Książka
Napisano 25 sierpnia 2010 - 11:38
Główna akcja powieści odgrywa się w roku 1933 w stanowym więzieniu w Cold Mountain. Wydarzenia z tamtych czasów są relacjonowane przez Paula Edgecomba, spisującego swoje wspomnienia w domu starców w roku 1996. Na blok przeznaczony dla osób skazanych na karę śmierci (blok E) trafia niezwykły więzień, John Coffey. John Coffey jest obdarzony darem dokonywania cudów uzdrowienia. Został skazany niesłusznie, lecz wyrok musiał zostać wykonany. W owym czasie na bloku przebywają także i inni więźniowie, m.in. William Wharton, rzeczywisty sprawca zbrodni, za które skazano Johna Coffeya, Eduard Delacroix, "Prezes" i "Wódz". Bohaterami powieści są także strażnicy bloku, Brutus "Brutal" Howell, Harry Terwillger, Dean Stanton, Billy Dodge, Percy Wetmore oraz nadzorca bloku Hal Moores i sprzedawca więzienny "Stary Tu-Tut".
Powieść opisuje nie tylko przygody na bloku więziennym, ale także i egzekucje więźniów, oraz dalsze losy strażników i pozostałych bohaterów powieści, aż do czasów obecnych, kiedy jedynym żyjącym pozostaje Paul Edgecombe.
Napisano 25 sierpnia 2010 - 15:34
"Dom nad rozlewiskiem" przeczytałam w jeden dzień, książka naprawdę pochłania czas, jestem nią oczarowana. Jest luźnym językiem napisana, czasem humorystyczna, tylko zawsze omijałam długie opisy przyrody- bo tego nie lubię w książkach. Oglądałam też serial na podstawie książki, ale był totalnym dnem.
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 26 sierpnia 2010 - 10:18
Napisano 10 października 2010 - 10:05
a co bylo u cienie pierwsze film czy ksiazka
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 14 października 2010 - 15:11
ale jaka ksiazke mas zna mysli?? Anioły i Demony??a co bylo u cienie pierwsze film czy ksiazka
bo jesli ta to filmu nie ogladałam
Napisano 14 października 2010 - 15:20
Napisano 14 października 2010 - 15:25
film lepszy ogladałam po ksiazce
Napisano 23 grudnia 2010 - 12:58
Kupiłam moim ukochanym kilka książek pod choinkę. Jeszcze wczoraj zajrzałam do księgarni poszukać czegoś dla siebie i Pan sprzedawca zaczął bardzo zachwalać "Bóg. Życie i twórczość" Hołowni. Grzecznie podziękowałam, ale sprzedawcy udało się mnie zarazić i teraz zastanawiam się czy nie dopisać tej książki do listy autoprezentów mimo już naciągniętego budżetu świątecznego
Napisano 18 stycznia 2011 - 20:17
swietnie on pisze ksiazki czytałam tylko fragmenty , ale pisze ludzkim jezykiem o waznych sprawach wiary, polecam.Bóg. Życie i twórczość" Hołowni
lady to był ten kret od pogody
a jak sie podobał kwiat pustyni
Napisano 22 stycznia 2011 - 20:26
Tanya Valko w książce "Arabska żona" opowiada wstrząsającą historię Polki, która poślubiła muzułmanina. "Arabska żona" to rezultat ponad dwudziestoletnich kontaktów pisarki z krajami muzułmańskimi, efekt studiów i badań, doświadczeń własnych oraz zasłyszanych opowieści. Autorka połączyła w tej powieści wiele ludzkich historii, które przetworzyła na fikcję literacką.
Kiedy Dorota, uczennica szkoły średniej, poznaje Ahmeda, zakochuje się w nim bez pamięci. Jej najbliższe otoczenie nie kryje swojego negatywnego nastawienia do tego związku, mimo to młodzi spotykają się dalej – dziewczyna zachodzi w ciążę, w końcu biorą ślub.
Po pewnym czasie wyjeżdżają do jego rodzinnej Libii. Tam ukochany pokazuje swoje prawdziwe oblicze – znika na całe dnie z domu, jest chorobliwie zazdrosny, nie stroni od rękoczynów. Dorota, zaślepiona miłością, nie zdaje sobie sprawy, że mąż jest zagrożeniem dla niej i jej córeczek. Orientuje się niestety, kiedy jest już za późno.
Tanya Valko to pseudonim absolwentki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Była nauczycielką w Szkole Polskiej w Trypolisie w Libii, następnie asystentką Ambasadora RP, obecnie mieszka w Arabii Saudyjskiej. Jest autorką książek o Libii: "Libia od kuchni", "Życie codzienne w Trypolisie" oraz "Sahara" – ocean ciszy. Jej zainteresowania zdrowym stylem życia zaowocowały książkami: "Dość odchudzania – czas na dietę" i "Nowoczesna książka kucharska". "Arabska żona" to jej debiut powieściowy.
źródło: http://www.students.... ... aser-image
Miałam okazję czytać ostatnio tę książkę i z czystym sumieniem mogę polecić. Napisana bardzo przystępnym językiem, potocznym, także czyta się ją tak samo, jakby słuchało opowieści koleżanki
Napisano 01 lutego 2011 - 15:09
temat macierzyństwa i zakupiłam tę książkę :
Napisano 07 lutego 2011 - 17:28
Najlepszą książką jaką przeczytałam i zarazem ulubioną jest "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakowa . Totalitaryzm, dwuznaczność znaczeń, symbole - coś fantastycznego.
Miałam okazję czytać ostatnio tę książkę i z czystym sumieniem mogę polecić.
