Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

gotowanie na parze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#41 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 czerwca 2010 - 21:02

moja mama ostatnio codzien tak ziemniaczki gotuje

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#42 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 09 czerwca 2010 - 22:36

jeszcze jedno pytanie ode mnie (bo ja z tych i chciałabym i boję się <umieraam></span> )

uwielbiam ostre jedzenie - kiedy doprawiać? po ugotowaniu?

i gdzie znaleźć czas gotowania - krótszy niż w wodzie, to wiem. Ale ile czasu dany skladnik ma w garnku siedzieć żeby był dobry? Przykładowo: ziemniaki, brokuły, kalafior, marchewka itp ... może jakąś rozpiskę byśmy zrobiły i przyczepiły do pierwszego posta? ;>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#43 mushroom

mushroom
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 08:39

jak robię kurczaka to marynuje go normalnie w przyprawach oliwie i odrobinie soku z cytryny przed włożeniem do garnka.
a z czasem to zależy jakie lubisz warzywa. Ja wolę takie lekko twardawe, jędrne. Brokuły trzymam jakieś 6 min. Mogę sprawdzić następnym razem jak będę coś gotować.

#44 sliweczka

sliweczka
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 20:06

a my dostaliśmy parowar w prezencie ślubnym, ale póki z teściami mieszkamy i teściówka gotuje to na razie siedzi cicho na szafie. Wypróbowałam go tylko raz, żeby sprawdzić, czy w ogóle maszyna działa. No i działa, ale ziemniaczki gotowałam 3 razy dłużej niż powinny się gotować i nie mam zielonego pojęcia czemu. Pewnie potrzeba więcej prób, i zapewne błędów także :P
Dołączona grafika

#45 mushroom

mushroom
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 12:36

ostatnio zrobiłam roladki z kurczaka, zawinęłam w rozbitą pierś pastę z bazylii i suszonych pomidorów, zrobiłam "pakieciki" z folii aluminiowej i do garnka na parę, w sumie może z 15 min, wyszło pyszne

#46 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 14:53

Parowar to najlepsze co mogłam kupić :-) i teraz coraz częściej jemy warzywka i kurczaczka na parze :-) pychota...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#47 Dana777

Dana777
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 23:04

Ja właśnie kupiłam parowar ale niestety nie posiadam instrukcji może ktoś wie gdzie można szukać prosze o pomoc i moze jakieś przepisy :-P a mój parowar to tefal vc 7001 vitamin+ z programatorem elektron... <amen></span>

#48 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 22:24

teraz chyba hortex wprowadzil na rynek warzywa na pare do mikrofalówki.

#49 kropla

kropla
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 22:03

ja tez gotuje na parze i bardzo sobie chwale...ziemniaki marchew brokuły + dip z twarozku z jogutrem PYCHA. Albo losos parowany w ziolach i z plastrami cytryny, albo roladki z kurczaka. Szybko smaczie i zdrowo. Super urzadzenie.

#50 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 11:17

.ziemniaki marchew brokuły

wreszcie wiadomo jak smakują na prawdę ;-) uwielbiam warzywka na parze :-D
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#51 JagodaJ

JagodaJ
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 09:29

Długo nikogo tu nie było...

Jest może ktoś kto nadal gotuje na parze? Ja nie mam garnka z sitkiem ani parowaru ale niedawno w markecie trafiłam na papier go gotowania Saga (chyba) a że nie był drogi to postanowiłam kupić bo uwielbiam warzywa gotowane na parze i powiem Wam ze papier rewelacja, warzywa zawijam w sakiewki i kładę na wrzątek i się gotują na parze, od tego czasu już takie z wody mi w ogóle nie smakują :D
Może któraś tutaj też gotuje na parze i podrzuci jakieś przepisy bo póki co tylko same warzywa gotowałam ;)

#52 nejo

nejo
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 21:06

Ten papier jest świetny nie tylko do gotowania, ale i pieczenia, przekładania mięsa do mrożenia, wykładania blach do ciasta. Wygląda zwyczajnie a czyni cuda :P

#53 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 08 kwietnia 2012 - 14:32

warzywa zawijam w sakiewki i kładę na wrzątek

tzn wrzucasz do wody i one plywaja w tym papierze :?:

#54 Mart

Mart
  • Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 00:25

warzywa zawijam w sakiewki i kładę na wrzątek

tzn wrzucasz do wody i one plywaja w tym papierze :?:

to zależy od ilości włożonych warzyw, ale raczej się zanużają, trzeba je dobrze zawiązać. ja tak robię :D

#55 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 20:23

Ten papier można wykorzystać na wiele różnych sposobów. podobno dobry jest też do grillowania np na grillu elektrycznym. a te sakiewki musza fajnie wyglądać. no i fajnie że można wszystko zrobić bez tłuszczu.
Dołączona grafika

#56 Mycha84

Mycha84
  • Użytkownik
  • 390 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 09:36

to ja wodę wlewam na dno, wiec sakiewki nie pływają ;) oszczędność wody, czasu i energii, bo taka ilość wody bardzo szybko się gotuje i nie muszę czekac na zagotowanie całego gara.

#57 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 11:39

Ja kupiłam jakiś czas temu parowar ale gotuję w nim tylko warzywa bo mięsko wychodzi mi jakieś bezsmakowe :( .
Za to dzięki gotowaniu w parowarze odzwyczaiłam się prawie od soli i teraz jak jem u kogoś czuję że wszystko jest przesolone :D

#58 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 19:28

bo mięsko wychodzi mi jakieś bezsmakowe

mieska nie probowalam , ale rybke tylko tak jadam ;-)

#59 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 20:19

ja najbardziej boję się przyrządzać ryby... jednak trzeba potrafić je zrobić. w parowarze czy w papierze do gotowania musi być to nie lada wyczyn. jaki macie swój sprawdzony sposób? no i jaka ryba... bo nie każda chyba dobrze smakuje.
Dołączona grafika

#60 Mycha84

Mycha84
  • Użytkownik
  • 390 postów

Napisano 23 listopada 2012 - 11:01

ja ryby uwielbiam w każdej postaci, smażone, pieczone, z grilla, gotowane na parze, pyyychaaaaaa :) dzisiaj robię roladki ziemniaczane z łososiem ;) nie na parze, a w piekarniku, ale też w papierze do gotowania ;)