gotowanie na parze
Napisano 04 września 2009 - 12:12
Polacy jednak wiedzą swoje - ich sprawa. Tymczasem dietetycy są wyjątkowo zgodni, co do zalet tej egzotycznej metody. Okazuje się bowiem, że przygotowane tak potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów. Dlaczego? Bo gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację! Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Podobnie minerały i witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu niż podczas tradycyjnego gotowania. Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu. Aby nie być gołosłownym, spróbuję zilustrować powyższe zalety przykładem: otóż badania wykazały, że brokuły po ugotowaniu na parze zawierały ok. 50% więcej witamin niż te ugotowane konwencjonalnie!
Ktoś spyta, co ze smakiem? Otóż wszystkie składniki gotowanych na parze potraw zachowują swój naturalny aromat, a ich smak jest o wiele bardziej intensywny niż podczas gotowania w wodzie. Ponadto składniki są sprężyste, jędrne, nie wchłaniają zbyt dużo wody i nie wysychają. Wszystko to sprawia, że zachowują naturalny kolor i świetnie się prezentują na talerzu. Przy tej metodzie nic się nie zmarnuje. Nawet wodę, która wyciekła na naczynie możemy wykorzystać do sporządzenia sosu.
źródło http://www.sfd.pl/GO... ... 21162.html
postanowilam zalozyc ten temat, bo zaczynam stosowac ten sposob przyrzadzania jedzenia i jestem ciekawa czy Wy tez go stosujecie.
jesli macie jakies fajne przepisy to skrobnijcie je tutaj, a zapewne sie przydadza.
Napisano 04 września 2009 - 18:55
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 04 listopada 2009 - 13:37
Napisano 10 lutego 2010 - 14:03
Napisano 10 lutego 2010 - 14:08
chyba ze mnie ktoś jeszcze przekona :] bo na pewno takie jedzonko jest zdrowsze
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..
Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas
Napisano 10 lutego 2010 - 14:54
ja bardzo często gotuję sobie na parze obiadkiczy ktoś już sprawdził gotowanie na parze?
są po pierwsze pyszne a po drugie zdrowe
ja mam akurat garnekParowar czy garnek specjalny do gotowania na patrze?
bo te parowary są na prąd i żrą go bardzo dużo - a nie chciałam rodziców narażać na radykalne zwiększenie rachunków
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 10 lutego 2010 - 17:21
Interesuje mnie też czy ktoś już sprawdził gotowanie na parze? Bo ostatnio czytałem trochę o tym i jestem ciekaw czy to prawda że jest lepsze jedzenie na parze? Jeśli tak to co jest lepsze: Parowar czy garnek specjalny do gotowania na patrze? Słyszałem też, że są takie specjalne wkładki do garnka aby móc gotować na patrze.
osobiście używam garnka do gotowania, rzeczywiście parowar to dużo prądu pożera...a ja właściwie obiady to w większości na parze robię
co do przepisów, to raczej nie stosuję, ale jak mówiłam, prawie wszystko rzucam na parę, od
warzyw, poprzez ziemniaki, rybę ( wystarczy 3 góra 5 min. by była dobra) do takich rzeczy jak jajecznica i omlet. Są naprawdę smaczne
wouldn't wanna be anybody else!
...
Napisano 10 lutego 2010 - 19:59
robisz jajecznicę na parze? ;>do takich rzeczy jak jajecznica i omlet
trochę nie rozumiem jak to możliwe
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 10 lutego 2010 - 21:54
jak szybko sie moj zapal zaczal tak szybko sie skonczyl, mam specjalny parowar i raz zrobilam sobie obiadek, wiadomo, zdrowe jedzonko, ale jak dla mnie zero przyjemnosci z jedzenia, mimo iz przyprawilam wszystko jak lubie to i tak nie mialo to smaku, a fuuuuuj
Napisano 11 lutego 2010 - 15:20
robisz jajecznicę na parze? ;>
a no możliwe
A jeśli chodzi o omlet, to robię go z samych białek - ubijam białka, ja używam 3, dodaję 2 łyżki mąki, delikatnie mieszam i tak kładę na ten talerz wysmarowany masłem. trochę jest przy tym zachodu, bo trzeba co jakiś czas sprawdzać ,czy masło się nie stopiło i podłożyć, żeby omlet nie przywarł, no i jak jedna strona się zrumieni to przełożyć na drugą. Ale smaczne jest, nie powiem
Od dawna nie jem smażonych rzeczy i tak sobie radzę, jeśli mam ochotę na jajecznicę lub omlet, nie są smażone więc lekkostrawne
...
Napisano 12 lutego 2010 - 19:06
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 13 lutego 2010 - 10:28
...
Napisano 13 lutego 2010 - 10:46
pierwsze słyszę...do takich rzeczy jak jajecznica i omlet.
Napisano 13 lutego 2010 - 10:54
Tylko ze on ni ma do tego parowaru, tylko takie specjalne sitko.
Wklada na garnek i kladzie na nim to co chce zrobic na parze.
Kiedys jadlam jablka na parze. musze przyznac ze byly pyszne
Napisano 13 lutego 2010 - 11:10
Napisano 14 lutego 2010 - 11:33
fajnie ze to wytłumaczyłąs bo byłam ciekawa jak to sie robi , ze to nie splywa z sitkaamoramor napisał/a:
robisz jajecznicę na parze?
a no możliwe zamiast tego sitka do gotowania kładę zwykły talerz, taki szklany, rozpuszczam trochę masła i ten talerz służy mi niejako za patelnię, czyli rzucam na talerz jajka i ścinają się, jak jajecznica na patelni tylko trzeba dobrze masło po całym talerzu rozpuścić, żeby jajecznica do niego nie przywarła.
to moze doprawiaj jescze na talerzuprzyprawilam wszystko jak lubie to i tak nie mialo to smaku, a fuuuuuj
ja bardzo mało sole cokolwiek , pewnie rzeczy jakby mi nie posolili to pewnie bym nawte nie poznała
moja mama w lato robiła ziemniaczki na parze i były pyszne , tez mamy sitko do zakladania na garnek , oraz garnek który ma dzirki w dnie i wklada sie go na innym garnek.
Napisano 16 lutego 2010 - 16:39
Napisano 17 marca 2010 - 07:56
Napisano 17 marca 2010 - 15:30
Napisano 20 marca 2010 - 01:04
zastanawiam sie nad takim czyms tzn chciłam pokrojone na parze warzywa zrobic i ciekawa jestem czy jak juz tak zdrowo jecie to soli nie dajecieja również dużo gotuje na parze a najbardziej lubię warzywka