Temacik dla mam
Napisano 07 sierpnia 2017 - 15:21
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 11 sierpnia 2017 - 12:57
@Aspirynkaaa niestety czas za szybko ucieka..
Ostatnio przeglądałam zdjęcia jak Kuba był mały... nie wiem kiedy to zleciało....
Napisano 12 sierpnia 2017 - 14:40
@Aspirynkaaa to niesamowite jak bardzo dziecko się rozwija w pierwszym roku swojego życia.
Kruszyna skończyła już 4 miesiące. Nie wiem kiedy to minęło. Przewroty opanowała już do perfekcji. Lubi leżeć na brzuszku, kombinuje z nogami i rączkami. Wkurza się, bo nie może biec za bratem
Jest ambitna i myślę, że niebawem zacznie pełzać. Cyckiem karmimy się już tylko na noc, w nocy i rano. Tak wyszło. Dobrze, że i tak udało się przez te 3,5 miesiąca. Niedługo zaczynamy rozszerzać dietę.
Krasnal też jakby dojrzał ostatnio. Opiekuję się siostrą i często się z nią "bawi". I już drugi rok przedszkola zaczynamy.
Napisano 20 sierpnia 2017 - 19:16
Przewroty opanowała już do perfekcji
Byliśmy wczoraj u kuzynostwa poznać 2tygodniową kruszynkę. I chociaż urodziła się o 1,5kg cięższa od Młodej, to ja zupełnie nie potrafię sobie przypomnieć, że moje dziecko też było takie maluteńkie i kruche. Przez to od wczoraj mam niesamowite parcie, żeby już poznać Młodszą! Nie mogę się doczekać, żeby znowu tulić i całować takiego bobaska ![]()
Napisano 23 sierpnia 2017 - 15:33
@Aspirynkaaa też tak mam jak widzę niemowlaki, dziwie się, że dzieci są takie małe. Trochę się obawiam, że nie pamiętam już jak to jest z noworodkiem i wszystkiego będzie się trzeba uczyć od nowa.
Napisano 23 sierpnia 2017 - 16:09
Napisano 23 sierpnia 2017 - 16:26
@Aspirynkaaa mojego nosiłam dopiero po 6mc. ale teraz zamierzam od początku. Znajoma jest doradcą, wpadnie do mnie do domku po porodzie i pomoże mi przezwyciężyć strach. Chustę pierwszą już mam.
Napisano 24 sierpnia 2017 - 21:35
Moja siostra rodzila.. no prawie 2 tygodnie temu. Jaka to kruszynka.. w pierwszej chwili sama nie wiedzialam jak sie za mała zabrac
Napisano 25 sierpnia 2017 - 08:29
Przejdźmy z dyskusją na temat chust do odpowiedniego tematu ![]()
A jak rozwijają się wasze dzieciaczki? Mój to już kawał chłopa można powiedzieć, chociaż pewnych rzeczy sam nie chce robić, woli jak robi to mama. Intensywnie przygotowujemy go na to, że niedługo nie będzie sam, ale widzę, że nie bardzo kuma co go czeka.
Napisano 25 sierpnia 2017 - 08:42
@halynka spokojnie, pewnie pierwsze miesiace łatwe dla niego nie będą, ale dzieci ogólnie szybko dostosowują się do sytuacji i są mądrzejsze, niż nam się wydaje
u szwagierki na początku był ciut bunt, ale po jakimś czasie dzięki młodszej siostrze stał się samodzielny a teraz jak mala ma 1,5 roku, to się razem bawią i nawet dadzą mamie odetchnąć ![]()
Ja już tęsknię za tym okruszkiem jakiego miałam, teraz to już taki dzieciaczek, że nie boję się złapać, wygilgotać, wyprzytulać a wtedy delikatnie głaskałam, bo taki mały był. Mój już krzyczy, piszczy, śmieje się, zaczepia nas, kręci się z brzuszka na plecy i odwrotnie i już pełza!!! Kilka dni temu myślałam, że to przypadkiem mu się dwa razy udało, ale wczoraj byliśmy na kocykach z chustomamami i pełzał, zdecydowanie pełzał.
No i napiszę, chociaż mi też kiedyś wydawało się, że to takie gadanie, ale wcale nie. Tak go kocham, że to naprawdę nie do uwierzenia, bardziej się nie da!