To chyba będę musiała ją przeczytać :->
Napisano 08 lutego 2011 - 17:34
o to coś dla mnie bo uwielbiam ksiązki o takiej tematyce. A przygoda zaczeła sie od ksiązki Wiezniarka islamu.Miałam okazję czytać ostatnio tę książkę i z czystym sumieniem mogę polecić. Napisana bardzo przystępnym językiem, potocznym, także czyta się ją tak samo, jakby słuchało opowieści koleżanki Akcja wciągająca, fajne opisy różnych aspektów kultury arabskiej oraz wątki różnych rodzin, często dramatyczne
bardzo dobra ksiażka. Czytalam wiele razy.podobał kwiat pustyni
Napisano 22 lutego 2011 - 14:25
Natascha Kampusch doświadczyła najgorszego losu, jaki spotkać może dziecko: 2 marca 1998 roku, w wieku
dziesięciu lat, została porwana w drodze do szkoły. Jej prześladowca, technik telekomunikacyjny Wolfgang Priklopil, trzymał ją w pomieszczeniu piwnicznym przez 3096 dni. 23 sierpnia 2006 roku udało się jej uciec z tego więzienia, a Prikopil jeszcze tego samego dnia
odebrał sobie życie.
Natascha Kampusch po raz pierwszy otwarcie mówi o swoim porwaniu, czasie spędzonym w izolacji, relacjachz porywaczem oraz o tym, jak udało się jej uciec z tego piekła.
Kiedy wczesnym rankiem 2 marca 1998 roku w drodze do szkoły nieznany mężczyzna wciągnął ją do białej furgonetki, myślała, że niedługo umrze. Kilka godzin później dziesięciolatka leżała zawinięta w koc na zimnej podłodze w piwnicy domu jednorodzinnego. Wokół niej panowała całkowita ciemność, było duszno, czuć było stęchłe powietrze. Tutaj, w mierzącym zaledwie pięć metrów kwadratowych podziemnym pomieszczeniu, Natascha Kampusch spędziła osiem i pół roku swojego życia. Wolfgang Priklopil był jedynym człowiekiem, którego mogła uważać za kogoś bliskiego. Była przez niego maltretowana, poniżana, dręczona i prześladowana. Dopiero latem 2006 roku udało się jej uciec. Planowała to od pierwszego dnia swojego porwania.
Dopiero dzisiaj Natascha Kampusch czuje się na tyle silna, aby sama opowiedzieć tę historię. W sposób otwarty i bezkompromisowy mówi o swoim trudnym dzieciństwie, uwięzieniu, o fizycznych i psychicznych maltretowaniach. Równocześnie opisuje, jak w tej sytuacji bez wyjścia nauczyła się trzymać prześladowcę w szachu. Jest to historia silnej dziewczyny, która zniosła rzeczy niewyobrażalne i nie dała się złamać.
Zamowilam i bede czytac.
Zrodlo:empik.com
Napisano 22 lutego 2011 - 15:22
Napisano 09 marca 2011 - 21:11
ktos cos czytał whartona
Napisano 09 marca 2011 - 21:17
Czasem kopnięcie losu przynosi nam wyzwolenie… Pozbawiony pracy Wiesiek dowiaduje się od swego kumpla, że jest dobra praca, ale daleko poza domem. Przyjmuje ją z wątpliwościami i nadzieją, zresztą skorzystałby z każdej szansy, byle przerwać poniżający stan pałętania się po domu, bycia utrzymankiem własnej żony. Silne i prawdziwe męskie przyjaźnie pozwalają mu z humorem i dystansem przeżywać życiowe porażki i uwierzyć, że trzeba iść naprzód i poszukiwać sensu życia, nawet gdy wszystko jest przeciw i ma się ponad pięćdziesiąt lat. Los bywa szczodry… W jesiennych barwach Mazur oraz w zimowym krajobrazie Finlandii Wiesiek odnajduje nieznane mu dotąd znaczenie miłości – dojrzałej i mądrej – i kobietę, której tak długo szukał. Małgorzata Kalicińska w swej nowej powieści – Zwyczajny facet– w stylu znanym z bestsellerowego Domu nad rozlewiskiem po raz kolejny udowadnia, że miłość może połączyć i uzdrowić pokaleczone osoby i być nadzieją na spełnione życie. Jesienią też rozkwitają kwiaty...
www.empik.com
Napisano 09 marca 2011 - 21:22
Ptasiek jest opowieścią o przyjaźni i marzeniach, o miłości i o wojnie, o szaleństwie i pięknie: jest historią młodego człowieka, któremu obsesyjna miłość do ptaków umożliwia ucieczkę od ponurej rzeczywistości.
źródło: czytelnia.onet.pl
Akcja dzieje się w szpitalu psychiatrycznym. Narracja prowadzona jest raz przez Ptaśka, czyli mężczyznę, ktoremu wydaje się, że jest ptakiem, a innym razem przez Ala - jego przyjaciela. Książka może nie należy do najlżejszych, ale polecam
Napisano 09 marca 2011 - 21:26
to moze po kilku innych po nia siegneKsiążka może nie należy do najlżejszych, ale polecam
ja przeczytałam spoznionych kochanków : facet 50 lat i niewidoma kobieta, ktora ma ponad 70 ; on jest malarzem , zaczynaja razem tworzyc obrazy , ona opisuje mu paryż jaki pamieta , prowadza długie rozmowy ...
fajnie sie czyta, lekko , wciaga , ale po przeczytaniu 2/3 juz mi sie mniej podobało , przestała to byc lekka ciepla opowiesc.