie przypomina na pewno celi), a prowadza zycie i tak jak zwykli ludzie. ludzie dają sobie po prostu wciskać kit

#218 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 10:41

Kościół tłumaczy wtrącanie się w różne dziedziny życia w różnoraki sposób:
"musimy stać na straży tego co się dzieje dokoła", "musimy dbać by w różne dziedziny życia nie wkradło się zło i brak poszanowania dla Boga", "to katolicki kraj i my mamy również prawo głosu" - tyle opini pamiętam choć było ich więcej.
Co do reszty, toKościół robi to co robi głównie w celach zarobkowych i by zdobyć więcej zwolenników oraz dotrzeć wszędzie.
Kiedyś to wszytko mnie denerwowało, bo uważałam że rola Kościoła jest zgoła inna.
Dziś przestała się tym interesować.
Jeżeli mam ochotę na kontatk z Bogiem to osobiście Kościół nie jest mi do tego potrzebny.
Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać

#219 szisza

szisza
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 21:06

moja wiara jakos ugrzezla odkad mam stwardnienie rozsiane. nie wiem jakos nie moge sie przemoc do Boga , do kosciola i wogole. :-/

#220 gruchapietrucha

gruchapietrucha
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 21:55

Od lat mieszkam w Warszawie, ale pochodze z Podlasia. U nas zawsze było duzo prawosławnych i muzeumanów. Widze po sobie ze mam chyba bardziej liberalne i tolerancyjne podejsci do tych spraw i wydaje mi sie, że wynikało to wlasnie z tego ze od zawsze byłam wychowywana w świadomosći inności.

Może moje zdanie na ten temat bedzie kontrowersujne wsrod osób wierzących, ale ja zawsze uwazałam, ze Bóg jest jeden, a to kto i w jaki sposob go pojmuje to jego sprawa
Zakochana na wiosnę.