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 25 sierpnia 2017 - 09:59
@halynka faktycznie, teraz spojrzałam na suwaczek dopiero! Duży facet! Pewnie to wiesz, ale ja wyczytałam, że warto jest po powrocie ze szpitala zabrać tylko starszaka na lody/plac zabaw i być tylko dla niego. Mi się to wydaje rozsądne i pewnie tak zrobię ![]()
Będzie dobrze, chociaż na początku pewnie nie łatwo.
Czasami mam myśli, czy nie robimy Młodej krzywdy pojawieniem się Młodszej. Ale nie! Przecież rodzeństwo to coś wspaniałego! Nie wyobrażam sobie nie mieć mojego brata. Mimo że różnie między nami było, to zawsze możemy na siebie liczyć.
Cieszę się, że będą dwie dziewczynki w taki zbliżonym wieku. Planujemy im zrobić pokój razem, przynajmniej dopóki nie pójdą do szkoły. Chciałabym, żeby były dla siebie przyjaciółkami i zawsze mogły na siebie liczyć.
Napisano 25 sierpnia 2017 - 10:31
@Aspirynkaaa ogólnie planuję czasem zrobić taki dzień tylko dla siebie i Antka, ale jak wyjdzie to się okaże w praniu. Czytałam też o tym, że czasem praktykuje się że młodszy przynosi prezent kiedy wraca ze szpitala, ale nie wiem czy to nie jest zwykłe odwrócenie uwagi, chyba jednak z tego zrezygnuję, aby cieszył się z naszego powrotu a nie jakiejś tam zabawki.
@elizabeth maluchy tak szybko rosną, że szok! Ja nie wiem kiedy zleciały nam prawie 4 lata. Szok.
Napisano 25 sierpnia 2017 - 12:51
dziś mojego malucha chyba dziąsełka bolą
niby wcześnie jak na zęby i mało dzieci w tym wieku ma, ale skoro gryzak pomaga i denerwuje się bardzo a jak mu masuję chwilę jest spokój, to chyba to
już kolejny raz tak ma i ja jak szalona zaglądam do tej buźki i dalej nic nie wiem ![]()
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 25 sierpnia 2017 - 13:05
młodszy przynosi prezent kiedy wraca ze szpitala
po raz pierwszy słyszę
ale wydaje mi się to głupie
@halynka nasze chłopaki w podobnym wieku; niedawno to przechodziłam i dam Ci jedną radę - nie martw się na zapas, będzie dobrze!
Krasnal bezinwazyjnie przyjął Kruszynkę. Ja już nawet nie pamiętam dokładnie jak to było, bo po prostu było jak zawsze, jak wcześniej, a w opiekę nad siostrą chętnie się włączał, a jak się już znudził, to szedł się bawić. Nie było buntów, płaczu, zazdrości itp.
Ja się bardzo obawiałam jak zaakceptuje fakt, że już nie mama odwozi do przedszkola, tylko obowiązek ten przejął tata i zgarniał Krasnala z domu już o 6:30 - i co ? bez najmniejszego problemu. Tak więc : spokojnie.
Napisano 25 sierpnia 2017 - 15:27
Ja właśnie nie tęsknię jeszcze za Kacprem w wersji noworodkowej, bo teraz więcej idzie zaobserwować. Czy coś boli może, czy woli leżeć tak czy inaczej. Jednak wolę jak wiecej się dzieje. A te śmiechy i 'dyskusje' są najlepsze
U nas pierwszy obrót z brzucha na plecy był bardzo szybko. Odwrotnie to jeszcze nie. Za to podnosi się w gondoli i leżaczku do siedzenia. Głowa silna a dupka leniwa
Tęsknię za jego wloskami. Wszystkie włosy mu się wytarły i rozjaśniały
@Aspirynkaaa a u was bedzie z czego kiteczkę zrobić na imprezę?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 29 sierpnia 2017 - 10:19
@elizabeth może być tak, że zaczyna się ząbkowanie, ale będzie to trwało np. trzy miesiące zanim ząbek się przebije. Tak też się zdarza
@madzik
Problem polega na tym, że do tej pory mój mały raczej nie bawi się sam, albo trwa to chwilę i już mnie woła, żeby np. pokazać co zbudował z klocków.
@Majorka^^ fajne są te pierwsze uśmiechy, przewrót na brzuch itp. wszystko dla niego i dla Ciebie takie "nowe".
Napisano 25 września 2017 - 16:07
A od paru dni Mały pięścią trzaskał się po buzi. Marudny nie był jakoś bardziej. Tylko mocniej 'napastował' dziąsła
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...