Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Korzystanie z pomocy państwa..?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#41 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:20

wiem, że jest próg ile mogę zarabiać by mi nie zabrali (jest to chyba ileś procent średniej krajowej o ile się nie mylę)

w urzędzie pracy może zarejestrować się osoba bezrobotna, jeśli: 'nie jest zatrudniona i nie wykonuje innej pracy zarobkowej, nie uzyskuje miesięcznie dochodu w wysokości przekraczającej połowę najniższego wynagrodzenia'

#42 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:51

Dzięki dziewczyny. Czyli za bardzo nie ma wyjścia z mojej sytuacji, które byłoby zadowalające...

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#43 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 22:14

U mnie w grupie jest dziewczyna, która zapisała się do szkoły tylko dla renty i wiem, że ją otrzymuje. Nie wiem dlaczego Ty miałabyś jej nie otrzymać tylko dlatego, że zrobisz licencjat. Przecież możesz iść do szkoły policealnej żeby mieć dodatkowy zawód.

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#44 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 23:13

Przecież możesz iść do szkoły policealnej żeby mieć dodatkowy zawód.

Też mi się tak wydaje. Karinko ja się wybieram do ZUSu w najbliższych dniach, więc przy okazji mogę zapytać jak to wygląda ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#45 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 23:14

U mnie w grupie jest dziewczyna, która zapisała się do szkoły tylko dla renty i wiem, że ją otrzymuje. Nie wiem dlaczego Ty miałabyś jej nie otrzymać tylko dlatego, że zrobisz licencjat. Przecież możesz iść do szkoły policealnej żeby mieć dodatkowy zawód.

przepisy mówią same za siebie. Twoja koleżanka z punktu widzenia prawa wybierając szkołę policealną poszła o szczebel wyżej na drabinie edukacji, albo jest w bardzo tragicznej sytuacji finansowej (w takiej sytuacji również odwołania są pozytywnie rozpatrywane).

Jutro zasięgnę porady prawnej w tej kwestii, bo dziś jest już trochę za późno ;-)

#46 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 23:25

Dowiedzcie się bo sama jestem ciekawa.

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#47 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 18:27

Natalka, będę wdzięczna za bardziej 'oficjalne' wiadomości, bo na razie to takie gdybanie.

Wiem, że po liceum jest to jak najbardziej akceptowalne a tu traktowane jako "zapchajdziura"

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#48 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 stycznia 2012 - 23:11

Jutro zasięgnę porady prawnej w tej kwestii, bo dziś jest już trochę za późno ;-)

i dowiedziałs sie :?:
kiedys to bylo tak ze studium dawalo rente chyba tylko do 22 roku zycia , potem tylko studia.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#49 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 15:52

Może któraś z Was się orientuje jak to jest w rzeczywistości- czy po przepracowaniu 4 lat na umowę o pracę na 1/2 etatu od najniższej krajowej należy się zasiłek? Bo z dwiema babkami z PUP-u rozmawiałam i każda mi mówi co innego :roll: I teraz nie wiem czy wysyłać mamuśkę na cały dzień do tego urzędu (bo dobre kilka godzin tam spędzi bankowo) czy nie ma po co się tam pchać
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#50 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 17:17

Z tego co się orientuję, zasiłek nie zależy od etatu, tylko od wysokości wynagrodzenia.
Przez minimum 12 miesięcy osoba starająca się o zasiłek musi zarabiać nie mniej niż minimum krajowe...co podejrzewam nie było łatwe, bo kto u nas zarabia tyle na pół etatu..?
Najniższa krajowa obecnie w 2013 roku wynosi 1.181,38 zł netto / 1600 zł brutto.
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#51 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 17:24

Przez minimum 12 miesięcy osoba starająca się o zasiłek musi zarabiać nie mniej niż minimum krajowe...co podejrzewam nie było łatwe, bo kto u nas zarabia tyle na pół etatu..?

No właśnie pierwsza babka, z którą rozmawiałam poinformowała mnie, że skoro pół etatu to muszą być przepracowane pełne dwa lata by zasiłek się należał.Dlatego już głupia jestem jak to jest...

#52 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 19:45

Jestem pewna na 99,9% że jest tak jak napisałam, bo jak pracowałam w GOPS-ie to wgłębiałam się w to, żeby udzielić rady klientce.
Zasiłek można dostać, jeśli w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni było się zatrudnionym i osiągało się wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę.
Bez znaczenia jest wymiar etatu, czy to było 1/2 czy 1/4 ważne, aby zarobki przekroczyły najniższą krajową.

No chyba że coś się ostatnio zmieniło...
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#53 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 19:54

Dzięki Kahela za info :-)